De Nachtmerrie van UPC

Vanmorgen stond in de Metro dat de helft van de Nederlanders overweegt om binnen een half jaar over te stappen op digitale televisie, maar dat er tevens nog veel onduidelijkheid over is wat dat precies inhoudt. Sommigen denken een nieuwe -digitale- televisie nodig te hebben, en weten vaak niet wat het precies inhoudt. 150 euro betalen voor een decoder ziet overigens bijna niemand zitten.
Digitale televisie heeft een scherper beeld, en de mogelijkheden zijn veel uitgebreider dan bij analoge televisie, denk aan meerdere audiokanalen, informatielagen onder programma’s, video on demand, televisie pauzeren en meer zenderkeuze. In theorie zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt, maar het het aanbieden van alle nieuwigheden is niet direct altijd in het voordeel van de aanbieders die geleidelijke invoering vaak prettiger vinden.

Tot op heden gaan de meeste mensen er nog van uit dat televisie en internet twee gescheiden kanalen zijn, maar al dit jaar zal daar verandering in gaan komen. Televisie aanbieders en internetproviders zullen samensmelten of elkaars werkzaamheden gaan aanvullen, zodat we over een tijdje zullen praten over Broadband Service Operators (BSO’s). Bedrijven die internet, televisie en telefonie zullen aanbieden in een kakofonie van kleuren en smaken. En dan begint het interessant te worden voor de consument.

Op dit moment zit vrijwel iedereen via de onvermijdelijke kabelboer vastgebakken aan enkele standaard pakketten, en ga je digitaal dan word je nog steeds verplicht geconfronteerd met ongewenste zenders. De toekomst zal vermoedelijk een ander beeld geven, want de grote spelers op de internetmarkt in Nederland bereiden zich serieus voor om de mediamarkt op te gaan met eerst telefoon en later dit jaar televisie. En dan is er ineens keuze te over.
De kabelbedrijven zullen er van gruwen, want in plaats met KPN te wedijveren over breedbandinternet zullen ze ineens hun unieke positie als televisie-aanbieder kwijt zijn, Digitenne niet meegerekend. En waar KPN het redelijk doet sinds ze geen monopolist meer is valt het succes van een bedrijf als UPC, dat de afgelopen bepaald geen charme-offensief jegens haar klanten heeft gevoerd, met geen mogelijkheid te voorspellen.

Met meerdere aanbieders zal er meer en meer op prijs en inhoud worden geconcurreerd. En op flexibiliteit, want het meest waarschijnlijke scenario is een basispakket met de standaard nederlandstalige zenders, en daarna 50 cent per kanaal per maand extra. En wanneer je niet meer hoeft te betalen voor Rai Uno, Duitsland 3 en TRT zou dat wel eens erg interessant kunnen worden, zeker wanneer er -zo gaan de geruchten- te kiezen valt uit minimaal 600 zenders. En wie zal winnen? De partij die zoveel mogelijk zenders aanbiedt voor zo min mogelijk geld natuurlijk.

2005 wordt het jaar waarin multimedia ook

 1. 2

  Er zijn diverse bedrijven mee bezig nu ja, zie maar de wanadoo reclame met de triple-play box (Internet, TV en telefonie), versatel zal ook wel met zoiets komen, met veel voetbal ;)

 2. 6

  Het zal pas interessant worden zodra we niet meer voor de publieke omroepen te betalen hoeven, maar mogen kiezen of we er wel of niet voor betalen (en dan dus wel of niet ernaar kunnen kijken).

 3. 8

  Ik vind publieke omroepen een teken van beschaving. Dat niet alles paar populair moet zijn en anders van de buis verdwijnt.

  En ik ben benieuwd waar Egor op zou afstemmen als hij geen PO meer zou bekijken.

 4. 9

  even half offtopic: iemand nog het RTL4 journaal gezien gisteravond? Daar kwamen ze een maand na dato nog even met Fox-columnist Cal Thomas aankakken terwijl Cal Thomas allang door Sargasso het stenen tijdperk is in ge-google-bombardeerd.
  Commerciele televisie…poipoipoi wat zijn ze weer alert….

 5. 10

  Voor wie het nog niet wist:
  Die perfide publieke omroep BBC bombadeert iedereen ongevraagd met digitale televisie en radio. Met een kastje van de Aldi kan je deze signalen uit de lucht vangen en decoderen. Schande! Ik kijk zelf graag naar BBC 3…

 6. 17

  Ach ja de schotel. Helemaal vergeten ja, nadeel is alleen dat je maar een zender tegelijk kunt kijken, dus het een kijken en het ander opnemen werkt volgens mij niet. Ben benieuwd of dat met die digitale tv wel gaat lukken, die stem je ook af mbv een kastje namelijk… zou wel minder zijn.

 7. 19

  Effe P2P-en en kijk eens wat ik vind: Een opname van SAT1 met Nadine in een witte trui in een cabrio (37 MB, MPEG1, 3min37sec). En een reportage over een fotoshoot met Nadine en Betty Ballhaus opgenomen van VOX (25 MB, DivX4, 4min15sec). Iemand interesse?

 8. 23

  wat ook vaak vergeten wordt is dat je niet meer op meerdere tv’s in huis kan kijken tenzij je per tv een aparte decoder en abonnement neemt.. Tel uit je ‘winst’.

 9. 24

  De KPN heeft zich al diep ingegraven hoor.
  Zolang je nog een kabeltje in de meterkast hebt zitten die ooit door de KPN geleverd is betaal
  je daar 20 euro per maand voor.
  Dus ook al ga je via een andere aanbieder TV kijken, internetten of wat dan ook? Van die 20 euro kom je pas af op het moment dat je echt het abonnement van de KPN opzegt en dan ook niet meer in het telefoonboek staat.

 10. 25

  Ja, dat zou de redding van de kabelboeren kunnen zijn, want die zijn naast de energiebedrijven de enigen die een kabeltje naar binnen hebben lopen.

  Overigens hebben ze in Duitsland onlangs wel weer een zeer bemoedigende proef gedaan met internet via het lichtnet. Nuon gaat het daarom ook maar weer eens proberen.

  Overigens voel ikzelf het meeste voor internet via de waterleiding, maar mijn bronnen zeggen dat dat er voorlopig nog niet inzit.