Nu er zorgen bestaan over de veiligheid van kernenergie, zou je denken dat iedereen de komst van windmolens met gejuich ontvangt. Maar niets blijkt minder waar. In Colmschate-Zuid in Deventer is een actiegroep opgericht tegen de komst van drie windmolens. Een van de windmolens komt op 400 meter afstand van enkele huizen te staan. De actiegroep heeft al handtekeningen opgehaald, gaat die aan de gemeenteraad aanbieden en de raad toespreken. Bewoners vrezen geluidsoverlast, slechter uitzicht, slagschaduw en waardevermindering van hun huizen.
Bezwaarmogelijkheden
Zal het zin hebben? De actiegroep is er inmiddels achter dat een meerderheid van de gemeenteraad voor de windmolens is. Maar er is hoop, want de PVV heeft Kamervragen gesteld. Jhim van Bemmel wil van minister Verhagen van Economische Zaken weten of hij het ermee eens is dat de bewoners het plan via de media hebben moeten vernemen. Wil de minister er bij de gemeente Deventer op aandringen dat er overleg komt met de bewoners? Zou hij de gemeente willen aansporen de bewoners op de bezwaarprocedures te wijzen?
In de wereld van de detailpolitiek is het uitgangspunt dat de Tweede Kamer alle details van het maatschappelijke leven kan bepalen, en zich dus ook mag bemoeien met de windmolens in Colmschate-Zuid. Daar is natuurlijk geen enkele reden voor, aangezien de Deventer gemeenteraad bevoegd is daar beslissingen over te nemen. Er is dus een volksvertegenwoordiging dichtbij huis waar de boze Deventenaren zich toe kunnen wenden. En wat ze ook al doen. Er is alle reden voor de Tweede Kamer om dit onderwerp te negeren.
Oud en wijs genoeg
Maar je hoort de critici al denken: wat als die Deventer gemeenteraad dingen doet waar de bewoners van Colmschate-Zuid ontevreden over zijn? Het antwoord ligt voor de hand: de bewoners zijn volwassenen, en dus oud en wijs genoeg om zelf uit te zoeken welke bezwaren ze kunnen indienen, hoe ze het project kunnen traineren en kapot procederen, ze kunnen nog meer burgers op de been proberen te brengen en bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen met een eigen partij deelnemen en zo afdwingen dat er geen windmolens komen. Opties in overvloed.
Al deze activiteiten kunnen ertoe leiden dat de gemeenteraad op korte termijn al beter gaat luisteren naar haar inwoners. Zelforganisatie van burgers is in dit soort gevallen effectiever dan Kamervragen in het verre Den Haag. De vraag is simpelweg: wat is het de bewoners waard? Als die windmolens hen echt hoog zitten, zullen ze alles in het werk stellen om ze tegen te houden. En als ze zo oud en wijs zijn dat ze zelf in beweging komen, zullen ze deze doorzichtige actie van de PVV ongetwijfeld ook doorprikken: als ze tegen een nieuwe snelweg hadden geprotesteerd, had Jhim van Bemmel de minister nooit opgeroepen de bewoners beter op hun bezwaarmogelijkheden te wijzen.