Op Sargasso plaatsen we af en toe een gastbijdrage. Dit keer een stuk van RonaldO zoals dat ook verscheen op de site PrivacyInvasion
De mens heeft steeds meer moeite met het volbrengen van zijn taken op basis van normaal fysiek (oog)contact. De laatste jaren is de invloed van technische hulpmiddelen bij het uitvoeren van fysieke taken ontzettend gegroeid. Het “Cameratoezicht” is uiteraard het mooiste voorbeeld van deze ontwikkeling. Waar voorheen normaal fysiek oogcontact standaard gebruik was, laten we dit nu doen door het elektronische oog. Maar we gebruiken veel meer technieken om oppastaken te vereenvoudigen die voorheen ondenkbaar waren. Of dit een goede ontwikkeling is, moet iedereen voor zichzelf beoordelen, maar ik ben bang dat de techniek doorschiet naar een richting, die onvermijdelijk tot fouten en misstanden gaat leiden in ons ‘o zo normale dagelijkse leven&’.
(Voetnoot; bedenk wel dat alle opgeslagen data en beelden op een harde schijf, "tenzij goed beveiligd" gevoelig zijn voor misbruik. Denk daarbij aan computerinbraak of diefstal)
Natuurlijk kennen ouders al jarenlang het gebruik van de "Babyfoon", maar dat stukje techniek is tegenwoordig al in de categorie simpel beland, want we gebruiken daar nu uiteraard een "Webcam" voor. Beeld en geluid via het pc scherm is veel eenvoudiger en we hoeven niet gelijk naar de babykamer te rennen, want een blik op het scherm is minder vermoeiend. Mocht de baby toch enige troost nodig hebben, dan is het niet direct nodig om daarvoor uit de luie stoel te komen, want we hebben de "HUG", een kussen vol met sensoren, warmte pads, tril apparaatjes, en diverse lampjes, die het mogelijk maakt om via een telefoonverbinding fysiek (?) contact te hebben met het kroost. Als de baby, peuter of kleuter is geworden, moet het bewakingsgebied natuurlijk uitgebreid worden, maar daarvoor is de "RFID-chip" uitgevonden.
(Voetnoot; bedenk wel dat alle opgeslagen data en beelden op een harde schijf, "tenzij goed beveiligd" gevoelig zijn voor misbruik. Denk daarbij aan computerinbraak of diefstal)
De meest doeltreffende toepassing vinden we in het "RFID-Implantaat", hierbij wordt de chip onderhuids ingebracht en volstaat het om verspreid in de omgeving een aantal "RFID-readers" te plaatsen die uw kind constant peilen en signalen kunnen natuurlijk uitgelezen worden d.m.v. een stukje software op de PC. (Gekheid natuurlijk om dit toe te passen op een kind) maar deze toepassing wordt weldegelijk gebruikt voor "Bewakingsdoeleinden" en er zijn gevallen bekend van implantaten bij kinderen van zeer welgestelde ouders, die dit hebben laten doen voor het geval het kind gekidnapt mocht worden. Maar de RFID toepassing in "Kinderspeelgoed" is een feit en wordt met de dag uitgebreider. Natuurlijk is dit een uitkomst voor de ouders die naast hun drukke baan ook het huishouden nog moeten doen en dan niet genoeg tijd hebben om voortdurend fysiek contact met het kind te hebben.
(Voetnoot; bedenk wel dat alle opgeslagen data en beelden op een harde schijf, "tenzij goed beveiligd" gevoelig zijn voor misbruik. Denk daarbij aan computerinbraak of diefstal)
In de bewaking zijn de toepassingen aanzienlijk uitgebreider en al niet meer uit het straatbeeld weg te denken. In het kader van veiligheid in openbare ruimtes staan er in tal van Nederlandse steden en dorpen camera’s opgesteld, waarbij de beelden allemaal vanuit de luie stoel worden beoordeeld. Het gemak van deze vorm van fysiek contact is echter aan strikte regels gebonden, maar daar kun je alles over lezen op de website van onze Nederlandse privacy waakhond, het "College Bescherming Persoonsgegevens (CBP)", maar dat mag u ook rustig overslaan, want wie heeft er tegenwoordig nog iets te verbergen. Het plaatsen van deze elektronische ogen is niet alleen voorbehouden aan de overheid, maar mag ook door bedrijven en particulieren gedaan worden. Er zijn in Nederland tal van elektronica winkels die alle benodigde apparatuur leveren of zelfs alles voor u installeren. Daarbij kunt u er van uit gaan dat deze installateurs hun vak verstaan en u de "Mooiste Beelden" (oeps, ik hoop dat die postbode toestemming heeft gegeven aan het bedrijf voor het vertonen van zijn gezicht op het internet) garanderen en u kunt wanneer u even niet op de kinderen hoeft te letten, op uw gemak even alle verzamelde en opgeslagen beelden bekijken.
(Voetnoot; bedenk wel dat alle opgeslagen data en beelden op een harde schijf, "tenzij goed beveiligd" gevoelig zijn voor misbruik. Denk daarbij aan computerinbraak of diefstal)
Dan kom ik uit bij één van de laatste ontwikkelingen op het gebied van elektronische ogen. In een artikel in "De Telegraaf" is te lezen dat er een "GPS" (Global Positioning System) voor uw poesje bestaat. Echt waar, u kunt behalve uw kinderen ook uw huisdieren in de gaten houden met een elektronisch oog. En dit ultieme oog staat ook nog in de belangstelling van onze politie en justitie, want er schijnen nog wel eens wat ogen dicht te vallen van bewakers, tijdens het transport van criminelen. Tevens is volgens de uitvinder ook vraag naar dit verlengstukje van het menselijke oog bij verzorgingshuizen, want wat blijkt, onze demente opoe schijnt ook nog wel eens aan het menselijke oog te ontsnappen en wie wil nou die lieverds als een blindganger op straat hebben.
(Voetnoot; bedenk wel dat alle opgeslagen data en beelden op een harde schijf, "tenzij goed beveiligd" gevoelig zijn voor misbruik. Denk daarbij aan computerinbraak of diefstal)
update (11-11, 23:30 uur): Paar tekstuele aanpassingen.
Reacties (19)
Als u al gemotiveerd wordt om een stukje te schijven n.a.v. een gps voor poesjes uit de telegraaf van vandaag en dan bruggetje bruggetje dendert naar privacy. Tja.
What’s new pussycat..
Enig idee wat een oppas kost tegenwoordig en dan nóg weet je niet wat je in huis haalt.
oooh shake it on baby now , twist and shout.
Kun je alsnog die camera’s installeren.
En ook hier is men bijzonder geinteresseerd in Uw gegevens.
( polls en muziek ), maak je borst maar nat want er komt meer.
Hij die zonder zonde is.
Lekker veel voetnoten
hm.. oh..
Die camera bij de Appie zorgt er anders wel voor dat ik op een ontspannen manier met het personeel contact kan leggen; zij hoeven niet twee keer te kijken of ik ook iets jat – minder stress, prettiger in de omgang.
@1
Tja, het stukje heeft alleen maar met privacy te maken, maar al die toepassingen van technieken zijn zo ingeburgerd dat juist daar de fouten ontstaan die ten koste gaan van de privacy bescherming. Daarbij zijn de RFID toepassingen in kinderspeelgoed een voorbode van een tijdperk waar privacy niet meer in voor komt.
@2
Irritant hé elke keer die zelfde voetnoot, maar je leest wel iedere dag een stukje over een privé filmpje of foto’s die van iemand zijn harde schijf zijn gepikt en geplaatst op YouTube.
Mits = tenzij? (in de voetnoot)
@6 Ik hakkelde daar ook doorheen. Door het hakkelen werd het min of meer aanvaardbaar en vergat ik te reageren. :-)
@6
Sla even een woordenboek open en lees de betekenis van het woordje “mits”; op voorwaarde dat.
Bedankt overigens voor deze interessante reactie.
Psst: blooperalert @RonaldO.
Tenzij dus.
@8: Nu staat er dat mijn computer alleen gevoelig voor misbruik is als deze goed beveiligd is.
Mijn eerdere subtiele tip was: maak een kleine update waarin mits = tenzij.
@Perik
Ik doe een poging om een probleem aan te snijden door op een aparte manier een stukje te schrijven.
Daar ben ik echter noch zeer onervaren in en ik schrik ook niet terug voor opbouwende kritiek. Het verschil tussen mits en tenzij in deze zinsopbouw is duidelijk en ik heb het inmiddels veranderd in het artikel op Privacy Invasion.
Ik betreur het alleen dat er meer reacties zijn die iemand afzeiken dan dat er opbouwende kritiek wordt geleverd.
Ik vraag me ook af of er wel een lezer is geweest die inziet dat de burgers zelf debet zijn aan het verkwanselen van hun privacy in het dagelijkse leven.
ja hoor RonaldO, ik o.a.
“burgers” naar woord.
Privacy is ook met zijn allen de gordijnen openlaten.
@larie
Hahaha idd naar woord, maar dat sluipt er in als je zo vaak geconfronteerd wordt met nieuwsartikelen van onze grootste privacy dief “de overheid”.
Ach we hebben er weer een huilert bij.
Lenie get y’r ass over here.
Als jij je stukjes laat checken door je opa of oefent voor de spiegel had je die kul niet om de oren gekregen.
Wat heb je nu aan feedback gekregen aan deze posting via Sargasso , niks nada drol.
Omdat meneer kritiek krijgt op zijn stukje vraagt hij of de privacy óns wel boeit.
Privacy boeit ons wel.
Een slecht geschreven stukje met bagger kliks en een scribbelateur met lange tenen is echter niet.
Wie bepaalt dat een rfid chip implantaat bij je kind een foute aktie is?
Daar is beatrix het niet met je eens want die hele goddelijke familie heeft er een.
iedere zeehond op de wadden hep dr een, iedere koe aan de oren.
Ook techniek kan ingezet worden om juist het tegendeel te bereiken en je privacy te beschermen, maar ach daarhoor ik niets over.
Een internal rfid checker, ee id verwijderaar etc etc. neuh geen enkele klik link behalve een ranzige gadgettlink naar DAG.
Het geeft aan wat je bronnen zijn. Triest.
Zie ik enige overweging tussen het veiligheidsgevoel van een ouder en het verloren gaan van de privacy van de baby omdat een wifi nerd op de hoek vd straat het wellicht kan opslaan?
Héeft U kids? ooit naar een overvol strand geweest en hoe “tagged”u uw eigen kinderen altijd?
Moet ik me nu schuldig voelen , me uitleggen dat het mij wel boeit , ik ook kids heb die hun eigen privacy goed bewaken?
@Hemaworstje
Ik zie niet direct kritiek op het stukje, maar hoofdzakelijk het comment op een verkeerd gebruikt woord.
[Wie bepaalt dat een rfid chip implantaat bij je kind een foute aktie is?]
In ieder geval niet het kind zelf, maar dat heeft uiteraard niets in te brengen, net zoals die zeehond en die koe.
Tekstaanpassingen doorgevoerd in lijn met oorspronkelijke artikel.
Wat hemaworstje zegt @17. Een stuk kan ook beneden het kritiekpunt zijn. Moet je kunnen navoelen.