Dijkhoff’s gelijke tred

Dhr Dijkhoff tijdens de algemene beschouwingen:

Dijkhoff ging vandaag niet zover. Wel zei hij dat 2050, het jaar dat Nederland aan het klimaatverdrag van Parijs moet voldoen, ‘nog ver weg is’. Hij roept het kabinet op gelijke tred met omliggende landen te houden.

En

Klaas Dijkhoff, de fractievoorzitter in de Tweede Kamer, wil niet dat Nederland ‘als een malle’ geld gaat uitgeven.

Uhm… Wellicht is het dhr Dijkhoff ontgaan, maar we lopen in Europa als Nederland hopeloos achter. We staan op de twee na laatste plek!

Kortom, we moeten juist wel een enorme investering doen, al was het maar om een beetje bij te blijven. Dat vraagt niet om gelijke tred maar om een lange sprint.
En om het voor de tot economie en geld beperkte inzichten van Dhr Dijkhoff wat begrijpelijker te maken: als we het niet doen, missen we economisch de boot (zeg maar enorm cruiseschip).

 1. 1

  Dijkhoff zal met omliggende landen dan de rest van de Benelux wel bedoelen, die houdt inderdaad min of meer gelijke tred, daar in de achterhoede. En 2050 is inderdaad nog ver weg. Tot 2045 kan Nederland nog de pretentie uitspreken dat het aan een inhaalslag gaat beginnen en in dat jaar zal de conclusie zijn dat de doelen gewoon te ambitieus en dus onhaalbaar waren. Maar er is echt geen sprake van onwil hoor, echt niet.

 2. 3

  Dijkhoff is de VVD’s slimste zet ooit.
  Aaibaarheidsfactor creëren middels de slimste mens e.d., waar ook ik, achteraf met het schaamrood tot diep paars op mijn kaken, sympathie voor de man begon te krijgen, om hem vervolgens als aaibare en enige (zo ongeveer althans) VVD’er zonder crimineel smetje zwaar fascistoïde taal te laten uitslaan.
  Knap gespeeld.

 3. 5

  Ik had verwacht dat na afgelopen zomer ook aan de rechterkant van het politieke spectrum het kwartje zou vallen. Mislukte oogsten, lage waterstanden en dus extra kosten voor het vrachtvervoer via de rivieren, de vele branden. Genoeg economische redenen om je druk te maken zou ik denken.

 4. 6

  Als het om het klimaatverdrag gaat dan gaat het om de CO2 uitstoot en is een overzicht van hernieuwbare energie niet wat telt. Hoe doet Nederland het wat uitstoot doelstellingen betreft ten opzichte van de andere Europesche landen?

  Nederland ligt wel wat achter wat hernieuwbare energie doelstellingen betreft, maar “hopeloos” lijkt mij ietwat te zwaar aangezet.

 5. 8

  @3.

  Zwaar facistoide taal – inhoudelijk reageren, niet op de man is zo moeilijk

  Ik vraag me af hoeveel invloed de groene VVD ers als Nijpels en Winsemius nog hebben …

  Of de mtinationals die verrassend genoeg ook soms voor meer vergaande regels zijn op klimaatgebied.

 6. 10

  Daar kunnen we Dijkhoff dus op aanspreken: “Gelijke tred” houden. Om gelijke tred te houden moet er een tandje bij geschakeld worden om niet verder achterop te komen. Van zo’n uitspraak kan je nog veel plezier beleven: Tja Klaas, je wilde toch gelijke tred houden?

 7. 11

  De energieprijzen voor een gemiddeld gezin gaan met de plannen van “het groenste kabinet ooit” nu al met 25 procent omhoog, dit terwijl de meesten al jaren qua inkomen op de nullijn zit.

  Veel succes om draagvlak te vinden voor nog eens een “enorme investering” daar bovenop. Niet iedereen kan zich een luxe reis met een cruiseschip veroorloven, sommigen moeten nu al de eindjes aan elkaar knopen om de energierekening te betalen.

 8. 12

  @11

  Wie de kosten op moet brengen voor de energietransitie is (grotendeels) een politieke keuze. Dat het huidige kabinet de rekening vooral bij “gewone gezinnen” neer zal leggen lijkt me inderdaad aannemelijk.