De Vieze Mannen

De zaterdagcolumn van Felix Rottenberg uit de papieren editie van het Parool verschijnt iedere zondag, maandag of dinsdag op Sargasso.

Het CDA heeft een Vieze Mannen Team, tenminste, zo wordt het door de PvdA-vijanden genoemd. Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken zit erin, CDA-fractieleider Maxime Verhagen en dé campaigner van premier Jan Peter Balkenende, Jack de Vries.

De Geus is de door god gezonden strateeg, die het liefst wordt ingezet in debatten met Wouter Bos; hij bedenkt de aanvallen op de PvdA. De Geus ziet het als zijn opdracht de PvdA op haar eigen sterke solidariteitskwesties in verwarring te brengen.

Dat ging erg goed de laatste weken, de opiniecijfers versprongen in hoog tempo in het voordeel van de premier. Maar de aandacht verslapte, want de Vieze Mannen zagen niet aankomen dat de kwestie-Hirsi Ali nog nieuw gevaar kon veroorzaken.

De Vries heeft geen spionnen gestuurd naar de laatste lijsttrekkersdebatten van D66. Eén CDA-werkstudent was voldoende geweest, die had dan kunnen rapporteren aan de Vieze Mannen dat Alexander Pechtold en Lousewies van der Laan avond aan avond tegen elkaar opboden in het hekelen van Rita Verdonk. Tijdens die debatten lieten de D66-leden massaal merken dat D66 moest breken met het kabinet, omdat het vreemdelingenbeleid de partij compleet ongeloofwaardig maakte.

Ruud Lubbers was als premier altijd gebrand op ‘inlichtingenbriefings’ over toestanden bij zijn belangrijkste concurrenten. Hij wist alles van de interne verhoudingen bij de PvdA, belde en nodigde informanten op de thee of de korenwijn en hoorde ze uit. Het riep wel ergernis op, maar in de jaren tachtig van Lubbers bestond de theaterterm regie in de politiek nog niet. Er werd gestuurd en geblokkeerd, er kon in afgrijselijk Nederlands een compromis worden gesmeed, maar amper iets werd aan het toeval overgelaten.

Balkenende heeft zich nooit met het vreemdelingenbeleid ingelaten. Dat is het terrein van de VVD, er is geen CDA-Kamerlid kritisch over. Dat is merkwaardig, omdat de verontwaardiging bij de kerken en de bisschoppen over Verdonks onbarmhartigheid groot is. Balkenende heeft tijdens de sessies over het paspoort van Ayaan Hirsi Ali in zijn ambtswoning Verdonk onnodig veel ruimte gegeven. Minister van Justitie Piet Hein Donner was er niet bij, wel de vicepremiers, maar zij beheersen de techniek van het vreemdelingenrecht niet, dus Verdonk kon stoer volharden in haar eis dat Hirsi Ali met een excuusbrief op de proppen moest komen.

Dit is een kant van het politieke spel die de premier niet beheerst en dat bleek opnieuw tijdens een paar seconden van onoplettendheid in het nachtelijk debat. De kritiek op zijn optreden hindert Balkenende veel meer dan hij ooit zal toegeven. Zijn moeder belt soms dagelijks naar het torentje als in de Zeeuwse Courant weer een onaardig stukje over hem heeft gestaan. Dan kalmeert hij haar: “De wind gaat snel weer liggen, ma.” De Vieze Mannen zijn gewaarschuwd. Ze weten dat de premier in crisissituaties van zijn stoel kan vallen, begint te stotteren en de greep verliest. Ze moeten nu van de zomer wél ervoor zorgen op tijd op de hoogte te zijn van de plannen van hun belangrijkste concurrent, de PvdA. Als die de hypotheekrenteaftrek wil aftoppen, kunnen ze toeslaan en Balkenende het H-woord laten uitspreken. Dat is een boodschap voor de middengroepen: het CDA laat jullie met rust. Dan moet de PvdA zich wéér in duizend bochten wringen om uit te leggen wat ze bedoelt.

Felix Rottenberg
Columnist Het Parool en associate-redacteur VPRO Tegenlicht.

 1. 1

  De titel zet behoorlijk op het verkeerde been. Iemand anders die eigenlijk meteen aan Kees van Kooten moest denken?

 2. 3

  Ja, ja … En aan de andere kant Normen en Waarden prediken… Die kennen we nu wel.

  Komp dàh CéDéAá ook op Bematax uit? Dàhàg!

 3. 5

  Nounounou… Hij constateert gewoon hetzelfde als ik: Het CDA heeft niet op zitten letten. verder blikt hij alvast vooruit. Misschien krijgt hij met het H-woord ook nog wel gelijk. Er is geen enkele partij die zo hypocriet kan doen omtrent linkse thema’s als het CDA.

  Ik snap daar zelf ook niets van: Eerst 3 jaar lang alles onder 2x modaal lopen pesten en alles erboven sponsoren en dan nog de PvdA neerzetten als degenen die asociaal zijn. Hoe lukt dat toch?

 4. 6

  Goede column overigens. Hoe dat lukt, Bismarck? Simpel:
  Kevin Spacey in The Usual Suspects: “The Greatest Trick the Devil ever pulled, was convincing the World he didn’t exist”
  “De grootste truc die het CDA ooit uithaalde is beweren dat ze niet in het kabinet zitten”. Streng rechts beleid wordt altijd neergezet als VVD beleid, en zelfs doen ze altijd alsof ze niet zoveel te vertellen hebben of concrete ideeen hebben… Dat is de werkelijke luxe van een middenpartij: onzichtbaarheid als je het wil.

 5. 7

  Pvda verwijt CDA een gebrek aan vieze mannen?
  Pvda verwijt CDA het voeren van regie?
  Pvda verwijt CDA te stijgen in peilingen?

  Felix je wordt oud.

  Probeer eens met iets inhoudelijks te komen.

 6. 8

  Jammer dat de Nederlandse politiek zo van cynisme aan elkaar lijkt te hangen. Er wordt over de crisis gepraat alsof het een pr-foutje van Balkenende is geweest. Je kan een hoop over hem zeggen, maar juist zijn politieke onbeholpenheid maakt hem menselijk en geloofwaardiger. Op het moment dat hij zegt wat hem door de Vries cs. (uw Vieze Mannen) wordt ingefluisterd, valt hij door de mand. Balkenende zou er goed aan doen zich te verlossen van alle fluisteraars en spindoctors.
  Want het Nederlandse volk mag bestaan uit onnozele halzen, ze weten wel wanneer ze in de maling worden genomen.

  Op de langere termijn bekeken heeft Wouter Bos er goed aan gedaan om nu al politiek gevoelige maatregelen bespreekbaar te maken. Het kost de PvdA nu stemmen (in de polls), maar die vroege eerlijkheid zal ze straks helpen. Zo lang ze niet gaan draaikonten natuurlijk, om in de Koot en Bie-sfeer te blijven…

  Maar het is een les voor Balkenende: Speel nu open kaart, want afgeven op het linkse beleid lukt straks echt niet meer. En dat “missionair kabinet”-gelul, daar trapt niemand in!