De LHC als tijdmachine

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland

Simulatie van de creatie van een Higgs deeltje (credit:CERN)Al voor Einstein werd er druk gespeculeerd over de mogelijkheid van reizen door de tijd, maar nadien kreeg het zowaar een wetenschappelijk sausje. De relativiteitstheorie en de kwantummechanica houden die mogelijkheid namelijk open. Weliswaar volstrekt theoretisch, maar intrigerend genoeg om wetenschappers al decennia lang bezig te houden. Meer dan een gedachtenspel inde studeerkamer was het echter nooit.

Volgens Tom Weiler and Chui Man Ho van Vanderbilt University is er nu echter een apparaat dat de theorie zou kunnen testen, namelijk de Large Hadron Collider (LHC) in Genève. Het tweetal geeft toe dat het een vergezochte mogelijkheid is, maar ondenkbaar is het niet. Er zijn experimenten mogelijk met de LHC die hun theorie zouden kunnen testen. Dat kan overigens niet meteen. Eerst moeten andere experimenten met het apparaat tot resultaat leiden.

De LHC is gebouwd om op zoek te gaan naar het laatste elementaire deeltje dat nog nooit gemeten is, het zogeheten Higgs boson. Volgens sommige theorieën zou bij de creatie van het Higgs boson nog een deeltje verschijnen, het Higgs singlet. Dat singlet zou in een vijfde dimensie terug kunnen springen in de tijd. Vooralsnog is de gedachte even exotisch als de creatie van miniatuur zwarte gaten in de LHC, maar voor het uitproberen van intrigerende theorieën is dat apparaat nu eenmaal gebouwd.

Weiler en Ho blijven dus voorzichtig. Zelfs als het allemaal lukt zoals zij speculeren, gaat het om elementaire deeltjes die een fractie van een seconde teruggaan in de tijd. Als je het precies controleert, zou het misschien zelfs mogelijk zijn informatie in dat deeltje te stoppen en zo mee te sturen. De wildste dromen van de science fiction blijven buiten bereik.

Reacties (2)

#1 dramklukkel

De onderzoekers claimen in één van die artikelen dat er geen tijdparadoxen zijn. Ook dat informatie zenden mogelijk zou moeten zijn. Wat zou er gebeuren als je partjes informatie naar het verleden stuurt die de LHC opdragen die partjes NIET te sturen? Toch een paradox… of dan maar een zwart gat?

  • Volgende discussie
#2 Joost

De natuur heeft vast nog een paar leuke trucs om dat soort problemen op te lossen. :-)

  • Vorige discussie