De marathon van Uruzgan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Weinig postings op Sargasso vandaag, zoals u ziet. De ene helft van de redactie zat in de achtertuin bij het zwembadje met de kinderen te spelen, terwijl de andere helft de marathon van Rotterdam liep, die trouwens nogal cru door Ivo Opstelten werd onderbroken. De boel werd ineens zonder enige waarschuwing afgeblazen en liet een heel leger recreatieve lopers in vertwijfeling achter, met de finish niet eens in zicht. Alsof het zogenaamde noodscenario bij te warm weer in een paar minuten door de organisatie in elkaar was geflanst. Dat het een zooitje was die hele organisatie staat buiten kijf, want aan water was ook al een schromelijk gebrek.

De redactieleden van Sargasso, ook zij die met uitdrogingsverschijnselen in het ziekenhuis belandden, eisen daarom subiet hun inschrijfgeld terug!

Wist u trouwens dat die marathon van onze jongens in Uruzgan vandaag nog veel meer uithoudingsvermogen kostte? Deze loop was verder ook prima georganiseerd. Alleen al om al die Talibanstrijders weg te houden van het parcours was een perfecte organisatie nodig. Verder was er volop water verkrijgbaar! Volgend jaar rent daar vrijwel zeker een redacteur van Sargasso mee, om te laten zien dat we best wel ballen hebben. Mits onze reiskosten worden vergoed natuurlijk. En onze jongens dan nog niet weg zijn uit Uruzgan…

Reacties (10)

#1 zazkia

Hmm ja die boel op stelten man wil natuurlijk niet t zelfde gezeur als guusje in nijmegen.

 • Volgende discussie
#2 plebs

Oh, maak je geen zorgen, “onze jongens” zitten daar nog wel een jaar of vijf…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 esgigt

En, geen uitvallers door de hitte?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Rik

Als zelf (helaas geblesseerde) hardloper kan ik me erg vinden in het betoog van de 3 broers. Te warm? Dat maken we zelf wel uit! Dat is zeker niet voor de organisatie en al helemaal niet voor de in NL heersende “warmtehysterie” om te beslissen. Wat ze hadden kunnen doen is lopers er op kunnen wijzen het voor sommigen erg moeilijk was. Dan hadden mensen die het beroerd hadden zonder schuldgevoel kunnen uitstappen. Volstrekt onnodig en puur uit een vrees om een “2e vierdaagse” te worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Yevgeny Podorkin

Zo’n marathon in een wereldstad (want dat is het…een wereldstad..daar waar het geld verdient wordt en elders in Nederland over de balk gesmeten..) vergt een enorme en degelijke organisatie en planning. De diverse medische hulpdiensten en politie moeten mankracht en materieel inplannen. Parcours sluit je niet zomaar even af voor een uur of 5,6. TV- rechten/reclame/sponsoren niet te vergeten…de 20.000 lopers inlichten…marathon (1, 2 dagen van tevoren) vervroegen naar b.v. 08.00 is uitgesloten.

Als er dan 10 mensen met uitgedrogingsverschijnselen in het ziekenhuis belanden met vierdaagse Nijmegen in het achterhoofd…niet onlogisch. Zo’n evenement is hedentendage door een dergelijke organisatie mochten er doden vallen niet meer te verantwoorden. “Mensen zijn oud en wijs genoeg, heroïek meneer, 27º!..watjes!”. Maar als je een marathon op een christelijke manier wilt uitlopen moet je een jaar lang kilometers maken (iedere week 50 – 100 km). Wennen aan vochtverlies/ zuurstofopname/ verbranding/ verzuring. Pakweg 2, 3 duizend deelnemers kunnen onder normale omstandigheden (niet voor niets in april) die afstand al nauwelijks aan…laat staan met die temperaturen! En d’r waren genoeg punten in het parcours (hetzij door organisatie, hetzij publiek met tuinslangen) Maar ongeoefende lopers krijgen het gewoon niet meer “aangedronken”. Ook niet met geconcentreerde isotonische drankjes. De maag gaat sputteren, kan het niet meer aan. Sommigen worden door uitputting/ uitdroging ronduit raar in het hoofd doordat de chemische huishouding op tilt slaat. Kunnen geen rationele beslissingen meer maken. Het lichaam maakt ongehoorde hoeveelheden adrenaline en ander ergs. Komen met opengesperde ogen als in een roes over de finish…heftig emotioneel tranen en ander fraais lekkend uit álle lichaamsopeningen…en wie ruimt die teringzooi allemaal weer op?….

Vanuit de organisatie gezien terechte beslissing…maar als je je zo graag wilt doodlopen…go your gang…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 HansR

Misschien hebben die hardlopende broers toch niet helemaal gelijk. Het verhaal van YP doet mij nu pas denken aan Gabi Andersen-Schiess. Dat was echt een bizar gezicht haar over de finish te zien komen. Deed me weer denken aan de film They Shoot Horses, Don’t They?.

Vooruit, misschien had Opstelten toch gelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Johan

@Yevgeny Podorkin: Vervroegen was een optie, maar indien dit logistiek niet mogelijk was geweest, had men vooraf de boodschap kunnen communiceren dat de uiterste doorkomsttijd vervroegd zou worden. Op dit manier had iedereen zelf kunnen beslissen om niet mee te doen. Mijn belangrijkste boodschap in de open brief was dan ook: ieder ander besluit dan nu genomen is, was beter geweest.

@HansR: Gisteren heb ik ook een dame zien lopen op dezelfde manier als deze Gabi Andersen. Dus nogmaals: ieder ander besluit dan nu genomen is, was beter geweest.

Als ik dit vooraf (desnoods om 10.55 in de ochtend) geweten had, had ik ook mijn pijlen op de marathon van Enschede gericht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Yevgeny Podorkin

Die Zwitserse inderdaad HansR….prachtig…van mij mag het. Er bestaan speciale runnersflesjes..0,2 l…drie slokken per 5 km zoiets, meer kan lichaam toch niet aan…ook geoefend.

Zit wat in Johan.

De echte hobbyisten zijn zo de dupe geworden van die ronduit onvoldoende getrainde en ludieke idioten inderdaad waar ik op doelde…die hadden met een uiterste aankomsttijd misschien verstek laten gaan…

Iedereen een medallie zal de afweging geweest zijn…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Yevgeny Podorkin

..ze hebben eerst aangekeken hoe e.e.a. zich ontwikkelde. Was de makkelijkste manier…hek bij erasmus dicht gooien…organisatorisch op zeer korte termijn..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 martine

ik denk dat wij hier in Uruzgan ons iets meer gerealiseerd hebben wat een marathon , 10 of 20 km betekent in deze omstandigheden. De waarschuwing vd sportinstructeur voor de aanvang vd loop was dan ook dat je na de loop weer inzetbaar moet zijn en dus met verstand moet lopen.
Als ik hier beginnen was met mijn normale marathon tempo had ik zeker uit kunnen stappen na 20 km. Misschien hebben veel lopers dat zich niet gerealiseerd in Rdam en zijn ze te hard weg gegaan. En dat is nu eenmaal niet mogelijk met zulke temperaturen. Moet je je doelen wat bijstellen vrees ik, hoe jammer het ook is. Uiteindelijk willen we allemaal een pr lopen of een streeftijd gaan lopen.
Maar hier heeft niemand 1 klacht gehad van uitdroging, onwelwording of reanimaties……kortom, de militairen hebben met verstand gelopen.

 • Vorige discussie