De strapatsen van Leo van D.

De journalistieke code die voorschrijft dat een verdachte alleen met initialen wordt genoemd lijkt te verdwijnen. Diverse kranten hebben de achternaam van Mohammed B. , Samir A. en Jason W. al meerdere malen prominent op de voorpagina gezet. Ook de achternaam van Volkert van der G. is bij iedere Telegraaflezer allang bekend. Maar hoe noemt men een topman van Versatel die wordt verdacht van handel met voorkennis? Simpel: Leo van D.
Een vreemde actie, gezien de bekendheid van de betreffende figuur. De bio van Leo van D. staat nog gewoon op de site van Versatel.

 1. 1

  Leo van Doorne, dus. Maar goed, ik vind het gebruik van achternamen gevaarlijk, aangezien het hier meestal gaat over verdachten.

  Kijk bijvoorbeeld op GeenStijl, waar een verdachte kinderverkrachter al weer met naam en toenaam wordt genoemd.

  Op het moment dat een verdachte schuld bekend heeft of herhaald in de fout gaat maakt het mij niet zoveel meer uit, dan weegt het belang van de samenleving zwaarder dan dat van de verdachte.

  Dit is uiteraard moeilijk te controleren allemaal, dat realiseer ik me.

  Overigens, als jij met naam en toenaam genoemd wordt en je komt na 10 jaar vrij dan weet toch niemand meer wie je bent en wat je gedaan hebt…

 2. 2

  ach, op weblogs kan dat allemaal geen kwaad hoor, dat vermelden van achternamen. want hoeveel promille van de 800 miljoen internetgebruikers zou er nu weleens een kijkje nemen in dat obscure hoekje van het web?