1. 5

  Het gegeven dat een, goede overigens, tekening in de openbaarheid gebracht kan worden zonder dat de tekenaar gestenigd/onthoofd etc wordt toont de kracht van het systeem waarin wij kunnen leven als onafhankelijke individuen.

 2. 8

  Niemand speelt Kierkegaard: “ik doe maar alsof” hier. Tweede poging, ik vind deze tekening erg sterk, zo ook de titel. Alleen is het bij mij zo dat als een politieke cartoon mijn hoofd binnenkomt er als het ware een diapositief tegenaan gedrukt wordt en ik dan het geheel voor het licht houd. (tis vrijdagavond). Mijn conclusie is dan dat gecamoufleerde democratie de mogelijkheid in zich heeft de vermomming weg te trekken en dat dat vise-versa niet kan.

 3. 11

  Is dit een anti-patriottisch tekeningetje tegen onze 1350 jongens in Irak van een buitenlandse Belg met anti-Nederlandse gevoelens gedateerd nog uit 1831? Zeg manneke, we proberen daar de eerste Arabische democratie uit de grond te pompen, dat die Arabieren daar niet veel van snappen zouden juist Belgen ‘begrijpen’, had ik gedacht?

 4. 14

  Dit is geen reclame voor democratie als deze afbeelding de gemiddelde kiezer in een parlemetair systeem moet voorstellen. Er ontbreekt een stemhokje en veronderstelt dat de populaire mode van de toekomst een militaristische snit heeft.Zoals de chinezen tijdenlang in verplichte Maokostuumpjes rondliepen moet de moderne democraat een soldatesk uiterlijk krijgen ? Ik dacht dat de bedoeling van elk leger is gelegen in het verdwijnen/opheffen ervan.

 5. 15

  @nove: ja inderdaad, daarom zijn de duitsers/serven en ander slecht volk ook zo bang van het Nederlandse leger. Nee ik denk nog weemoedig terug aan onze nationale verzetsheld Bernhard, zonder Bernhard leefden we nu nog onder Nazi overheersing.

  Weet iemand trouwens of het al vredig genoeg is voor de Nederlandse troepen om de kazerne in Irak te mogen verlaten ondertussen? Rick van de Radio op geenstijl gelooft heilig dat onze jongens daadwerkelijk iets goeds doen daar.