De wegwerppoliticus

Stel, je bent een partij die de afgelopen decennia bijna constant aan de macht is geweest. Maar daarbij zijn een aantal dingen op z’n zachtst gezegd niet helemaal lekker gegaan, en mede daardoor zitten we nu in een huizencrisis, een stikstofcrisis, een klimaatcrisis, jeugdzorgcrisis, de GGZ-crisis, vertrouwenscrisis, ik noem maar wat. Grote kans dat je op die gebieden in verlegenheid gebracht gaat worden als je geconfronteerd wordt met de gevolgen van je eigen beleid, maar je zal er toch af en toe iets over moeten zeggen.

Tegelijk wil je natuurlijk niet dat de opkomende talenten in de problemen komen, en ook andere prominenten houd je graag uit de wind. Dus wat doe je dan?

Het lijkt lastig, maar is het niet. Je zet een bij voorkeur niet heel snugger persoon waarvan je zeker weet dat deze nooit belangrijk zal worden in de partij op een verkiesbare plek, en vervolgens kan je deze inzetten op de hoofdpijndossiers. Een wegwerppoliticus, zo gezegd.

Je herkent hem aan uitspraken als “bouw de badkamer aan de kant van de vliegroute” als het gaat om geluidsoverlast van vliegverkeer, simplistische slogans als ‘rijden rijden rijden’ of ‘bouwen bouwen bouwen’ of aan een slechte maidenspeech over een gevoelig onderwerp waar je niet op mag interrumperen.

Ondertussen kan je de echte talenten elders, op minder risicovolle dossiers inzetten. En met een beetje geluk snijdt het mes aan twee kanten en trekt de wegwerppoliticus dermate de aandacht dat kleine uitglijdertjes van andere politici die er wel toe doen erbij verbleken en daardoor minder de aandacht trekken. Of trollt hij de oppositie dermate dat het uiteindelijk niet meer over het daadwerkelijke onderwerp gaat, maar over de wegwerppoliticus.

En de partij zelf? Die lijkt soms compleet los te staan van zo’n kamerlid. Zolang het maar enigszins de partijlijn is mag hij roepen wat hij wil, de partij zelf houdt zich zoveel mogelijk op de vlakte en doet voorstellen alsof de wegwerppoliticus met het dossier niet bestaat. Mocht hij het te bont maken is hij makkelijk te slachtofferen en is het te framen als ‘individuele actie’ van een ‘onervaren’ kamerlid of iets dergelijks.

Het bestaan van de wegwerppoliticus legt bloot hoe dit soort partijen politiek bedrijven. Het gaat niet over de inhoud, maar juist over hoe je van de inhoud kan afleiden. Voor de overige politieke partijen is deze politicus vergelijkbaar met een internet-trol, die zijn tegenstanders onvermoeibaar uitput en zelf nooit iets anders toevoegt dan ruis.

 

Reacties (11)

#1 Rigo Reus

Leuk stuk. En er wordt niemand genoemd, dus niemand hoeft zich te schamen of een andere ongemakkelijke emotie te verbergen dan wel te veinzen.

  • Volgende discussie
#1.1 P.J. Cokema - Reactie op #1

Nou heeft de ‘doortastende’ lezer al gezien dat hier VVD-Kamerleden Ruud Verkuijlen en Daniel Koerhuis als prototypische wegwerppolitici ten voorbeeld worden gesteld. De laatste schaamt zich werkelijk nergens voor dus die gaat ook niets veinzen. De eerstgenoemde is volledig trouw aan de fractiediscipline alwaar is afgesproken dat het veinzen exclusief aan de Grote Leider is voorbehouden.

#1.2 Joost - Reactie op #1.1

Sssst!

#2 Rigo Reus

Maar de Winnaar van vandaag is weliswaar geen politicus, maar wel Hoofd Voorlichting D66 Tweede Kamer, Daan Bonenkamp, die, net als Rob Jetten, schaamteloos Frequent Flyer is, en ijdel poseert op een Canadese Gletsjer met als onderschrift: Nu het nog kan.
Wees geen Daan.

https://forum.fok.nl/topic/2646404/1/50

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 beugwant - Reactie op #2

Frequenteer jij Fok!? 😯

#2.2 Rigo Reus - Reactie op #2.1

Nee niet echt, maar anders had ik een Geenstijl linkje moeten plaatsen, en ik heb altijd het gevoel dat dat niet echt lekker ligt hier.
Maar die Daan is een hedonist, narcist en klimaatf*cker tot en met.
https://www.geenstijl.nl/5165069/hoofd-voorlichting-d66-kent-net-zo-weinig-vliegschaamte-als-klimaatminister-rob-jetten/

Denk na, wees geen Daan.

#2.3 P.J. Cokema - Reactie op #2.2

Tsss, een fok-link die feitelijk een copy paste geenstijl-link is…. Waar een mens van houdt…

#2.4 Rigo Reus - Reactie op #2.3

Ik laat iedereen vrij, maar laat niemand vallen

#3 Hans Verbeek

Prima verhaal, Joost.
In de achterkamertjes in Den Haag wordt de taal steeds wolliger (verbreding van de feitelijkheid) en men verbindt steeds minder daden aan de uitgesproken woorden (hier scheiden onze wegen).
Veel kamerleden zijn eerst jarenlang politiek assistent geweest van een of ander bewindspersoon in plaats van jarenlang goed rondkijken in de samenleving en inlezen op dossiers.
Je zal maar dezelfde baan hebben als Thierry Baudet, Dion Graus of Sofie Hermans.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Custers

Af en toe ontsnapt er wel eentje naar een, al dan niet zelf opgerichte, populistenpartij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Simplistische slogans zijn niet alleen besteed aan wegwerppolitici, zo blijkt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie