De onmogelijke wederopstanding van Internet Explorer

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het onmogelijke blijkt mogelijk: Microsoft is van plan nog dit jaar een nieuwe, losse versie van Internet Explorer uit te brengen. U weet wel, die browser die -zo betoogde de software gigant onlangs nog in Brussel- onmogelijk te scheiden valt van het besturingssysteem Windows XP.

De voornaamste wijzigingen zouden beveiliging betreffen, en het besluit zou niets te maken hebben met het inmiddels gestaag afkalvende marktaandeel ten gunste van Firefox dat meer dan 25 miljoen keer werd gedownload sinds 1 november. Op zich is een nieuwe en veilige IE versie een goed iets, want de huidige versie is al meer dan 3 jaar oud, maar het lijkt eerder een kosmetische en PR ingreep dan een echte nieuwe browserversie. Want het gerammel van het veiligere Firefox aan de achterdeur in combinatie met negatieve pers over Microsofts eigen beveiliging wordt in Redmond we degelijk opgemerkt, of zoals de voor Internet Explorer verantwoordelijke Dean zegt:

I think of today

Reacties (6)

#1 bicat

“De vraag is dus of internetters met W98 en W2000 van plan zijn om voor veel geld van besturingssysteem te veranderen alleen om van deze browser gebruik te maken, zeker wanneer je weet dat de volgende versie van Windows, Longhorn, als alles meezit ergens eind volgend jaar zal uitkomen.”

Weinig internetters zullen ‘veel geld’ voor een OS betaald hebben. Vraag het Peter R. de Vries maar.

  • Volgende discussie
#2 Grobbo

De meeste mensen betalen gewoon voor hun OS omdat dat met een nieuwe pc meekomt. Overigens zit niet iedereen in het hippe kringetje dat alleen illegale software gebruikt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 bicat

Klopt. Maar als u zegt: ‘De meeste mensen..’, dan heb ik daar twijfels bij. Illegale software gebruiken is niet hip, dacht ik. Een Ipod schijnt hip te zijn. Met illegale MP3’s :)
(En ik heb er geen, uiteraard)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Broodje banaan

Denk jullie echt dat het De Meeste Mensen een ruk kan schelen of ze met een oude of een nieuwe browser surfen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jan des Bouvrie

@Broodje B.: precies. De meeste mensen zullen gewoon naar de computer winkel gaan en zeggen: “ik wil een computer”.
Waarop de verkoper vraagt: “wilt u ook kunnen internetten?”
De klant zegt dan: “Ja! dan kan ik lekker por.. eh… nieuwsberichten op de computer bekijken!”.
Verkoper:”Nou, dan moet u er ook internet explorer bijkopen. Kost maar een schijntje hoor en we installeren het er standaard voor u bij! (en ik vang lekker provisie van Microsoft)”.
Klant: “Oh, nou doe maar dan”

M.a.w. als microsoft het een beetje slim speelt via hun verkoopkanalen, blijft iedereen gewoon IE gebruiken. Sterker nog: als de mensen het dan eenmaal gekocht hebben, gaan ze al helemaaaal niet meer over naar Firefox. Dat zou immers geld weggooien zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 caprio

FireFox = Mozilla = Netscape

Het verhaal achter Netscape is bekend waarschijnlijk, dat was de browser-monopolist totdat dat IE werd. Microsoft gaat beetje bij beetje dezelfde weg op, alleen zijn ze erg traag van inzicht doordat ze financieel zo machtig zijn. MS geeft steeds meer gratis software weg. Ze bewandelen meerdere strategische paden tegelijkertijd heb ik het gevoel, ze wedden op alle paarden in de race, tot de laatste honderd meter, ze de 2 snelste paarden opkopen, en de snelste diskjockey op hun eigen paard plompen. Maar desondanks blijft de markt wegvreten aan MS zowel front als backend. OpenSource community heeft een erg trage ontwikkelingstijd maar is uiteindelijk simpelweg beter, groter, sterker.

  • Vorige discussie