Details uit Verslagen van Guantanamo Gevangenen

Enemy Combatants volgens Amerika, onschuldige vogeltjes volgens anti-Amerikanen. Terroristen volgens Cheney, naieve VMBO scholieren volgens anderen. De waarheid ligt vaak in het midden, maar soms ook aan de ene of aan de andere kant.

De Associated Press (AP) spande een rechtszaak aan tegen het Department of Defensie (DoD) van Amerika om de verslagen in te mogen zien van de Combatant Status Review Tribunal volgens de Freedom of Information Act (FOIA). In die verslagen staan ook de namen van 317 van de in totaal 490 gevangenen die op Guantanamo worden vastgehouden volgens het DoD. De Washington Post compileerde een eigen lijst van 450 namen aan de hand van persberichten, rechterlijke verslagen en informatie van familie leden.

Getuige A
Q: Vertel ons wie er met u mee reisde naar Afghanistan.
A: Met zijn tienen, mijn oma, zusters en broers.
Q: Kunt u ons vertellen waarom u vanuit Kazakhstan naar Afghanistan reisde?
A: In Kazakhstan is het moeilijk om werk te vinden. Je kunt er geen geld verdienen.
Q: U reisde naar Afghanistan om werk te vinden?
A: We hoorden dat je in Afghanistan te eten kreeg.
Q: Vond u de situatie in Afghanistan beter dan in Kazakhstan?
A: Het was geen zwaar leven. Ze brachten ons alles, zoals eten. Ik hielp een beetje in de tuin.

 1. 1

  Voor mij is dit gegeven typisch de VS, indien misstappen worden gemaakt komen ze in de openbaarheid na wat porren. Uniek lijkt me, dat gebeurt in de meeste zogenaamde liberale westerse landen totaal Niet. Vanavond tamelijk laat als iedereen slaapt in my den, ga ik eens wat verslagen lezen. Dank voor de links.

 2. 2

  Q: We’re trying to figure out why you’re here.The United States wouldn’t detail someone for more than 2 years for simply growing vegetables. Can you help us understand?

  A: The detainee did not respond to the question.

  Wat is dit? Een aflevering van Black Adder? Monty Python?

 3. 3

  Nee TRS, het echte leven. Btw Als u enige notie heeft van het wel en wee tijdens de donkere middeleeuwen zou U niet zo schamper met Black Adder komen opdraven, it was worse than.

 4. 4

  Maar wie is Black Adder in deze? Bij wat ik tot nu toe gelezen heb, vraag ik mij vooral af of de verdachte werkelijk dom is, of dat hij het westen voor dom houdt. In ieder geval daag ik een ieder uit om de onschuldigen uit de verslagen te vissen! Die uitdaging staat voor een elke criticaster van Amerika’s War on Terror, zoals zij ook mogen aantonen dat Saddam onschuldig is. Nou, ik ben benieuwd.

  @larie: dat is ook mijn gevoel in deze. Het rechtssysteem in Amerik is waar de werkelijke zwaartekracht van de Amerikaanse vrijheid en democratie ligt, niet bij de president, en al zeker niet bij deze.

 5. 11

  @King: U stelt dat met grote zekerheid maar is dat correct? Dat is nu een markant verschil tussen de VS en europa. Hier wordt je in vele wanen gelaten maar denk niet dat U alles weet.

 6. 12

  @Caprio: Dat is wel een heel scheve vergelijking.

  Ik sluit me aan bij King. Het zelfzuiverend vermogen van de Amerikanen is inderdaad opmerkelijk, maar om dat nou als goed te beschouwen? Het gezegde “Als het kalf verdonken is…” komt direct bij me op in deze situaties.

 7. 15

  Verdonken? Wat? Ik vind een vergelijk trekken tussen de brand op Schiphol en Guantanamo gewoon een beetje vergezocht.

  Daarnaast vind ik dat niet het oplossen/verklaren van misstanden prioriteit verdient, maar het voorkomen daarvan. En daar zijn de Amerikanen weer niet zo goed in.

 8. 20

  Hoe kun je nu zeggen dat die Amerikanen zo open zijn? Ik heb geen idee. Misschien wel, misschien vertellen ze alleen het topje van de ijsberg..

 9. 22

  @King: wat wordt beweerd is dat de Amerikaanse wet itt de Nederlandse wet blijkbaar een sterker controle mechanisme is dan de Nederlandse wet bijvoorbeeld. De Nederlandse burger is in het algemeen een simpele, goed vertrouwende kniesoor.

 10. 23

  Speelveld zo klein mogelijk houden, regel 2 uit het leerboekje van Caprio. Leerboekje ? Ja, hij heeft een leerboekje.

 11. 24

  En wat is het weer hopeloos stil. Ik verwacht uiteindelijk

  wel wat wakker weerwerk….
  Welgemeende weesgegroeten

  van een Nederlandse niet simpele, niet goed vertrouwende niet kniesoor.

 12. 25

  @24 ik wil nog wel even reageren hoor, lekker kniezen

  Er zitten daar daar 450 mensen vast zonder vorm van proces. En het duurt 4 jaar om een beetje informatie boven water te krijgen. Dat is inderdaad een enorm sterk rechtsysteem.

 13. 27

  Wij hebben altijd redelijk onschuldige regeringen gehad, vergeleken met de VS. Ze hebben nooit mensen als proefkonijn gebruikt, (afgezien van een klein stukje indonesië) geen onschuldigen laten bombarderen. Het was dus niet nodig wantrouwend te zijn. Nu begint dat langzaam te veranderen. De zorgstaat wordt afgebroken enz. En je ziet dat we wantrouwender worden jegens de overheid. Een goede ontwikkeling.

 14. 28

  @Caprio#4: “In ieder geval daag ik een ieder uit om de onschuldigen uit de verslagen te vissen!”

  Dat hoeven we niet. De schuldigen dienen eruit te worden gevist. Ik daag u uit!

 15. 30

  @Caprio#4: “In ieder geval daag ik een ieder uit om de onschuldigen uit de verslagen te vissen!”

  Dat is sarcastisch bedoeld, toch?

  Dit zijn alleen maar samenvattingen van het “openbare” bewijs tegen de verdachte, waar de verdachte nog eens commentaar op mag geven en is dit een administratief tribunaal om te bepalen of de kwalificatie van “Enemy Combatant” van toepassing is op de verdachte.

 16. 35

  @Caprio #31 , Ok wat dacht je van set32 het eerste geval, de timmerman/districts officier, maar ik geef toe dat het een lastige is zonder het geheime bewijs in te mogen zien.

  Maar timmermannen zijn in de loop der geschiedenis wel vaker verkeerd begrepen.

 17. 38

  @noname: de gevangene werd gevangen genomen in het bezit van explosieven en tekeningen van militaire posten. Eerst zegt ie geen jihad te hebben gedaan en geen ervaring met geweren heeft, dan blijkt dat ie district officier is belast met veiligheid in zijn district, en dan heeft ie opeens ‘klein beetje jihad’ gedaan en zijn broer is ‘martelaar’. De gevangene verklaart trouwens ook dat het allemaal niet de schuld van Amerika is. (dit noteren wij). Zijn twee getuigen zijn mede verdachten en voor de rest zegt hij niet zoveel.

 18. 39

  Kom kom Caprio, je gaat me toch niet vertellen dat dit allemaal voldoende is om iemand een paar jaar vast te houden onder erbarmelijke omstandigheden zonder aanklacht of zelfs maar het uitzicht op een proces.

  Anders kan ik hier wel een printje maken (met een mooi brievenhoofd) waarin staat dat jij ‘godweetwat’ hebt uitgevreten in het bijzijn van getuigen die geheim moeten blijven ivm met bescherming van de staat.

  Het zullen echt niet allemaal koorknaapjes zijn maar ze verdienen toch wel iets dat op rechtspraak lijkt of gooien we gewoon alle internationale verdragen (geneve enzo) overboord omdat het nu iets beter uitkomt.

 19. 40

  NYT: “captured with a Casio F-91W watch, known to be used by members of al-Qaida.”

  Voor $18.95 bent ook U welkom in Guantanamo Bay.

  Maar misschien was dat wel het probleem. Geen gevoel voor stijl. Een nerdklokje uit de jaren 80.

 20. 41

  @NoName: kom gerust bij me kijken of je explosieven en militaire aantekeningen kunt vinden en maak daarbij zoveel aantekeningen als je wilt. Bij jou thuis zijn explosieven blijkbaar heel gewoon. Bovendien zijn er getuigen tegen de man die zijn lidmaatschap van de Taliban bevestigen. Je kunt natuurlijk ook alles niet willen zien en ontkennen, dat is ook een keuze, maar kom er dan wel gewoon simpel voor uit. Goed voor je zelfbeeld.

 21. 42

  Huh, ik verslik me bijna…….

  Kijk explosieven en militaire aantekeningen, tja dat wordt er gezegd (is verder niet na te trekken).

  Ook bij jou thuis zijn explosieven heel gewoon, een simplele combinatie van uw barbeque en ingrediënten uit uw keukenkastje.

  Ok, da’s kort door de bocht. maar over de tegengetuigen, is me helaas niets van bekend maar ik zou graag de link ervan lezen.

  Eh, wat wil ik dan niet zien en ontken ik………

  Dat er slechte mensen tussen de gevangenen op Guantanamo zitten?
  Tuurlijk, maar een beetje rechtzaak/rechtspraak is daar toch zo mee klaar, aanklacht-bewijs-verdedeging-straf/vrijspraak.

  En mijn zelfbeeld is overgens prima ;)

 22. 43

  @NoName: het spijt me, inderdaad, nu zie ik het ook, bedankt voor uw verhelderende uitleg, ik voel me een stuk veiliger in de wereld, wetende dat er zulke scherpe en klare geesten zoals u in de wereld lopen, u zou rechter moeten worden. Inderdaad, nu pas begrijp ik het: terrorisme en radicale haatverblinde moslims bestaan helemaal niet. Tsja, u begrijpt, ik moet er nu wel een beetje om lachen allemaal, maar eigenlijk schaam ik me ook wel een beetje.

 23. 44

  ook leuk trouwens: een verslag van een aantal rechtzaken over kleine zaken in NL in HP/De tijd… hoe kwam u aan die fiets meneer? uuuuhhh die wilde ik naar de politie brengen omdat ‘ie geen slot had. Uhu.

 24. 45

  Mensen wordt vastgehouden omdat ze lid zijn van de Taliban? Dat vind ik knap, ik heb het inschrijvingsformulier nergens kunnen vinden.

  Ik wordt een beetje misselijk van deze discussie. De USU zit duidelijk fout en dat wordt verdedigd met argumenten: toch fijn dat het een democratie is, dat dit boven water komt. Kom nou toch: het duurt godbetert jaren voordat er iets openbaar wordt. De hele regering van de USA zwicht onder de corruptieschandalen. Op dit moment komen ze naar buiten met een gemiddelde van 1 maal per week, of misschien wel vaker. Mensen worden zonder vorm van proces vastgehouden, er worden SM-spelletjes gespeeld zonder dat schuldigen gestraft worden. De meest vuile regimes in de wereld worden door de USA gesteund. De soldaten zijn zo ontiegelijk dom dat ze nog steeds geloven dat Saddam iets met 9/11 van doen had. Irak, het middenoosten conflict en de steun van de regeringen in Saudi Arabie, Egypte, Pakistan en meer hebben de morele integriteit van het hele westen aangetast.

  Maar dat geeft niet, want het is een democratie en laten we vooral blij zijn dat we erover kunnen praten: dat kunnen ze in pakistan niet tenslotte. Wat zijn wij toch goed, wat boffen wij toch, wat zijn wij tevreden over ons zelf. We schenken nog eens in, we steken nog eens op, we doen nog een blok in de haard en we kijken uit het raam naar het besneeuwde dal. Handen op de rug, tevreden blik, denkend aan de leuke dingen die we dit weekend gaan doen.