#Dezeweek | Hittestress

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022

COLUMN - Ik kan me normaliter niet zo gek druk maken om het weer. Zoals een wijs man uit een bekende Nederlandse rapgroep ooit zei: ‘het weer is het weer’. Maar ik kon er afgelopen dagen absoluut niet omheen. Heel Nederland was opeens weerman en schotelde mij de weersvoorspellingen voor. Toegegeven, toen het 19 graden en bewolkt was, vond ik het lastig te geloven dat het drie dagen later twee keer zo warm zou worden.

Gek weer krijgt Nederland altijd op de banken. Als het een aprilnachtje vriest komen de rayonhoofden bij elkaar, als de zon een dag later doorbreekt liggen we opeens allemaal in onze blote tieten op het strand. Het is de laatste jaren vaak gek weer. Global Warming is misschien net de verkeerde term, we zouden beter kunnen spreken Global Fucked Up. Het laatste wapenfeit van deze klimaatverandering noopte Gerrit Hiemstra tot het introduceren van nog een nieuwe term: Hittestress.

Het was voor mij de eerste keer dat ik met deze term in aanraking kwam, en de NOS-reportage die erop volgde gaf vooral het idee dat het draait om stress over de hitte. Op de vraag ‘Wat ga je tegen de hittestress doen?’ antwoordt een 18-jarige griet dan ook ‘veel drinken’. Drinken vermindert inderdaad vaak wel stress, maar om de oplossing van je problemen in alcohol te zoeken lijkt me niet zo’n uitstekend advies. Later blijkt dat het ook eigenlijk alleen om bejaarden, chronisch zieken en honden gaat, dus ach, waar hebben we het eigenlijk over?

Het lijkt mij vooral het geval dat de term hittestress verkeerd gedefinieerd is. Naar mijn idee slaat het niet zozeer op onze fysieke reactie op de hoge temperaturen, maar eerder om de psychologische reactie. Het kwik hoeft maar ‘onverwachts’ omhoog te schieten en in het menselijk brein maken elektronische stroompjes van alles los. De teenslippers worden uit de kast getrokken, de wekker wordt vroeg gezet. Elke seconde telt, de dag moet en zal geplukt worden.

Het Vondelpark ligt vol met mensen die de dag ontzettend aan het plukken zijn, het internet ligt vol met foto’s van diezelfde mensen. Bijbehorend is de oordelende houding tegen mensen zoals ik, die niet het uiterste hebben gehaald uit een dag vol zon; die niet de hele dag op een kleedje hebben gelegen met een bakje witte druiven. Het levert mij geen stress op als ik de dag niet ontzettend heb geplukt, maar een hoop andere mensen blijkbaar wel.

Sommige mensen gingen zelfs zo ver dat ze een dag vrij namen van hun werk, om de fantastische dag op het strand door te brengen in plaats van op kantoor. Toen die mensen in hun blote tieten eenmaal op een natgeregend strand zaten, werd voor hen de werkelijke betekenis van het woord Hittestress het allerduidelijkst. Zoals namelijk bij bijna alle stress het geval is, achteraf is het altijd overdreven.

Reacties (5)

#2 HansR

Zoals namelijk bij bijna alle stress het geval is, achteraf is het altijd overdreven.

Dat lijkt me pas wat overdreven.
Stress kills.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Inkwith Barubador

Het gaat alleen om bejaarde, chronisch zieke honden en de 35 graden die ze beloofden, hebben we bij lange na niet gekregen.

Storm, glas, water.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

“Op de vraag ‘Wat ga je tegen de hittestress doen?’ antwoordt een 18-jarige griet dan ook ‘veel drinken’.”

Dat lijkt me een uitstekend advies. Als het flink warm is (en al helemaal als het ook erg vochtig is, zoals deze week) moet je vooral veel drinken tegen de hittestress.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 roland

Veelzeggend dat de schrijver nooit van “hittestress” gehoord heeft en de term als een “gevoelsterm” ziet, terwijl bekend is dat duidelijke groepen veel vatbaarder – dus fysiek – voor zijn.

  • Vorige discussie