De vervuilden betalen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De inwoners van het waterschap Brabantse Delta krijgen volgend jaar waarschijnlijk eenmalig te maken met een tariefsverhoging om de kosten van de brand bij Chemie-Pack te betalen. Het gaat om een bedrag van 7 tot 15 euro per huishouden en gemiddeld 400 euro per bedrijf. Dat heeft dijkgraaf Joseph Vos heeft dat vrijdagmiddag gezegd in reactie op een rijksbijdrage aan de schoonmaakkosten, meldt dagblad BN De Stem.
Het dagblad zegt bijna 200 furieuze reactie ontvangen te hebben. Bijna 130 werden gemodereerd, de rest is werd niet gepubliceerd wegens taalgebruik of andere redenen. De Brabantse reaguurders zijn unaniem van oordeel dat ze niet wensen op te draaien voor de rekening.

De burgemeester van Moerdijk en een gedeputeerde van de provincie Brabant proberen wat rust in de regio te brengen en stellen dat de belastingen in de gemeente Moerdijk en in de provincie niet direct zullen worden verhoogd als gevolg van de brand.
Niet direct. Het persbericht op de website van waterschap Brabantse Delta formuleert het net iets anders. Het waterschap is blij met de eenmalige toezegging die minister Opstelten heeft gedaan. Maar de 5,25 miljoen euro is niet genoeg. “We stellen samen met de partners nog steeds alles in het werk om alle kosten vergoed te krijgen”, schrijft dijkgraaf Vos. En wat verder in het persbericht: “Een verhoging van de belastingtarieven is niet zeker, maar helaas ook niet uitgesloten”.

De dijkgraaf zegt dat nog steeds alles op alles wordt gezet om de kosten te verhalen op Chemie-Pack. Dat zal lastig zijn, want het bedrijf is failliet verklaard. Het gaat wel een doorstart maken in Oud-Gastel. Onder een andere naam en met een andere directie. Hier ligt voer voor juristen om te kijken of het nieuwe bedrijf de komende jaren een deel van de eventuele winsten, moet afdragen om de resterende 8,25 miljoen euro aan het waterschap te betalen.
De bijdrage van het Rijk mag gerust een vorm van staatssteun heten aan de doorstart van Chemie-Pack. En het is nu eenmaal beleid dat staatssteun opgehoest wordt door de burgers. Ook al zijn zij niet schuldig aan de ramp.

Wordt het niet hoog tijd voor het idee van gedeputeerde Iding om een calamiteitenfonds op te richten? Gemeenten zouden schuw kunnen worden om bedrijven als Chemie-Pack binnen hun grenzen te huisvesten. Misschien is dit kabinet gevoeliger voor dat argument, dan voor het beschermen van de burgers tegen rampen en bijkomende kosten.

Reacties (2)

#1 FeeX

Tja, mag jij betalen voor de dosis gif waaraan jij blootstaan..
En de Directie opent deze gifdeur gewoon iets verderop.

  • Volgende discussie