De oorlog tegen onszelf

Foto: dryhead (cc)

Nu de oorlog tegen kerst voor dit jaar weer voorbij is, en we ons langzaam kunnen opmaken voor de oorlog tegen pasen (#zinin), valt me weer eens op in hoeverre rechts probeert te bepalen hoe iedereen in Nederland de feestdagen, oh shit, sorry, de kerstdagen moet beleven. “Prettige feestdagen” zeggen is een teken van cultuurverval. Nee, je moet “kerstdagen” zeggen. En dan nog iets als “gelukkig nieuwjaar” ofzo, omdat het tweede toch echt iets minder inclusief is dan het eerste. En inclusief is ook al een vies woord geworden, dus vandaar. En bij kerst hoort natuurlijk een kerstboom. Ikzelf heb zo’n stervend stuk hout in je huiskamer al jaren geleden in de ban gedaan, maar tegenwoordig komt je naam ergens op twitter op een lijstje te staan met landverraders als dat bekend wordt. Of een lijstje van mensen waarmee na de ‘omwenteling’ zal worden afgerekend (zwaait).

Ook de koning was hiervoor niet immuun. Hij waagde het om geen doodgaande den zichtbaar in beeld te hebben staan tijdens zijn kersttoespraak (ik persoonlijk zou het een feestdagenvoordracht willen noemen) en werd aangehaald als voorbeeld van het verval van onze cultuur. Neutraal verslaggever Wierd Duk viel het ook op, en de Telegraaf tikte het relletje rustig over in haar kolommen, maar vergat erbij te vermelden dat er al minstens 30 jaar geen boom binnenshuis is te bekennen, bij die koninklijke toespraak. Waarschijnlijk vanwege de naaldenallergie van de gemiddelde gereformeerde medemens, overigens. En die tolereren en accommoderen hoort blijkbaar wél bij onze cultuur.

Rechts Nederland is duidelijk doodsbang. Doodsbang dat onze cultuur ten onder gaat aan tsunami’s aan buitenlanders. Dat onze cultuur zo ultiem zwak is dat deze blijkbaar geen stootje kan hebben. Mietjes, zijn het, en ze geven het toe.

Wat is dat toch voor een “weg met ons”-mentaliteit, een gebrek aan geloof in het eigen kunnen? Die afkeer van het eigene van onze cultuur, bijvoorbeeld tolerantie? Hé wacht, daar was toch een woord voor? Oh ja, oikofobie.

Reacties (8)

#1 Arduenn

Ik mag een boon wezen als het Duk helemaal geen bal interesseert of er nou wel of geen kerstboom in beeld is. Ik zou het ‘ruziezoeken’ noemen. Geen enkele respons is de juiste. De ruziezoeker is altijd de winnaar, tenzij je er in een grote boog omheen loopt. Dit is een van de redenen dat ik helemaal niet meer aan sociale media doe. Veel teveel aandachttrekkers.

  • Volgende discussie
#2 Manfred

“in hoeverre rechts probeert te bepalen hoe iedereen”

Rechts probeert hierover niks te bepalen voor anderen. Ze willen voornamelijk dat anderen dat niet voor hún bepalen. ‘Soevereiniteit in eigen kring’ noemde Lubbers vroeger zoiets.

En een koning is een symbool. Bij uitstek iets waar symboolpolitiek voor de verandering eens een keer wél op zijn plaats is.

En waarom zou je wel kritisch mogen luisteren naar de tekst van een kersttoespraak maar niet kritisch mogen kijken naar de setting? Het gaat in zo’n video toch om het geheel? Anders kunnen ze het net zo goed bij een radioboodschap of een brief in de krant houden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Grûtte Pier

@2: “waar symboolpolitiek voor de verandering eens een keer wél op zijn plaats is.”

En dat bepaalt rechts. En ook nog eens de manier waarop (kerstboom in beeld)

Maar volgens mij ging het daar niet zozeer over (begrijpend lezen is moeilijk voor me :P)?

Het zijn de oikofoben-fobieërs die het zijn die zich druk maken over het verval van onze cultuur: “Nu mag de koning ookal geen winter-feestboom in beeld meer hebben” janken ze, terwijl die er nooit stond zowizo. Best wel sneu eigenlijk zo een Wierd Duk!

Zelfde zie je bij Trump. Die heeft de USA weer groot gemaakt nu met zn ‘prettig kerstfeest’ tweet.

Niet dat Obama dat voorgaande jaren niet deed ofzo, terwijl hij, Trump het juist niet deed met zn ‘fijne feestdagen’

Maar hé, #fakenews is de nieuwe waarheid voor de Duk debieltjes!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 KJH

Jeetje. Stroman-argument much? Toegegeven, de voorbeelden in Nederland zijn niet zo frappant als in de Angelsaksische wereld, en we hebben dan ook geen Gloria- of Sunny-achtig figuur die wat de import van wat dat betreft die voortrekkers-rol hier te lande wil spelen. Maar het is niet alsof er niet wat voorbeelden te noemen zijn. Dat kan, gezien de wereldwijde trends, gewoon niet on-bediscussieerd passeren (en discussie is al wat hier gebeurt – het is niet alsof het woord van Weird Duck wet is, right?)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Welk stroman-argument? Loopt Duck niet te zeuren over de afwezigheid van een kerstboom naast de koning dan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Henk van S tot S

Stond er ook een kerstboom naast de kribbe van de bastaardzoon van Spiekerjozef?
;-)
Persoonlijk heb ik de kerstkomedie nooit serieus genomen en stuurde alleen nieuwjaarswensen aan familie en vrienden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Manfred

@3 “En dat bepaalt rechts.”

Nee, dat bepaalt de grondwet. Dat de koning de aap des vaderlands is en symbool staat voor alles wat er goed en verkeerd is en die je mag uitlachen zonder dat ie wat terug mag zeggen behalve zijn kersttoespraak waar hij mag zeggen dat we hem vooral met z’n allen samen moeten uitlachen. Of iets over zijn kamerplanten, schilderijen of kerstboom moeten zeggen.

De koning is precies zo relevant als onze commentaren op hem.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 kneistonie

@7:

zijn kersttoespraak waar hij mag zeggen dat we hem vooral met z’n allen samen moeten uitlachen.

Hier wreekt zich mijn onbekendheid met kerstboodschappen, want zei hij dit werkelijk, of is dit een snaakse grol van u zelve?

De gedachte dat er symmetrie zit in Het Moment van de aap en de apen des vaderlands is overigens wel aantrekkelijk.

  • Vorige discussie