Terwijl de Nederlandse pers zich druk maakt over zeilende tieners en Islamitische bruggenbouwers, sterven steeds meer zonen en dochters van krantenlezers en televisiekijkers in een lege woestijn, hier ergens ver vandaan. Ze zijn scholen aan het bouwen en leren mannen met baarden hoe je moet stemmen.
En ze worden uiteengereten door bermbommen, geplaatst door diezelfde mannen met baarden. Die overigens donders goed blijken te weten hoe verkiezingen werken. In de provincie Kandahar zijn er volgens de New York Times door 25 duizend kiezers 350 duizend stemmen (op Karzai) uitgebracht. Hoezo, de Afghanen weten niet hoe ze moeten stemmen?
Om het thuisfront op de hoogte te houden gaat kritische waakhond van de democratie Reporter ter plaatse onderzoek doen. Embedded. Nadat zo’n beetje iedereen die ooit een stukje in de krant heeft geschreven heeft, een website onderhoudt of met zijn hoofd op de televisie is geweest al all inclusive op kosten van Defensie in Afganistan is bijgekomen van de drukte om niks in eigen land. Inclusief shockbloggers, tv-presentatoren, cabaretiers, soapacteurs en romanschrijvers.
En wat ontdekt het neusje van de zalm van de Nederlandse onderzoeksjournalistiek? Dat het harstikke goed gaat in Afghanistan! De verkiezingen verlopen zonder grote incidenten en volgens Duitse slagerminnende NAVO commandant Mart de Kruif zijn we ‘aan het winnen.’ De Kruif gaan we nog veel vaker zien. De uit zijn dagboek voorlezende emogeneraal doet het goed op televisie.
Maar het kan erger. De Volkskrant meldt vandaag dat het Nederlandse volk achter onze jongens blijft staan, “het incasseringsvermogen van de Nederlandse samenleving blijkt groter dan gedacht”. Slechts iets meer dan de helft van de Nederlanders is trots op de boerenzonen in Afganistan en slechts 37% is voor de missie, maar er zijn ook ander manieren waaruit blijkt dat de Nederlanders als één man achter hun militairen staan.
Zo zijn er een hele hoop bumperstickers verkocht met de tekst ‘Steun onze troepen in Afghanistan’ en steken tienduizenden op veteranendag ‘een symbolische anjer’ in hun knoopsgat. Alsof dat nog niet melodramatisch genoeg is, sluiten Noël van Bemmel en Theo Koelé het artikel af met het protofascistische artefact Je maintiendrai.
Wat wordt er eigenlijk gehandhaaft? L’honneur, la foy, la loi De Dieu, du Roy, de mes amis et moy? Of de patriottische zelfcensuur van de als een circusleeuw gedresseerde Nederlandse pers?
Reacties (32)
Herbert Grönemeyer is een Duitse zanger en acteur, geen ‘slager’.
Haha, heb je dat nummer gehoord in de Reporter uitzending? Als dat geen schlager is.
Maar goed, het kostte me inderdaad enige moeite om Grönemeyer en het woord schlager op 1 pagina samen te vinden.
@Robert: Niet overdrijven he? Er wonen naar schatting ongeveer 325.000 mensen in Kandahar, dus ervan uit gaande dat de helft daarvan stemgerechtigd was (in Afghanistan is ongeveer 53% van de bevolking 15+), hebben we het maar over een opkomstpercentage van ruim 215% (hoewel waarnemers het eerder hadden over 25.000 stemmers die je noemt). Dat ligt ruim binnen de mogelijkheden van de gemiddelde voetbalprof.
Verder verbaas ik me inderdaad over de gebrekkige berichtgeving over de overduidelijke verkiezingsfraude in Afghanistan, vooral in vergelijking met die over vermeende fraude in één van haar buurlanden.
Nou ja, gelukkig kunnen we die stickers meestal nauwelijks zien, beweert de site die ze verkoopt…
Het idee komt oorspronkelijk uit Amerika en Canada, waar 'de lintjes' een gele kleur hebben en bijna te zien zijn op bijna elke auto
Dit is ook echt een wenkbrauwenfronser:
Het is als 'de twaalfde man van een voetbalelftal': De supporters op de tribune!
Ben benieuwd wie er over televisierechten aan het onderhandelen is.
Trots OP de boerenzonen, neem ik aan?
Trouwens wel handig, die extreem lage werkelijke opkomst. Op die manier valt het niet zo erg op als je er een paar honderdduizend stemmen bij fraudeert.
De Nederlandse pers is niet kritisch genoeg over de missie in Afghanistan? Ik moet de journalist nog ontmoeten die voorstanders is!
@stoethaspel euh, ja. dank.
@nick Ja, gek he. Tegenstander zijn en dan een beetje een artikel eindigen met ‘Je maintiendrai’. Hoeveel dagen na de begrafenis van Leijsen zouden ze weer kritisch mogen zijn?
Eén Vandaag mag het vandaag al: http://www.eenvandaag.nl/binnenland/35071/blijft_de_steun_voor_uruzgan_
@6: Je kunt je afvragen of dat wel kritisch genoeg is, gezien de magere kritiek op de regering die mede door Nederlandse soldaten in het zadel gehouden wordt.
@9: Hoeveel kritiek wil je hebben? Afghanistan komt niet meer elke dag in het nieuws, nee, maar dat heeft volgens mij zeer weinig te maken met een gebrek aan kritiek van journalistiek Nederland. Ik kan alleen De Telegraaf bedenken die zich nogal eens positief uitlaat over de missie, maar goed, hoe serieus kan je die krant nemen?
@10: Meest gelezen krant van Nederland? Nee lijkt me niet serieus te nemen. Elsevier laat zich overigens ook wel vaker positief uit over de missie Afghanistan en zelfs de TV is niet onverdeeld negatief over de missie of zelfs maar het regime Karzai. Maar al te vaak krijgen generaals en Middelkoop vrij baan om hun verhaal te verkopen en er is veel embedded berichtgeving, die ook zelden negatief van klank wordt (omdat dan de zandhazen, die goed gemediadrilled zijn door diezelfde generaals, veel aan het woord komen).
Toch wil ik nog even reageren op 2 dingen hier, die naar mijn mening onjuist zijn.
Ten eerste, kan je zeuren over de ‘embedded’ media onder het juk van defensie. Echter, eerlijk is eerlijk, niemand hoeft embedded te gaan; ze zijn vrij te gaan waar ze willen. Dat de meeste journalisten dat niet durven/willen kan je moeilijk het leger verantwoordelijk voor houden maar eerder het bedenkelijk niveau van onze journalistiek.
Ten tweede, is gronemeyer verre van slager en als je zijn tekst van dat liedje hoort is meteen duidelijk dat dat veel dieper gaat dan menig artiest
Trouwens, statements zoals deze:
(omdat dan de zandhazen, die goed gemediadrilled zijn door diezelfde generaals, veel aan het woord komen).
tja, wat heb je eraan. Onderbouw het, laat bewijs zien, toon het aan, en roep niet zomaar wat; anders ben je net zo ‘laag’ bezig als de mensen op wie jij kritiek hebt.
Ik weet nog steeds niet wat ik er van vinden moet, na al die jaren. Wellicht dat meer mensen daar last van hebben en zich daardoor van een oordeel onthouden? In mijn omgeving zijn uitgesproken voor of tegenstanders in de minderheid.
zeg dombo, alvorens een stuk te publiceren eerst wat naslagwerk doen graag. Zou je sieren. Kijk eens bij wikipedia ‘Herbert Grönemeyer’. Wat een belediging deze zanger schlagers toe te dichten!
@13: Oké, het kan ook zijn dat ze volledig zelfstandig hun mening hebben gevormd die precies overeenkomt met die van de woordvoerder of commandant die eerder aan het woord kwam en ben ik gewoon iets te achterdochtig en heb ik een ietwat verkeerd beeld over in hoeverre soldaten voor zichzelf mogen denken als het gaat om het geven van een mening.
@12: Ik stel ook helemaal niet dat het de fout van defensie is dat er zoveel embedded berichtgeving is. Ik richtte me vooral tot Nick, die het heeft over kritische media en laten we eerlijk zijn, embedded journalisten horen daar zelden bij, terwijl ze wel een groot deel van de berichtgeving over Afghanistan vormen. Die kritische media vallen dus nogal tegen en ik kan me dus prima vinden in je uitspraak over het bedenkelijk niveau van de journalistiek.
Wellicht helpt het ook niet dat we (de gemiddelde Nederlander) nooit iets van Afghanistan hebben geweten. Iets over waar het ligt, de naam van een hoofdstad, iets over Taliban of Talibaan, Russen die er knokten en oude beelden die werden opgeblazen. Meer niet. Moeilijk te zeggen of het er nu beter gaat dan eerst. Daarom ook moeilijk te beoordelen of die oorlog zin heeft gehad. Soms moet je een regiem verdrijven (blij dat dat in 1945 gebeurd is) maar soms niet. Ik denk dat de nederlandse journalisten (en het publiek) vooral gefaald hebben door zich niet in afghanistan te verdiepen VOOR de oorlog. Toen ouwehoerden we liever zeventien uur per dag over een transfer van KlaasJan Huntelaar of een steekpassje van Arjan Robben. En dat doen we nu nog.
Wellicht helpt het ook niet dat we (de gemiddelde Nederlander) nooit iets van Afghanistan hebben geweten.
De gemiddelde Nederlander hoeft maar éen ding over Afghanistan te weten: het is geen land, maar een strijdtoneel. En anders dan België, dat een vergelijkbare positie in Europa had, wordt er nog altijd om gevochten.
circusleeuw? windhond!
Een erg eenzijdig en daarmee erg slecht artikel. De hele pers scheert men over een kam.
De uitzonderingen zoals Arnold Karskens van De Pers of Joeri Boom van De Groene Amsterdammer worden bijvoorbeeld niet genoemd.
Het past goed in de hetze tegen de media die er op complot- en onzinsites wordt gevoerd. Niet meer dan dat. Een erg eenzijdig en daarmee slecht artikel.
@Robson: Uh, Arnold plaatst bij ons ook zijn bijdragen, dus die is van de “nieuwe” kant :-)
https://sargasso.nl/archief/2009/05/29/gelijkgeschakelde-pers/
Wat me opvalt bij berichtgeving over de ‘Steun’ van de Nederlandse bevolking dat we een beetje Amerikaanse taferelen krijgen. In de trent van, als je ze niet steunt ben je geen patriot.
De vraagstelling van de enquettes is zeer belangrijk. Ik ben zelf tegen de oorlog in Afghanistan, maar daarmee zeg ik niets over onze militairen. De militairen doen hun werk, dat de overheid ze naar een oorlog stuurt is iets anders.
Nu wordt de ‘Steun’ gebruikt als rechtvaardiging van de oorlog. En dat is logisch dat men dat doet, want binnenkort moet er weer een besluit over een verlenging (die er echt niet zou komen, maar dus nu echt wel) genomen worden, en zo wordt de opinie positief gedraaid voor een verlenging. Beetje bij beetje de media bespelen en die trappen er weer in.
Zo was het volgens mij ook geen toeval dat vorige week donderdag pas bekend werd dat de dode in Hoek van Holland door een politie kogel omgekomen was. Heel toevallig 1 dag voor het rapport over Apeldoorn.
@Robson Arnold Karskens en Joeri Boom zouden het eerder met me eens zijn denk ik. Ze zijn over het algemeen niet erg te spreken over de manier waarop ‘verslag’ wordt gedaan over Afghanistan.
Joeri Boom: “Embedded journalistiek is (…) een noodoplossing. Het kan een goed beeld bieden van de Nederlandse manier van oorlogvoering en het Defensie-beleid in Uruzgan, maar veel meer dan dat is niet mogelijk als een journalist (letterlijk) tekent voor beperkingen die de krijgsmacht oplegt.”
Over 5 jaar zijn “we” nog aan het winnen. Wie denkt dat dit snel over is, is erg naief.
Daarnaast zijn veel van die bermbommen anti-tankmijnen, geleverd door… de Amerikanen! Jawel, in de jaren 80 massaal aan het anti-communistische verzet (nu bekend als de Taliban) geleverd.
Nausea: vraag me af of ook jij alle info hebt verzameld alvorens een mening te geven. Heb je naar Reporter gekeken? Dan had je kunnen vernemen dat er niet gesproken werd over ‘we zijn aan het winnen’, maar de zin ging verder… ‘aan het winnen op het gebied van veiligheid’. Had dus niets over ‘winnen van een oorlog/gevecht te maken.
Nausea: vraag me af of ook jij alle info hebt verzameld alvorens een mening te geven. Heb je naar Reporter gekeken? Dan had je kunnen vernemen dat er niet gesproken werd over ‘we zijn aan het winnen’, maar de zin ging verder… ‘aan het winnen op het gebied van veiligheid’. Had dus niets over ‘winnen van een oorlog/gevecht te maken.
Robert Buzink: bericht aan Nausea geldt ook voor jou. Een journalist behoort zijn werk grondig te doen en geen halve quotes te citeren waardoor context wat verdraaid wordt! Daarmee maak je jezelf ongeloofwaardig.
@14, die nog steeds niet weet wat te denken na al die jaren. Misschien is Malalai Joya een interessante stem in dit woud van opinies (en waarom is zij nooit een ster in Nl geworden?). In ieder geval iemand die weet waar ze het over heeft (van de vluchtelingkampen tot in het Afghaanse parlement, om daar weer uitgeschopt te worden) en ondertussen met goede argumenten tegen de bezetting blijven: http://malalaijoya.com/movies/joya_hardtalk_bbc.htm
Dank Keest!
@Robert Buzink Nu noem je ze wel in een reactie, maar in je artikel zeg je niet dat er ook verslaggevers zijn met de instelling van deze twee verslagevers.
Uit je artikel maakt iedereen op dat de hele pers verdoemd is.
@25 Over de veiligheid die zou verbeteren is Nederland de grootste leugenaar. Jaar in jaar uit verslechtert de veiligheidssituatie, iets wat Duitsland, Italie en de VS in het verleden wel gewoon toe hebben gegeven.
Vooral Maxime Verhagen en legerleider generaal Peter van Uhm hebben hierover de meest vulgaire leugens verteld.
Tja, de Nederlandse Pers klopt zichzelf al jaren op de borst, maar is echt beneden alle niveau. En het wordt er helaas niet beter op met alle beschuldigingen dat ze “links” zouden zijn worden ze alleen nog maar platvoerser, korter door de bocht en nalatiger.
ANP berichtjes overtikken is toch het standaard niveau denk ik wel eens van een journalist. Er zijn nog wel echte bikkels. Maar in een wereld waar het er niet echt omgaat dat je diepgang brengt, maar meer dat je 24/7 de snelste bent kan je ook weinig diepgang meer verwachten.
Een aantal buitenlandse kanalen is gelukkig wel een stuk beter.
Burgerslachtoffers in Afghanistan. Bevat schokkende beelden.
http://www.youtube.com/watch?v=krHV9iT20zw&feature=player_embedded
Dat Nederland dit met de NAVO aanricht in Afghanistan, dat hoort men zeer, zeer, zeer zelden in de pers.