De Week van GeenCommentaar: Oranje embryo’s

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Terwijl in Nederland deze week de embryo-discussie oplaaide in politiek Den Haag, vroeg de GC-redactie zich af of deze vorm van selectie misschien een uitkomst zou bieden voor de blessuregevoeligheid van het Nederlands elftal. Ook al lijkt de wereld even oranje en vol embryo’s, er gebeurde meer in de wereld. Hieronder een terugblik.

Na zijn historische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen is deze week de vraag: Welk artikel is bij GeenCommentaar de Obama in de categorie meeste lezers, meeste reacties en meeste plezier? Het was de week van Wouter Bos, Turkse vrouwen en het EK-voetbal.
Meest gelezen
Het meest gelezen artikel van de afgelopen week ging over de uitspraken van politiek leider van de PvdA, Wouter Bos, gericht aan het adres van de ChristenUnie over de embryo-kwestie. De Minister van Financiën verklaarde dat medisch-ethische kwesties bij de sociaal-democraten ook principieel liggen.

Meeste reacties
Het artikel waar de meeste reacties op kwamen ging over de uitspraak van het Turkse Hof over hoofddoekjes op de universiteit in Turkije. Om de twee uitersten in de discussie te tonen:

De hoofddoek wordt door vrouwen in Turkije niet gezien als onderdrukking. het is net zo goed een onderdeel van hun eigen geloof als dat van hun vaders of broers. Onderdrukking van vrouwen los je niet op met een verbod op hoofddoekjes, maar juist met onderwijs en emancipatie van vrouwen. Een verbod op hoofddoekjes op de universiteit werpt juist een drempel op voor de vrouwen die het het meest nodig hebben. Het seculiere Turkije is discrimerend naar vrouwen met hoofddoeken; als religieuze lerares kom je niet aan de bak (alle docenten moeten in Turkije solliciteren bij de overheid, ook van prive instellingen).

Het zijn interessante tijden in Turkije. Hoeveel macht heeft de traditionale elite nog? Kunnen ze nog een coup plegen? Of pikt de samenleving het deze keer niet meer?

[..]

Ik denk dat die Turkse rechters de islam beter begrijpen dan sommige reaguurders hier. De islam is voortdurend bezig anderen haar wil op te leggen, en het toestaan van hoofddoekjes leidt uiteindelijk tot het verplichten van hoofddoekjes, door de “sociale omgeving”.

Meest plezier
Mijn hoogtepunt van de afgelopen GeenCommmentaar-week was de start van het EK-voetbal. De GC-redactie heeft poëtische hulp ingeroepen om u er fatsoenlijk doorheen te loodsen!

De GC-redactie wenst u een zonnige week, met veel leesplezier. En voorts zijn we van mening dat de redactie van het weblog Panzerfaust uitgeschakeld moet worden in de voorronde.

Reacties zijn uitgeschakeld