De marketing van Kluun is plagiaat uit het hiernamaals

Wij schrijvers zijn jaloers op de verkoopcijfers van Kluun. Al zou zijn uitgever een boek van Kluun met louter lege bladzijden uitgeven, dan zal het nog meer verkopen dan onze armzalige intellectualistische exercities. Maar dan dit.

ad12Afgelopen donderdag zat Kluun bij Char, het medium. Nou is dat niet echt een verrassing (de voormalige reclameman weet alles over doelgroepsegmentatie), maar wat er aan bod kwam, wel. Na het gebruikelijke broddelwerk over vage ziekten en Kluuns overleden ex-vrouw, kwam ene Oom Ad (‘Something with an… A… and a D…? Ad?’) aan bod. ‘Ik hoopte al dat hij langs zou komen,’ zegt Kluun semi-geëmotioneerd. ‘Did he commit suicide?’ vraagt Vrouwe Botox. En hij zou ook tekens geven. Via een radio, of via de lichten.

Ja, alles klopt.

ad2Niet zo gek. Twee jaar geleden kwam Oom Ad namelijk al uitgebreid aan bod. En Kluun vertelde Yvon Jaspers al precies wat Char aan Kluun zou vertellen. Speelt Kluun zijn verbazing en emotie?

Of is het nieuwe boek nu al bij voorbaat een bestseller omdat het format is ingebed in een heerlijke mousse van RTL, tikkeltje bovennatuurlijke verschijnselen en emo-literatuur? Ja natuurlijk. Als Kluun zich niet meer kan herinneren dat hij exact dezelfde foto van Oom Ad overhandigde aan de redactie van Char als twee jaar geleden bij Wonderen Bestaan, dan moet hij misschien wat minder hard carnaval vieren.

 1. 1

  Geachte reaguurders, kom svp niet aan met zurige klachten als “nu pas een columnpje over een uitzending van vorige week…”. Van Aalten was scherp, stipt en op tijd zoals altijd (vrijdag reeds ingestuurd). Alleen de postbus van de redactie zat de afgelopen week boordevol creationisten folders en pabo-gidsen. Ik: Atlas en Jezus Christus in het lichaam van een gepensioneerde worstelaar neem bij deze alle schuld op me.

 2. 11

  Ehm, voor de duidelijkheid: 10, dat ben ik niet.

  Deze post was overigens vrijdag al getikt, toeval dat het samen met de twitterhoax van Kluun vandaag samenviel.

  Een behoorlijk onzinnige twitter-actie, die elke kritiek op Char onderuitschoffelt.

  Je zou bijna denken aan conspiracy: ‘zie nou wel,’ zeggen ze bij RTL, ‘er zijn lelijke jongens die Char willen bedonderen!’

 3. 12

  @11 Ik heb even iets gemist, geloof ik.

  Maar los daarvan: Als je bij Char aanschuift, zegt dat dan bij voorbaat al niet dat je of aandachtgeil bent of niet helemaal lekker in je hoofd?

 4. 14

  Ik vind Kluun niet elitair genoeg om hier op Sargasso te bespreken. Laten we aub op het literaire niveau van Donald Duck blijven.