Midterm 2014 | De Nachtmerrie-agenda van Ted Cruz

Foto: copyright ok. Gecheckt 11-02-2022
Serie:

NIEUWS - Ted_Cruz,_official_portrait,_113th_CongressHet ziet er naar uit dat de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behouden en de Senaat heroveren. De Texaanse Teaparty senator Ted Cruz gaat er van uit. Hij was in 2013 de drijvende kracht achter de Government Shutdown en hij weet precies wat de Republikeinen na 4 november moeten doen.

In de USA Today van 19 oktober ontvouwde Cruz in tien punten zijn eigen plan, dat wat hem betreft moet dienen als wetgevingsagenda voor de Republikeinen in het nieuwe Congres. Hij zal het ook gebruiken als programma voor zijn eigen kandidatuur voor het presidentschap in 2016.

Cruz staat een groeiagenda voor en hij is een groot voorstander van werkgelegenheid. Je verzint het niet. Briljant gewoon, banen en economische groei. Hoe Cruz dat gaat bereiken vertelt hij er helaas niet bij. De Tea Party Texaan leest voor uit het grote rechtse sprookjesboek.

Cruz stelt voor de zoveelste keer voor de hervorming van de gezondheidszorg af te schaffen. Obamacare is immers socialistisch en dus de duivel. Cruz wil verder een vlaktaks invoeren, zodat iedere Amerikaan ongeacht zijn inkomen hetzelfde belastingtarief betaalt. Daarnaast wil Cruz een amendement toevoegen aan de Grondwet dat de federale overheid verplicht tot begrotingsevenwicht. Cruz heeft nog meer rood vlees voor zijn ultraconservatieve achterban in petto, zoals een boekenonderzoek bij de Federal Reserve en het invoeren van strenge grensbewaking met Mexico om de immigratie uit Zuid-Amerika tegen te gaan. Hij vreest een generaal pardon voor illegale immigranten die Amerika binnenkomen. Tenslotte wil Cruz keet schoppen in het Midden-Oosten onder de noemer van het ‘herstellen van Amerikaans leiderschap in de wereld’.

Cruz werpt zich op als leider van het rechtse populisme in de GOP met een kansloos, kortzichtig, naargeestig verhaal dat vooral bedoeld is voor zijn roodgenekte Texaanse achterban. Cruz is neoconservatieve wijn in een Tea Party jasje. Gelukkig gelooft niemand buiten de uiterste rechtervleugel van de Republikeinse Partij in ultraconservatieve sprookjes. De kiezers in het midden zijn wel wijzer. Cruz is dan ook vooral de gedroomde tegenkandidaat voor Hillary Clinton bij de presidentsverkiezingen in 2016.

Reacties (7)

#1 Bismarck

“Cruz is dan ook vooral de gedroomde tegenkandidaat voor Hillary Clinton bij de presidentsverkiezingen in 2016.”

Tot blijkt dat meer dan de helft van de stemmende Amerikanen een vrouw als president toch echt te ver vindt gaan.

  • Volgende discussie
#2 Richard

Contradictio in terminis:

‘Hopeloos genuanceerd’

Vs

‘Het grote rechtse sprookjesboek’

Linkse mensen en democratie: het gaat maar moeilijk samen!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gronk

@bismarck: ik denk dat Condoleezza Rice qua acceptatie kansrijker zou zijn dan Hillary, omdat Hillary bij uitstek wordt gezien als vertegenwoordiger van de democratische partij ‘oude stijl’. Haar achtergrond (Clinton!) zet meer weerzin dan haar vrouw-zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 chp

Schreef Jos Lubbers voorheen niet voor DDS? Ik herinner me propaganda artikeltjes als “ObamaCare is één groot economisch fiasco”. Nu op Sargasso is het ineens “De Nachtmerrie-agenda van Ted Cruz”. Zijn er twee Jos Lubbersen? Heeft Jos Lubbers het licht gezien? Of is Jos Lubbers een hoernalist die zijn lezers naar de mond schrijft?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Fons

Nou om eerlijk te zijn is het bovenstaande best genuanceerd als je het hele stuk leest in USA Today.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 JANC

@2: Heb je het stukje verder gelezen? Het is genuanceerd. De schrijver had er ongenuanceerd van kunnen maken “Het grote kiezersbedrog van rechts Amerika door oplossingen te geven voor problemen die er niet zijn (vlaktax) en geen oplossingen te geven voor reeele problemen (meer banen, hoe?)”.

  • Vorige discussie