De roe

OPINIE - Voor wie het mocht zijn vergeten: W.F. Hermans was de belangrijkste Nederlandse schrijver uit de pakweg dertig jaar na de Tweede Wereldoorlog. Helaas heeft hij in zijn geboortestad Amsterdam nooit het respect gekregen dat hij verdiende. Omdat hij in de Apartheidjaren lezingen had verzorgd in Zuid-Afrika, verklaarde de gemeenteraad hem persona non grata. Ik meen me te herinneren dat er zelfs een voorstel heeft gelegen zijn boeken ook maar uit de openbare bibliotheken te halen.

Daar bleef het niet bij. Ik woon een paar blokken van de school waar Hermans ooit heeft leren lezen en schrijven en waar het “Manuscript in een kliniek gevonden” zich afspeelt. Die school is er nog altijd en om zout in de wonde te strooien heeft de gemeente die in haar oneindige sadisme vernoemd naar Annie M.G. Schmidt. Als Amsterdammer schaam ik me dood.

Dit is niet langer recht te zetten, al zou het de gemeenteraad sieren als ze een “motie van spijt” aanneemt en een mooie som stort in een fonds om standbeelden voor de schrijver op te richten in Parijs en Brussel. Ook dan blijft dit echter een vlek op het Amsterdamse blazoen en die zal niet meer weg te werken zijn. Dat moet je dan ook niet proberen. In Groningen, een stad waarmee Hermans ook geen al te beste relatie had, zijn ze bijvoorbeeld zo verstandig geweest nooit een straat naar hem te vernoemen.

Zo niet Amsterdam. Een tijdje geleden is er al een naargeestige steeg naar hem vernoemd en sinds een paar weken ligt er in verlengde daarvan iets wat ze een brug noemen maar niets meer is dan een schlemielige loopplank.

De W.F. Hermans-loopplank in Amsterdam

Wat je noemt een trap ná. Het is vanzelfsprekend wat ingewikkeld het gemeentebestuur van Amsterdam in de zak van Sinterklaas te stoppen en af te voeren naar Spanje, maar dit verdient minimaal de roe.

 1. 1

  Cultureel Nederland is een heel klein circuitje, heeft een volwassenheidsniveau van klas 4 van de middelbare school, en als je erbuiten valt, dan ken je de tering krijgen, ook al ben/was je nog zo goed.

 2. 2

  Naargeestige steeg, naargeestige steeg – een straat langs de bibliotheek, in het centrum, uitkomend op ’t IJ, het had erger gekund. Dat die school niet vernoemd is naar Hermans, daar staat iets over op hun site: Op 4 februari 1992 werd onze school officieel geopend door de kinderboekenschrijfster Annie M.G.Schmidt. Hiermee gaf zijn (sic) haar naam aan de school.

 3. 3

  Kijk, ieder zijn mening, maar dit stukkie gaat al fout vanaf de eerste zin: W.F. Hermans was de belangrijkste Nederlandse schrijver uit de pakweg dertig jaar na de Tweede Wereldoorlog.

  Nee, dat was Hermans dus niet. Kort door de bocht: Hermans was gewoon een rancuneuze fascist die kon schrijven. Net als vele Nederlandse schrijvers schreef hij zijn frustraties van zich af en daar bleef het bij.

  Amsterdam eert iemand die kon schrijven, zijn grootheid schatten ze op waarde met een steeg en die loopplank.

  Het is geen trap na, het is de eer die hem toekomt. En kijk tussen wie hij staat: Simon Carmiggelt, Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt. Ook kleinkunst allemaal. Hij heeft niets te klagen hoor.

  Ik zou zeggen: kijk uit wie je verdedigt, het kan als een boemerang worden.

 4. 4

  Op een bepaald moment hebben “we” zoveel geschiedenis, zoveel helden, zoveel kunstenaars etc. dat we geen items meer te vernoemen over hebben. Soit.

  Nou. Dag hoor.

 5. 6

  Voor de lezers die nooit niet in Amsterdam komen of daar alleen de VVV/hoogtepunten bezoeken: hier de W.F. Hermansbrug.

  Oh en ook nog:
  @0 Lol
  @3 Lol!
  @5 Lol!!

  Mijn middag is weer goed

  edit: Overigens zijn de Annie M. G. Schmidtbrug, de Harry Banninkbrugbrug en de Simon Carmiggeltbrug net zulke loopplanken als de Willem Frederik Hermansbrug

 6. 7

  W.F. Hermans? Wie is dat? Ik ben zelf volwassen geworden ca 30 jaar na WO2, (1975) maar ik heb hier toch echt geen beeld bij…..

  Godsklere….Nederland is groter dan alleen Amsterdam hoor. In de provincie hadden we helemaal geen loopplanken nodig. Een polsstok volstond…..

 7. 8

  @6

  Als ik Amsterdam bezoek dan ga ik niet op zoek naar bruggen.
  Steden bezoekt men voor de enkele bezienswaardigheid. (Waarvan ik in het geval van Amsterdam er geen een kan bedenken) En daarnaast vooral voor het volkse leven. Hetgeen zich meestal afspeelt waar je het niet verwacht.

 8. 10

  W.F. Hermans is nog altijd de belangrijkste Nederlandse schrijver. Maar dat is uiteraard volledig mijn eigen subjectieve mening. En de Max Havelaar en De Avonden vind ik dan wel weer belangrijkere boeken dan enig werk van W.F. Hermans.

  En dan heb je natuurlijk nog de vraag of individuele literaire werken of auteurs uberhaupt belangrijk kunnen zijn. De uitvinding van de stoommachine en electriciteit lijkt me een stuk belangrijker.

 9. 12

  een naargeestige steeg

  Ach, naast de bieb. Die in Maastricht zo goed tot zijn recht komt, maar die in A’dam tussen andere panden moest worden geschoenlepeld. Wellicht pasten de boek van WFH er niet meer in en hebben de Mokummers gedacht: die gebruiken we dan maar als straatnaambord…

  Wat die schoolnaam betreft: Wat was er mis met Pieter Langendijk? Of wordt die school elke tachtig jaar weer hernoemd, de volgende keer naar een op dit moment nog aanstormend literair talent?

 10. 15

  Ik zal het zoontje van Kim Il-sung vragen of hij een waterstofbommetje over heeft voor Nederland. En het bijbehorend raketje natuurlijk. Ik spreek hem morgen.

 11. 25

  @23:
  Ik kreeg net een berichtje van Google Maps:

  “Uw update is gepubliceerd. In sommige gevallen kan het tot 24 uur duren voordat wijzigingen op Google zichtbaar zijn.
  Bedankt dat u ons helpt Google Maps te verbeteren. Uw inzichten maken de kaart beter en nuttiger voor iedereen.

  Uw suggestie
  Naam van weg
  Willem Frederik Hermanslaan, 9721MA Groningen
  Weg ontbreekt zie: https://www.zoekplaats.nl/postcode/9721MA/Willem+Frederik+Hermanslaan/Groningen

  WFH kan er niet op reageren ;-)