De teloorgang van de Amerikaanse droom

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Family business Het getuigt van grootmoedigheid; wanneer je je zorgvuldig opgebouwde droom in duigen ziet vallen en dan je zoon toestemming geven dit hele proces met fotocamera vast te laten leggen. Vader Epstein had alles; een goedlopende meubelzaak en wat beleggingen in onroerend goed die voor zijn oudedagsvoorziening moesten zorgen. Totdat er op een gegeven moment twee balorige pubers brand staken in één van zijn appartementen waardoor zowel een katholieke kerk als een huizenblok werden verwoest. De kerk stapte naar de rechter en eiste een vergoeding van 15 miljoen dollar, een bedrag waarvoor vader Epstein niet verzekerd was en dat tot gevolg zou hebben dat hij en zijn vrouw op straat zouden worden gezet.

Mitch Epstein (1952, Holyoke) heeft het allemaal subtiel in beeld gebracht. Toen hij in 1999 hoorde over de brand, ging hij naar zijn ouders om ze te helpen maar kon weinig doen. Het verhaal van zijn ouders vond hij echter zo kenmerkend voor de Amerikaanse samenleving waarin je door hard werken een hoop kunt bereiken, maar waar dit ook zomaar van de ene op de andere dag voorbij kan zijn. Tevens vond hij Holyoke een typisch voorbeeld van de veranderingen die zich in de afgelopen decennia in de voorsteden hebben voltrokken. Van welvarende gebieden veranderden ze in verpauperde centra waar men nauwelijks in staat lijkt het hoofd boven water te houden.

Epstein maakt daarbij handig gebruik van de betrokkenheid bij het onderwerp en neemt eveneens de daarbij gepaste afstand in. We zien de ouders enigszins radeloos, maar ook gelaten in beeld terwijl ze proberen te ontspannen in een ongetwijfeld moeilijke periode. De schrijnende voorbeelden daarbij zijn het sleutelbord waarop alle reservesleutels van de appartementen hangen terwijl het geen enkele functie meer heeft. Epstein maakte tevens een korte video waarin hij zijn vader volgt naar de mensen in de appartementen om de huurachterstand te gaan innen. De huurders die vaak geen cent te makken hebben, gaan stevige discussies aan met vader Epstein en zo zal dat wel altijd gegaan zijn in de laatste maanden van het bestaan van het appartementencomplex. Of de foto Liquidation Sale I (2000) waarop een bank in de etalage en de grote aankondigingen op de ruit genoeg zeggen over wat er aan de hand is. Toch blijft het vertrouwen in de Amerikaanse droom overeind; de gestoomde Amerikaanse vlag die teruggekeerd is van de stomerij en gratis is behandeld, laat zien dat het patriottisme nog steeds beloond wordt.

Hooverdam Family Business (2000-2003) zoals bovenstaand beschreven serie heet, maakt deel uit van de tentoonstelling American Work die momenteel in Foam te zien is. Daarnaast wordt werk getoond van Epstein’s laatste project, American Power waarin hij het energiegebruik en -misbruik onderzoekt in de Verenigde Staten. Tijdens zijn reizen is Epstein regelmatig tegengehouden door de politie en heeft deze hem gemaand niet meer te fotograferen terwijl Epstein geen enkele wet overtreedt. Een dergelijke handelswijze van de politie roept vragen op en schetst in ieder geval duidelijk dat deze hierbij de zogenaamde ‘corporate law’ laat prevaleren boven de ‘constitutional law’. American Power is een nog lopend project maar de enorme beelden van de Hooverdam en een highschool die onder de rook van een enorm fabrieksterrein ligt, zijn erg indrukwekkend.

Lartigue En als je dan toch in Foam bent, ga dan meteen even langs bij de tentoonstelling van Jacques Henri Lartigue (1894-1986), de bekendste amateurfotograaf van de vorige eeuw. Lartigue was al van jongs af aan gefascineerd in het vastleggen van beweging op foto’s en experimenteerde met veel verschillende technieken. In totaal maakte Lartigue zo’n 100.000 foto’s gedurende zijn leven. De meeste interessante daarvan zijn Lartigue’s stereo- en panoramafoto’s.

Foam
Mitch Epstein

Reacties (15)

#1 Duns Ouray

Beste linkse vogels van Sargasso,

Worden jullie niet eens moe van jezelf? Dit gescheld op Amerika is toch een belediging voor de intelligentie?

Hoeveel onzin en leugens kunnen jullie in een stukje proppen? Neem eens deze zin:

Van welvarende gebieden veranderden ze in verpauperde centra waar men nauwelijks in staat lijkt het hoofd boven water te houden.

De afgelopen 15 jaar zijn juist alle steden van Amerika enorm opgeknapt. Oude, leegstaande gebouwen zijn verbouwd tot lofts, die enorm gewild zijn. De steden bruisen weer, of het nu gaat om NY, San Diego of Denver. En talloze, talloze andere voorbeelden.

Jammer dat jullie Sargasso niet op een beter niveau kunnen krijgen …

 • Volgende discussie
#2 $link$

@1
Krek!
Het is lekker makkelijk scoren en het LIJKT zo intellectueel, dat afgeven op de blanke medemens over die grote oceaan, die altijd al 20 jaar op ons voor blijft liggen. Je zou bijna gaan denken aan navelstaren en/of minderwaardigheidscomplex.
(Wan)prestaties in/van Europa, Zimbabwe, Belgie, Pakistan, NK, Cuba etc (http://www.commietravel.com) behoeven hier klaarblijkelijk steeds minder aandacht. (Eigenlijk is het puur racisme om alleen de blanke westerman serieus genoeg te nemen om ‘krieties’ over te berichten.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 $link$

En ik vergeet natuurlijk (ook) Chavez’ gangen. (Who cares a phuque about Epstein)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Crachàt

Mij lijkt het een schitterende ontwikkeling dat er mensen (?) zijn als Duns, die Sargasso loskoppelen van de mensen van Sargasso.
Tijd om naar de beurs te gaan Carlos!

Iets meer ontopic: enig idee, volkomen idioten, waarom men geen kritiek zou kunnen hebben op systeem A zonder systeem B als even minder/meerderwaardig te zien?
Nog iets anders, rare idioten die antireaguren om anti te kunnen reaguren, deze post, alweer vintage Jorn in eenvoud en integriteit, heeft het net over de mistoestanden waar dat andere deel van Amerika (misschien ook datzelfde waar jullie vrijheidsminnaars-als-het-maar-tegen-zogenaamd-links-is) staat op maakt.
Het wordt met andere woorden pathetisch om jullie gescheld op het ‘linkse’ Sargasso keer op keer te moeten lezen.
Hou daar gewoon mee op, get a life.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 larie
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 zmc

@Duns, #1: Hoewel ik geen vogel ben, reageer ik toch maar even, want ik begrijp je niet helemaal. Ten eerste, op welk gescheld doel je? Ik heb het stukje woord voor woord doorgelezen en ben geen gescheld tegengekomen.

Ook onzin en leugens zie ik in dit stukje niet staan; het stukje vertolkt enkel het beeld dat meneer Epstein van zijn geboorteland heeft en neemt dat beeld voor zover ik kan nagaan vrij precies over uit het persbericht van de expositie waar het stukje eigenlijk over gaat. Ik zie niet in hoe iemands mening onzin of een leugen kan zijn.

Ik begrijp dan ook niet waarom je denkt dat ik moe zou moeten worden van mezelf en ik begrijp al helemaal niet wat dit met het ‘niveau’ van Sargasso te maken heeft. Maar als je echt helemaal falikant tegen de expositie van het werk van Epstein bent, dan raad ik je aan een klacht in te dienen bij de gemeente Amsterdam, die deze “onzin en leugens” subsidieert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 HansR

Het wordt pas echt zuur als Epstein nu moet gaan bedelen bij de kerk… Een niet ongewoon verschijnsel (in de States?). Weet je meteen waar ze het geld vandaan halen :)

Heerlijk die combinatie van katholieke kerk en de Amerikaanse droom. Ik smul. Ik likkebaard. Mijn dag is weer goed :))

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 InvertedPantsMan

Die foto van dat rijtje dichtgetimmerde huizen is trouwens wel een van de meest fabelachtige architectuurfotos die ik ooit gezien heb. Wat een eenvoud! Wat een abstractie! Wat een ritme! Wat een prachtig treurig verhaal in 1 plaatje en wat een WAARHEID! hulde!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 mescaline

Ik ben wel eens verontwaardigd over wat de VS de mensen te bieden heeft, al wil ik het geen schelden noemen. Maar als je dat wel schelden noemt heb ik graag een direct wederwoord. Dat is een stuk duidelijker dan je knarsetandende kop houden en te wachten op de volgende keer dat ik me dan niet bloedrood over Amerika uitlaat, maar iemand anders met veel meer nuance wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Hemaworst

Den tentoonstelling is weer eens in amsterdam
luctor et emergo kats 2.5 uur in de auto naar Sodom en gonorrhea dorp voor een paar picca’s.
foam dus wel onder de douche.

Amerikaanse gebouwen die afgebrand zijn past bij het volk
easy come easy go, will you let me go ( bizmillah etc etc )..

Sublieme symbiose.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 S’z

Coole post + 4 + 6 +8. 1+2 zeggen meer over de schrijvers dan over het onderwerp. Je reinste ‘hinein’ projectie. Puberaal dualistisch denken, alsof het ene tegenover het andere staat, alsof er geen genuanceerde middenweg is. Triestig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 p

@Duns ouray

De SP zit in een doodlopende straat. En zij zal daar niet meer uitkomen, anders dan met een LPF-achtige ondergang.

Nou, zelf ben je ook niet vies van onzin en leugens in een stukje proppen, zo te lezen.

PS: Tjonge, en ik mag die lui van de SP niet eens, laat staan dat ik links ben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Duns Ouray

@zmc:

Ik vermeld toch duidelijk welke “onzin en leugens” hier verspreid worden?

Namelijk dat: de Amerikaanse steden de afgelopen decennia veranderden is verpapuerende centra.

Waarom moet je dan nog vragen waar ik op doel?

Maar wel dank voor je info dat de gemeente Amsterdam deze ‘kunst’ subsidieert. Dat wist ik niet, maar het maakt het plaatje weer compleet. En Sargasso herkauwt dat dus allemaal …

Groeten vanuit het ‘extreem verpauperde centrum’ van een Amerikaanse stad! Je begrijpt natuurlijk wel dat we hier ‘nauwelijk het hoofd nog boven water kunnen houden’…

Je Duns

@ P:

Kun je iets specifieker zijn? Op welke ‘onzin en leugens’ doel je precies?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 mescalineuriet

@Duns 13, wat voor zin heeft het uberhaupt om jou als scheidsrechter te beschouwen in de strijd om het beeld van Amerika op zijn slechtst (waar je Sargasso van beticht…) ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 mescaline

-uriet. Whoah.

 • Vorige discussie