De volledige lijst van MFS-2 subsidies

Maandagmiddag maakte staatssecretaris Knapen de lijst met toegekende subsidies voor ontwikkelingssamenwerking MFS-2 bekend: drie organisaties vielen af en op alle andere aanvragen wordt gekort.

Totaal is voor een bedrag van bijna 3 miljard aan subsidie aangevraagd, terwijl er 2,1 miljard is toegekend. Relatief het hoogst scoorde de Freedom from Fear alliantie (IKV Pax Christi, Amnesty International afdeling Nederland, het Europees Centrum voor Conflictpreventie en Press Now). Zij kregen bijna 84% van het door hun aangevraagde bedrag, terwijl de Fair, Green en Global Alliance met 42% het meest werd gekort.

De Impact alliantie, met Oxfam Novib als penvoerder krijgt het hoogste bedrag: 421,3 miljoen euro gedurende de periode van vijf jaar. Het kleinst toegekende bedrag is voor de Transition in the East Alliance, met onder andere het Medisch Comité Nederland-Vietnam; zij krijgen 9,1 miljoen (65% van het bedrag zij hadden aangevraagd).

Vice Versa zet alle aanvragen even op een rij. Klik hier voor de PDF van alle organisaties. Lees ook over afvaller Terre des Hommes.

Reacties (18)

#1 larie

Een schop onder de kont van organisaties die ertoe doen lijkt mij juist. Na enig nadenken en helen van de blauwe plekken worden de gelden weer besteed waar het ooit voor bedoeld was..geen mooie kantoren..geen vette salarissen..maar naar de bron van ooit. De mensen die het nodig hebben.

Zelf..geef ik, wat ik opzij schuif en verzamel slechts naar het leger des Heils..een ploeg zonder blaam…de andere schuddende bussen..niet meer. (op mijn “eigen” org na dan)

 • Volgende discussie
#2 sjap

2.100.000.000 euro is best veel, linkse hobby of niet. Besef wat 2,1 miljoen derdewereld bewoners met 1000 euro kunnen doen, dat is voor hen een klein vermogen. En dit is alleen nog Nederland, alle andere landen in de wereld geven ook nog eens miljarden.
Overigens ben ik van mening dat ontwikkelingssamenwerking minimaal 1% van het bbp mag bedragen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 larie

sjap..geld geven werkt niet..soort van black-hole (tong in wang;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

sjap, het gaat over een subsidieprogramma voor 5 jaar verdeelt over 67 organisaties.

larie, hoe kom je erbij dat MFS-geld aan kantoren besteed wordt? Dat geld moet tot op de laatste eurocent verantwoord worden en mag echt niet naar opsmuk gaan. Het zijn programma’s waarbij ism met lokale organisaties projecten worden opgezet, gedecentraliseerd allemaal. Het cliché dat er in Afrika met een zak met geld wordt rondgestrooid is een foutief beeld dat in de wereld wordt gebracht door mensen die er weinig van begrijpen. Bovendien mogen directeuren van organisaties die overheidssubsidie krijgen niet meer verdienen dan een DG op het ministerie: 124.000 euro. En het Leger des Heils, wat is dat nu voor een vergelijking?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Harry

Ik schrok me te pletter toen ik las dat Oxfam Novib 421.264 miljoen euro zou krijgen. Bleek “gelukkig” 421 miljoen te zijn.
Toch wel handig dat de Overheid van ons belastinggeld “goede doelen” financiert.
Hoeven we het zelf niet meer te doen.

EDIT redactie: staat gecorrigeerd, dank voor het signaleren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 seven

@4 Feli’s Carlos 309 miljoen heeft jouw (hivos -uicn) alliantie in de pocket. En kennelijk gezien situatie tevreden.
“Hivos Alliantie (Hivos, IUCN NL, Mama Cash en Press Now) laat in een verklaring weten blij te zijn met de toezegging” (evt bezuiniging laat die alliantie zo te lezen mn neerslaan bij partners “samenwerking met talloze partnerorganisaties te moeten heroverwegen.” ) http://www.nu.nl/politiek/2368966/terre-hommes-verliest-overheidssubsidie.html
Wat ik mij afvraag, in hoeverre is het een echte bezuiniging? Of werden eerder (in de rijke jaren) 100% vd gevraagde bedragen toegekend. Of ook zoals nu igv hivos alliantie normaal ook circa 75%.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 seven

@4 Ik ben ooit in Zeist geweest bij WNF, superduur monumentaal pand. Mooie (tropisch hardhouten) deuren, marmeren vloer. Nijpels zat er toen. Ik snap dat jij (nog) niet vrijuit kan spreken, maar wie weet wat je na carriérewissel (Arcadis of Shell heeft werk zat voor fysisch geografen oid )/ cq pensioen vertelt.

ps De waarheid over ontwikkelingssamenwerking volgens een ander, een zeer goed interview met Linda Polman schrijfster van “De Crisiskaravaan” op http://www.bnr.nl/static/jspx/play.jspx?url=http://streaming.bnr.nl/csStreamingAudio/programmas/y2010/m08/d26/wereld_20100826.mp3&title=De+Wereld+volgens+Hammelburg

Saneer daar eens echt. We betalen 3x zoveel als de rest vd EU en het werkt niet en eerder contraproductief. Circa 5miljard per jaar down the drain die corrupte leiders en een verkeerde corrupte economie in stand houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 larie

@Carlos..als er met iemand is waar ik geen fiitty wil mee hebben bent U het wel.

Gegeven is dat in organisaties die een warm hart hebben er na enige tijd een “top” bovendrijft” die salaris vragen/krijgen die er niet toe doen, zuigen zeg maar. Mijn reactie #1 op “hoeveel bestuurders verdienen meer dan Rutte” doet er toe.

ps: ik bezoek wel eens die plekjes en schrik van de weelde.

pps: het jaarsalaris van de bobo Leger des Heils is 30k Euri

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 seven

ps Ze zitten nu in een nieuw pand. Kijk maar. http://www.abt.eu/sitemanager/images/act1_42.JPG
Nuff said.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 larie

Seven..deze keer ben ik het geheel eens met je. Ik kwam daar ook eens, vanwege dingen…vette papzakken met kekke brilletjes en niet te filmen carretjes op hun parkeerplaats zittend op originele Rietveld stoelen.

Ik ergerde mij bont en blauw en dan die badinerende zinnetjes uit die muilen..bah!.

ps: krijg nu vast een rechts stempel op mijn voorhoofd;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 seven

Mooi gebouw hoor. http://www.bnagebouwvanhetjaar.nl/prijsvraag/picture.php?prijsvraag_name=prijsvraag7&id=829&num=4>foto wnf (klik 3x op terug voor nog 3 foto’s
Bruto Salarislasten directeur
“directies van de Nederlandse ontwikkelingshulporganisaties worden nog steeds goed betaald.”
Oxfam 132.985
Icco 154.249
Hivos 121.612
IUCN 114.414 http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2010/09_september/20/binnenland/riant-salaris-voor-directie-goede-doelen.xml

ps Sorry larie 109.049 Leger des Heils fondsenwerving

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Carlos

seven en larie jullie tuimelen over elkaar heen met allerlei beweringen die kant nog wal raken in een discussie over MFS geld. Maarja dit is het internet, daar doen feiten en expertise er niet toe. Desalniettemin zal ik toch een poging wagen jullie twisted minds uit te deuken.

Het WNF, die met dat ‘dure kantoor’ krijgt geen MFS geld, ze waren mede-indiener voor de alliantie met Solidaridad (een innovatief voorstel op de verduurzaming van productieketens) maar vielen af na de eerste ronde (net als vele anderen, ja het is niet zomaar hand ophouden en geld krijgen). Het WNF krijgt geld van haar donateurs: particulieren.

en oja seven dat WNF kantoor was het eerste CO2 neutrale kantoor in Europa, maar daar geef jij als klimaatontkenner natuurlijk niks om. nogmaals niet betaalt met belastinggeld maar met geld van leden.

Geen bezuiniging? Er is al ongeveer 500 miljoen euro van het totaalbudget afgehaald. En in december kan het nieuwe kabinet er per alliantie nog maximaal 12,5% af halen, als extra bezuiniging.

Linda Polman met haar Grote Gelijk wordt weer van stal gehaald, altijd handig. Ongeacht de context, gaat de discussie over ngo’s zet Linda Polman neer een haal ongezien je gelijk… De Hulpkaravaan ging over noodhulp, verdiep je in de voorstellen en zie dat het gaat om o.a. adaptatie, economische ontwikkeling en natuurbescherming.

Wat betreft de directeurssalarissen check recente bronnen:
http://www.minbuza.nl/nl/Actueel/Nieuwsberichten/2010/10/Knapen_%E2%80%9CVrijwel_alle_ontwikkelingsorganisaties_voldoen_aan_salarisnorm%E2%80%9D
en bedenk je ook dat het hier gaat om sterk uiteenlopende organisaties van 5 medewerkers t/m meer dan 100.

Verder seven, lees beter en stop niet gelijk als je een pdf doorzoekt op een trefwoord bij de eerste hit ..en leer even het verschil tussen hoofd-indiener en mede-indiener.

..en oja of ik vrijuit kan praten? Nee natuurlijk niet, ik ben doodsbang en kijk iedere ochtend onder mijn auto, wie betaalt die bepaalt en de rest van de dag drinken we koffie en halen we spelers uit de fax, dat willen jullie toch horen?
http://www.youtube.com/watch?v=OR1cgc2iA3U

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 seven

“De onderlinge verschillen zijn groot, maar salarissen van boven de 100.000 euro zijn zeker niet ongewoon. Sommige organisaties betalen zelfs meer dan het kabinet toelaat, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Meer dan een ton

Uit de 81 onderzochte jaarverslagen blijkt dat bijna een kwart van de topmannen van de goede doelen meer dan 100.000 euro per jaar verdient. Bijna de helft van de directieleden zit op jaarbasis tussen de 70.000 en 100.000 euro. Het laatste kwart verdient minder dan 70.000 euro per jaar.”

ps Wereld Natuurfonds 144.165
SNV 182.464
Rode Kruis 202.262
Plan (FPP) 146.000 incl auto

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 larie

Carlos..neem een kitkat of glas fijne wijn ( van harte mijnerzijds) ..ik ben niet geheel naief in deze…it’s my job.

Bekijk waar het goed bedoelde geld naartoe gaat…niet buitelend over kant nog wal…das een wat staccato reactie..ik ben Larie geen 7 overigens, ben krasse knar :(

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 lmgikke

Vorige week nog in Kenia en Tanzania geweest. 50 jaar ontwikkelingshulp:

Geen fatsoenlijke wegen.
Geen goede drinkwater voorziening.
Geen elektriciteit in de dorpen.
Geen Riolering.

Wat dan wel:

Coca Cola en elk dorp
Mobiele telefonie in elk dorp (de bewoners kunnen niet opladen maar goed).
Zatte en gedrogeerde kerels die al hun geld verbrassen.
Vrouwen met AIDS die voor hun kinderen moeten zorgen zonder dat ze inkomen hebben omdat de kerels te lam zijn iets te doen en de hele dag staan te poolen in de dorpen.
Wezen waar niet naar omgekeken wordt.
Kinderen van 5 die voor hun broertje/zusje moeten zorgen en dus niet naar school kunnen.

En natuurlijk overal een mooie Kerk. Want God zorgt voor je.

Schandalig was het. Heel triest voor de kids en vrouwen daar. Maar 50 jaar ontwikkelingshulp heeft hen in ieder geval niets gebracht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Carlos

Maar Imgikke, hoe komt dat allemaal? Als je larie en seven moet geloven (doe dat maar niet) dan komt dat omdat al die ngo’s inmiddels stinkendrijk zouden zijn. Of heeft die armoede iets te maken met bad governance? De zaken die niet op orde zijn zijn allemaal overheidstaken. En implicieer je nu dat het kapitalisme (Coca Cola en T-Mobile) de enige oplossing is voor armoede in de wereld? Interessant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Taco Zip

Over die salarissen: wat blijft in dit licht nog over van het veel gehoorde argument dat toptalent nu eenmaal geld kost?

@15: nou, dan heeft 200 jaar zendingswerk toch nog veel meer opgeleverd!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 deja

Ik ben op zich een voorstander van ontwikkelingshulp. Echter wel op voorwaarde dat structurele hulp ook voor structurele oplossingen zorgdraagt.

Dat betekent in mijn ogen dat hulp alleen daar gegeven moet worden waar het regiem deugt. Hoe spijtig dat ook is voor die regio’s, landen waar dat niet het geval is. Het betekent in mijn ogen ook dat trade beter is dan aid en dat hulp dus moet leiden tot zelfredzaamheid en een betere economie ter plaatse.

Qua persoonlijke ervaringen. Ik heb in het recente verleden een keer zijdelings meegewerkt aan het herinrichten (en automatiseren) van een belastingdienst bij een westafrikaans land. Dat alles onder regie van de wereldbank. Waar ik toen vooral van geschrokken ben en wat mij heeft doen afhaken is het gebrek aan visie en professionaliteit bij betrokkenen. Wederom werd de zoveelste tractor (een westers automatiseringssysteem in dit geval) naar binnen gebracht. Zonder zaken te regelen als onderhoud, beheer enzovoorts. Kansloos amateurisme dus. De enige winnaars? Een zootje consultants die door de wereldbank betaald werden.

 • Vorige discussie