Diemen, naarste plaats van Nederland

De nieuwsbrief Communicatienieuws wees ons op een ludieke enquête van ene Yoshe, columnist op Nu.nl. Yoshe wilde dolgraag van zijn lezers weten in welke Nederlandse plaats hij of zij niet dood gevonden wil worden. Tientallen lezers reageerden op de vraag. Welke plaats het vaakst genoemd werd? De meeste stemmen gingen naar Diemen, al had Diemen wel de hete adem van Amsterdam in zijn nek.

Waarom is sterven in Diemen zo lullig? In de “lezerspost” heeft niemand het over Diemen, wel over het meer voor de hand liggende Helmond, Delfzijl en natuurlijk Almere. Over Lelystad schrijft iemand:

“Er is maar één goed antwoord: Lelystad. Wat een jaren-70-naargeestigheid, wat een wij-wonen-ook-aan-een-woonerf-triestheid, wat een geplande ellende.”

Maar wat is er nou mis met Diemen? Akkoord, de website van de gemeente Diemen belooft niet veel goeds. Tussen de lopende projecten van de gemeente Diemen vallen ons geen echte krakers op, waar je als inwoner van Diemen spontaan je feestmuts van zou opzetten. In de sectie Evenementen van de gemeentelijke website is zelfs helemaal niets te vinden. In Diemen is kortom geen reet te doen. Al eindigde de Diemer Feestweek vorig jaar wel in rellen en een schietpartij.

Rond Diemen ligt ook een bos, waar slechts een handjevol mensen doorheen wandelt, want weinig Diemenaren lopen graag met de hond door het Telegraafbos, dat lang niet zo aantrekkelijk klinkt als de Onzalige Bossen. Het Telegraafbos is meer een plek om zelfmoord te plegen. De plaatselijke partij Leefbaar Diemen had vorig jaar als motto voor haar verkiezingscampagne: “Geluk in Diemen”. Met zo’n motto moet er wel iets grondig mis zijn met Diemen. Alsof het belangrijkste element voor levensvreugde, geluk, nog ontbreekt. Maar slechts een enkele Diemenaar durft het wellicht hardop te zeggen: gelukkig in Diemen, u bedoelt levend begraven?

 1. 2

  Ik krijg het er net uit: je bent een stukje fruit,
  ik heb een mandje thuis, jij moet mee naar Diemen-Zuid!
  brabbelde lange Gans al… Wellicht al reden genoeg om Diemen te verdoemen.

  Nieuwegein, Almere en Den Helder lijken me echter meer voor de hand liggen…

 2. 3

  Hors Concours, maar Coventry in Engeland wint…… Kruising tussen alle bovengenoemde plaatsen maar dan bevolkt door dikke, vet etende, te jong getrouwde engelsen die allemaal liever ergens anders willen zijn (en door mij voor 3 jaar…). Luister naar Ghost Town van de Specials en je snapt het.

 3. 6

  Een uitstekende introductie op de Naarste Plaatsen van NL biedt PFMAG-redacteur Apostolov in zijn literaire roadtrip-from-hell Afslag Apostolov:

  Zoetermeer http://www.panzerfaust.org/retro/pivot/entry.php?id=1040
  Amstelveen
  http://www.panzerfaust.org/retro/pivot/entry.php?id=898
  Nieuwegein
  http://www.panzerfaust.org/?p=93
  Diemen
  http://www.panzerfaust.org/retro/pivot/entry.php?id=842
  Spijkenisse
  http://www.panzerfaust.org/retro/pivot/entry.php?id=1103

  Inclusief Lonely Planet.

 4. 12

  Ik woon al jaren in Diemen, allemaal gemakkelijk en goedkoop, doorsnee mensen, allemaal stil maar niet gevaarlijk, rustig, heb niets met cultuur enzo, dus heel fijn, en met Albert Heyn, trein station in achtertuin, en flats hebben allemaal andere kleur liftschaft, erg mooi, veel hbo studenten ook (is dat iets als universiteit?), allemaal ‘huizen onder 1 kap’ (mijn docent zegt dat is erg Hollands dus ik vind dat leuk) met een voortuintje en achtertuintje, en mensen wassen de autos op zondag, allemaal erg keurig, oh en goedkoop natuurlijk (belangrijk leerde ik op cursus).

 5. 14

  Je leert altijd wat; nooit geweten dat Diemen een zelfstandige gemeente is en dat Amsterdam Zuid-Oost niet grenst aan Amsterdam.

  De tekst op Wiki is heerlijk:
  Oorspronkelijk maakte het gebied deel uit van de landbouwgemeente Weesperkarspel. Toen werd besloten hier een nieuwe stad te bouwen, werd Weesperkarspel door de gemeente Amsterdam bijgestaan. Vervolgens werd het gebied in 1966 door Amsterdam geannexeerd.

 6. 15

  Emmeloord en N-O-Polder… In de jaren ’50 werd dat net aan het water onttrokken gebied beplant met de braafste, christelijkste, burgerlijkste mensen die door de strenge screening heenkwamen.

 7. 20

  @sigi; ik woon in Houten en heb in Diemen (zuid) gewerkt. Ik zou Diemen tien keer erger inschatten dan Houten. Wat is er precies mis met Houten?

 8. 22

  @15: Veel kerken zijn inmiddels wel gesloten… Verder is het er heerlijk rustig, dus wat mij betreft een uitstekende plek. Alhoewel een eenzaam huisje of klein dorpje in de kop van Groningen nog net wat hoger scoort.

 9. 23

  lijkt er op dat zoals met zoveel dingen het dorp waar je wilt wonen een kwestie van smaak is. De een wil cultuur, drukte en dergelijke, de andere wil rust, groen en minder marokanen..
  Een gemiddelde Vinex wijk is voor een stads iemand altijd ‘gruwelijk’, maar dat zijn vaak de stadse mensen die in leuke pandjes aan mooie grachtjes wonen. Mensen die in de mindere wijken woonden van die steden (zoals ik) zijn blij met hun Vinex wijken, al zou een boom boven de 1.5 meter hoog en iets meer levendigheid soms wel prettig zijn :-)

 10. 24

  Het grootste voordeel van Diemen is dat het zo dicht bij Amsterdam ligt, dat je snel in de bewoonde wereld bent waar dingen te doen zijn. Een tweede voordeel is dat de meeste Diemenaren die mening delen en het dus lekker stil is. Qua primaire voorzieningen is Diemen redelijk, en qua evenementen is er nog het festijn, de Omval en de zomerspelen. Het grootste voordeel blijft Amsterdam.