De wraak van Prins Bernhard

Foto: copyright ok. Gecheckt 11-02-2022

OPINIE - De Oranjes blijven maar in het NOS nieuws optreden. Nu heeft er weer iemand bedacht dat wij tweehonderd jaar koninkrijk gaan vieren. Dat feest gaat twee jaar duren. En de lakeien van onze staatsomroep zijn het hele jaar al zo druk geweest met troonsafstand, troonsbestijging, toertjes door provincies en koloniën en de bezoeken aan bevriende vorsten. Bij die permanente goednieuwsshow van de NOS over het merk Oranje wordt bijna vergeten dat Achmea even 4000 mensen op straat kwakt.

Heel mooi geregisseerd was de presentatie in de Nieuwe Kerk van de biografieën van drie oranjekoningen. Met trompetgeschal werden de boekwerken de kerk binnengedragen en overhandigd aan de vierde koning: Willem-Alexander. Hij sprak nu al van een ‘indrukwekkende reeks.’ Een feestredenaar had het over ‘een waar monument in de Oranje-histografie.’ Dus dat kan niet meer stuk. De kosten van bijna zeven ton voor de drie boeken zijn betaald door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dus niet zeuren over weggegooide belastingcenten. De enige smet is dat de schrijvers van de bio’s met veel ijver de nodige smakelijkheden over het liefdesleven van de drie oranjeklanten opdissen. Zo verwekte Willem-I vier kinderen bij een hofdame. En toen hij 60 was trouwde hij nog even met een katholieke Belgische. Dat was niet de moeder van die vier kinderen, maar haar vriendin.

Willem-II zal voortleven als de conservatieve flikkerkoning die werd gechanteerd en gedwongen tot het ondertekenen van een liberale grondwet. En koningin Sophie, echtgenote van Willem-III, beklaagde zich nota bene bij haar schoonvader over de schandalige handelingen waartoe haar echtgenoot haar in de slaapkamer dwong. Na het overlijden van Sophie kreeg Willem een relatie met een Frans-Algerijnse diva. En toen dat vuurtje was geblust verscheen Emma op het toneel en kon de oranjedynastie op fatsoenlijke wijze worden voortgezet. Op het nippertje.

Al met al blijken die drie Willems dus heel gewone mensen. Maar het mooist vind ik dat Prins Bernhard, bekend en verguisd als de grootste schavuit en schuinsmarcheerder van de hele oranjefamilie, voor die zeven ton op majestueuze wijze wraak heeft genomen. En dat over zijn graf heen.

Reacties (9)

#1 Bolke

Aardige en lieve mensen worden geen koning.
Die eindigden in die tijd met een mes in de rug in een ongemarkeerd graf.

 • Volgende discussie
#2 Kalief

Net is bekend geworden dat Willem II (zonder streepje) onder druk werd gezet voor het tekenen van de grondwet en nu al zou dat niet alleen chantage heten maar is hij al maar liefst een flikkerkoning. Heeft Johan van Wijk misschien moeite zelf uit de kast te komen dat hij om de schijn te vermijden wild om zich heen slaat als potenrammer? En wat hebben de ontslagen bij Achmea er opeens mee te maken? Dat Van Wijk daar misschien meer aandacht voor wil, best. Maar laat hij dan daar een column over schrijven. En niet de Oranjes de schuld geven dat iets van honderd jaar geleden zijn favoriete onderwerp van nu uit het nieuws zou houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 henkvdam

Of er een oorzakelijk verband is kun je je natuurlijk afvragen, maar tot de invoering van de euro waren de W Europese constitutionele monarchieén de beste landen om in te leven.
Het liefdesleven van Bernhard, volgens oude Nederlanders overeengekomen voor hij Juliana trouwde, nemen de meeste Nederlanders graag op de koop toe.
Of Bernhard zo gewoon was kun je je afvragen, een Brits boek over Rudolf Hess betoogt dat Bernhard midden 1943 nauw betrokken was bij de poging toen de ooorlog te beeindigen.
Een vliegbootongeluk verijdelde die poging.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bolke

@2: De vraag moet dan ook zijn of Willem 2 als die nu geleefd had samen met Gordon op een boot in de gracht zou gaan staan hossen ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Kalief

@4 Hossen ja, Gordon nee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Olav

@5: Hossen ook niet. Ver beneden zijn stand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 FiFa

Mooi dat er vandaag de dag nog eens 7 ton aan drie boeken wordt uitgegeven, dat zie je niet vaak meer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bernard Weiss

Zeven ton… Voor drie boeken… Ik wacht wel tot de paperback uitkomt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bolke

@7: Een pool had het voor 3 ton gedaan ;-)

 • Vorige discussie