Dierenactivisten trainen in bossen Appelscha

De biggencastreerders van varkensfokkerij Harmens & Zn. zijn vlak voor de bouwvak ongetwijfeld wederom gezellig met z’n allen wezen klootschieten. En de kippenslachters van QuickMeat International hebben onlangs nog met vijftig andere collega’s een cursus Hygiëne & Veiligheid gevolgd. Samenscholingen waar niemand zich schijnbaar druk om maakt? Heel anders is dat als een groepje dierenactivisten een bijeenkomst in Appelscha belegt. De krant van Wakker Dier Nederland bericht op onheilspellende wijze over trainingskampen van dierenrechtenextremisten in de Nederlandse bossen. Een guerillaleger van Volkertjes dat zich in augustus in Appelscha drie dagen lang zal bekwamen in verdachte activiteiten als klimtrainingen, zelfverdediging en het het omgaan met gevangenisstraffen (Telegrof). Strekking van het Telegrill verhaal is dat dit soort bijeenkomsten eigenlijk verboden zouden moeten worden omdat op de website van de organisator AR2007 in het verleden aanslagen op privéwoningen van bestuurders van beursbedrijf Euronext en effectenhuis Van der Moolen werden geclaimd. De poll vraagt u vandaag:

[poll=73]

 1. 2

  Maar als dat van die aanslagen klopt, dan hebben we hier toch te maken met een verboden criminele organisatie? Dat is toch prachtig als die hun kampen aankondigen – kun je ze allemaal in één keer oppakken.
  Wat er verder op zo’n kamp precies gebeurt doet er dan al niet meer toe: als Al Q’aida een potje komt bowlen hier om de hoek is dat ook geen excuus.

 2. 3

  Elke keer bij dit soort berichtgeving vraag ik mij af waarom het opkomen voor een levend wezen getypeerd wordt als ‘extremisme’.

 3. 4

  Tja kennis an sich is neutraal, en een aantal van die cursussen die er op dat zomerkamp gegeven worden kunnen ook bij de padvinderij gevolgd worden.

  Als je echter naar het totale aanbod krijgt dan onstaat er bij mij toch een beeld van een organisatie die zich voorbereidt op geweldadige acties. Ik kan een combinatie van klimmen, sluipen, zelfverdediging, eertste hulp en gevangenistraining niet anders interpreteren.

  Combineer dit met een fundamentalistisch gedachtegoed waarbij het gerechtvaardigd is om geweld te gebruiken tegen personen en organisaties die als ‘misdadig/onrein/onethisch etc’ zijn bestempeld en er onstaat wel een eng beeld van die club.

  Het is nooit een prettig idee als een groepering met extremistische neigingen trainingskampen met militante trekjes voor hun achterban gaan organiseren. Dit geldt voor dierenrechten activisten, extreem rechts, fundamentalistisch gelovig etc.

 4. 5

  Gelijke maten, gelijke gewichten … zowel voor als na het bakken & braden.

  [img]http://www.odierbaarantwerpen.be/images/content/jumpy.gif[/img]

 5. 6

  @ Bolleke: lezen wat er staat: ‘aanslagen op privéwoningen van bestuurders van beursbedrijf Euronext en effectenhuis Van der Moolen’. Het plegen van aanslagen is simpelweg een extremistische daad, of je nou gelijk hebt of niet.

 6. 8

  Weer zo’n typische veelvleesvretende telegraafgelovers hoax. Alsof je op kamp gaat om te leren hoe je biggencastreerders een koekje van eigen deeg moet geven.

 7. 9

  Als je echter naar het totale aanbod krijgt dan onstaat er bij mij toch een beeld van een organisatie die zich voorbereidt op geweldadige acties. Ik kan een combinatie van klimmen, sluipen, zelfverdediging, eertste hulp en gevangenistraining niet anders interpreteren.

  Ik wel. Makkelijk zelfs.

 8. 10

  # Self Defence
  # Time Mangement, get more things done
  # Coping with prison and how to support our prisoners, not only letters/cards but providing a support network outside.
  # Tripods, lock-ons and other forms of civil disobedience, practical and how to protect yourself from the police
  # First aid for you and your comrades
  # Investigate your targets, how to do research for your campaign

  Klinkt allemaal wel een beetje dreigend.

 9. 11

  Maar er is niks strafbaars aan. Je kunt groepen mensen die je niet aanstaan niet verbieden om aan dit soort dingen mee te doen, anders had Wilders allang alle Marrokkanen van Thaiboksen afgehaald.

  Maar nogmaals, daar gaat het helemaal niet om. Al gingen ze knikkeren. Als die club aanslagen beweert uit te voeren (waar ik nu overigens niets van zie op hun website), dan moeten ze gearresteerd en ondervraagd. Geen aanslagen gepleegd, geen oproepen tot geweld gedaan? Dan kan ik werkelijk niet verzinnen waarom dat weekend niet door zou mogen gaan.

 10. 12

  Blij dat de post het zo duideljk stelt: zonder wettige grondslag verbieden of nee, er is geen wet overtreden.

  Niet fijn dat 34% al hiero reeds niet weet wat “rechtsstaat” betekent. :(

 11. 14

  In het logje staat dat de telegraaf zegt dat op de site aanslagen zijn geclaimd: in het verleden aanslagen op privéwoningen van bestuurders van beursbedrijf Euronext en effectenhuis Van der Moolen werden geclaimd.

  Maar op de telegraafsite staat: Bij de eerdere aanslagen bij Euronext en Van der Moolen werd een direct verband gelegd tussen deze financiële instelling en hun vermeende band met HLS, een bedrijf dat dierproeven uitvoert. Maar er staat geen bron bij, AR2007 is nog te jong.

  De telegraaf insinueert misschien wel een verband tussen AR2007 en vorige acties maar verder gaat het niet (is erg genoeg trouwens).

  Is er bewijs voor een verband of zijn er echte bronnen?
  Ik kan zo gauw niets vinden, ook niet op de wayback machine.

  Anders gezegd: is wel duidelijk wie of wat achter AR2007 en wat daar de geschiedenis van is?

 12. 15

  Volgens mij is het dikke onzin. Er wordt al sinds jaar en dag een kamp gehouden bij Appelscha. Daar gaat het voornamelijk inderdaad om principielen en wat activisten die drie dagen gaan kamperen met allerlei workshops. Discussies over de toestand van de wereld, maar ook het omgaan met een poi e.d. Zijn ook meer pacifisten en hippies dan grote boze terroristen.

 13. 17

  Ik zag gisteravond een docu van Terzake (BRT) over biotechnologiebedrijf Monsanto, da’s pas echt griezelig.
  Via GM totale controle, wereldwijd, over gewassen en dieren met patenten, brrrr.

 14. 18

  Dierenrechtenactivisten staan in de toekomst in het zelde rijtje als mensen die (al dan niet met geweld) ooit de slavernij bevochten hebben, of gelijke rechten voor vrouwen en gekleurde medemensen gerealiseerd hebben. Het domme klootjesvolk sprak toen ook al schande, maar ik durf te wedden dat als ik het huis van de gemiddelde telegraaflezer in loop en ter plaatse de hond van de familie kastreer zoals dit op industriele schaal gebeurt in de bioindustrie ik dit niet na kan vertellen.

 15. 19

  Eh, ik las vorige week een artikel dat jouw docu (ouwe koek trouwens ;) ) onderdeel van een hoax noemde, en met name de gechargeerde berichten over Monsanto GMF in India.

 16. 20

  In dat verband zie ook de verontrustwekkende tendens in de VS (zag ik ooit docu over op Canvas) om hun huisdieren te “customisen”. Bv. katten de nagels uittrekken of afknippen zodat ze niet meer aan de stoel kunnen krabben, zo boertig ver gaat dat. Vraag is dan : wanneer is een dier nog een dier… Misschien tijd voor een universele verklaring van de rechten van het (huis)dier.

 17. 21

  On this (Adam) demo we will focus on fur and vivisection targets.
  Of course there will be plenty of space to have unannounced and follow-up workshops.

  target:
  3. A butt or mark to shoot at, as for practice, or to test the accuracy of a firearm, or the force of a projectile.
  4. The pattern or arrangement of a series of hits made by a marksman on a butt or mark; as, he made a good target.
  ….
  9. A goal or objective.

  Laten we er maar vanuit gaan dat betekenis 9 wordt bedoeld.

  On our Adam demo we will focus on communicating to the general public our opinions and objectives about fur and vivisection… is alweer wat vriendelijker en ondubbelzinniger.

 18. 25

  Ach, een beetje ravotten in de vrije natuur kan geen kwaad. Wel handig dat Nederland geen wapenwet heeft zoals in VS. In het Bergsche Bos alhier..allerlei obscure verenigingen, honden/ survival/ stormbaan, abseilen…soms getooid in camouflagekledij en warface. Anders i.p.v. hond tussen m’n spaken gegarandeerd kogeltje in mijn knarretje.

  Waarom kiezen dat soort organisaties altijd de verkeerde strategie, de makkelijke weg. Een beetje zielig met een bivakmutsje op de producenten narren. Heeft geen enkel nut (zie tv- fragment Folkert bij varkensboer). WIJ willen die nerts, de consument moet je hebben. Laat zien dan! Koop als organisatie zendtijd op tv/ radio, laat die mistanden met verborgen camera’s (gebeurt al, maar te weinig). Laat het levend villen van diverse pelsdieren gewoon zien, gillende speenvarkens op weg naar de slacht, of creperende koffie/ cacaoboeren. Excursie brugklas naar veeboer en vervolgens slachthuis. Waar dat rode lapje in dat piepschuim bakje in het koelvak van super nou eigenlijk vandaan komt…waarom niet.

  @ bartb

  Ze zijn als wel ergens voor aan het trainen.

 19. 26

  Wat een angst allemaal. Ik ben blij dat er mensen zijn die voor dieren en milieu opkomen. Natuurlijk zijn er activisten die te ver gaan, ook voor andere doelen. Als dat zo is kan je ze aanhouden en berechten.
  Milieudefensie en Greenpeace hebben ook trainingskampen. Daar staat echter heel Nederland achter, ze worden zelfs gesubsidieerd (en tercht wat mij betreft). Door zo bang te zijn voor van alles en nog wat maak je de maatschappij niet beter. Gaat eerder richting DDR. En terrorisme gedijt alleen op angst. Gewoon blij zijn en ieder z’n gang laten gaan…binnen flexibele grenzen vamn de wet.

 20. 27

  @ Ruud oost. En daarom moeten ze ook terrorist genoemd worden. Procederen tegen de achterban van het CDA wordt niet gewaardeerd in dit land.

 21. 28

  wat een ophef , gebeurt niks raars.. het is daar geen trainingkamp. is niet een s ruimte voor.
  nee hoor er wordt gewoon gesproken en workshops.
  misschien ook wel waarom mensen zo belachelijk reageren naar je als je op komt voor dieren.
  het zij n hele aardige en respect volle lui.
  ga nou niet weer de boel bagataliseren zeg.
  dat er een paar lui door zijngeschoten met ontvoering.
  ik woon vlakbij.. gewoon aardige mensjes. en er is nog nooit iets stoms gebeurt.
  en waar om mag je niet op komen voor dieren.
  het gaat om activisten net als mileuactivisten.
  actief zijn binnen organisatie.
  ik hoop dat mensen zich eens gaan beseffen dat.
  het houden van dieren best anders kan.
  DUS MENSSEN