ACHTERGROND - Een kleine rimpeling in app-land. Na het nieuws dat Whatsapp voor 19 miljard dollar is overgenomen door het steeds minder snel groeiende Facebook, werd duidelijk dat gebruikers een verschil zien tussen het posten van berichten op Facebook en het uitwisselen van privéberichten via Whatsapp. Whatsapp is een berichtendienst tussen smartphones en werkt op basis van telefoonnummers.
WhatsApp bezit inmiddels van 450 miljoen gebruikers een telefoonnummer, weet vaak ook hun locatie én niet onbelangrijk: de app heeft veel informatie over het leven van de gebruiker dankzij de chatgesprekken, aldus Nando Kasteleijn op de site van NRC.
Een belangrijk verschil is het gebruiksdoel: Whatsapp is voor veel gebruikers primair een communicatiemiddel, waarlangs ook persoonlijke en vertrouwelijke informatie kan worden uitgewisseld. Facebook is meer het publieke plakboek waarvan bekend is – en vaak ook nadrukkelijk de bedoeling is – dat je vrienden meekijken.
Facebook beschikte nog niet over alle telefoonnummers, laat staan over data waaruit op te maken is met wie je het meeste persoonlijk contact hebt en over welke onderwerpen. Sommige gebruikers willen die twee werelden gescheiden houden.
Gebruikers die willen overstappen naar een alternatief zoals Telegram, zullen de natuurlijke neiging hebben om de app te verwijderen, bijvoorbeeld via de menu-optie applicatiebeheer in de smartphone. Dat is echter niet voldoende, want met het verwijderen van de applicatie blijft het account gewoon bestaan. Wanneer je de app opnieuw download en installeert, geeft de applicatie aan dat er een backup is gevonden en worden heel snel de laatste conversaties weer teruggezet op je telefoon. (beeld)
Hoe vaak zet je niet een appje op de smartphone of tablet om het uit te proberen en daarna te verwijderen? Niet alleen na de installatie, maar ook tijdens het installatieproces hebben apps al veel informatie verzameld en teruggestuurd naar de aanbieder. Denk aan gegevens zoals adresboeken, telefoonnummers en profielinformatie van andere, gerelateerde netwerken. Eventueel aangemaakte accounts blijven bestaan wanneer je ze niet opheft, maar wel de app verwijdert. Vermoedelijk circuleren er in de app-business miljarden slapende accounts met wisselende hoeveelheden data, waarvan niemand weet waar het is, en wat de waarde is. Digitaal zwerfvuil.
Via Toii.
Reacties (9)
Ik herhaal maar weer eens “If You’re Not Paying, You’re The Product”. Wie dat in deze tijden nog steeds niet snapt verdient haast niet beter.
@1: Dat is heel makkelijk gezegd maar realiseer je dat je doorgaans ook sociaal onder druk staat om aan dit soort ongein mee te doen.
Ik vind toch dat er makkelijk overheen wordt gelopen. Het is bekend dat Facebook door de NSA wordt gebruikt. Nu komt Whatsapp erbij en die whatsapp wordt onmiddellijk opgevolgd door een andere app : Telegram.
Natuurlijk gaat Whatsapp falen als Facebook app. Maar alle gegevens zijn dan al binnen. En iedereen die wegloopt zoekt Telegramm wat over een paar jaar ook weer opgekocht kan worden. Goed, ik ben dan paranoia, maar die gegevens worden gewoon gekocht door de overheen die Facebook al gebruiken.
Er bestaat wel zwerfvuil, maar iets als Whatsapp valt daar niet onder. Het probleem van dat soort populaire apps met hun gegevens is iets heel anders dan een klein appje dat je uitprobeert en weer weggooit. Het kost veel te veel moeite om dat echt zwerfvuil te gaan analyseren en up-to-date te houden. Gegevens zijn leuk maar moeten wel actueel zijn. Whatsapp is waardevol omdat 20% van de wereld er mee speelt.
Zwerfvuil, Facebook en Whatsapp combineren niet.
Je moet gewoon afblijven van (populaire) apps.
En dat kan, er bestaat leven zonder Facebook en haar satellieten.
@1: Voor whatsapp betalen de meeste gebruikers.
Toch kan het handig zijn om je account te verwijderen ook al weet je niet precies of het bedrijf je account ook daadwerkelijk verwijdert (bewaarplicht, enz).
Vaak worden verwijderde accounts na een lange tijd verwijderd om zo bijvoorbeeld schijfruimte te sparen. Dit kan misschien wel meer dan een jaar duren, maar het is dat beter dan niets doen.
(Whatsapp Android bijvoorbeeld: http://www.whatsapp.com/faq/nl/android/21119703)
Ik vind de opwinding over de overname nogal overdreven. Je zou je ook (enigszins) bewust kunnen zijn van privacy-issues van allerhande app’s en je gebruik er op af kunnen stemmen. Via Whatsapp kan Facebook/NSA van mij weten:
– waar ik met mijn werktelefoon meestal ben
– waar mijn dochter gaat spelen
– wat mijn zus vanochtend als ontbijt had
Mijn financiële gegevens app ik niet (maar zijn via fiscus in te zien). Mijn medisch dossier app ik niet. Mijn verkiezingsstem kan ik zelf bepalen. Dus welk risico loop ik nu helemaal? Bovendien is het nogal een verschil of je als afluisteraar globale informatie genereert (samenhang tussen gebruik van bepaalde woorden en gedrag) en exacte stuurinformatie (deze persoon gaat straks dat doen). Ik vermoed dat Facebook vooral veel globale info heeft. Zo is de ‘maatwerkreclame’ die ik krijg altijd mis en te laat.
En mijn staatsondermijnende acties app ik niet, als ik ondergronds wil gaan is het nogal naïef om dat met commerciële apps uit te gaan voeren.
De stelling dat je het product bent als je niet betaalt voor een online dienst is achterhaald. Als je wel betaalt ben je namelijk ook het product.
Op Facebook melden dat je van WhatsApp weg bent vanwege de privacy…is net zo iets als… met een Big Mac in je mond protesteren tegen de bio-industrie.
Whattsapp,Facebook what the hell,mensen denken allemaal dat ze zo verdomde belangrijk zijn,iedereen het centrum van zijn eigen universumpje,dat zijn/haar kop zo interressant is….