1. 1

  Als we de methodes van de RAF even buiten beschouwing laten: als er een dag was dat het ideologische strijd er mee stopte was het wel bij de opheffing van de RAF. Daarna was het alleen nog maar geld. Het was vast deze dag bedoelde Fukuyama met het einde van de geschiedenis.

 2. 5

  BTW erg grappig hoe de duitse wiki dezelfde fout maakt terwijl het in de engelstalige wiki wel goed staat.
  Maar ja, you should have been there in those days to know.

 3. 8

  Toch is het Faction en niet Fraction. En waar die 154 vandaan komt weet ik niet maar ik krijg 13.900 hits op Faction.
  Anyway, ik kan het zo snel niet vinden op internet, maar zoek hun eerste manifesten en communicees maar op.
  (shit nu mis ik toch wel ff dat heerlijke krantenarchief dan had ik het zo te pakken)

 4. 11

  Ow en over dat grote aantal op Fraction en minder op Faction kan ik maar 1 ding zeggen: mafia is met 1 f.
  Resultaten 1 – 10 van circa 33.100.000 voor mafia
  Resultaten 1 – 10 van circa 2.240.000 voor maffia
  Dat wij het nou als maffia uitspreken en dus zo schrijven wil niet zeggen dat het ook maffia is. Het is een Italiaans woord en dus met 1 f.
  Maar het gedoe met Faction en Fraction is al zo oud als dat de RAF bestond.
  Op hun eerste stencils staat het als Faction.

 5. 12

  @Beasjt: Voor een zoekopdracht in google op een reeks worden dat exact in die volgorde/vorm moet voorkomen, moet je quotes er omheen zetten:
  http://www.google.com/search?hl=nl&rls=com.microsoft%3Anl%3AIE-SearchBox&rlz=1I7GGIH&q=%22rote+armee+faction%22&btnG=Zoeken&lr=

  Vergelijk dat met:
  http://www.google.com/search?hl=nl&rls=com.microsoft%3Anl%3AIE-SearchBox&rlz=1I7GGIH&q=%22rote+armee+fraktion%22&btnG=Zoeken&lr=

  Niet dat google de waarheid in pacht heeft…..

 6. 13

  @Beasjt #11: lees nu pas de laatste regels. Dat zou goed kunnen. Ik ben een beetje van de meerderheidsmening uitgegaan.

  Ik ga dat stencil eens uit mijn archief halen ;-)

 7. 15

  Ik weet dit zo goed omdat ik me Jan Keulen nog zo voor me zie als hij weer eens uit Berlijn over was op de redactie iedereen de oren wastte als die fraction had gebruikt.
  ;)

 8. 17

  Ow ja, en zijn kanttekening bij zijn gefaxte stukken dan wel via de telex binnenkomend waar hij altijd vermelde dat Faction geen typo was.

 9. 18

  Dat zei ik al, dat het raar is dat de duitsers er Fraction van hebben gemaakt, terwijl faction een correct duits woord is.
  Het misverstand is is dat faction een afscheiding is van iets en een fractie iets uit de politiek is, maar ook deling (als ik me de uitleg goed herriner).
  Enige wat ik kan zeggen is dat ik nu erg behoefte heb aan mijn ouwe vertrouwde mapjes waar ik zo de originele brouwsels van de RAF uit zou halen.

 10. 25

  Maar ondertussen is er weer een hoop bovengekomen en er zijn twee versies waarom ze faction gebruikten in hun geschriften: ene is dat ze zich daarmee wilden afzetten tegen de gevestigde orde die immers in fracties zaten en ze daarom faction gebruikten en ander verhaal is dat het simpelweg een typefout was, maar dat ze dat maar zo lieten omdat het teveel werk om de stencils opnieuw te maken.

  Feit blijft dat in de geschriften die ze zelf uitgaven faction stond.

 11. 29

  De eerste keer dat Rote Armee Faction voluit stond op een geschrift was onder hun logo (ster, kalishnikov) en handgemaakt, dus niet getypt. Vroegâh ging dat namelijk met stencillen en niet zo makkelijk als nu. Ik herrinner me nog een mooi apparaat op school waarmee je foto´s in de schoolkrant kon krijgen. Dubbele rol, eentje voor de foto en eentje voor het stencil vel waar dan de foto ingekrast werd.
  vandaar

 12. 31

  Maar bel ff gewoon de Volkskrant en vraag naar Jan Keulen die jaren correspondent was in Berlijn voor de krant, die kan je dat allemaal haarfijn uitleggen.
  Ik bel ff lekker niet, want ik zit in buitenland.

 13. 36

  @29: Als we gaan Formicidaecopuleren: Het is geen kalashnikov maar een Heckler & Koch MP5.

  Ik ben bang dat die Faction toch een broodje aap is (een gevolg ws. van engelstalige journalisten die de naam gewijzigd hebben). Op geen enkele duitstalige site over de RAF kom je het niet anders dan als Fraktion tegen.

 14. 37

  Dit wordt eindeloos welles/nietes waar ik vanuit Spanje niet 123 een eind kan maken aangezien ik niet nu ff snel de kast in kan duiken om de mapjes tevoorschijn te halen waardoor alles in 1 keer duidelijk wordt.
  Krijg opeens heimwee naar de lucht van archieven.

 15. 41

  Ik heb zelfs zojuist een paar voorpagina’s van de volkskrant bekeken rondom aanslagen van de RAF. Maar daar haal ik weinig uit. Als er al een kop staat, gaat het over de Baader Meinhoff groep.

 16. 45

  Het allereerste maifest/poster van de RAF waar ze die naam voor het eerst gebruikten was ook een erg schimmig geval.
  Men twijfelde eerst ook aan de echtheid en dachten met een andere groep te maken te hebben.

 17. 46

  Ik heb al een idee hoe Beasjt op Faction is gekomen. Hij heeft vast ook deze verklaring gevonden. Die is wederom in het engels. Er wordt verteld hoe de RAF haar naam bedacht: Ze zagen zich als een fractie (engels: faction) van het rode leger. Uiteraard bedachten ze dat zelf niet in het engels maar in het duits (=Fraktion). Door te vergeten dat dit een letterlijk uit het duits vertaalde verklaring is, kun je op het idee komen dat de RAF de engelse schrijfwijze gebruikte.

 18. 49

  Bismarck
  Neen. Laat ik het maar zeggen dan: ik ben 20 documentalist bij de Volkskrant geweest.
  Ik wou dat ik de beelden die ik nu op mijn netvlies heb kon printen.

 19. 51

  @49: In dat geval ligt er werk voor je! Scoor wat beeldmateriaal en verspreidt het onder de dwalers, want blijkbaar is iets anders inmiddels uitgegroeid tot de pravda…