De kritische clips van Lucanet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

 

Sinds enkele jaren plaatst pianiste Lucanet filmpjes op YouTube. Haar eerste clip, Bruintje van Gerard Atema, was al eens als dagsluiting te horen en te zien op Sargasso.

In de videoclips laat Lucanet haar pianovoordrachten begeleiden door bewegende beelden. De meeste clips zijn gemaakt in samenwerking met beeldende en/of videokunstenaars. Mooie voorbeelden hiervan zijn: Circus Polka van Stravinsky, RGB-memory, geheugen in kleur, muziek van Simeon ten Holt en Gavotte van Schönberg.

In 2011 was Lucanet bijzonder productief, ze plaatste zeker tien nieuwe muziekclips op YouTube. Opvallend is dat haar clips politieker worden. Naar aanleiding van de protesten tegen de bezuinigingen in de kunstsector maakte ze het schattige clipje Mars der beschaving met muziek van Ludwig van Beethoven. In november verscheen De ogen van Eva met muziek van C.F. Johnson: Cum Bag Rag. Ook deze clip laat zich lezen als protest tegen de maatschappelijke ontwikkeling door de keuze van woorden die op het gezicht van het meisje verschijnen. Op kerstavond kwam Lucanet met Occupy Amsterdam – it’s time to wake up, een video gemaakt op het Beursplein met als achtergrondmuziek een etude van Chopin.

Met deze kritische clips komen we bij een belangrijk omslagpunt in het videowerk van Lucanet: droegen haar clips aanvankelijk consequent de namen van de muziekstukken, in 2011 komt ze vooral met video’s waarbij de titels verwijzen naar belangrijke gebeurtenissen of zaken die haar bezighouden. Ook Koninginnedag, Zelfportret en Spoorbrug zijn voorbeelden van deze nieuwe insteek. Om welke muziek het gaat, dat lijkt op de tweede plaats te komen.

Toch kwam Lucanet in 2011 ook met video’s volgens de oorspronkelijke formule: clips die geheel in het teken van de muziek staan, bijvoorbeeld: Brahms op. 118, no.2

Wil je meer muziek beleven? Bezoek dan eens het kanaal waarop meer clips van Lucanet te vinden zijn.

Tip: luister en kijk de video’s helemaal uit. En als je uitgekeken bent, klik dan het beeld weg, niet de muziek!

Reacties (2)

#1 Hans

Die 58500.- wil ik ook wel per jaar verdienen,
dat zou al mooi zijn.

  • Volgende discussie
#2 larie

Ja..mmm…heb zelf ook zo’n gevoel van “jump you f%^&ers. Maar op mijn rondgang op die plek, de middag en later in de avond, vond ik het een zooitje vreemd volk en een goed gesprek over de dingen bleek een gedachte te ver. In de avond waren vrijwel alle tenten leeg. Behalve het koffiepunt.

  • Vorige discussie