Een vrouw met glazen kerstballen

De kwaliteitskrant onder de gratis dagbladen: DePers heeft lovenswaardige onderzoeksjournalistiek verricht. Ze dook deep down in de psyche van de Verdonk stemmer. Want wat zijn dat nou voor mensen die achter een van de grootste liegende brokkenpiloten van onze moderne politieke geschiedenis aanlopen? DePers deed veldwerk op het internet, speurde op duistere webfora en Hyves accounts naar Rita-lovers en sprak ze vervolgens IRL via de telefoon. Het resultaat is een prachtige verzameling citaten van een bonte stoet maatschappelijk teleurgestelden, citaten die doorspekt zijn met nostalgische gevoelens. Uiteraard moet de politiek de financiële zorgen van deze mensen serieus nemen en bijvoorbeeld veiligheid op straat waarborgen. Maar veel van het geklaag van deze mensen, die ondanks alles nog steeds wonen in een van de rijkste, veiligste en sociaalste landen ter wereld, moet ook met een stevige korrel zout genomen worden en er mag zelfs ook om gelachen worden. Enwel daarom plaats ik deze citaten nadrukkelijk ter leering énde vermaeck:

De 37-jarige Janny Broeke uit Made meldt aan Verdonk dat zij het zo vreselijk vindt dat iemand op tv rookworst met boerenkool ‘afzeikt’. Dat gerecht is volgens haar ‘zowat het enige in Nederland waar we nog trots op kunnen zijn’.

Spontaan begint Vos over zijn ‘fantastische jeugd’ met crossen en hutten bouwen. Zo’n jeugd wordt de kinderen van nu onthouden, gelooft hij.

‘Breng ons terug naar de tijd dat Sinterklaas nog Sinterklaas kon zijn. Naar de tijd waarin men alleen de kerk vreesde. Naar de tijd dat kerstballen nog van glas waren.’ (DePers)

En ineens weet je het!
Rita Verdonk is de vrouw met glazen kerstballen die aan het roer van de Bereboot staat, terwijl in de kombuis de boerenkool met worst dampt!

 1. 2

  Dat zijn dan alleen nog de Verdonk-stemmers. Moet je nagaan hoe dom SP- of PvdA-stemmers zijn. Die psyche moet een mix van masochistische hardleersheid en aangewakkerde jaloezie zijn.

 2. 5

  Aub niet de Bereboot op een dis tracteren! Ben grote fan. Wens niet met Rita in verband gebracht te worden, technisch gesproken.

 3. 8

  “Cico, at your service!”

  Veel plezier met je eigen gelijk, Carlos. Het grappige is dat je er helemaal niemand mee overtuigt, als een eenzame brulaap in een lege jungle schreeuwt en er tegelijkertijd de aanhang van Rita alleen maar mee vergroot. En dat is goed, want het wordt tijd dat types als jij eindelijk eens een lesje nederigheid krijgen.

 4. 9

  “Grappig hoe conservatieven altijd toegeven dat ze moreel inferieur zijn en dat dan ook nog als argument aanvoeren.

  Zeer zwakke argumentatie en alleen maar bedoeld om af te zeiken. Vaststaand feit is dat de gemiddelde rechtse stemmer al decennia lang door links in de fout hoek wordt geplaatst van xenofobe, domme onderbuikspecialisten. Het is steeds dezelfde oude truc die al lang is uitgewerkt en geen enkele overtuigingskracht bezit. Het is bedorven cosmetica zonder werking en waar al gauw de smerige ondergrond doorheen schijnt.

 5. 12

  Ik heb er steeds meer behoefte aan een links/rechts/progressief/conservetief schema te maken waarin staat over welke onderwerpen men azijn-pist / pessimisitsch is vs over welke onderwerpen men optimistisch is / vindt dat het wel meevalt / trots is. Dus Carlos in dit stukje vindt nederland rijk veilig en sociaal, terwijl rita stemmers nederland wrsch niet veilig vinden, en SP stemmers nederland niet sociaal vinden. etc. En Rita stemmers zullen inderdaad vinden dat de “linkse kerk” door de bank niet trots is op nederland en al helemaal niet op de aspecten waar zij juist wel trots op zijn.

 6. 13

  @9: Ik ben het helemaal met je eens, zwakke argumentatie. Het argument dat links “moreel superieur” zou zijn is een nogal holle frase, vooral geuit door conservatieven om als een soort beschuldiging te dienen, die ik niet anders kan duiden dan als een soort frustratie over het gebrek aan enige inhoudelijk maatschappelijke argumentatie.

  Jouw verhaaltje over wat links over rechts zou zeggen wordt al even lang omgekeerd ook door rechts over links gepraktiseerd. De gemiddelde linkse stemmer wordt door rechts als domme luie schapenkudde die puur uit is op diefstal beschreven. Bah, dat morele superieure wijsvingertje van rechts ook altijd!

  Beide stereotypes die op bepaalde individuen misschien wel en op andere niet van toepassing zijn. Alleen gebruikt rechts sinds een tijdje dat morele superieuriteit argument als extra (erg loos) argument. Ik moet er altijd om lachen.

 7. 14

  “Een lesje nederigheid…
  Wat had je precies in gedachte, Cico?”

  Nee, je hebt gelijk dat lesje is eigenlijk niet nodig. Het feit dat je als brulaap in een lege jungle door geen enkele Verdonk stemmer wordt gehoord of serieus wordt genomen en alleen maar gefrustreerd van tak tot tak springt, lijkt me al straf genoeg.

 8. 15

  @Cico over Carlos:
  Helemaal gelijk. Over gemakzuchtige minachtig van ‘het normale volk’ gesproken zeg. Boerenkool is niet mijn cup of tea (ik hou ook wel van exotisch), maar om de zorgen van de ‘gemiddelde’ (dus niet hogeropgeleid, ‘betrokken’ en homo/bisexueel) Nederlander af te doen als achterlijke nostalgie… tsja, daar ik heb ook geen boodschap aan.

 9. 16

  Ik mis in deze discussie nog iets over het geloof in de maakbare samenleving van de LPF/Wilders/Verdonkaanhanger (welja, laat ik ze even voor het gemak op één hoop gooien).

 10. 18

  Helemaal eens, JSK. Laat ze die morele superioriteit maar lekker uitventen. Wij weten wel beter en moeten er alleen maar hartelijk om lachen! Het heeft geen enkel effect en is leuk amusement.

 11. 19

  Men heeft hier met een angst van doen. Angst voor de toekomst, met een groot aantal medelanders met een andere afkomst en dus ook andere normen en waarden. De samenleving is een recordtempo aan het veranderen. De digitale revolutie is pas begonnen, de EU breidt uit, plotseling hebben we veel meer concurrentie op de arbeidsmarkt. Die angst wordt dagelijks door de nieuwsberichtgeving gevoed: criminaliteit, geweld, terrorisme etc. De trend is al jarenlang dat men zich terugtrekt in een veilige omgeving, designers en trendsetters spelen hier graag op in. Het huis, gezin als veilig bastion. Graag wil men de hele buurt zo zien: Vandaar het geleuter over boerenkool en Sinterklaas. Partijen zoals TON, Wilders pretenderen hier oog voor te hebben. Ze komen op voor de belangen van “echte” Nederlanders. Dat ze geen oplossingen bieden, en zelfs op het randje van de grondwet opereren, die ze zo hard pretenderen te verdedigen, wordt door al het gekrakeel nauwelijks opgemerkt. De politiek is er de laatste 25 aan voorbijgegaan dat de meeste mensen niets anders willen dan een herkenbare veilige woonomgeving, lees samenleving. Met het gesleutel aan de zorgverzekering en de pensoenopbouw is de onzekerheid alleen maar toegenomen. In plaats daarvan werd er wat geroepen over een multiculturele samenleving zonder daar een zinnige invulling aan te geven. Men is zelfs verbaasd dat deze samenleving niet vanzelf tot stand komt. Alsof met het organiseren van wat zomerfestivals en wat miljarden aan welzijnswerk zoiets tot stand komt. Duidelijk heeft men geen idee wie die Nederlander is die eerst achter Pim Fortuyn aan liep en nu Rita Verdonk en Wilders heeft gevonden. Het is deze arrogantie die op deze manier afgestraft wordt. De traditionele partijen lijken nog steeds geen antwoord te willen geven op de meest prangende vraag van de “gewone man” : waar gaat dit heen? Inplaats daarvan komt men met allerlei lapmiddelen zoals een onzinnige inburgeringscursus, levensloopregeling, tuimelt men over een Maxima heen, etc.
  De hele problematiek heeft men 25 jaar doodgezwegen en met welzijnswerk en uitkeringen proberen te sussen. Dat helpt nu niet meer; de standpunten radicaliseren.

 12. 20

  @Cico: Vvolgens mij heeft Bismarck een prima punt; beide kampen beschuldigen elkaar al tijden van hetzelfde, wat beide kanten ook weer in een slachtofferrol gebruiken.

  Dus: ga je nog inhoudelijk reageren of alleen maar schelden, ook al is Carlos’ argument zwakjes?

 13. 21

  @17: Het is in ieder geval al meer geweest dan jij aan argumenten hebt aangevoerd (niets), zoals ik #17 weer een volledig overbodige post is, met geen ander doel dan je gevoel van superioriteit etaleren, net zoals #3 en #14 en #18 ook inhoudsloos zijn.

 14. 23

  @sweepnurb
  Hear hear.

  Het verlies van de SP in de peilingen zal ook mede verklaart worden door TON. Beiden willen terug naar (andere aspecten van) vroegah.

 15. 24

  Hoewel vermakelijk, is het toch wat makkelijk om deze citaten te gebruiken in een stuk over Verdonk. Ik durf te wedden dat je dit soort nonsens bij elke politieke partij kunt aantreffen.

  Verder ben ik het eens met Bismarck #13.

  @Kornuit: vanavond bij mij? Neem je squashracket mee.

 16. 25

  Waar Cico links zegt, bedoelt hij midden. De SP is rechts. Wilders is fatsoenlijk. Verdonk heeft een duidelijke koers. Stop de tijd. Eeh, en ik zet negen jokers in.

 17. 26

  Roy @24

  Inderdaad: vergelijkbare citaten zullen ook van SP stemmers te halen zijn.

  Het is verder gewoon te makkelijk en, m.i. erger, semi ondemocratisch om groepen kiezers te diskwalificeren. Kiezers kunnen eigenlijk niet gediskwalificeerd worden, ze hebben altijd gelijk; zelfs als ze niet gelijk hebben.

 18. 27

  Laat even duidelijk zijn dat ik hier geen enkele groep kiezers diskwalificeer. Maar nu deze groep al ruim zes jaar het politieke debat kaapt mag er ook wel eens gezegd worden: “je bent knettergek met je glazen kerstballen!!”. Ook dat is een democratisch recht.

  Verder is het opvallend dat als je je verzet tegen hersenloos gejammer ala “geef me mijn boerenkool met worst terug of anders stem ik op een ongeleid projectiel dat buitenlanders uitzet” je direct in een ivoren toren wordt geplaatst. Ik ken genoeg iets minder hoog opgeleide mensen die wel een minimum aan geestelijke zindelijkheid ophouden. Het is dus helemaal geen kwestie van opleiding, maar eerder van het opbrengen van enig fatsoen tot redelijkheid.

 19. 28

  Laat even duidelijk zijn dat ik hier geen enkele groep kiezers diskwalificeer.

  Nee, je insinueert alleen dat het achterlijke idioten zijn.

  Verder is het opvallend dat als je je verzet tegen hersenloos gejammer ala “geef me mijn boerenkool met worst terug of anders stem ik op een ongeleid projectiel dat buitenlanders uitzet” je direct in een ivoren toren wordt geplaatst.

  Wie heeft het over een ivoren toren? Dat impliciteert dat je daadwerkelijk op iets neer kan kijken. Jij denkt alleen dat je tot lands elite behoort, dat is mijn inziens veel storender.

 20. 30

  Ach JSK, er is mij in deze discussie al verweten:

  “arrogante, blinde en kleinerende morele superioriteit”

  en een “brulaap die van tak tot tak springt”

  en ik ben door u nodeloos kwetsend uitgemaakt voor: “hogeropgeleid, ‘betrokken’ en homo/bisexueel”.

  Mag ik dat dan even doortrekken de Ivoren Toren in?
  Of gaat u JSK voor mij bepalen wat ik denk?

 21. 33

  Ach het is altijd zo dat simpel rechts de meest grove dingen zegt over andersdenkenden, echter als ze zelf eens lichte kritiek krijgen zijn ze diep in hun reptielenziel geraakt.

 22. 34

  @Carlos:

  Hulde dat je niemand diskwalificeert en dat doe je in je topic stuk ook niet. Sorry dat ik dat zo zei. Maar mij bekroop na initiele instemming met said topic, in de loop van de postings toch een rita stemmers moeten door mij verdedigd worden gevoel.

  Deze groep kaapt inderdaad “sinds Fortuyn” een groot deel van het debat. Net zoals Gore een stukje van het debat gekaapt heeft (incluis nobelprijs). En de voedselbanken de gemeenteraadsverkiezingen gekaapt hebben (met een virtuele 60 zetels pvda). En de olie prijs een stukje van het debat kaapt. En ja we moeten/mogen dit soort nostalgie reut belachelijk maken; en je introduceert de citaten ook meer dan redelijk in je post.

  Maar maar maar: uiteindelijk impliceren jij en andere reacties hier (itt tot hoe je het introduceert), mijns inziens toch teveel dat het sentiment van deze mensen te belachelijk is.

  Een beetje zoals: ik wil niet discrimineren, maar (vul maar in). Krijg ik in deze thread de vibe: We moeten deze mensen serieus nemen, … maar ze praten peop. Maar zoals gezegd het is een vibe. Of erger een gut-feeling (=onderbuikgevoel).

 23. 35

  Lawet dan anders proberen… vroeger komt gewoon niet meer terug, en stukje meer onzekerheid krijgen we allemaal! De tandpasta is uit de tube!!! Waar we het over oneens zijn is misschien hoe erg dat is en hoe er mee om te gaan.

  Maar om nou te zeggen dat het hier verschrikkelijk is en dat er niets meer is om trots op te zijn is gewoon respectloos t.o.v. landen waar echt veel aan de hand is en echt veel geleden wordt… Er zijn voorlopig echt grotere verliezers in de globalisering lijkt me…

  Zeggen dat er niets aan de hand is kun je inderdaad arrogant noemen en is niet constructief, maar dat is wat anders dan zeggen dat het allemaal verschrikkelijk is en de gordijnen dichttrekken!!!

 24. 36

  Sinds de politiek is gaan “luisteren naar de kiezer” is het verboden iets over stuitend dom gezever te zeggen. Als je grootste zorg echt is dat boerenkool met worst wordt afgezeken op tv, dan verdien je het om genegeerd te worden door de politiek. Kom maar terug als je wel een serieus probleem hebt.

 25. 37

  Jimmy 2.

  “Moet je nagaan hoe dom SP- of PvdA-stemmers zijn. Die psyche moet een mix van masochistische hardleersheid en aangewakkerde jaloezie zijn. ”

  Zo schrijf je.
  Een boute generalisatie die ongefundeerd is. Ten eerst het wegzetten van een groot deel van het Nederlands electoraat als dom is niet gerechtvaardigd. Verder slaan termen als hardleersheid en jaloezie nergens op. Het geeft maar aan dat je op die manier zelf bijdraagt aan de versimpeling van de politiek. Één partij en daar hoort absoluut niet één term bij ,maar een politiek filosofische overtuiging om een combinatie van maatschappelijke economsiche en sociale problemen op te lossen in het Nederland en Europa anno 2007. Tenminste dat zo denk ik erover. Spijtig dat jij het laat bij die quasi goedgebekte termen.

  JSK 15.

  Het misschien niet terecht om de zorgen van de gemiddelde Nederlander af te doen als achterlijke nostalgie ,maar om trots te zijn op Nederland lijkt mij ook wat overdreven. Om trots te zijn op een reepje aangespoelde veen en klei en wat daaruit is voortgekomen geeft mijnsinziens meer de tunnelvisie van een persoon weer. Trots zijn op de willekeurigheid waar iemand geboren is. Vreemd.

 26. 39

  Karsa Orlong, het is een huizenhoog probleem: hoe neem je mensen die peop praten toch nog serieus?

  Ik koester geen haat, zelfs niet tegen de mensen die mij hier “een lesje nederigheid” beloven als ze ooit aan de macht komen. Nee ik zou bij die mevrouw van de boerenkool met worst graag een arm om haar schouders slaan en op een vaderlijke Clintoniaanse wijze willen zeggen: “I feel your pain”. Dat is wat de serieuze partijen zouden moeten doen. Maar het blijft verrekte lastig om iemand te omarmen die wild om zich heen slaat.

 27. 40

  We leven blijkbaar in een tijd waar laagopgeleiden het voor het zeggen moeten hebben in de politiek. Hoogopgeleiden moeten vooral hun mond houden.

 28. 41

  Ik snap niet meer of ik nog wel of niet trots op nederland mag zijn van iedereen. Idee voor een poll? (of is ie al geweest en heb ik hem gemist). Mij lijkt het ook leuk om uit te zoeken waarom we dan wel wel, dan wel niet trots moeten zijn.

  I.i.g. is ook de geest van Fortuyn uit de tandpasta tube. En de meningen over die erfenis zijn ook extreem verdeeld. Jippie! nog een as in het huidige multi-dimensionele politieke tijdsgewricht.

 29. 45

  De SP weet gewoon hoe ze moeten pieken. Jan Marijnissen zei het zelf al in een interview: als ik nu al heel hard ga uithalen naar het kabinet, wat moet ik volgend jaar dan roepen om de aandacht te krijgen, en het jaar daarop… (dit is geen exacte quote) Wat heb je er aan om nu hoog in de peilingen te staat: helemaal niks, het is eerder negatief. Je kan beter aan jezelf werken en concrete punten bereiken. De SP begrijpt dat.

 30. 46

  @karsa Orlong,

  Trots zit niet in de Nederlandse volksaard, ik zou zeggen dat trots onderdrukt wordt in het doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg polderland. Massahysterie wel trouwens, waarschijnlijk als een soort van compensatie voor die onderdrukte trots . Bij onze moslimvrienden is trots veel beter ontwikkeld.

 31. 48

  @pipo 43

  Leg uit? Geef eens wat voorbeelden? Mag ik trots zijn op het stelsel van dijken ook al heb ik zelf nooit een dijk aangelegd?

 32. 49

  @Carlos.
  Tja, ome Bill Clinton … dat was een goeie … die kon dat.
  Mijns inziens kon Fortuyn dat ook wel een beetje; hij was volgens mij toch ecomisch ook niet heel “rechts”, zoals de kleine luiden dat ook niet zijn.
  Anyway wat je kan proberen, is als een soort consultant de klacht van die mensen te vertalen naar iets waar “we” wel iets mee kunnen EN waar ze zelf ook van zeggen, precies dat is wat ik bedoel. En kennelijk slaagt Rita daar in.

  We hadden ook de Scandinavische oplossing kunnen nemen (zeer restrictieve immigratie) en dan was er meer trots geweest (ipv het eeuwige self-loathing over WOII en de slavenhandel en de arme gastarbeider).

  @MP we hebben het met ze allen voor het zeggen laag en hoog; en ik neem Carlos wel serieus. Ik wil hem vertellen welke vibe ik krijg na het lezen van zijn stuk. Forum. Communicatie. etc.

 33. 50

  Het ergste aan Verdonk vind ik nog dat ze zo’n ontzettende bureaucraat is: Regels zijn regels. Met dat motto stuurt ze vervolgens (o.a.) massa’s perfect geintegreerde allochtonen ons land uit. Ze lijkt niet te begrijpen dat regels een doel dienen en niet een doel op zichzelf zijn. Zo’n bekrompen wereldbeeld vind ik erg gevaarlijk.

 34. 52

  Trots, Nationalisme, Identiteit, Loyaliteit, Patriotisme,Regels zijn regels dogma, Fatsoen…het wordt langzamerhand een onoverzichtelijke warboel aan primitieve groepsemoties die de populisten over Nederland uitwerpen. Soort van nieuwe romantiek lijkt het wel.

 35. 54

  @29: Het gaat niet om de persoon Verdonk. Ik maak mij geen illusies Rita en Geert willen wat alle politici willen, macht. Dit geldt ook voor Wouter, Jan en Femke. Dat doet er niet doe. Wat er wel toe doet: de mensen in de onze samenleving (autochtoon én allochtoon) die zich weinig raad weten met de globalisering (economisch, cultureel, etnisch, etc). Dan kunnen wij – de hogeropgeleiden die aan het langste eind van de globaliseing trekken – ‘hey kleinburger, doe niet zo achterlijk’ roepen maar dat lost niks op. En het is erg onfatsoenlijk en hufterig, natuurlijk.

  We moeten een manier vinden om hier samen uit te komen, denkers én doeners. Zo’n onzinnige post helpt daar niet aan mee.

 36. 55

  @Karsa Orlong,

  Is Nederland ooit een trotse natie geweest in zijn historie? Je moet wel verdomde ver terug gaan, maar ik geloof zelfs dat de Friezen geen cohesie kenden. Nederlanders zijn van nature pragmatisch en opportunistisch.

 37. 56

  @Carlos 39

  Ik denk dat als die politieke partijen het echt zouden willen ze het zouden kunnen maar veel politici zijn meer van het type MP, ze vinden het lastig dat lageropgeleiden nu ook hun mond opendoen.

 38. 57

  @MP

  MAAR DE TROTS-OP-BOERENKOOL RITA STEMMERT IS DAT WEL. DIE IS WEL TROTS. DAT IS DE CRUX.

  En delen van (links en/of intellectueel) Nederland lachen erom. Ha ha trots, wat een gotspe. Dat snappen het niet. Ze snappen Fortuyn ook niet. Ze snappen het nee tegen europa niet. En dus vinden ze die mensen stom.

 39. 59

  @52: Ik weet niet of je het door hebt, maar 98% van de Nederlanders (en alle mensen voor dat part) heeft behoefte aan het behoren tot een groep… ik vrees dat wij (de individualisten/autististen (het is maar hoe je het bekijkt)) zwaar in de minderheid zijn. Meeste mensen hebben behoefte aan sociale houvast en herkenbaarheid, tis niet anders.

 40. 60

  @58: Het is niet veel anders dan jouw zelfingenomen morele superioriteit: best irritant voor degenen die het er niet mee eens zijn. Dat is de vloek der denkende mensen: ze gaan er vanuit dat mensen die iets anders zeggen helemaal niet denken.

 41. 63

  @JSK,

  Wil je de Nederlandse identiteit in de wet opnemen? Hoe stel je je dat voor? Nederland is juist bekend om zijn liberaliteit, juist dat is onderdeel van onze identiteit (zie historie). Daar moeten we opeens in een vlaag van hysterie vanaf blijkbaar, daar protesteer ik tegen.

  Jouw truukje om mij weer eens in een bepaald hoekje te trappen en buiten de discussie te plaatsen is weer zooo doorzichtig. Je doet precies wat je Carlos verwijt.

 42. 64

  @63: Hou je maar bij scheikunde, dat lijkt mij al moeilijk genoeg… Het gaat niet om de feitelijke gescheidenis (die was noch ééntje van ‘liberaliteit’ noch ééntje van grote trots), het gaat om de geschiedenis hoe mensen het ervaren. Nederlanders identificeren hun land met redelijkheid, met ingetogenheid, met politieke stabiliteit en een voorkeur voor praten boven knokken in het oplossen van geschillen.

  Als dan (ik noem maar een voorbeeld) Turken en Koerden hun meer geweldadige politieke cultuur tentoonstellen in Arnhem en Utrecht (zoals tijdens de afgelopen twee weken), dan zou ik mij (zou ik een ‘gemiddelde’ Nederlander zijn) terecht bedreigd voelen. Ik vind dat we dat gevoel van dreiging serieus moeten nemen.

  Verder ben ik niet zo van de truukjes, zelfs niet de doorzichtige.

 43. 65

  Je kan als intellectueel toch prima trots zijn op de tollerante vrijzinnige Nederlandse identiteit? Het is jammer dat die woorden zo beladen zijn geworden.

 44. 66

  Sorry JSK, je zit er gewoon weer slap en gelijkhebberig omheen te lullen. Hang jij de Nederlandse vlag maar elke dag aan je gevel en zing het Wilhelmus uit volle borst, misschien houdt het dan op met die problemen. Het is in mijn ogen gewoon gevaarlijk pseudobeleid wat de problemen eerder zal vergroten dan verkleinen.

 45. 70

  JSk kom eens met inhoudelijke argumenten zeg, meneer de puber. Maar het is mij wel duidelijk nu, jij bent van de vijfde colonne met je Amerikaanse gevoel voor patriotisme. Dat is net een religie die er van jongs af aan ingestampt wordt en voor altijd de hersenen vervormd ;D

  Is Iran ons voorland? Daar hebben ze een fatsoenpolitie op straat.

  [img]http://img443.imageshack.us/img443/5976/fatsoenpolitieirancw6.jpg[/img]

 46. 73

  Ach ach JSK, cheer up. Het is toch aardig om alle aspecten te belichten, op die manier komen we misschien tot de kern van deze kwestie.

 47. 74

  @ JSK, 54:

  Wat er wel toe doet: de mensen in de onze samenleving (autochtoon én allochtoon) die zich weinig raad weten met de globalisering (economisch, cultureel, etnisch, etc).

  Is dat een excuus om de aanval op de boerenkool met worst tot belangrijk punt te maken? Dat lijkt me niet.
  Je kan wel heel boos en verongelijkt zijn, maar als je boosheid en verongelijktheid is gebaseerd op pietluttige details of op zaken die niet waar zijn, dan is het niet onredelijk of elitair als je genegeerd wordt.

 48. 75

  @SalonSocialist

  Mijn reactie was ook meer een geïrriteerde tegenwerping, geen wetenschappelijke these over de aard van het progressivisme en de socialistische zaak. (Al leer ik steeds meer de laatste tijd, maar dat terzijde.)

  Rita-stemmers mogen dan achter iemand aanlopen zonder ideeën, die — als ik Carlos mag geloven — boerekoolgevoelens losmaakt. SP’ers en PvdA’ers lopen achter bewezen onzin aan: collectivisme, dwang en centralisme werken niet, nu niet en nooit niet.

  Nu maakt het mij niet uit wat mensen willen geloven en stemmen — dat heb ik op deze site meerdere malen laten weten, want ik respecteer wat dat betreft ieders mening —, maar doe alsjeblieft niet alsof er een verschil is in domheid tussen (i.i.g. culturele) nationalisten en (conservatief ingestelde) socialisten. Of mijn rug nu lijdt aan een hernia of spit, maakt mij niet uit: mijn rug doet pijn.

  Of het nu Rita (of Wouter) of Jan is, ze staan m.i. allemaal garant, zo niet synoniem, voor slecht, immoreel beleid. (En nee, ik geef ze niet graag een kans om te zien, of het wel losloopt.)

 49. 76

  Wat er wel toe doet: de mensen in de onze samenleving (autochtoon én allochtoon) die zich weinig raad weten met de globalisering (economisch, cultureel, etnisch, etc).

  Dit is een schijnformule. Niet slecht verzonnen. maar wel verzonnen in de beste tradities van slechte sociologie.

 50. 78

  @Theedoek,

  Ik chargeerde een beetje…het valt me gewoon op dat het in de politiek momenteel populair is om steeds in te spelen op gevoelens die te maken hebben met een sterke groepsvorming. Dit heeft tot doel om bepaalde mensen uit te sluiten.

 51. 79

  Niemand is in staat de huidige mondiale economische en politieke ontwikkelingen te begrijpen, laat staan te sturen. De paniek van de moderne onderklasse, die z’n relatieve rust en rijkdom na twee generaties ernstig in gevaar ziet, is dan ook prima te begrijpen.
  Natuurlijk spinnen rechts populisten daar garen bij (en links -lees SP- niet minder) als ze de kans krijgen.
  Of je zowel de populisten als het bange klootjesvolk serieus moet nemen is dus een heel andere vraag. Meningen hebben we helaas tegenwoordig voldoende, zeg maar gerust een overschot. Je hebt er alleen geen flikker aan. Oplossingen hoeven we niet te verwachten door meingen op een voetstuk te plaatsen, hoe rabiaat en afstotend ze ook zijn.
  Het wordt tijd dat problemen in een reeel perspectief geplaatst worden, zonder politiek gewin als oogmerk. Al het geschreeuw van zichzelf overschattende randdebielen is deel van het probleem, niet van de oplossing.

 52. 80

  Waar blijft de week van de linkse herbezinning? De ideologische herformulering van het linkse intellectuariaat? Degenen met verstand op links hebben geen politieke ambitie, zoals Scheffer. Ook slap, wel je intellectuele bek opentrekken en het beter weten maar de verantwoordelijkheid en daadkracht om iets te DOEN ontlopen. Waardeloos pissen in je intellectuele broek noem ik dat. Rechts heeft wel daadkracht en visie, al deel ik die niet en is ze gevaarlijk populistisch op het fascistische af.

 53. 82

  Toch aardig om te zien dat het weer mode wordt om mensen met een hoge opleiding als ‘elite’ te bestempelen en daarmee een schijnbare onoverbrugbare tegenstelling te creeren met het ‘gewone volk’. Zeer kenmerkend voor het populistische denken. Ik ben bang dat er niets anders op zit dan die elite massaal als arbeider aan het werk te zetten in de fabriek.

 54. 83

  @ 59

  Ik denk dat de mens niet alleen wil zijn, maar dat dit gevoel dan per definitie betekent dat hij tot een groep wil behoren, is voor mij niet zo eenduidig.

 55. 84

  Overigens kan ik mij niet voorstellen dat elke Rita kiezer alleen maar op haar stemt vanwege rookworst en kerstballen,behalve dan als je dit vertaalt in goederen en dus het fenomeen hebben en niet willen delen!

 56. 85

  Ik wil voor het slapen gaan nog wel even mijn excuses maken aan Karsa Orlong voor het bezoedelen van de Bereboot.

  Voor dit postje was ik opzoek naar een nostalgische boot, Rita staat immers aan het roer. Eerst dacht ik aan de Kameleon, maar een boot genoemd naar een dier dat zoveel verschillende identiteiten kan aannemen daar wil Rita vast niet op varen. Toen kwam Das Boot in me op, opzich is dat wel een boot die geschikt is voor Rita. Maar de gemiddelde Nederlander heeft weer niet zoveel nostalgische gevoelens bij Das Boot. Toen werd het dus toch de Bereboot.

 57. 86

  Nou, dat was het voor vandaag dan
  Zwaai maar met je Berepoot
  Goeiedag en graag tot morgen
  Dan komt weer de Bereboot

  [img]http://www.jeugdsentimenten.net/media/2003/12/bereboot.jpg[/img]
  “Hossende haaien, wat zijn dat voor sakkerse streken?”
  “Daar komt zéker trammelant van”

 58. 88

  Stampot is armeluis voer, voornamelijk voor boeren geprakte aardappelen en de goedkope kolen die de welstand niet nodig had.
  De worst is tevens een uit noodzaak geboren variant .
  We habben een beroemde schilder die daar nog wel eens wat over kladderde, armoe troef donker muf etc.

  Stevige voeding is noodzakelijk bij zwaar fysiek werk , met een tofuburger kom je niet verder als Clara 3 en dan mot je er nog heel wat.
  durf te wedden dat 95 procent niet eens meer een stamper in huis heeft in hun kekke Ikea keuken.
  De stampot met worst staat voor arbeids-ethos nuchterheid en geen gezeik.
  voedzaam simpel en snel ,want wij bidden niet voor bruine bonen.
  Rita corita is a non issue , cordon sanitaire inclusief toiletdame.

 59. 89

  Theedoek 43.

  …en wat vind je er zelf van. Ben jij trots op Nederland?
  …inderdaad ook aan de zaken waar je geen bijdrage aan geleverd hebt ?

  JSK 59 / Tess 83.

  Meeste mensen hebben behoefte aan sociale houvast en herkenbaarheid, tis niet anders.

  Zo schrijft JSK. Hier heeft JSK zeker een punt. Niet alleen geldt deze stelling in een politieke theoretische discussie alswel in real life. Ga eens een paar jaar op reis en kom terug in Nederland. Op de sportverenginig dezelfde mensen. In de kroeg dezelfde lui. Ook qua werk of studie geen schokkende veranderingen. Anders geformuleerd. De mens is tegen grooteske veranderingen van natuurlijke leefomgeving. Mochten er wel veranderingen plaatsvinden dan overwint men deze het lieft zo snel mogelijk.

  Jimmy 75.

  Bedankt voor je toelichting. Het is duidelijk je niet laat leiden door de politieke standpunten van de SP alsmede de PvDA. Persoonlijk ben ik niet van overtuigd dat iedere politicus per definitie slecht en immoreel beleid met zich meebrengt. De gevolgen voor de Nederlandse samenleving zijn echter wel afhankelijk van welke politici een regering vormen (in welke mate dit directe gevolgen heeft voor Jan Modaal is discutabel).
  Ik lees feitelijk een afkeer tegen iedere vorm van politiek. In welke richting moet ik je plaatsen: een samenleving op basis van anarchisme c.q libertarisme ?!
  Persoonlijk vind wel fijn om te zien dat er in Nederland sprake is Nederland van een verzorgingsysteem. In ieder geval te preferen boven de totaal afwezigheid hiervan.

 60. 90

  Nog steeds lees je in deze commentaren een zogenaamde splitsing in het domme “klootjesvolk” en een hoger opgeleide bovenklasse. Erg arrogant en kortzichtig.
  Op de eerste plaats heeft TOP en Wilders met name aanhang in die elitaire bovenklasse. Het gaat namelijk om karaktereigenschappen van mensen waar deze populisten op inspelen; Angst, tolerantie, behoefte aan veiligheid etc. Zoals zo vaak zie ik dat zogenaamde intellectuelen of pseudo-intelectuelen denken een genuanceerdere mening er op na te houden dan mensen met een lagere opleiding. In mijn dagelijks leven is er nauwelijks een ervaring of gesprek te noemen waar dit uit blijkt. Hoog opgeleiden zijn opgeleide specialisten. Een wereldbeeld en of reëel beeld van de samenleving vormen komt op zo’n opleiding niet voor. De meest domme, wereldvreemde mensen ben ik tot nu toe op een academie tegengekomen, wat erg teleurstellend is. Niet dat elke ‘street-wise’bouwvakker zo veel zinnigs te vertellen heeft. Alleen hebben deze mensen gemiddeld een realistischer beeld van zichzelf in deze maatschappij en hun eigen beperkingen met betrekking tot het inzicht over de socalie en politieke problemen die over ons heen gestort worden. Nieuws wordt namelijk ook gemaakt.

  Al jarenlang is men systematisch bezig grondwettelijke rechten onderuit te schoffelen, zogenaamd om ons tegen al dat kwaad te behoeden. Herkenbare groepen in samenleving worden gedemoniseerd. De zelfverrijking heeft nog nooit zo toegeslagen. Wat opvalt bij de huidige politici is dat ze vooral in zichzelf geïnteresseerd zijn. Ben ik wel in beeld? In deze politici zie ik voorlopig niemand die de boel weer in de juiste richting trekt.
  Het heeft niets meer te maken met rechts of links, het gaat over vrijheid en democratie. Over het belang van een goed debat.

  Neem nu dit blogje; inhoudelijk gaat het nergens meer over, moddergooien naar het andere kamp, meer is het niet. En ondertussen de neus ophalen voor anderen, jammer.

 61. 92

  Op de één of andere manier komt sweepnurb’s ‘jammer’ niet echt als ‘vol van spijt’ over.

  Inhoudelijk worden deze stapeltjes hippe cliché’s in de vorm van een comment seeds griezeliger. De automatische riedel dat er zogenaamd niet geluisterd wordt terwijl de commenteur niet leest, het arrogante verwijten van arrogantie, het altijd maar weer zichzelf onttrekken van het debat door te zeggen dat er geen debat is, het ernstig nemen van ironie en het ironiseren van de ernst, … het zijn merkwaardige tijden.

 62. 94

  Links:
  =intelligent
  =beschaafd
  =progressief
  =alwetend
  =maatschappelijk betrokken
  =sociaal
  =mensvriendelijk
  =milieubewust
  =rechtvaardig
  =eerlijk
  =gericht op de wereld
  =….

  Rechts:
  =eng
  =fout
  =xenofoob
  =islamofoob
  =hard
  =asociaal
  =zelfverrijking
  =cultuurbarbaar
  =dom
  =grof
  =egoistisch
  =milieuverpester
  =…

  Zie hier de gedachte van de gemiddelde Sargasso fan…het is om je rot te lachen!

 63. 95

  @Crachat: Je nieuwe kunstwerk? Wat is de titel: “Domme woorden op weblog”? Naja, tis beter aan te zien dan die k*tprentjes van je.

  @82: Lui die neerkijken op mensen die niet de intelligentie/schrijfvaardigheid hebben om hun terechte politieke grieven eloquent te formuleren noem ik ‘elitair’. Of ze daadwerkelijk tot de elite behoren betwijfel ik.

 64. 96

  @Cico: Vooral dat ‘sociaal’ is een goede. De grootste autisten en gewetenloze opportunisten ben ik in linksige kringen tegengekomen.

 65. 98

  [img=https://sargasso.nl/wp-content/uploads/2007/11/foto-100.jpg]JSK#95[/img]

  Liters oogdruppels, tonnen kamillethee, weken volstrekte rust.

 66. 99

  Lui die neerkijken op mensen die niet de intelligentie/schrijfvaardigheid hebben om hun terechte politieke grieven eloquent te formuleren noem ik ‘elitair’.

  Ik vind het eerder elitair om te denken dat mensen te dom zouden zijn om hun problemen te verwoorden. Dat hoeft niet in vijflettergrepenwoorden te zijn. Daar wordt het misschien zelfs alleen maar onduidelijker van.
  Nog elitairder vind ik het om als iemand A zegt, te zeggen dat dat als B geïnterpreteerd dient te worden, omdat de betreffende persoon niet slim genoeg zou zijn om zelf B te zeggen.
  Helemaal niet elitair vind ik het dan weer om hen die onlogisch redeneren of feitelijke onjuistheden verkondigen daarover terecht te wijzen.

  Of ze daadwerkelijk tot de elite behoren betwijfel ik.

  Ik hoop van niet. Wie wil er nu in godsnaam bij ‘de elite’ horen?

 67. 100

  @Cico: bedankt voor dit lijstje; het is makkelijk te recyclen (om met een volgens jou linkse term te spreken) om te laten zien dat rechts hetzelfde doet, waarbij veel punten dus omgekeerd ook overeind blijven.

  Rechts:
  =intelligent
  =beschaafd
  =vrij
  =alwetend
  =individueel
  =praktisch ingesteld
  =rechtvaardig
  =eerlijk
  =gericht op de wereld
  =….

  Links:
  =eng
  =fout
  =extremistisch
  =financieel onverantwoordelijk
  =vrijheidsbeperkend
  =lui
  =moreel inferieur
  =een direct gevaar voor de wereld
  =grof
  =…

  Zie hier de gedachte van sommige Sargassoreaguurders. Als ze dan ook nog eens inhouds- en argumentloos reageren, tsja…

 68. 102

  Melkert:
  vergelijking Fortuyn met Le Pen en Haider

  Tom de Graaf:
  waarschuwde voor Fortuyn met verwijzing naar Anne Frank

  Folkert Jensma:
  noemde Fortuyn een xenofobe racist en vond het een schande dat 60 jaar na WOII weer zo’n persoon kon opstaan

  Pronk:
  vergeleek uitzettingsbeleid van Verdonk met deportatie door de Nazi’s.

  NRC:
  vergelijking TON met NSB

  Jan Blokker jr:
  moet bij TON denken aan de opkomst van Mussolini.

  Kan iemand mij voorbeelden geven van:
  waar Femke Halsema werd vergeleken met Stalin?
  waar Marijnissen werd vergeleken met Hugo Chavez?

  NEEN

  QED

 69. 105

  Meer dan honderd reacties. En twintig zetels in de peilingen. Voor een partij die nog niet opgericht is, waarvan nog niet bekend is welke structuur hij gaat krijgen, die geen programma heeft, die nauwelijks nog standpunten heeft ingenomen en die zich nog niet heeft laten zien in het politieke debat. Is het vreemd als ik dat vreemd vind?

 70. 107

  ” Pronk: vergeleek uitzettingsbeleid van Verdonk met deportatie door de Nazi’s.”

  Is wel waar!

  En dat van Chavez. Ik heb het natuurlijk NIET over forums. Ik heb het over politieke kopstukken van politieke partijen. Lijkt me nogal logisch, maar misschien kost het je een beetje moeite om de analogie te zien.

  @SU: Ja…so what?

 71. 108

  “Meer dan honderd reacties. En twintig zetels in de peilingen. Voor een partij die nog niet opgericht is, waarvan nog niet bekend is welke structuur hij gaat krijgen, die geen programma heeft, die nauwelijks nog standpunten heeft ingenomen en die zich nog niet heeft laten zien in het politieke debat. Is het vreemd als ik dat vreemd vind?”

  Ja, dat is vreemd. Verdonk komt niet uit de lucht vallen en iedereen weet waar zij ongeveer voor staat, getuige de vele uitspraken die ze al heeft gedaan. En plots spreekt Oplawaai heel mild over twijfels over structuur, omdat hij gisteren toevallig Nova Ploitiek heeft gezien en nu niet meer kan klagen dat Verdonk geen leden wil.

 72. 109

  @Cico:

  Het heeft zo weinig zin als je in debat treedt op webfora. Je kan ervan uitgaan dat mensen zich niet aan jouw planning houden. Dus een conclusie trekken zoals in #103 heeft bar weinig zin.

 73. 110

  @Cico#108:

  Hoe moet je een politicus die geen programma uitbrengt toetsen aan haar prestaties? Platitudes uitkramen kun je niet gelijk stellen aan een beleid voeren. Nu verwerft zij een breed achterban die hun eigen invulling geven aan waar zij voor staat. Ik verwacht dat een overgrote meerderheid zich over enige tijd enigsinds bedrogen zullen voelen. Dan is het weer exit Rita, of een voortzetting in de politieke marge.

 74. 112

  @110:

  Als je denkt dat de gemiddelde Nederlander het program van zijn/haar politiek partij kent, heb je het mis. Men heeft hooguit een vaag idee, op basis van uitspraken en optredens van hun “leider”. Maar Rita moet het natuurlijk weer worden ingewreven. Het past allemaal in de traditie om elke (nieuwe) rechtse partij gelijk een veeg uit de pan te geven en er stemming over te kweken. Ik lach erom!

 75. 113

  @ Cico: dan zijn we het eens dat Verdonk wordt beoordeeld op haar uitspraken. En niet op haar daden. Als minister bijvoorbeeld. Ik heb nog wel mijn twijfels of Verdonk die geweldige minister was waar velen haar, op grond van haar uitspraken, voor houden.

  En ik heb gisteren inderdaad Nova gezien. En daar zei Sinke dat ze zich nog beraden op de structuur van de partij. Kortom: we weten nog bijna niks van die partij; zelfs de naam Trots op Nederland is nog niet definitief. En dus vind ik het vreemd dat al zo veel mensen zeggen dat ze er op gaan stemmen. Blijkbaar gaat het niet om de inhoud, of om maar een heel klein stukje inhoud.

 76. 114

  @ Oplawaai:

  Je gaat niet in op mijn argumenten in 112. Daar is je antwoord. En in een tijd waarin er veel onvrede over de bestaande politieke partijen is en over de sleetsheid van het politieke systeem, is het niet vreemd dat mensen hunkeren naar iets nieuws. Maar ik vermoed dat jij dit hier allemaal opschrijft omdat je Verdonk en haar aanhang weer eens lekker wil bashen. Nou…ga je gang maar!

 77. 115

  Zo…en nu ga ik lekker dineren in een stikduur restaurant , samen met mijn rechtse vrienden. Met biljetten van honderd euro zullen wij onze Cohiba’s aansteken en grinniken om de zure meninkjes van de gemiddelde Sargasso-fan.

 78. 116

  @ Cico (#110): Je hebt gelijk dat veel Nederlanders zich weinig interesseren voor politiek en hun stem bepalen aan de hand van een paar uitspraken. Maar moet iedereen zich daar dan zomaar bij neerleggen. Ik vind dat juist een reden om daar tegenin te gaan. En duidelijk te maken dat nogal wat uitspraken holle kreten zijn, die niet waar te maken zijn. Verdonk en Wilders zijn niet de enigen die zich aan dat soort uitspraken bezondigen, maar ze zijn volgens mij wel de kampioenen. Het is wat naïef misschien, maar ik hoop dat het op die manier lukt om af en toe aan iemand duidelijk te maken dat de oplossingen van TON en de PVV niet zullen werken.

 79. 117

  O…nog even wat, Oplawaai. Je schrijft:

  “Meer dan honderd reacties. En twintig zetels in de peilingen. Voor een partij die nog niet opgericht is, waarvan nog niet bekend is welke structuur hij gaat krijgen, die geen programma heeft, die nauwelijks nog standpunten heeft ingenomen en die zich nog niet heeft laten zien in het politieke debat. Is het vreemd als ik dat vreemd vind?”

  Weet je wat ik nou vreemd vind, Oplawaai? Dat een partij die nog geen program heeft door de (linkse) pers al gelijk van alles en nog wat wordt beschuldigd en wordt vergeleken met de NSB en met Mussolini. Dat is pas vreemd!

 80. 118

  “…maar ik hoop dat het op die manier lukt om af en toe aan iemand duidelijk te maken dat de oplossingen van TON (en PVV) niet werken”

  Hoe weet je nou dat ze niet werken, Oplawaai? Je hebt het program toch immers nog niet gezien??? Gevallen in je eigen zwaard!

  Shit, ik moet nu echt weg…ik moet met mijn Bentley en Chauffeur nog wat vrienden ophalen.

 81. 119

  Het is wat Blokker zei, de populisten (vertegenwoordigers van het zogenaamde gewone volk) zetten zich af tegen de gevestigde orde, lees ‘elite’. Wanneer de populisten aan de macht komen worden zij echter de nieuwe elite. Dit gaat al eeuwen zo, meestal schaffen populisten ook nog even de democratie af, of tasten deze aan. Het oprichten van bewegingen die ondemocratisch zijn is een eerste signaal van deze afbraak. Mensen denken blijkbaar dat hun maatschappelijk ongenoegen kan worden opgelost door de beslissingen over te laten aan een sterke (ondemocratische) leider zonder daarbij hun verworvenheden te verkwanselen. Volgens Scheffer zitten we momenteel in de conflictfase van de integratie, het is een kwestie van tijd om daar doorheen te komen. Hysterisch de democratie afbreken is imo kortzichtig. Pas nu maar gewoon eens de wet consequent toe en zorg ervoor dat op school en ook thuis kinderen zo goed mogelijk opgevoed worden en sluit bevolkingsgroepen niet bij voorbaat uit.

 82. 120

  Terwijl mijn vrouw het laatste knoopje van mij smoking vastmaakt, kijk ik nog even op Sargasso…en zie daar een voorspelbaar commentaar van een zot van de linkse kerk.

  Een sterke leider? “Kies kok” was ooit de slogan…links doet niet anders. En er is hier afgezien van WOII nog nooit een sterke man aan de macht geweest. Je bent dus aan het stemming kweken op basis van HELEMAAL niets. Maar ja…de linkse kerk, he? Hun enige verworvenheid…de nazi’s erbij halen en allerlei ongure vergelijkingen maken, zonder ook maar een spoor van bewijs.

  O….de Bentley toetert…ik moet gaan!

 83. 121

  D66 zette zich bij oprichting ook af tegen de elite en de oude politiek. En het klopt – ik moet het toegeven – sindsdien is he hier een dictatuur (ha,ha)! Een linkse dictatuur,wel te verstaan!

  Shit, mijn chauffeur komt me halen!

 84. 122

  Gevallen in mijn eigen zwaard, Cico? Ik dacht het niet. Ik zei het al eerder: Verdonk is 4 jaar minister geweest. In die tijd heeft ze een hele hoop stoere taal uitgeslagen, maar wat heeft ze eigenlijk voor elkaar gekregen? Dat zou ik wel eens willen weten.

 85. 123

  @Cico#117:

  Nouja, de vergelijking met de NSB heeft nogal wat raakvlakken. Zo noemden zij zichzelf expliciet een beweging om onderscheid te maken met de politieke partijen van toen en vielen onder de leiding van één persoon, Mussert zelf. Niks nieuws aan populisme dus. De vergelijking met Mussolini is inderdaad tendentieus, die is begonnen als ordinaire knokploegleider.

 86. 124

  @Cico

  We kunnen wel zeuren over ‘links’, maar de generaties voor ons hebben ‘ze’ (de politiek) alle vrijheid gegeven. De woede, die jij voelt — als ik dat zo afleid uit je comments —, moet je op de generatie van je ouders en opiniemakers als Piet Grijs c.s. richten. Zij hebben ingestemd met het beleid, waar jij niet blij mee bent.

  Daarbij, vraag ik me sterk of ‘links’ wel verantwoordelijk is voor alle misère. Neem nu de Kabinetten Lubbers — voor veel Sargassianen angstwekkend neoliberaal —, maar die was t.a.v. immigratie, integratie en multiculturalisme in praktijk progressiever dan Paul Rosenmöller, en zeker meer multiculti dan Den Uyl of Drees. Destijds was de multicultuur onomstreden en daar handelden beleidmakers naar.

  Kortom, hetgene wat jij hekelt, is geen links vs. rechts issue, maar een verschil in opvatting t.a.v. immigratie en multiculturalisme. Ik denk dat bijvoorbeeld de
  ‘rechtse’ Mark Rutte een stuk kosmopolitischer is, dan de ‘linkse’ Jan Marijnissen.

 87. 125

  Cico, elitaire boerenlul je bent een sukkel, ik haal nergens de nazi’s aan. Jij wilt gewoon niet zien dat je voorzichtig om moet gaan met macht in een democratie. Wat daar nou precies links en zot aan is, dat zie ik niet.

 88. 127

  “Zo…en nu ga ik lekker dineren in een stikduur restaurant , samen met mijn rechtse vrienden. Met biljetten van honderd euro zullen wij onze Cohiba’s aansteken en grinniken om de zure meninkjes van de gemiddelde Sargasso-fan. ”

  Waarom schrijf je dit op?

 89. 128

  ” Pronk: vergeleek uitzettingsbeleid van Verdonk met deportatie door de Nazi’s.”

  Is wel waar!

  Dat is niet waar. Pronk maakte een feitelijk constatering over deportatie en toen heeft Verdonk er zelf die nazi’s bij verzonnen. Precies hetzelfde is de andere kant op gebeurd in België: daar had Vlaams Blok een slogan ‘Grote Kuis’, want helemaal geen bijzondere slogan is voor een oppositiepartij en werd er ineens een vergezocht argument ad Hitleriam bijgehaald (een subhoofdstukje in Mijn Strijd had ook die titel of zo.)

  Over de zogenaamd linkse pers hebben we het hier al vaker gehad: hoe kan het dat het al die rechtse mensen maar niet lukt hun stem gehoord te laten worden? Dat kan niet en dus is het ook niet waar. De Telegraaf, Elsevier en de EO doen het een stuk beter dan NRC, VN en de VPRO.

  Als je denkt dat de gemiddelde Nederlander het program van zijn/haar politiek partij kent, heb je het mis. Men heeft hooguit een vaag idee, op basis van uitspraken en optredens van hun “leider”.

  Dat is dus dan niet goed.

  Maar Rita moet het natuurlijk weer worden ingewreven.

  Dat wordt Verdonk helemaal niet ingewreven. Dat wordt die 20 zetels aan kiezers ingewreven die nu al meent op Verdonk te willen gaan stemmen.
  Wat Verdonk wordt verweten is dat het democratisch gehalte van haar beweging zoals de contouren zich nu beginnen af te tekenen twijfelachtig is.

 90. 130

  @128

  “Over de zogenaamd linkse pers hebben we het hier al vaker gehad: hoe kan het dat het al die rechtse mensen maar niet lukt hun stem gehoord te laten worden? Dat kan niet en dus is het ook niet waar. De Telegraaf, Elsevier en de EO doen het een stuk beter dan NRC, VN en de VPRO.”

  Inderdaad. De vorige decennia was er inderdaad sprake van een consensus, die rechtse mensen nu als ‘links’ omschrijven. Maar, daar hebben ze zelf aan meegedaan; niemand is nergens toe verplicht geweest. Sinds Fortuyn is ‘rechts’ juist erg groeiende.

  Als er ondanks dat, nog steeds linkse partijen, tsja.. Dat mag toch? Mensen moeten gewoon datgene stemmen, waar ze zich mee vereenzelvigen.

 91. 131

  @97: Nah, ‘gewoon’ moreel gemankeerde mensen. Die heb je ook bij rechts, maar bij links zijn ze een stuk intelligenter. Anders gezegd, zij zouden beter moeten weten.

  @99: Blablabla… voor mij ben je invisible, wetenschapper.

  @Oplawaai:

  In die tijd heeft ze een hele hoop stoere taal uitgeslagen, maar wat heeft ze eigenlijk voor elkaar gekregen?

  Ze heeft de stroom importbruidjes uit Anatolië en Marokko ietwat weten te stremmen. Jij vind dat wss racisme van de bovenste plank, maar ze heeft wél *iets* voor elkaar gekregen wat jouw politieke helden hebben nagelaten.

 92. 136

  Ze heeft de stroom importbruidjes uit Anatolië en Marokko ietwat weten te stremmen. Jij vind dat wss racisme van de bovenste plank, maar ze heeft wél *iets* voor elkaar gekregen wat jouw politieke helden hebben nagelaten.

  Het zou natuurlijk wel heel erg zijn als ze in 4 jaar helemaal niks voor elkaar gekregen zou hebben. Maar is dit echt genoeg om van haar een volksheld te maken? Zeker als je het afweegt tegen haar blunders? Overigens was het vóór Verdonk ook al verschrikkelijk moeilijk om partners te “importeren”. Ik ken verschillende mensen die dat ondervonden hebben.

  Ik zou het trouwens geen racisme noemen. Ik denk ook niet dat Verdonk, (of Wilders) een racist is, ik verdenk ze er wel van dat ze bewust inspelen op gevoelens van racisme en vreemdelingenhaat onder een deel van de bevolking. Dat vind ik misschien nog wel erger. En ik vind dat de overheid zich niet zou moeten bemoeien met de partnerkeuze van mensen. En dan doen ze nu in wezen wel: als je een partner kiest uit bijvoorbeeld een EU land is het prima, maar als die partner uit een ander land komt gaan ze het je zo moeilijk mogelijk maken. Ik vind dat principieel onjuist.
  Tenslotte: ik heb niet zo veel politieke helden. Met de kennis van nu zal elk weldenkend mens zeggen dat er in het verleden fouten zijn gemaakt in het vreemdelingenbeleid. Maar ja, achteraf conclusies trekken is dan ook niet zo moeilijk. De vraag is: hoe lossen we de problemen op. Ik geloof niet dat het simplisme van de verre rechterzijde ons daarbij verder zal helpen.

 93. 137

  Steeph: “Een provocateur geniet het meest als hij heftige reacties los maakt.”

  Ja, inderdaad…en het lukt aardig. Maar weet je wat ik nog het leukste vind. Dat je toch op me reageert ook al reageer je niet op me! Dag, Steeph…

 94. 138

  “SU: “Nou ja, de vergelijking met de NSB heeft nogal wat raakvlakken.”

  Kijk, SU, het is niet verwonderlijk als mensen na zoveel onzin en stemmingmakerij afhaken. Jij snapt dat natuurlijk niet … maar daarom kom je ook hier. Hier zitten namelijk nog veel meer mensen die het niet snappen! Die zien ook heel veel overeenkomsten tussen de zon en de maan: ook rond, ook een hemellichaam, allebei de letter N in de naam…haha.

  Ik vind de PvdA ook heel erg lijken op NSDAP. Ook een politieke partij, ook het het socialisme als leidraad, ook het woord Arbeid in de naam…..

  Demagogische sukkel die je bent!

  Lees even mee, Steeph, er is weer een provocateur bezig…en zijn naam is SU!

 95. 139

  Oplawaai: “Ik geloof niet dat het simplisme van de verre rechterzijde ons daarbij verder zal helpen.”

  Nee, dan links…dat heeft pas oplossingen. Dat gaat een kopje thee drinken en de subsidie verhogen. Het ligt immers allemaal aan ons, die arme stakkers kunnen er toch niks an doen…

  kansloos!

 96. 141

  Scientist of Invisble: “Dat is niet waar. Pronk maakte een feitelijk constatering over deportatie en toen heeft Verdonk er zelf die nazi’s bij verzonnen.”

  Je bent volstrekt van God los als je niet snapt dat Pronk het woord deportatie gebruikte om er juist de associatie met de nazi’s mee op te roepen…en gelukkig is heel Nederland dat met mij eens.

 97. 142

  Tess: “”Zo…en nu ga ik lekker dineren in een stikduur restaurant , samen met mijn rechtse vrienden. Met biljetten van honderd euro zullen wij onze Cohiba’s aansteken en grinniken om de zure meninkjes van de gemiddelde Sargasso-fan. ” Waarom schrijf je dit op?

  Waarom schrijf je dit op, tess?

 98. 143

  MP: “…en sluit bevolkingsgroepen niet bij voorbaat uit.”

  Na dertig jaar multicultibeleid, waarbij al onze fijne etterbakjes van alle gemakken werden voorzien, subsidies over hun hoofden werden uitgestrooid, massaal bruidjes uit het land van herkomst mochten worden gehaald, alle overheidsinformatie in de eigen taal beschikbaar was, vrouwenonderdrukking, eerwraak en haatzaaierij ongemoeid werden gelaten…
  is er maar een bevolkingsgroep die aan uitsluiting doet en dat zijn de etterbakjes zelf, die de westerse samenleving verwerpen, die de Sharia willen invoeren, die hele wijken terroriseren, die oproepen tot de Jihad, die op straat staan juichen op 9-11, die naar trainingskampen in Pakistan gaan en die dag uit op straat geweld bezigen en niets anders kunnen zeggen dat het allemaal de schuld is van de autochtone Nederlander….

  Het zijn gevaarlijke mennekes als MP, waar dit land aan kapot gaat!

 99. 144

  “Marokkaanse en Turkse Nederlanders willen dat er een einde komt aan de enorme stroom aan subsidies voor integratieprojecten. Dat vinden Inspraak Orgaan Turken (IOT) en Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), twee organisaties die door de overheid zijn aangewezen als officiële gesprekspartner.”

  Haha…ze krijgen het niet meer op! Maar MP wil ze nog wat meer geven…om ze vooral niet uit te sluiten.

 100. 145

  Ach ach Cico toch, het is wel een extreemlinks trekje hoor om zogenaamde ‘elite=hoogopgeleiden’ de schuld te geven en als gevaarlijk neer te zetten. Veel succes met je Nederlandse versie van de Sharia.

  Waar zeg ik dat er meer subsidies moeten komen?

 101. 147

  @Cico#138:

  Ach, dan ben ik niet de enige demagogisch sukkel die overeenkomsten ziet onder de populisten van weleer. Of de nazi’s socialisten zijn heb ik wel vaker weerlegd met argumenten, maar als je zelf nog ergens overtuigend bewijs hebt, laat maar weten.

 102. 148

  @Cico,

  Nee extreemlinks. Overigens komen zowel Verdonk als Wilders uit de extreemlinkse hoek, dat je niet onaangenaam verrast wordt later;)

 103. 151

  @ SU: jouw redenering is als volgt: “omdat ik niet de enige ben, zal ik er wel niet ver naast zitten”

  Mijn God, wat zal Hitler dan gelijk hebben gehad, zeg!
  Wat een KANSLOZE redenering!

  En of de nazi’s (in het begin) socialisten waren, daar zijn de meningen onder wetenschappers sterk over verdeeld. Knap van je dat jij WEL het antwoord weet. Ik heb het natuurlijk alleen maar gebruikt omdat een flink deel van de deskundigen er wel degelijk zo over denkt.

 104. 153

  @Cico,

  Je ziet het zelf niet? Tjonge jonge. PVV partij voor de vrijheid, dat gaat erin bij jou als zoete koek begrijp ik. Wat denk je dat regels-zijn-regels-Rita van plan is? Gaat die het liberalisme promoten of juist het conservatisme met geboden en verboden?

 105. 154

  @MP#148:

  Dat Verdonk haar carriere aan de linkerzijde begon geeft wikipedia je gelijk in. Hmmm, toch de vergelijking met Mussolini herwaarderen ;o) Maar Wilders? Heb je daar een verduidelijkend link van?

 106. 155

  Wie zegt dat ik aanhanger ben van Rita of Geert? Dat maak jij ervan! Ik verdedig ze alleen maar, omdat de idiote en stemmingmakende Pavlov reacties van de linkse kerk weer niet van de lucht zijn. Ik ben partijloos en voel me op dit moment ook tot geen enkele partij aangetrokken. Overigens behoor ik in de Motivaction indeling van leefstijlen, na herhaaldelijk de test te hebben gedaan, tot de groep van tolerante wereldburgers. Maar ik weet dat jij me al geclassificeerd en gecategoriseerd hebt. Dat komt nu eenmaal voort uit je eigen beperkte opvattingen.

 107. 157

  @Cico#151:

  Er wordt in de link ook een onderbouwing gegeven. In plaats van a priori dat af te doen als verkeerd zou het je sieren als je ook zou onderbouwen waarom je het er niet mee eens bent. Idem voor de meningen onder wetenschappers over de nazi’s. Ik ben altijd geïteresseerd in bronnen die mij een andere kijk kunnen verschaffen over de historie.

 108. 159

  @SU:
  Voor de mening over de nazi’s verwijs ik je naar de blibliotheek en het internet. Dat ga ik hier niet overtypen, kom nou zeg. Ga zelf maar op onderzoek uit.

  En over vergelijkingen gesproken: elke vergelijking is te maken, zoals ik al aangaf met de zon en de maan en de PvdA en de NSDAP. Het gaat erom dat je netjes en integer blijft en dat is aan jou kennelijk niet besteed!

  Nog even wat opsommingen over de NSB. De NSB was anti-parlementair en autoritair. Het Program bevatte hoofdzakelijk de in die tijd gangbare fascistische eisen:

  1. sterke regering;
  2. afschaffing van het individualistische kiesrecht;
  3. corporatieve ordening;
  4. economie in dienst van de volksgemeenschap;
  5. arbeidsplicht;
  6. beperking van de vrijheid van drukpers.

  Waar, beste SU heeft Rita gepleit voor een anti-parlementaire staat? Waar, beste SU, heeft Rita gezegd dat de het individualistische kiesrecht moet worden afgeschaft? Waar, beste SU, heeft Rita gezegd dat de beperking van de vrijheid van drukpers er moet komen. Of ben je gewoon demagogisch aan het ratelen om je gelijk te halen. Ik houd het op het laatste!

 109. 161

  Voor de mening over de nazi’s verwijs ik je naar de blibliotheek en het internet.

  Lekker makkelijk: “ik heb bewijzen, maar jij moet ze zoeken.” Discussieer je altijd zo?

  Het gaat erom dat je netjes en integer blijft en dat is aan jou kennelijk niet besteed!

  Waar verlies ik mijn integriteit? Ik ondersteun mijn meningen met bronnen, dat jij niet eens bent daarmee is een tweede.

  Waar, beste SU heeft Rita gepleit voor een anti-parlementaire staat? Waar, beste SU, heeft Rita gezegd dat de het individualistische kiesrecht moet worden afgeschaft? Waar, beste SU, heeft Rita gezegd dat de beperking van de vrijheid van drukpers er moet komen.

  Tsja, dat kan ik inderdaad niet staven omdat Rita nog geen programma heeft uitgebracht.. Maar de vergelijking was danook niet met de Program, dat sleep jij er nu bij. Het gaat om de overeenkomsten tussen de populisten van weleer en de hedendaagse, niet om een 1-op-1 vergelijking wat jij ervan wil maken.

 110. 162

  @Cico#160:

  Dat je niet op de hoogte bent dat de meningen van Winston Churchill voor het aanvangen van de tweede wereld oorlog overeenkwamen met die van Oswald Mosley:

  One may dislike Hitler’s system and yet admire his patriotic achievements. If our country were defeated, I hope we should find a champion as admirable to restore our courage and lead us back to our place among the nations.

 111. 164

  @Cico,

  Als er iemand aan het classificeren is dan ben jij het wel. Grappig dat je op komt voor Rita en Geert hun ideeën maar ze niet steunt. Waar sta je dan precies mannetje, blijkbaar discussiëren we niet over inhoud maar over jouw vooroordelen jegens mensen die kritisch staan tegenover TON en PVV. Je sluit daarmee dus zelf elke kritiek bij voorbaat uit (of mag kritiek niet uit de progressieve hoek komen?). Over Pavlov gesproken, jij begint meteen in opstand te komen als iemand het democratische gehalte van TON en/of PVV in twijfel trekt, alsof het in Nederland onmogelijk zou zijn dat iemand ondemocratisch gaat opereren. Ik zou zeggen wake up en blijf alert, democratie is niet iets wat uit zichzelf zomaar blijft bestaan.

 112. 165

  In comments that foreshadow the current debate on multiculturalism, Churchill argued that a tendency to form a “distinct and separate community” runs counter to the idea that settlers should be “100 per cent British” irrespective of their race and religion.

  “The central fact which dominates the relations of Jew and non-Jew is that the Jew is different,” he added. “He has a different tradition and background. He refuses to be absorbed. In every country the Jews form a distinct and separate community – a little state within the state.”

  bron

  Sounds familiar?

 113. 166

  Je verliest je integriteit omdat je hoe dan ook een vergelijking wil maken tussen Rita en duistere voorgangers. Een smerige vergelijking die er alleen maar op is gericht haar in een kwaad daglicht te stellen. En daarom ben je niet integer. Jij analyseert met vooropgezet doel. Net zoals in het artikel gebeurt, niet voor niets gepubliceerd op een website die door de (linkse) VPRO en (linkse) NPS wordt gevuld.

  In het artikel worden vergelijkingen er met de haren bijgesleept, terwijl het begint met de constatering dat er op inhoud geen verschil is. Ja…dank je de koekoek (grappige associatie)…zo kan ik het ook! Bovendien worden er conclusies getrokken die niet deugen of op zijn minst nog moeten blijken.

  Het succes van Rita is de onmacht van de andere partijen, die er maar niet in slagen een verstandige brug naar het volk te slaan. En er is bovendien niks mis met de hang naar het volk, als uit allerlei dossiers daadwerkelijk blijkt dat de Haagsche prioriteiten mijlenver verwijderd zijn van de terechte zorgen van de burger.

 114. 168

  SU zegt: “Dat je niet op de hoogte bent dat de meningen van Winston Churchill voor het aanvangen van de tweede wereld oorlog overeenkwamen met die van Oswald Mosley:”

  Maar SU neemt maar wat aan. Hij weet niet dat ik dat wel degelijk wist. Maar zoals een verstandig mens weet…niet alle uitspraken van iemand zijn dom. Volgens SU wel! En zo ook de uitspraak van Churchill, die overigens als eerste de opkomst en het gevaar van Hitler zag.

 115. 172

  MP zegt:

  “Als er iemand aan het classificeren is dan ben jij het wel. Grappig dat je op komt voor Rita en Geert hun ideeën maar ze niet steunt. Waar sta je dan precies mannetje, blijkbaar discussiëren we niet over inhoud maar over jouw vooroordelen jegens mensen die kritisch staan tegenover TON en PVV. Je sluit daarmee dus zelf elke kritiek bij voorbaat uit (of mag kritiek niet uit de progressieve hoek komen?). Over Pavlov gesproken, jij begint meteen in opstand te komen als iemand het democratische gehalte van TON en/of PVV in twijfel trekt, alsof het in Nederland onmogelijk zou zijn dat iemand ondemocratisch gaat opereren. Ik zou zeggen wake up en blijf alert, democratie is niet iets wat uit zichzelf zomaar blijft bestaan.”

  Bepaalde ideeen van Rita en Geert steun ik, zoals je uit meerdere bijdragen kunt destilleren. Classificeer mij daar maar op. Geert vind ik te generaliserend en te kort door de bocht. Rita vind ik te oppervlakkig en te dom. Maar de partijen ter linkerzijde maken het het bontst. Daar kun je als verstandig mens niet toe behoren.

 116. 174

  “Calimero.. Dus analyses van ogenschijnlijke linkse bolwerken mogen per definitie worden gekenmerkt als demoniserend?

  Nee, alleen als dat zijn…en dat zijn ze meestal, zoals ik in vele voorbeelden al aangaf. Ik wacht nog op je tegenvoorbeelden van smerige en demoniserende associaties en uitspraken van kopstukken van rechtsere partijen…

 117. 175

  Crachat…moet ik werkelijk met u in discussie? De scheldkampioen pur sang, de ergste demoniseerder van allemaal. Ga eerst je mond maar eens spoelen!

 118. 176

  En zo ook de uitspraak van Churchill, die overigens als eerste de opkomst en het gevaar van Hitler zag.

  Het verbaast mij niks dat jij liever het icoon voortdraagt dan te kijken naar het persoon achter het icoon. Wat heeft geschiedenis voor zin als wij alleen kennis nemen van de klinische samenvatting?

 119. 178

  Cico,

  Je zit vol met vooroordelen en vooronderstellingen. Wat is er te bont aan de partijen ter linkerzijde (PVDA, GL, SP, D66, PVDD, CU, CDA, VVD)?

 120. 179

  SU zegt: “Het verbaast mij niks dat jij liever het icoon voortdraagt dan te kijken naar het persoon achter het icoon. Wat heeft geschiedenis voor zin als wij alleen kennis nemen van de klinische samenvatting?”

  Een zwak, nee ik moet het sterker aanzetten…een ZEER zwak tegenbetoog zonder argumenten!

 121. 181

  Cico, de hoop dat u ironie kan onderscheiden van een gewone zin koester ik niet. Eigenlijk wil ik dit niet eens zeggen, want ja: dan voel je je gedemoniseerd (gaap).

  Antwoord daarom nu gewoon maar, wanneer een redacteur de moeite doet je ernstig te nemen.

 122. 182

  MP moet terug naar school als hij zegt dat de volgende partijen ter linkerzijde staan:

  PVDA, GL, SP, D66, PVDD, CU, CDA, VVD.

  En en passent noemt hij ook nog even de CU, u weet wel, die homohaters en homouitsluiters

 123. 183

  Charchat zegt:

  “Cico, de hoop dat u ironie kan onderscheiden van een gewone zin koester ik niet. Eigenlijk wil ik dit niet eens zeggen, want ja: dan voel je je gedemoniseerd (gaap).
  Antwoord daarom nu gewoon maar, wanneer een redacteur de moeite neemt je ernstig te nemen. ”

  Arrogante eikel

 124. 185

  @Cico,

  VVD wordt als links gezien met Rutte, verder zou het zittende kabinet een links zijn. Misschien moet jij eens de actualiteit volgen ipv oude clichés oprakelen. Je hebt geen realiteitszin, zo wordt een uitwisseling van argumenten wel erg zinloos.

 125. 187

  “VVD wordt als links gezien…”

  Hahaha…sorry hoor, ik lig op de grond van het lachen. Tranen van plezier staan in mijn ogen. Is dit je antwoord? Hahaha…wat een kansloze idioterie. Bij dit niveau (wat al niet hoog was van jouw kant) haak ik echt af. Wat een sufferd, zeg, wat een sufferd!

  Echt zo’n menneke dat zijn ongelijk niet kan bekennen en maar star volhoudt dat de zon om de aarde draait!

  En dan nog die afsluitende zin:
  “Je hebt geen realiteitszin, zo wordt een uitwisseling van argumenten wel erg zinloos.”

  Hahaha…ik kom niet meer bij. Houd op, MP, ik pies in mijn broek van het lachen!

 126. 188

  “Enig idee (blijkbaar wel) wat de Wil van Het Volk is, Cico, en dan wel de variant die de andere politici niet kennen?

  Nou, vertel eens…ordinair scheldkanon.

 127. 189

  @Cico,

  Jij hebt al helemaal geen niveau wanneer je niet verder komt dan vooroordelen en de standaard gemeenplaatsen over links. Waarom voelde Verdonk zich niet meer thuis? Omdat ze de VVD te links vond. Verder heeft Rutte dit kabinet als het tweede kabinet den Uyl bestempeld.

  Jij hebt zelf niet eens meer door hoe het spectrum erbij ligt momenteel.

  En waar heb ik precies ongelijk? Wat moet ik dan bekennen of toegeven?

 128. 190

  O, ik weet precies wat jij denkt, lieverd, maar het zou de discussie voorthelpen moest één van jouw soort verstandig rechtsen dat eens uitspreken.
  Op deze manier spreek je in onwerkbare raadsels.

 129. 192

  MP zegt:

  ” Waarom voelde Verdonk zich niet meer thuis? Omdat ze de VVD te links vond. Verder heeft Rutte dit kabinet als het tweede kabinet den Uyl bestempeld. Jij hebt zelf niet eens meer door hoe het spectrum erbij ligt momenteel.”

  Dit is mijn laatste reactie, MP, want het niveau van jouw betogen is werkelijk allerbelabberdst. Ik haak af met zoveel onzin. Dus omdat Rita de VVD te links vindt, is de VVD ook daadwerkelijk links? Hahaha…

  Dus omdat Rutte het huidige kabinet het tweede kabinet Den Uyl noemt is het CDA ook links? En de VVD ook links? Hahaha…

  Zullen we eens een enquete houden en vragen waar de VVD staat? Op rechts natuurlijk, sufferd. Jij KUNT gewoon je ongelijk niet bekennen en daarmee diskwalificeer je je verder voor een serieuze reactie. Einde verhaal! Wat een enorme sufferd ben jij, zeg!

 130. 193

  “Het volk wil dagelijks boerenkool met rookworst en doorbakken spekjes afkomstig van een Hollands varken.”

  En MP behoort tot het volk…tel uit je winst!

 131. 194

  Beste Crachat:

  En goede discussie is alleen mogelijk met iemand van enig niveau en van enig fatsoen…daar behoor jij niet toe! Veel plezier verder!

 132. 195

  Ik ben wel benieuwd hoe Cico denkt over het democratisch gehalte van Verdonk. Tijdens haar ministerschap heeft ze nogal eens laten zien dat ze niet zo veel hecht aan de regels en gebruiken van de democratie. Een paar voorbeelden.

  De Kamer juist en volledig informeren: dat ging haar niet zo goed af. Ze heeft wel eens, als het echt niet anders kon, haar excuses aangeboden als ze weer eens dingen gezegd had die niet klopten, maar of die excuses oprecht waren kan je je afvragen.

  Uitvoeren van moties van de Kamer en rekening houden met wensen van de kamer: daar heb ik haar eigenlijk nooit op kunnen betrappen.

  Je houden aan de wet: hoeveel mensen haar ook waarschuwden dat bepaalde delen van haar inburgeringswet strijdig waren met andere wetten, ze hield er hardnekkig aan vast.

  Aftreden na een motie van afkeuring: nog nooit vertoond, maar Verdonk bleef gewoon zitten.

  Al die dingen maak haar natuurlijk niet meteen tot een potentiële dictator, maar ik ben er ook niet helemaal gerust op dat de democratie bij haar in veilige handen is. Iemand die zo vaak en zo gemakkelijk democratische principes en gewoontes opzij zet voor haar Eigen Grote Gelijk vertrouw ik niet. Kun je je daar iets bij voorstellen, Cico?

  Overigens is het natuurlijk niet alleen aan Verdonk te wijten dat die dingen gebeurden. De regeringspartijen die het allemaal maar pikten waren minstens evenveel verantwoordelijk. Ik hoop dat ze daar ooit nog eens spijt van krijgen. Al is het waarschijnlijk te laat om de mythe van Verdonk als fantastische minister door te prikken voor de mensen die daar in willen geloven.

 133. 196

  “De Kamer juist en volledig informeren: dat ging haar niet zo goed af.”

  Is van alle tijden en van alle partijen

  “Uitvoeren van moties van de Kamer en rekening houden met wensen van de kamer: daar heb ik haar eigenlijk nooit op kunnen betrappen.”

  Is van alle tijden en van alle partijen. Gisteren heeft Minister Verburg nog aangegeven de wens van de kamer over drukjacht niet uit te voeren.

  Kortom: een puur selectief verwijt aan een vrouw in een poging haar in een buitencategorie van slechtheid te plaatsen.

 134. 197

  Heren (dames?),

  Ik moet even weg…met de Bentley naar de high tea! Kom spoedig weer terug! Ik laat me dit plezier niet ontnemen…zoveel onzin, zo makkelijk te pareren!

 135. 198

  Haha die Cico, het zijn niet mijn uitspraken. Dit toont maar weer eens aan hoe onnozel jouw geliefde Rutte, Rita en Geert kwaken. Nee daar zullen de oplossingen vandaan komen dat is wel duidelijk nu, droom maar lekker verder. Ik heb jou op nog geen enkele steekhoudende uitspraak (zonder gemeenplaatsen) kunnen betrappen. Beter niveau? Begin bij jezelf.

 136. 200

  Cico: gefeleciteert, ik zie dat u mijn nick voor het eerst correct schrijft. Hulde.
  Verder is het tekenend dat je niet wil antwoorden op een zeer voor de hand liggende vraag.

  Maakt mij niet uit hoor, integendeel. Op deze manier wordt mijn punt het allerbest geeïllustreerd.

 137. 201

  Blijkbaar vindt Cico dat hij mijn verhaal ontkracht door twee van de vier voorbeelden die ik noem tegen te spreken. En die andere twee voorbeelden dan, Cico?
  Ik daag je trouwens ook uit om een voorbeeld te vinden van één andere minister die de Kamer zo veelvuldig heeft belogen en genegeerd dan Verdonk. Want je hebt wel gelijk dat zulke dingen ook bij andere personen en partijen voorkomen, maar dan wel bij uitzondering.

 138. 202

  Sleutels van de Bentley vergeten…

  Gefeliciteert, Crachat? GefeliciteerT?

  Nog even tot slot, Crachat: Zoals je in deze thread ziet kan ik heel goed argumenteren en reageren. Daar ligt het dus niet aan. En een tegen zes is zelfs best knap om zo lang vol te houden, want je krijgt er hete vingertjes van …zoveel toetsen aanslaan.

  Maar op jou, beste Crachat, reageer ik niet meer. En wat ermee wordt geïllustreerd is dat fascistoïde elementen geen weerwoord verdienen!

 139. 203

  Als twee van de vier zaken worden ontkracht…wat is dan nog de waarde van je betoog? Ook jij kunt niet toegeven en valt door de mand!

 140. 204

  @oplawaai,

  Iemand die zelf maling aan regels heeft en anderen ze wel wil opleggen lijkt mij niet de juiste persoon om een grote ondemocratische beweging te laten leiden. Cico is blijkbaar een masochist.

 141. 206

  Nou, nog een laatste dan…

  “Want je hebt wel gelijk dat zulke dingen ook bij andere personen en partijen voorkomen, maar dan wel bij uitzondering”

  Een suggestieve leugen, alleen maar bedoel om Rita in een buitencategorie te plaatsen. Sla de parlementaire geschiedenis er eens op na, Oplawaai!

 142. 208

  “Als twee van de vier zaken worden ontkracht…wat is dan nog de waarde van je betoog? Ook jij kunt niet toegeven en valt door de mand!”

  Schreef ik.

  En voor de goede orde even de andere voorbeelden. Bleef Rita zitten na de motie van afkeuring? Niet dus! Haar portefeuiile werd overgenomen door Hirsch Ballin. Ze kreeg een andere post. En bovendien bleef zij aan in het landsbelang (demissionair kabinet, weet te je nog).

  En wat er ondemocratisch is aan het andere voorbeeld zie ik niet. Zij mag volharden waar zij wil totdat de rechter heeft uitgesproken dat het onwettig is. Dat gebeurt wel vaker, beste Oplawaai.

  Nu moet ik echt weg…doei!

 143. 209

  Cico toch, raak je ietwat gefrustreerd? De enige die star is dat ben jij, regelrecht gevalletje van projectie me dunkt. Jij komt echt niet verder dan een tegenstelling tussen links en rechts opwerpen en daar dan alles aan ophangen (bovendien weet jij niet eens meer welke partij links dan wel rechts is). Sorry heur, een lager en dommer niveau is bijna niet voor te stellen.

 144. 210

  Cico: Verdonk bleef in het kabinet zitten na de motie van afkeuring. Waar of niet? En dat was nog nooit vertoond. Het is inderdaad ook zeldzaam dat een demissionair minister de wens van de kamer negeert.
  En het gaat natuurlijk niet om individuele voorbeelden. Het gaat om de enorme waslijst aan gevallen waarin Verdonk zich niets aantrok van de democratische mores. Ik probeer het nog maar eens een keer: noem eens één andere minister die een vergelijkbaar aantal van dat soort voorvallen heeft gehad.

 145. 211

  Chico, je speelt je eigen verwarrende spel door linkse idealen en sympathieën met praktisch linkse bewegingen (==pol.part.) op een hoop te gooien. Niet onverdienstelijk, maar ook niet genoeg om “de hele waarheid” te zeggen.

  Volgens de politieke barometer van een paar maanden terug zit ik in één dimensie behoorlijk links en in de andere behoorlijk totalitair. Conclusie ligt voor de hand… Keus genoeg zul je zeggen. Toch heb ik de grootste moeite om mijn partij terug te vinden. Die is er gewoon niet.

 146. 212

  @Chico Je verdedigt Rita Verdonk dan wel tegen iedereen die haar op één hoop gooit (bij Geert Wilders), maar je valt daarbij te heftig aan, tactisch altijd een goeie manoeuvre als je zelf niet genoeg speelruimte hebt. Maar het geeft te denken. Ik ben dus benieuwd of jijzelf, niet dom en “zuiver op de graat” naar ik hoop, een aanhanger van Verdonk wil zijn. Ik voor mezelf zal dat nu niet zo gauw doen. Maar ben zeker benieuwd naar je argumenten, alsdan.

 147. 214

  Ben weer terug…aanrijdinkje gehad met de Bentley. Werd aangereden door werkschuw tuig (kwam van links natuurlijk).

  Heren, ik kan niet op zeven (vooringenomen) mensen tegelijk reageren dus ik beperk het even.

  @Oplawaai: met boter en suiker ingemaakt door mijn repliek, maar blijft toch doorgaan. Sterk, maar nou niet heus!

  @ 212:
  Ik ben van helemaal niemand aanhanger, schreef ik al.

 148. 217

  @mescaline,

  Die verwarring ontstaat vooral omdat Cico in links-rechts cliches vervalt. Cico doorloopt de volgende stappen, lijkt iemand links? Indien ja dan mag deze geen kritiek hebben op TON of PVV (dat zou demoniseren zijn) en dichten we die alle mogelijke onzinnige standpunten toe en zijn ze dom en ook fascistisch natuurlijk. Ondertussen is meneer zelf ook kritisch op TON en PVV maar dat is dan weer anders want meneer denkt dat hij rechts is, en dan mag het weer wel. Het zal je opvallen dat er nergens iets inhoudelijks uitgewisseld wordt. Dat moet natuurlijk ook niet want het groepsdenken binnen de links-rechts tegenstelling moet in stand gehouden worden.

 149. 222

  Lieve Tess, waar zit je verstand ? 220 doet er niet toe. Het zijn de laatste 10-15 commentaren die de sfeer maken. Daarin wordt alles beslist.

 150. 225

  @ Cico: Ik heb je al twee keer gevraagd naar één voorbeeld van een minister die net zo vaak de democratische mores aan zijn laars lapte als Verdonk deed. Geen antwoord.
  Ik heb je een hele hoop comments geleden al eens gevraagd welke verdiensten van Verdonk tijdens haar ministerschap haar status als volksheld rechtvaardigen. Geen antwoord.

  Jouw conclusie dat je mij met boter en suiker hebt in gemaakt lijkt me dan ook een tikje prematuur.

 151. 226

  Cico, heb jij nou ook zo’n diep verlangen naar een krachtige volksgemeenschap waar iedereen elkaar helpt en de stabiliteit bewaakt?

 152. 227

  @218:

  Ja, ik ben onwetend…dat zeiden alle andere Sargasso-fans toch al. Waarom naar de bekende weg vragen? Als je de humor van mijn eerdere opmerking niet ziet, dan helpt daar verder geen moedertjelief aan.

  @225:

  Je hebt gegokt en verloren…maar blijft toch doorgaan. Ongetwijfeld zul je hier vele medestanders vinden die je gelijk geven. Ik weet wel beter.

  Zo, en nu ga ik eens even kijken naar die test van 219

 153. 236

  Zo’n test zegt natuurlijk helemaal niets, want het belangrijkste is wat de referentiekaders zijn. Wanneer is een antwoord links, wanneer rechts? Dat zal in Nederland heel anders uitpakken dan in Amerika. Evenzo voor de andere schaal. Zeer relatief dus allemaal!

  It’s the scale of reference, stupid…

 154. 242

  “Je krijgt dan wel eens ruzie… maar er is een basis @Cico.

  Huh? Verklaar je nader. Er is een basis, vanwege mijn uitslag? Wat een kolder! En ruzie komt, omdat er maar weinigen eerlijk en serieus discussieren.

 155. 245

  En de test deugt dus niet, zoals op meerdere plaatsen wordt betoogd. Hij meet alleen de relatieve onderlinge posities. En zelfs dat zegt niets, zoals TRS ooit beweerde.

 156. 246

  Ach, Cico, ik geloof dat het niet zo’n probleem is dat iedereen ineens stil is. Zo te zien aan de laatste comments kun jij ook een boeiende discussie voeren met jezelf :-)
  Op naar de 300 reacties, je kan het!

 157. 249

  “Jaja, @242, nou val ik eens zogenaamd aan. De basis is er vanwege je uitslag: LINKS. En:NIET-autoritair.

  Ik begrijp niets van je comment!

 158. 252

  hahaha die Cico is gewoon links-liberaal, pijnlijk. Ietsjes liberaler en hij zit gewoon tussen de D66ers. Heftig ontkennen nee! nee! ik hoor bij een andere groep, soort van rouwproces. Maar ik denk dat hij gewoon VVD moet stemmen, waarschijnlijk is Rutte de ideale man voor hem, beetje links en toch liberaal.

 159. 253

  @249 Wat jammer Cico. Dan kan ik niet voortborduren op die premisse die momenteel in mijn straatje past: links en Niet-authoritair zijn GOED. De rest is slecht…

  Afijn, ik heb geen probleem met NH/Cico.

  Ciao.

 160. 255

  @141:

  Je bent volstrekt van God los als je niet snapt dat Pronk het woord deportatie gebruikte om er juist de associatie met de nazi’s mee op te roepen…

  Dat denk ik dus niet. Dat heeft hij zelf ook altijd ontkend, hij gebruikt deportatie simpelweg omdat het ging over deportatie van uitgeproceerde asielzoekers naar ik meen Somalië.
  Nou ben ik geen Pronk-fan, maar de man staat niet bekend als iemand van sluwe tactieken. Eerder het tegendeel.
  Geheel van God ben ik overigens wel.

  @166:

  als uit allerlei dossiers daadwerkelijk blijkt dat de Haagsche prioriteiten mijlenver verwijderd zijn van de terechte zorgen van de burger.

  Nou ben ik benieuwd: Welke dossiers? Welke zorgen? Waarom zijn ze terecht?
  Deze burger heeft niet op een regeringspartij gestemd, maar kan in ieder geval de keuze van de prioriteiten volgen (zij het niet de aanpak ervan): vergrijzing, onderwijs, gezondheidszorg, klimaatverandering. Ze liggen voor deze burger meer voor de hand als beleidsspeerpunt dan de teloorgang van de boerenkool met worst (ik ben overigens gek op boerenkool, maar lust absoluut geen worst) en het Sinterklaasfeest.
  Wel zou ik graag zien dat er wat wordt gedaan aan de hypotheekrenteaftrek, aan de doorstroming op de arbeidsmarkt (Scandinavisch model bijvoorbeeld) en de hoeveelheden fijnstof hier in Rotterdam (ik woon vlakbij het Weena, de smerigste straat van Nederland), maar daarvoor zit ik bij Verdonk volgens mij verkeerd.

 161. 258

  SOI zegt:
  “Dat denk ik dus niet. Dat heeft hij (Pronk) zelf ook altijd ontkend, hij gebruikt deportatie simpelweg omdat het ging over deportatie van uitgeproceerde asielzoekers naar ik meen Somalië.”

  Neem je grootje in de maling! Godsamme zeg…

 162. 260

  tuttut Cico. Het siert me om niet te zeggen wie je wel bent.
  Komt daarbij dat wij op non-speaking terms staan, op jouw voorstel. Dat je niet ernstig antwoordt is één ding, dat je mij ook niet langer probeert te beledigen een ander.

 163. 262

  @MP

  Ik ben inmiddels al weer wat verder geradicaliseerd, i.v.m. het vorige plaatje.

  Waar is Nette Heer inderdaad gebleven, die was ook altijd lekker opstandig — beetje te, af en toe, maar goed.

  @Cico

  Voor iemand die niets van links moet hebben, ben je behoorlijk ‘links’.

  Het maakt niet uit of de vragen gestuurd zijn, als iedereen dezelfde test maakt, zijn de relatieve verschillen ongeveer gelijk. Het geeft wel degelijk een indruk van de bezoekers van dit forum.

 164. 263

  Ik wil overigens best poneren dat iedereen boven Y-as==-1 een keer erg is teleurgesteld door links en niet naar een praktisch politieke partij heeft willen terugkeren. Je mag ook –m.a.w.– iedereens positie op de X-as misschien wel helemaal negeren (boven Y==-1) als je wil voorspellen welke partij hij/zij stemt.

 165. 264

  Enfin, aan meningen nog steeds geen gebrek hier.
  Het eeuwige rechtse slachtoffer geleuter over de veronderstelde invloed van linkse politiek en media. Chico, get real, al hoort dat duidelijk niet tot je kwaliteiten: de jaren linkse politiek in Nederland zijn in de afgelopen eeuw op de vingers van een hand te tellen, de linkse media heeft bij lange na niet de invloed van de rechtse, en daarbovenop: onze werkelijkheid wordt niet door ideeen bepaald maar door degenen die hun zakken gevuld hebben met het slijk der aarde, zoals ome karel 150, jaar geleden al vaststelde (en waar ondanks een mislukte poging de geschiedenis stil te zetten nog geen biet aan veranderd is).

 166. 266

  “Het maakt niet uit of de vragen gestuurd zijn, als iedereen dezelfde test maakt, zijn de relatieve verschillen ongeveer gelijk. Het geeft wel degelijk een indruk van de bezoekers van dit forum.”

  Alleen relatief en alleen als de vragen niet automatisch tot “linkse”antwoorden leiden, zoals TRS al zei. Kortom: waardeloos en nietszeggend!

 167. 267

  “Enfin, aan meningen nog steeds geen gebrek hier.
  Het eeuwige rechtse slachtoffer geleuter over de veronderstelde invloed van linkse politiek en media. Chico, get real, al hoort dat duidelijk niet tot je kwaliteiten: de jaren linkse politiek in Nederland zijn in de afgelopen eeuw op de vingers van een hand te tellen, de linkse media heeft bij lange na niet de invloed van de rechtse, en daarbovenop: onze werkelijkheid wordt niet door ideeen bepaald maar door degenen die hun zakken gevuld hebben met het slijk der aarde, zoals ome karel 150, jaar geleden al vaststelde (en waar ondanks een mislukte poging de geschiedenis stil te zetten nog geen biet aan veranderd is).”

  Cursusje realiteitszin en niet vooringenomenheid, Doez?

 168. 268

  Wie ben ik dan, Chrachat? En dacht je nou werkelijk dat ik daar ook maar een minuut van wakker lig? Of is dreigen gewoon een van je standaard wapens? Dat verbaast me niets, extreemlinkse radicaal!

 169. 272

  @267 Chico, een leuke poging om je gelijk te krijgen door argumenten achterwege te laten en wat retoriek rond te strooien. Waar ken ik dan van?

 170. 276

  Doez zegt: “@267 Chico, een leuke poging om je gelijk te krijgen door argumenten achterwege te laten en wat retoriek rond te strooien. Waar ken ik dan van?”

  Argumenten tellen hier niet, Doez. Dat bewijs is al lang geleverd. En ik heb even geen zin met jou ook een eindeloze discussie te voeren, waarna je afgedroogd en wel blijft volharden in je gelijk!

 171. 284

  “Chico, I rest my case, ga eens op geenstijl kijken, zullen ze je makkelijker gelijk geven. Is misschien comfortabeler voor je?”

  Sterker nog…ik BEN van GeenStijl!

 172. 287

  Cico zegt: “Sterker nog…ik BEN van GeenStijl!”

  Hahhaahaa, you better be… want als bezoeker op GeenStijl had je met dit gedrag allang een ban gehad. Lutser!

 173. 288

  Leve het populisme!
  Vrij vissen in het Vondelpark en een borrel voor 5 cent!

  [img]http://img100.imageshack.us/img100/2186/hadjememaaryn9.jpg[/img]

 174. 290

  “Heb vorige week nog een spiegel van zon bentley afgeschopt, lachen, kost meer dan ik in een maand aan uiotkering vang….”

  Ah…je ware aard komt boven!

 175. 291

  “Dat verklaard in ieder geval je afkeer of angst voor argumenten.”

  Misschien kun je eens leren schrijven: verklaarT

  En verder: ja, dat zal het zijn…ik heb in deze memorabele thread ook met niemand gediscussieerd, dat is waar. En jij begrijpt niet dat ik geen zin heb in weer zo’n zinloze discussie. En al helemaal niet met een kluns die spiegels van auto’s schopt

 176. 295

  Niets is waar, zeker de aard niet, en al helemaal niet op internetfora, daarom is alles geoorloofd, ook het virtueel vandaliseren van Bentley’s, dat zou iemand van geenstijl toch moeten begrijpen.

 177. 298

  “Chico: Ah…je ware aard komt boven!”

  “Chico: En verder: ja, dat zal het zijn…ik heb in deze memorabele thread ook met niemand gediscussieerd, dat is waar. En jij begrijpt niet dat ik geen zin heb in weer zo’n zinloze discussie. En al helemaal niet met een kluns die spiegels van auto’s schopt”

  “Chico: Ach gossie, dacht je nou werkelijk dat ik je serieus nam?”

  Nee hoor, je deed alleen alsof.

 178. 300

  Laat ik het anders verwoorden, van een fles goede wijn lijkt het alsof de gisting een verzuring geworden is..van In vino veritas naar azijnzure reacties

  bah.

  Ik stel voor te registreren alvorens te laten reageren en bij putlucht de deksel te sluiten.

  Bossa nova.

 179. 316

  De dodo (Raphus cucullatus) was een loopvogel die leefde op het eiland Mauritius. Het dier was ongeveer een meter hoog en 20 kilo zwaar en kon venijnig van zich afbijten met zijn grote snavel. Verder zou hij vrij hulpeloos zijn geweest. Zijn voedsel bestond uit fruit, planten en mogelijk ook kleine prooidieren. De dodo kon niet vliegen en had, tot de komst van Nederlandse kolonisten geen natuurlijke vijanden.

  wikipedia

  maar ja over nederlandse kolonisten (en de wissel die kolonialisme sowieso op de wereldgeschiedenis heeft getrokken) mag niet meer gesproken worden van verdonkistanen.

 180. 319

  “maar ja over nederlandse kolonisten (…) mag niet meer gesproken worden van verdonkistanen.”

  Ben ik blij dat ik niet met je in discussie ben gegaan. Zoveel vooringenomen zieligheid had ik niet overleefd.

 181. 321

  “Ojee het is vanavond Extinction Night op BBC4.
  ..is dat wat Cico nu bedoelde met “een lesje nederigheid” in #8 ?! Brrrr…”

  Nee, dat zou te mild voor je zijn.

 182. 326

  Zou toch wel interessant zijn om de politieke geschiedenis van Nederland eens op een rij te hebben. In de eerste helft van de twintigste eeuw waren er nog veel meer partijen dan nu. Een behoorlijk deel daarvan zou je als populistische volkspartijen kunnen bestempelen. Een trendbreuk is te zien na de tweede wereldoorlog. Heel langzaamaan nemen populisten weer zitting in de kamer, zoals boer Koekoek van de boerenpartij. Daarna komt de CP en de CD opzetten. Nu de tweede oorlog lang genoeg geleden is zitten we wellicht weer op een normaal vooroorlogs populismeniveau in de kamer.

 183. 328

  @mescaline,

  Helemaal met je eens, ik neem ook iedereen serieus. Nou ja behalve mijzelf dan he. Ik ben nu toch wel extra benieuwd wat de redactie wel weet en wat wij niet weten, ik word helemaal gek van nieuwsgierigheid ;)

 184. 330

  “Ik ben nu toch wel extra benieuwd wat de redactie wel weet en wat wij niet weten, ik word helemaal gek van nieuwsgierigheid ;)”

  Ik niet, het is dreigen en machtsmisbruik. Flinke jongens, hoor…

 185. 332

  @cico,

  Ik doe tenminste nog een poging zaken in perspectief te zetten. Jij kakelt alleen maar over je bentley, kale nicht die je bent.

 186. 333

  Is dat nou tegenwoordig nog wat, die Bentleys? Mijn oom had ooit een tweedehands Rolls, dat ding was vaker wel kapot dan niet. Maar misschien is het beter nu het in Duitse handen is.

  @ Larie, 300:

  Laat ik het anders verwoorden, van een fles goede wijn lijkt het alsof de gisting een verzuring geworden is..van In vino veritas naar azijnzure reacties

  Misschien daarom juist een Petrus 1991:
  ”The vintage was a difficult one for Bordeaux. A spring frost damaged the developing buds of many vines. […] Many top estates declassified their entire crop. Those wines that were made are, generalising, made for early drinking.”

 187. 334

  Cico scoort wel een paar punten maar wekt vanwege (m.i.) zijn jeugdige enthousiasme de lachlust op.

  foei, niet meer doen Cico (ethousiast zijn)

 188. 335

  “Ik doe tenminste nog een poging zaken in perspectief te zetten. Jij kakelt alleen maar over je bentley, kale nicht die je bent.”

  Dat perspectief heb ik dan gemist! En hoe weet je dat ik een kale nicht ben?

 189. 336

  “The vintage was a difficult one for Bordeaux. A spring frost damaged the developing buds of many vines. […] Many top estates declassified their entire crop. Those wines that were made are, generalising, made for early drinking.”

  Ik weet ook wel WAT ik weggeef!

 190. 337

  @Cico,

  Hoezo dreigen en machtsmisbruik? Ik dacht eerlijk gezegd dat je hier gewoon onder een andere nick aan het reageren was. Maar goed, ik zal het laten rusten.

 191. 338

  “foei, niet meer doen Cico (ethousiast zijn)”

  Sorry , ik zal het niet meer doen. Heb je de hele thread gelezen? Zal wel even geduurd hebben, Sickbock (let op de C)

 192. 339

  @MP: je hebt jezelf in deze thread (qua slap leuteren) weer overtroffen.. wat mij betreft krijg je in die categorie de publieksprijs..

 193. 340

  @Cico,

  Dat was een grapje vanwege de Bentley enzo, nou ja moet ik dat uitleggen? Waar is je gevoel voor humor gebleven. Ik snap niet dat mensen het zo drukkend vinden in deze draad, ik vind het allezins meevallen.

 194. 343

  Hoe weet de Webmeesteres zo zeker dat Cico niet onder een andere nick naam bij GS bekend is. Waarom ontkent Cico dat zo zeker. Waarom zei Cico dat dan.

 195. 344

  Het meest hilarische moment van vandaag is de beschuldiging die ik op een forum kreeg over mijn bijdragen. Let op en lach mee:

  “Wat velen uit het oog verliezen, is dat fora zoals dit door professionele ‘manipulatoren’ die door overheden betaald worden, worden gebruikt voor het ‘rijp maken’ van de geesten in landen die in de VN of EU of NAVO de doorslag kunnen geven.”

  Hoeveel zieligheid kun je verdragen? Hoeveel hilarische en krankzinnige complottheorien kun je verdragen?

 196. 346

  @MP: Verklaart ook waarom jij zo’n beetje 100 van de 342 posts voor je rekening neemt.

  Tsja.. hier komen we niet uit. Wat overigens terecht is: een dom stukje verdient geen intelligente aandacht.

 197. 347

  “Cico scoort wel een paar punten maar wekt vanwege (m.i.) zijn jeugdige enthousiasme de lachlust op.”

  Natuurlijk scoor ik volop punten,maar leg eens uit van dat enthousiasme.

 198. 350

  @ Cico: ik deed vroeger weleens aan sportvissen… meestal ging ik dan achter roofvissen aan ( snoek, baars etc).

  Wat mij uit die tijd is bijgebleven is dat vooral de kleinere visjes vaak met veel gespetter en bravoure aanvielen..

 199. 355

  “ik deed vroeger weleens aan sportvissen… meestal ging ik dan achter roofvissen aan ( snoek, baars etc). Wat mij uit die tijd is bijgebleven is dat vooral de kleinere visjes vaak met veel gespetter en bravoure aanvielen.. ”

  Psychologie van de koude grond…
  En Pyranha’s zijn ook klein,maar bijten hard en raak.

 200. 356

  “Als Verdonk dit soort gezeik op gaat roepen dan wordt het echt erg. Wat een draad! *trekt de stekker er maar uit*”

  Ik kan me niet herinneren dat iemand je heeft uitgenodigd? Ga dan gewoon weg!

 201. 357

  “Psychologie van de koude grond…
  En Pyranha’s zijn ook klein,maar bijten hard en raak.”

  Dus eerst is het psychologie van de koude grond en dan neem je deel aan de vergelijking? Ja, zo lul ik ook wel een draadje vol.

 202. 359

  @sikbock,

  Je zult zien over enkele jaren dat mijn hypothese juist zal blijken te zijn. Populisme is een normaal verschijnsel binnen de democratie. Jarenlang is het de gevestigde politiek gelukt een sfeer van immoraliteit op te roepen bij populisten waardoor deze niet konden uitgroeien tot grotere bewegingen. Dat de tweede wereldoorlog hier geen rol bij gespeeld zou hebben lijkt mij nogal onwaarschijnlijk, de verwijzing werd snel genoeg gemaakt. Ik denk dat er ook altijd bewegingen zullen zijn die de werking van de democratie openlijk ter discussie zullen stellen. Dat werd ook uitvoerig gedaan in de eerste helft van de 20ste eeuw. Democratie zou niet in staat zijn de maatschappelijke problemen op te lossen (voortkomend uit onvrede). Dit door zijn traagheid en ook de verdeeldheid van de mensen over vele partijen (in die tijd waren er heel veel). Het beperken van de representatieve democratie heeft misschien voordelen maar zal ook nadelen hebben (hoe stabiel is het dan?). We zijn nu in een tijdsgewricht dat een verwijzing naar de tweede wereldoorlog de opkomst van het popolisme niet meer tegenhoudt. De jaren zijn verstreken, die formule is uitgewerkt. Het wordt nog interessant om te zien in welke vorm het zal ontwikkelen en of het onze representatieve democratie zal proberen af te schaffen.

 203. 360

  Het gaat hier natuurlijk helemaal nergens over, maar de vraag is of er werkelijk goede discussies zijn als de aangedragen argumenten worden genegeerd en als onzin worden afgedaan. Dan krijg je dit.

 204. 363

  MP zegt:

  “(…) Het wordt nog interessant om te zien in welke vorm het populisme zich zal ontwikkelen en of het onze representatieve democratie zal proberen af te schaffen.”

  Allemaal angstig en onzinnig geleuter van de linkse kerk. Ik heb het volste vertrouwen in de Nederlandse burger die zich nog nooit een rad voor ogen heeft laten draaien.

 205. 364

  @359: Je stelt populisme zomaar gelijk aan anti-democratisme. Wat is een partij als de SP dan? En daarnaast: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Of je hypothese juist is zal nog moeten blijken. Ik betwijfel het: de toekomst is altijd anders.

 206. 365

  “Wat is dan een terechte zorg van Het Volk, Cico?”, zegt Crachat

  Ik kan je in ieder geval een terechte zorg noemen…dat types als jij aan de macht komen!

 207. 366

  “Maar…[email protected], wats mit der Quats ? #343!”

  Ik zou het niet weten? Iemand zei dat ik naar GeenStijl moest en toen ze ik dat ik van GeenStijl ben. Meer niet. In werkelijkheid ben ik een spindoctor van Bush die op webfora het boeltje moet opstoken, zodat Amerika Iran kan binnenvallen zonder tegenstand van de publieke opinie (haha)

 208. 369

  @361: Hoge criminaliteitcijfers die een sterke correlatie vertonen met de aanwezigheid van Nederlanders van Marokkaanse afkomst?

  Grappig verhaal overigens: tijdens een hoorcollege beweerde een docente (stratificatie)sociologie dat de voorkomenheid van crimineel gedrag voor alle bevolkingsgroepen min of meer hetzelfde is, als je corrigeert voor socio-economische omstandigheden.

  Twee dagen later, op het werkcollege, toonde ik haar een statistisch onderzoek over het verband tussen misdaad aan het percentage allochtonen op gemeentelijk niveau. Er was een kruistabelletje bij: soorten misdaad (diefstal, moord) van boven naar beneden aan de linkerkant, soorten allochtonen (turken, marokkanen, etc) van links naar rechts aan de bovenkant. Met plusjes en minnetjes (en dubbelplusjes en -minnetjes) werd de sterkte van het (statistische) verband aangegeven.

  Tussen alle plusjes en dubbelplusjes in de
  kolom ‘allochtonen van Marokkaanse afkomst’ wist de docente een minnetje te vinden. Bij brommerdiefstal. Als quasi-grap merkte ik op: ze stelen natuurlijk niet van elkaar. Zonder iets te zeggen liep ze weg.

  Je mag zeggen over de oplagecijfers van de Telegraaf en de aanhang van politiek rechts wat je wil, maar er bestaat wel degelijk nog steeds een politiek-correcte, en op haar eigen manier vrij invloedrijke, ‘linkse kerk’ in Nederland.

 209. 370

  Allemaal angstig en onzinnig geleuter van de linkse kerk. Ik heb het volste vertrouwen in de Nederlandse burger die zich nog nooit een rad voor ogen heeft laten draaien.

  Jij maakt een grote denktfout, jij redeneert vanuit een politieke situatie die al meer dan 50 jaar stabiel is geweest zonder sterke invloeden van het populisme. Jij veronderstelt maar even dat het stabiel zal blijven, alsof stabiliteit losstaat van hoe het politieke apparaat is ingesteld. Je kunt het dus gewoon niet voorspellen. Wat zou volgens jou dan de politieke stabiliteit garanderen?

 210. 372

  @JSK,

  Ik zeg niet populisme per definite antidemocratisch is. Ik zeg dat populisten vaak opmerken dat een representatieve democratie niet effectief genoeg is om een land te besturen.

  Over het democratisch gehalte van de SP (lees sociaal populisten) kun je wel een en ander zeggen denk ik…

 211. 373

  @370: Em… laatste vijftig jaar geen populistische invloeden? Boerenpartij, Centrumpartij, CP ’86, de opkomst van de SP… juist. Beetje last van Alzheimer, opa?

  In ieder geval: al die populisten van je hebben geen tweede Hitler aan de macht geholpen, of wel dan?

 212. 374

  Kijk die cico doet gewoon alles af als linkse kerk en geleuter, en daarna klagen dat niemand inhoudelijk is. Wat ben je dan? Een troll?

 213. 375

  Je had het niet over het democratisch gehalte van de partij zelf, je zei letterlijk:

  Ik denk dat er ook altijd bewegingen zullen zijn die de werking van de democratie openlijk ter discussie zullen stellen. Dat werd ook uitvoerig gedaan in de eerste helft van de 20ste eeuw.

  En de sociaal-populisten van Marijnissen hebben dat precies wanneer gedaan? Weet je wat jouw probleem is MP? Je denkt dat kennis van het verleden jou inside information geeft over het verloop van de toekomst.

 214. 376

  @JSK # 369. mooi verhaal :-)

  @MP: als volksvertegenwoordigers in een andere “wereld” leven dan een groot deel van de kiezers bestaat er een probleem.

  Zeker als de belevingswereld van die kiezers wordt afgedaan als populistisch.. denk je niet?

 215. 377

  Ik volg je niet JSK, lees #326 nog eens, ach laat ook maar met korsakov ben je dat alweer vergeten als je een comment gaat intypen. Het toont wel weer aan dat jij niet geintresseerd bent in wat voor inhoudelijke discussie dan ook, ook al zo’n troll. Zal wel een leeftijdsdingetje zijn.

 216. 378

  Misschien is het volgende iets: The Solution of the Problem of Democracy — The Authority of the People (1975), The Solution of the Economic Problem — Socialism (1977) en The Social Basis of the Third Universal Theory (1978) door Mu`ammar al-Qadhafi.

 217. 380

  @Sikbock:
  Let wel, ik ben niet tegen een links-georienteerde intelligentsia… Maar ik vind wel dat linkse intellectuelen zich meer moeten bezighouden met de noden van de normale man of vrouw (zoals bvb Marx dat deed) ipv uitgaan van de perfecte wereld waarin ieders bedoelingen goed, iedere wilde nobel en ieder multiculturalisme aan te praten zijn. Die linkse kerk, die weldegelijk aanwezig is in de wereld van universiteit en journalistiek, moet zich wat meer in de wereld van mijn moeder (woonachtig in Veldhuizen, gekleurde achterstandswijk in het Veluwse Ede) inleven.

 218. 381

  @sikbock,

  Dat ontken ik toch nergens? Die onvrede is van alle tijden. Ik denk alleen dat die geen stem heeft gekregen in de periode na WOII omdat populisme de kop in gedrukt werd. Ik ben blij voor je dat je zo gelukkig bent met de opkomst van het neopopulisme. Ik ben benieuwd waar we over 10 jaar staan in Nederland als de stem van het volk eindelijk na al die jaren van onderdrukking weer gehoord is. De nieuwe elite zal de democratische principes fier uitdragen en koesteren me dunkt!

 219. 383

  “Jij maakt een grote denktfout, jij redeneert vanuit een politieke situatie die al meer dan 50 jaar stabiel is geweest zonder sterke invloeden van het populisme. Jij veronderstelt maar even dat het stabiel zal blijven, alsof stabiliteit losstaat van hoe het politieke apparaat is ingesteld. Je kunt het dus gewoon niet voorspellen. Wat zou volgens jou dan de politieke stabiliteit garanderen?”

  Ja, morgen vergaat de wereld, MP. Wat een kolder! Factoren van belang die stabiliteit afdwingen zijn de Nederlandse nuchterheid en het hoge (gemiddelde) opleidingsniveau. En het feit dat partijen als PVV, TON groeien komt omdat er geen serieuze aandacht is voor daadwerkelijke problemen in de maatschappij. De oude politiek gaat hier volkomen verkeerd mee om en zou met simpel en verstandig optreden zowel de angst en onzekerheden kunnen wegnemen als ook hun positie kunnen versterken. Zoals gezegd, de opkomst van Rita is de onmacht van de andere partijen. Maar ik ben geen minuut bang dat hier rare dingen gaan gebeuren. Bovendien is Rita op en top democraat (net als Fortuyn was). Wilders is dat ook, maar zijn schreeuwen (dat hij gebruikt om media-aandacht te krijgen) strooit jou zand in de ogen. In de Nederlandse politiek lopen geen gevaarlijke gekken rond. En als dat al zo was, dan kregen die geen enkele voet aan de grond.

 220. 384

  @MP: ik heb je post #359 goed gelezen maar ik vind die niet erg helder.. ik heb de indruk dat jij alles wilt ophangen aan het begrip populisme, niet over onderliggende problemen praat en steeds hetzelfde plaatje afdraait..

  Ik zeg dat er ONVREDE en ONRUST in grote delen van de samenleving heerst. DIE moet dus centraal staan. Het is dus weinig zinvol om de partijen die die onvrede SERIEUS nemen af te serveren als populistisch.. ( praten over die paartijen als de oorzaak van het probleem is dus nutteloos)

  Lees verder de post van JSK in #380 maar

 221. 386

  MP zegt:
  “Ik volg je niet JSK, lees #326 nog eens, ach laat ook maar met korsakov ben je dat alweer vergeten als je een comment gaat intypen. Het toont wel weer aan dat jij niet geintresseerd bent in wat voor inhoudelijke discussie dan ook, ook al zo’n troll. Zal wel een leeftijdsdingetje zijn.”

  Over door het ijs zakken gesproken…

 222. 387

  nou ja, afgezien van het feit dat ik ook niet al te veel vertrouwen heb in Rita ( weinig ontwikkeld) en Geert ( dat is tenslotte een ex-punker) ;-)

 223. 388

  “Het orakel JSK begint steeds dommer te lullen op de late avond met zijn deterministische praatjes.”

  Het is duidelijk dat de bodem bereikt is. MP heeft het laagste niveau onder NAP gevonden!

 224. 389

  Cico heeft gelijk. Als TON straks de macht heeft samen met PVV dan zullen de problemen in Nederland worden aangepakt. Ik hoop dat ze dan goed doorpakken!!!

 225. 390

  @Cico 383
  Kijk, dat verhaal kan ik van je volgen. Da’s helder. Ben misschien iets huiveriger voor ‘rare dingen’ dan jij, maar lees dit liever dan postjes over je Bentley.

  En wat inhoudelijker, over de nuchterheid van nederlanders in relatie tot gevaarlijke gekken; heb wel het idee dat ons beroemde maaiveld wel wat hoger is geworden de laatste jaren.

  Waar zijn de tijden gebleven dat het gras nog gewoon twee kontjes hoog was?!

 226. 393

  Rita zal onze jongens terug halen uit Afganistan en gelijk stationeren in de probleemwijken. Zal je zien of er nog auto’s in de brand gestoken worden!!!

 227. 395

  Rita, Geert en Pim vullen het gat dat de oude, onkundige, politiek-correcte, laffe, autistische, van elke visie gespeende, met gebrek aan leiderschap opererende partijen zelf laten ontstaan. Moeilijker is het niet?

  Gevaarlijk? Welnee…hooguit vermakelijk om te zien hoe “kleine” jongens het de mastodonten zo moeilijk kunnen maken. Hun onkunde en onmacht wordt elke dag pijnlijk blootgelegd.

 228. 401

  Cico, sorry hoor maar JSK gedraagt zich gewoon als een onfatsoenlijke vlerk en jij hoeft daar verder niet op in te gaan.

  Verder draaf je weer totaal door en doe je allerlei vooronderstellingen over werelden die vergaan en dergelijke.

  @sikbock,
  Wat moet ik met JSK zijn #380, slaat die op mij? Alsof ik mij die problemen in achterstandswijken niet aantrek. Het is gewoon BS dat andere partijen dan de PVV en Verdonk zich niet inzetten voor die problemen.

  @vetertje,

  YEAH revolusjon!

 229. 402

  Ik zet mij voor mijn VAderland ter beschikking van Rita. Iedereen die gelooft in Trots op Nederland zou dat moeten doen. We moeten weten wie we kunnen vertrouwen.

 230. 407

  MP, het valt me op dat elke levenswijsheid en elk inzicht in maatschappelijke ontwikkelingen bij jou ontbreekt.

  Je schreeuwt moord en brand, maar toont geen snipper van bewijs en komt niet eens met aanwijzingen. Je betogen zijn flinterdun, missen elke serieuze analyse en zijn van een gehalte “ja,maar het gaat hier vreselijk mis, hoor!”

  Je zou zomaar lid kunnen zijn van een oude politieke partij, zoveel onbenul toon je in je reacties.

 231. 408

  En het feit dat partijen als PVV, TON groeien komt omdat er geen serieuze aandacht is voor daadwerkelijke problemen in de maatschappij.

  Nogmaals: wat zijn die dan, als het niet de vergrijzing, de klimaatverandering, het onderwijs en de zorg zijn?

 232. 409

  “Hier zijn alleen Cico en JSK te vertrouwen. Alle anderen zijn landverraders!

  Nadat ik alle taalfouten uit bovenstaand stukje heb gehaald wil ik zeggen…Vetertje, reken niet op mijn steun. Je bent een ongeleid projectiel. N.B. maar waarschijnlijk loop je ons een beetje te sarren en “speel” je kaalkopje i.p.v dat je dat bent.

 233. 410

  MP, ASH, allle redactieleden van Sargaso Scientist of the Invisible zijn allemaal niet trouw aan Nederland maar vullen hun zakken vol met belastinggeld.

  DE TIJD VAN DE WAARHEID IS AANGEBROKEN!!!

 234. 412

  “Nogmaals: wat zijn die dan, als het niet de vergrijzing, de klimaatverandering, het onderwijs en de zorg zijn?”

  Los van verschillende (andere) zaken die ik hier zou kunnen noemen is het hoe dan ook de “taal” van de oude politiek die niet aansluit. Werkelijke interesse in de zorgen van de burger is er niet, werkelijk contact met de burger is ook er niet en een inspirerende visie die overtuigt al helemaal niet.

  (even uit de losse pols, heb nu geen zin meer hele betogen op te hangen)

 235. 415

  @cico,

  Ik schreeuw nergens moord en brand en roep nergens dat het vreselijk misgaat, probeer nu geen karikatuur van mij te maken. Dat is zo’n flauw truukje bij mensen die kritisch staan tegenover PVV en TON. Ik mag best een beetje filosoferen over het opkomende populisme. Jij bent dus een hypocriet, je steunt geen enkele partij en kijkt neer op de populisten. Je vindt het maar wat leuk dat die het werk voor je doen, je steun krijgen ze niet.

 236. 418

  “je steunt geen enkele partij en kijkt neer op de populisten. Je vindt het maar wat leuk dat die het werk voor je doen, je steun krijgen ze niet.”

  Nou kom je toch heeeeeeel dicht in de buurt van mijn werkelijke mening! (Ik kijk alleen niet neer op de populisten)

 237. 419

  Een salonpopulist….kijk dat is nou een geweldige verrijking voor Van Dale.

  Fantastisch! Die moet ik onthouden…Salonpopulist!!! Geweldig!

 238. 421

  @ scientist: koet door de bocht:

  – teveel aandacht voor dubbeltjes en kwartjes, te weing aandacht voor immateriele zaken als de nederlandse identiteit ( wordt zelfs ondergraven)
  – opgeven Nederlandse zeggenschap ten bate van een niet democratisch instituut als de EU.
  – immer groeiende invloed van de overheid wat resulteert in een verantwoordingscultuur ipv dat instellingen en bedrijven zich op hum primaire proces kunnen richten
  – Te weinig aandacht voor het feit dat nederland steeds voller, drukker en onleefbaarder wordt
  – jarenlange afbraak van het onderwijs ( stem pvda en iedereen krijgt BA achter z’n naam)
  – teveel respect en aandacht voor vreemde culturen ( Nederlanders moeten ervoor betalen en zich ook blijkbaar maar aanpassen)
  – voorstschrijdend proces van fusies op allerlei terreinen.. opschaling etc van bv gemeenten/ scholen, ziekenhuizen de kleine verbanden verdwijnen en daarmee de sociale cohesie

  etc

 239. 424

  Alhoewel Pim was tegen de JSK, ik weet het niet meer
  ik ga maar met m’n blote reet in een bord met boerenkool met worst zitten. Stelletje Vijfde Collonners!!!!!!!

 240. 429

  @Vetertje

  Weet je wat het probleem van rechts is? Mensen als jij. Je maakt jezelf volkomen belachelijk.

  Wat je ook van linkse bloggers en politici mag vinden, ze hebben vaak wel boeken gelezen, programma’s gekeken, nagedacht, etc. M.i. de verkeerde boeken, maar toch. Ze interesseren zich in ieder geval voor hun ideologie. Mensen als jij lopen blind achter hun verlosser c.q. leider aan en laten zich honing om de mond smeren. Het is bijna zielig om het te zien gebeuren.

  Jan Marijnissen staat al weken op de barricades voor de Unox-worstenmakers. Hij weet heus wel dat zoiets niets uithaalt, maar ach de vissen bijten en zijn achterban prijst hem als Koning. Maar ik zou niet te hard lachen, want zo staat Rita bij mensen als jij te vissen en jullie bijten maar wat graag. Denk je nu echt werkelijk, voor één seconde, dat Rita Verdonk echt een structureel ander beleid gaat voeren dan CDA of VVD? Serieus? T.a.v. de EU, immigratie, onderwijs, ontwikkelingshulp, belastingen of deregulering? Man, man.. Ik vraag me serieus af of Rita wel een consistent programma kán fabriceren.

  Je hoeft overigens niet lang te zoeken om een impressie van toekomstig Rita-beleid te krijgen — na 8 jaar Bush jr. heb ik daar een levendig beeld van.

  Wie zich afvraagt, waarom rechts ondervertegenwoordigd is in de media, heeft nu zijn antwoord. Er is vrijwel geen markt voor intellectueel rechts debat. Er zijn genoeg mensen die rechts stemmen, maar verdomd weinig die rechts ‘denken’. Al zul je mij nu ook wel als onderdeel van de vijfde collone zien.

 241. 430

  JSK 369.

  je schrijft:” Tussen alle plusjes en dubbelplusjes in de
  kolom ‘allochtonen van Marokkaanse afkomst’ wist de docente een minnetje te vinden.”

  Was het alleen de bedoeling om dit feit in het draadje te posten of heb je ook een idee hoe dit probleem te tackelen ? Constateren is immer aardig ,maar het gaat om de oplossingen.

 242. 431

  @SalonSocialist

  JSK liet een praktijk voorbeeld van de linkse kerk zien; hij wou in die posting niet het probleem waaraan jij refereert oplossen.

  Stroman.

 243. 433

  Het is vetertje in ieder geval gelukt Cico te ontmaskeren als een attention whore die eigenlijk totaal niet begaan is met de mensen die hij zegt te verdedigen.

  Deze thread heeft bewezen dat Fortuyn aanhangers nog steeds niet capabel zijn een serieuze discussie te voeren. Het is het Nederlandse politieke debat in het klein. De Fortuyn aanhangers beledigen en bedreigen alles en iedereen, beweren als enige de echte daadwerkelijke problemen in Nederland te kennen en willen deze oplossen met absolute macht. Het resultaat is een hoop geschreeuw en weinig inhoud. Sargasso staat voor hetzelfde dilemma als Nederland: Fotuynisten negeren of toch maar het jobsgeduld deze asocialen te proberen resocialiseren.

 244. 434

  @Sickbock, 421:
  In de meeste van die punten kan ik me wel vinden. Alleen het eerste dan weer niet; ik vind dat ‘identiteit’ geen taak van de overheid is, die moet zich vooral concentreren op de dubbeltjes en kwartjes.
  Maar verder zie ik het dus allemaal wel. Toch blijf ik bij mijn linksekerkpartijtje GL (hoewel tegen D66 aan), omdat ik geloof dat die (meestal) de beste oplossingen aandragen. Het softe allochtonenknuffelcliché herken ik ook helemaal niet het manifest dat Halsema schreef of in de beschouwingen van de links-liberale Waterland stichting of hier op Sargasso.

 245. 436

  Zo nu is dit de post met de meeste comments ;)

  In de wiki staan nog wel wat interessante dingen over populisme

  Politicologen kennen de volgende kenmerken toe aan populistische politici:
  1. afkeer van het partijestablishment;
  2. het volk staat op een voetstuk en naar haar wil wordt constant gerefereerd;
  3. charismatisch leiderschap;
  4. er wordt een beroep gedaan op eenheid en vaderlandsliefde.

  wiki

  Het afzetten tegen elite (intelligentie is al elitair) en ook de representatieve democratie worden expliciet genoemd.

 246. 438

  Zo… en het was me een verheffende discussie.
  Maar MP je hebt je kranig geweerd om het niveau hoog te houden, maar tegen populisme is geen boerenkool gewassen.

 247. 440

  @Carlos,

  Nou daarover waren de meningen nogal verdeeld ;D En nu weet ik nog steeds niet wat de effecten van het populisme zullen zijn op onze democratie.

 248. 441

  Harry zegt:

  “Het is vetertje in ieder geval gelukt Cico te ontmaskeren als een attention whore die eigenlijk totaal niet begaan is met de mensen die hij zegt te verdedigen.
  Deze thread heeft bewezen dat Fortuyn aanhangers nog steeds niet capabel zijn een serieuze discussie te voeren. Het is het Nederlandse politieke debat in het klein. De Fortuyn aanhangers beledigen en bedreigen alles en iedereen, beweren als enige de echte daadwerkelijke problemen in Nederland te kennen en willen deze oplossen met absolute macht. Het resultaat is een hoop geschreeuw en weinig inhoud. Sargasso staat voor hetzelfde dilemma als Nederland: Fotuynisten negeren of toch maar het jobsgeduld deze asocialen te proberen resocialiseren. ”

  Mijn reactie: …nee, laat eigenlijk maar. Onbegonnen werk. Een hopeloos gevalletje

 249. 442

  “Zo… en het was me een verheffende discussie.
  Maar MP je hebt je kranig geweerd om het niveau hoog te houden, maar tegen populisme is geen boerenkool gewassen.”

  Zielig he, beste mede-commenters? Als er een is ZONDER niveau dan is het MP-tje wel. Maar de Carlossen en de Harry’s willen maar een ding…ondanks een overweldigende hoeveelheid argumenten tegen hun stellingen, toch volhouden dat ze a) gelijk hebben en b) zichzelf superieur achten.

  Ronduit beschamend!

 250. 449

  Steeph (thread “De slachtoffers op rechts”):

  “…Ik ben immers eng, onnadenkend, onderdrukkend, schreeuwend Links.”

  Zowaar enige zelfkennis!

 251. 455

  “Nou daarover waren de meningen nogal verdeeld ;D En nu weet ik nog steeds niet wat de effecten van het populisme zullen zijn op onze democratie.”

  Volgens mij heb ik 400+ effecten gelezen. En ik ben er niet vrolijk van geworden..

 252. 456

  Zo… en het was me een verheffende discussie.
  Maar MP je hebt je kranig geweerd om het niveau hoog te houden, maar tegen populisme is geen boerenkool gewassen

  .

  Hij is weer lekker provocatief Carlos!

 253. 457

  Carlos gooit nog wat in de groep bij gebrek aan weerwoord. O…wat lijkt me het me toch zwaar om (extreem-)links te zijn. Altijd maar aan het kortste eind trekken in discussies, altijd maar met je mond vol tanden staan, altijd maar overgaan tot dezelfde inhoudsloze verdediging (zie boven).
  Het neo-liberalisme heeft niet voor niets gezegevierd. Het was een kwestie van wachten tot het gezonde verstand zou doorbreken. En bij sommigen heeft dat heeft heel lang geduurd. Bij een enkeling echter zal het verstand nooit zegevieren, maar die zijn dan wel weer heerlijk af te bluffen in discussies. Ik ben blij met Sargasso….een prachtig speelveld voor de neo-liberaal!

 254. 460

  Ik heb het nog eens nagelezen. Ik kom eigenlijk alleen maar steekhoudende comments, op een paar klein grapjes om een beetje te pesten na dan. Dus waar jij dan je tendentieuze beweringen vandaan haalt over mijn persoontje is mij volstrekt duister cico, kerel.

 255. 461

  Chico: “Het neo-liberalisme heeft niet voor niets gezegevierd. Het was een kwestie van wachten tot het gezonde verstand zou doorbreken. En bij sommigen heeft dat heeft heel lang geduurd. Bij een enkeling echter zal het verstand nooit zegevieren, maar die zijn dan wel weer heerlijk af te bluffen in discussies. Ik ben blij met Sargasso….een prachtig speelveld voor de neo-liberaal!”

  Chico, chico,
  kom ik nog even kijken een dagje later, jezus wat is het niveau, voorzover dat er was, diep gezonken.
  Wat bijzonder opvalt, zijn jouw inzendingen, geen enkele maar dan ook geen enkele inhoudelijke bijdrage. Een grote schreeuw om aandacht.
  Er zit een eenzame grote baby achter een toetsenbord in een eenzaam woninkje.
  Chico jongen, sterkte, ik trek hier de deur dicht, in de geruststellende wetenschap dat jouw real life leventje er behoorlijk miserabel uit moet zien, als je op deze manier aan je trekken moet komen.

 256. 463

  “Chico jongen, sterkte, ik trek hier de deur dicht, in de geruststellende wetenschap dat jouw real life leventje er behoorlijk miserabel uit moet zien, als je op deze manier aan je trekken moet komen.”

  Je moest eens weten….je zou stikjaloers zijn! Maar het enige waar jij je plezier uit kunt halen is dit soort brallerige bijdragen plaatsen. Ik zal je geen nanoseconde missen, Doezepoes!

 257. 464

  MP over zichzelf:

  “Ik heb het nog eens nagelezen. Ik kom eigenlijk alleen maar steekhoudende comments, op een paar klein grapjes om een beetje te pesten na dan.”

  Hoe is het mogelijk dat sommige mensen zo ontzettend weinig zelfkennis hebben? Het lijkt Idols wel, waar mensen die totaal niet kunnen zingen, verbolgen afdruipen en volledig overtuigd van eigen zangkwaliteiten naar de volgende auditie gaan. Wat is het toch heerlijk om dit te zien!

 258. 465

  “Wat bijzonder opvalt, zijn jouw inzendingen, geen enkele maar dan ook geen enkele inhoudelijke bijdrage.”

  Nog een Idols autist!

 259. 470

  Ja, eh, hoor ‘s! Als u zulke argementen gaat aanvoeren, komen we natuurlijk geen eh, spat verder. Mijn beweging is wel degelijk gebaseerd op gedegen marktonderzoek, waaruit blijkt dat er in Nederland grote behoefte is aan een beweging als de mijne. Dus eh… Als wij aan die behoefte voldoen, kan Trots op Nederland een belangrijke beweging worden – zoals de polls ook bewijzen – om mensen in beweging te zetten naar de stembus en te stemmen voor onze beweging. De rest laat ik graag aan uw eigen fantasie over.

 260. 471

  Dat hele boerenkool verhaal is gewoon totaal uit zijn verband gehaald!! Ik had een verhaal over nederland en overvallen en afgetuigde bejaarden, schooljeugd die elkaar afmaken met messen. En wilde aangeven met de opmerking dat gezien alle dagelijkse ellende in ons land boerenkool met worst zowat nog het enige is waar we trots op kunnen zijn. De media beinvloed alles naar eigen wens!! Dus mensen geloof niet alles wat je leest!
  En denk dus zeker niet dat wij domme mensen zijn, jullie zijn zelf dom en geloven alles wat de media schrijft, terwijl het totaal uit zijn verband wordt gehaald!!

 261. 472

  Dat hele boerenkool verhaal is gewoon totaal uit zijn verband gehaald!! Ik had een verhaal over nederland en overvallen en afgetuigde bejaarden, schooljeugd die elkaar afmaken met messen. En wilde aangeven met de opmerking dat gezien alle dagelijkse ellende in ons land boerenkool met worst zowat nog het enige is waar we trots op kunnen zijn. De media beinvloed alles naar eigen wens!! Dus mensen geloof niet alles wat je leest!
  En denk dus zeker niet dat wij domme mensen zijn, jullie zijn zelf dom en geloven alles wat de media schrijft, terwijl het totaal uit zijn verband wordt gehaald!!

 262. 473

  Dat hele boerenkool verhaal is gewoon totaal uit zijn verband gehaald!! Ik had een verhaal over nederland en overvallen en afgetuigde bejaarden, schooljeugd die elkaar afmaken met messen. En wilde aangeven met de opmerking dat gezien alle dagelijkse ellende in ons land boerenkool met worst zowat nog het enige is waar we trots op kunnen zijn. De media beinvloed alles naar eigen wens!! Dus mensen geloof niet alles wat je leest!
  En denk dus zeker niet dat wij domme mensen zijn, jullie zijn zelf dom en geloven alles wat de media schrijft, terwijl het totaal uit zijn verband wordt gehaald!!

 263. 474

  Dat hele boerenkool verhaal is gewoon totaal uit zijn verband gehaald!! Ik had een verhaal over nederland en overvallen en afgetuigde bejaarden, schooljeugd die elkaar afmaken met messen. En wilde aangeven met de opmerking dat gezien alle dagelijkse ellende in ons land boerenkool met worst zowat nog het enige is waar we trots op kunnen zijn. De media beinvloed alles naar eigen wens!! Dus mensen geloof niet alles wat je leest!
  En denk dus zeker niet dat wij domme mensen zijn, jullie zijn zelf dom en geloven alles wat de media schrijft, terwijl het totaal uit zijn verband wordt gehaald!!

 264. 477

  @ 455

  Om te kijken welke effecten populistische uitlatingen hebben kun je het beste Maurice de Hond bellen. Die heeft nog wel wat staaltjes van peilingwerk in huis.

 265. 478

  Overigens voor wie van grof houdt is het lekker pozen in de huidige door populistische rijmelarijen aan elkaar gebreide maatschappij!

  Moet je eens op de grotere Nederlandse kwaliteitsblogs komen! Het wordt met de dag populairder. Sneren en op de persoon spelen is commen sense. Dat het argumentum ad hominem, de favoriet van een groot deel van de bloggebruikers een drogreden is, schijnt men niet te weten, of juist wel!

  Wat ik me afvraag. Zouden de bloggers veel alcohol drinken terwijl ze zo laat in de avonduurtjes nog bloggen? Het lijkt er wel op als ik het niveau van de discussies en het woordgebruik erbij bekijk!