De jacht op Osama Bin Laden is mislukt

Kiekeboe. Wie zit waarschijnlijk nog steeds in een grot ergens in de grensstreek tussen Afghanistan en Pakistan? Je zou hem bijna vergeten, maar het is natuurlijk Osama Bin Laden. De jacht op de Amerikaanse Public Enemy nr. 1 is nog steeds gaande. De Amerikaanse zender NBC meldt dat de voorman van Al-Qaeda in de winter van 2004/2005 bijna gepakt was door de Amerikanen, maar net ontglipte. Een Amerikaanse patrouille bleek toevallig in de buurt gekomen van Bin Laden, maar liep vervolgens straal aan hem voorbij.

Dit nieuws kwam vlak na het verschijnen van een geheim rapport van de Amerikaanse regering uit 2005. Het rapport sprak over slechte samenwerking, het ontbreken van een gerichte strategie en een onvolledige analyse van de terreurdreiging. Daarnaast bleek dat de CIA-afdeling die verantwoordelijk was voor het opsporen van Osama Bin Laden overwerkt was, onvoldoende training had gekregen en niet of nauwelijks de expertise had om zijn taak goed uit te voeren.

Het nieuwe offensief in Tora Bora gaat hier met een paar honderd man soldaten waarschijnlijk geen enkele verandering in brengen. Alleen een toevalstreffer zal werken. De enige terechte conclusie is dat de jacht op Osama Bin Laden, inmiddels bijna zes jaar ná 9/11, compleet is mislukt.

 1. 4

  Vroeger vertelde de Romeinse moeders aan hun kinderen dat Hannibal ze kwam halen als ze niet braaf waren, nu kunnen Amerikaanse moeders vertellen dat Osama ze komen halen. :p

 2. 6

  Naja, was ook wel gedoemd te mislukken eigenlijk. Afgezien van een toevalstreffer, is zo iemand alleen maar te vinden als hij zelf blundert of geen voorzorgsmaatregelen neemt, zeker in een gebied als Pashtunistan en met zo weinig amerikaanse soldaten in de buurt.

  Dat alles vooropgesteld dat hij nog leeft. Voor het zelfde geld is hij al lang dood en wordt hij alleen door de CIA “levend” gehouden, om meer geld voor de “strijd tegen het terrorisme” los te krijgen.

 3. 7

  @6: Ik denk dat de overwinning bij zijn dood zwaarder zal wegen dan het mogelijke geld. Amerikanen zijn immer wel echte patsertjes en zullen dit nieuws niet achterhouden. (even lekker generaliseren)

 4. 8

  @7: CIA is niet gelijk aan amerikanen in het algemeen. Daar lopen wat slimmere mensen rond. Die weten verdomd goed dat de dood van Osama hen veel minder oplevert dan het eeuwig leven van Osama. Zij hoeven niet mee te doen aan populariteitscontests (zoals presidentsverkiezingen) en hebben in het verleden ook al vaker aangetoond ook niet om populariteit te geven.