U bent de baas: de uitslag!

Why democracyLadies and gentlemen, we’ve got it! De uitslag wel te verstaan. In totaal 276 IP-adressen namen de moeite te stemmen en hebben gezamenlijk 10.549 stemmen gegeven op de stempagina bij Retecool. Dat zijn ongeveer 38 stemmen per IP.

U heeft dus gesproken. Fok! mag wel hofleverancier genoemd worden, aangezien drie van de vijf winnende voorstellen uit hun koker komen, waarbij twee zelfs van de zelfde auteur!

In tegenstelling tot wat beweerd werd in de aankondigingspost blijkt de puntentelling niet -2, -1, 0, 1, 2 te zijn (van slecht naar goed), maar -1, -0.5, 0, 0.5, 1. Dit foutje maakt voor de uitslag niets uit.

Maar laat ik jullie niet langer in spanning houden, hier is de uitslag:

# Naam Stelling Score Stemmen
1. Slakkie Blanko stemmen moet echt gelden als blanko stemmen 81.5 177
2. Oplawaai Stel het verkeerd informeren van volksvertegenwoordigende organen strafbaar 78.5 169
3. Slakkie Toetsing aan de Grondwet mogelijk maken 76.5 163
4. Vigil Iedere burger moet zich kandidaat kunnen stellen voor publieke bestuurlijke functies zonder verplichte inmenging van partijen 69 164
5. AgLarrr Tegengaan van de mediacratie en volksvertegenwoordigers laten doen waarvoor ze gekozen zijn: het volk vertegenwoordigen 60.5 157

Alle winnaars zijn benaderd en hebben de mogelijkheid gekregen hun stelling nog wat uit te diepen. Deze hebben we naar WijZijnDeBaas.nl gestuurd, waar ze het op gaan nemen tegen de bij Sargasso gekozen voorstellen van experts en BN-ers.

Als je de complete uitslag nog een keertje wilt nakijken, kan dat hier.

Wij van GeenCommentaar vonden een fantastisch project en hopen natuurlijk stiekem dat één van de bovenstaande stellingen zal winnen. :-)

 1. 4

  Het vervelende van Slakkies stellingen is dat de regering die zonder meer naast zich neer kan leggen onder vermelding: Dat is al mogelijk.

 2. 5

  @4: hoe dat zo? Toetsing aan de grondwet door de rechtsprekende macht is expliciet niet mogelijk in Nederland, dat staat in de Grondwet zelf.

 3. 7

  @bismarck

  Grondwettelijke toetsing is in Nederland niet mogelijk. Finland is een ander Europees land waar toetsing aan de Grondwet niet mogelijk is.

  Blanco stemmen is mogelijk, maar dit telt alleen voor de opkomst. De blanco stemmen worden niet meegerekend voor de kiesdeler.

  Ik weet niet waar de verdere toeliching komt te staan, maar daarin staat een heel verhaal over beide stellingen.

  Het is wel zo dat beide voorstellen al eens in de Kamer zijn behandeld.

 4. 8

  Ik moet nu natuurlijk mijn eigen voorstel gaan promoten (bij deze: stem allemaal op mijn voorstel), maar dat idee van die blanco stemmen vind ik ook wel symphatiek. Als dat tenminste inhoudt dat je als je blanco stemt eigenlijk stemt voor een lege zetel in de kamer. Het voostel zou van mij nog wel wat verder kunnen gaan: beschouw niet uitgebrachte stemmen ook als blanco. Bij een lage opkomst blijft dan een groot aantal zetels gewoon leeg.

 5. 9

  @oplawaai

  Blanco stemmen (zie wikipedia) is anders dan onthouding van stemmen.

  Ik denk dat je blanco stemmen niet kan zien als lege zetels in de kamer, maar dat je meer zetels overhoud voor restzetels en hierdoor een andere verdeling van zetels zal hebben als uiteindelijke verkiezingsuitslag.

  En succes met het promoten van je voorstel :)

 6. 10

  @7: En ik maar denken dat de Raad van State alle wetten aan de grondwet toetst.

  Wat betreft blanco stemmen zou ik je verklaring even moeten zien, maar het klinkt me hoe dan ook in de oren als dat hetgeen je wil bereiken met je voorstel nu ook al zo is of kan.