De komende Corona crash

ANALYSE - Het lijkt alsof ’s lands bestuur in een parallel universum leeft waar er geen toekomst bestaat, alleen het heden. En dat ze daarom opnieuw pas reageren op de zoveelste golf als het al te laat is.
En toch hier weer opnieuw een poging uit te leggen welke ellende er ons nog te wachten staat, in de hoop dat er iemand uit zijn droomtoestand ontsnapt.

Ik loop langs de huidige situatie, met ervaringen uit het verleden om vervolgens duidelijk te maken wat er de komende drie weken grofweg staat te gebeuren. Daarna volgt nog wat uitleg over de factoren die een rol spelen, zoals vaccinatie. Om vervolgens te eindigen met een strenge blik op de bestuurders.

Maar eerst de basis. Vandaag zit Nederland op een gemiddelde van 19.000 besmettingen per dag. Dat is 50% hoger dan enig moment eerder in de epidemie.

Aantal positieve corona tests per week

Maar alleen positief getest zijn en een beetje snotterend thuis zitten, is natuurlijk geen reden tot paniek. Alleen is het nog steeds zo dat een deel van deze mensen in de problemen komt en naar het ziekenhuis moet, of zelfs op de IC komen te liggen. En er zullen er ook een aantal overlijden.

Momenteel liggen er 1900 mensen met Covid-19 in een verpleegbed en 450 op de IC. Dat leidt nu al tot spanning in de ziekenhuizen en uitstel van reguliere zorg.
Maar hier gaat het niet bij blijven. Want in het afgelopen anderhalf jaar hebben we geleerd dat er een redelijk vast aantal dagen zit tussen de eerste constatering dat iemand Covid-19 heeft en het moment dat een ziekenhuis nodig is. Dat ligt ongeveer op 8 dagen nu. En het duurt vaak nog wat langer voor iemand doorschuift naar de IC. Daar gaan we nu uit van gemiddeld 12 dagen na moment van eerste verschijnselen.
Dat betekent dat we voor de opnames van vandaag moeten kijken naar het aantal gevonden Covid-19 gevallen respectievelijk 8 en 12 dagen geleden. Hierbij hebben we dan vervolgens nodig de recente cijfers over de verhouding tussen aantal gevonden gevallen en ziekenhuisopnames en IC-opnames.
Drie lijngrafieken die ontwikkeling verhouding gevallen versus zkh, ic en sterfte aangeven

8 dagen geleden waren er iets meer dan 15.000 gevallen. 1,7% daarvan gaat naar het ziekenhuis, ongeveer 240. 12 dagen geleden hadden we 13.000 gevallen, daar gaat 0,35% naar de IC, ongeveer 48 dus. Als u over drie dagen bij NICE cijfers checkt (het duurt altijd even voor ze bijgewerkt zijn), zult u zien dat dit aardig in de buurt zit. Dan moet u vervolgens weten dat een ziekenhuisopname voor Corona gemiddeld 8 dagen duurt. En een IC opname maar liefst gemiddeld 16 dagen.
Dan krijg je dus bij oplopende besmettingen en dus ook oplopende opnamecijfers een “stapeling” in het ziekenhuis.

En dan moeten we weer kijken naar de dagcijfers die vandaag gepresenteerd zijn. Met ruim 21.000 gevonden gevallen hebben we dus over 8 dagen ongeveer 400 nieuwe ziekenhuisopnames en over 12 dagen 75 nieuwe IC opnames. En dat is wat we deze week iedere dag alvast moeten reserveren in de ziekenhuizen. Daar kunnen we nu niets meer aan veranderen.

U snapt dat deze ontwikkeling dus binnen twee weken een onhoudbare situatie oplevert. Een eenvoudige doorrekening geeft dan tegen de 3.000 verpleegbedden gevuld en 600 IC bedden. En dat terwijl de zorg al anderhalf jaar op zijn tenen loopt, er een ziektepercentage van 14% is bij de zorgmedewerkers en veel andere zorg nu al uitgesteld moet worden.
Even sec naar de IC gekeken, is dan de max al bereikt. En het stopt over twee weken natuurlijk niet plotseling.

 

 

Voor we over sterfte beginnen misschien ook goed om nu even te laten zien hoe deze ontwikkeling zich verhoudt tot de modellen die het RIVM aan de regering presenteert zodat die zich kunnen voorbereiden op wat komen gaat. Hier de modellen van begin november, waar de eerste nieuwe maatregelen (mondkapjesadvies, qr-codes in uitgaansgelegenheden) op volgde. Op die modellen hebben we de huidige ontwikkeling afgebeeld.

U ziet, we zitten nu al aan de bovenkant van de modellen. En nog geen effect merkbaar van de maatregelen.

Dan even over de sterfte. Die volgt dus nog wat later. Op dit moment overlijdt 0,3% van de positief getesten na gemiddeld 16 dagen. Oftewel, van de 21.000 mensen die vandaag een positieve uitslag kregen, zijn er over 16 dagen zeker 60 dood. Daar is niets meer tegen te doen. En iedere dag dat we nu weer 21.000 gevallen of meer hebben, iedere keer opnieuw 60 sterfgevallen 16 dagen later.

Tenminste, 60 als Covid-19 geregistreerde sterfgevallen. In Nederland is er geen meldplicht voor dood door/met Covid-19. Dus blijft veel verborgen. En dat blijkt ook al een hele tijd uit de wekelijkse sterfterapportage van het CBS. Vorige week lag de oversterfte op 800. Terwijl het geregistreerde aantal Covid-19 sterfgevallen 160 was. Een deel van die oversterfte kan overigens komen door uitgestelde zorg.

En voor alle duidelijkheid, dit bovenstaande plaatje gaat over het verleden. Over 2 weken gaat het om 400 officiële sterfgevallen per week, minimaal.

Maar we zijn er nog niet. Want helaas is het zo dat de hoge dagcijfers van vandaag niet de piek zijn. Het aantal gevallen stijgt nog steeds met 40% per week. Dat betekent dat de 21.000 gevallen van vandaag volgende week vrijdag 29.000 zullen zijn. U kunt zelf de calculatie maken hoeveel opnames en sterfte dat dan weer met zich meebrengt.

Dan even de factoren die meespelen.
De vaccins. Werken die dan niet of zo? Jawel, die werken wel. Prima zelfs. Minder kans om ziek te worden, veel minder kans om in het ziekenhuis te komen. Alleen… veel keer een kleine kans levert nog steeds aanzienlijk veel gevallen op. Heel simplistisch gezegd. Stel is sprake van heel weinig mensen die besmettelijk rondlopen. U als gevaccineerde komt er dan (zonder al te veel maatregelen) hooguit 1 per week tegen. U gooit dan twee keer met een dobbelsteen. Als u twee keer zes heeft wordt u ziek. En anders volgende week een nieuwe kans.
Maar nu lopen er ineens heel veel besmettelijke mensen rond, omdat er sprake is van een ongecontroleerde uitbraak. Dat betekent niet 1 keer per week dobbelen, maar 2 keer per dag. Het duurt dan niet lang of ook u gooit twee keer zes.

Dus ja, een vaccin verkleint de kans op ziekte en opname, maar de maatschappij zorgt dat u vaker moet gokken en dat meer mensen meedoen in het gokspel. Kortom, dan stroomt het ziekenhuis alsnog vol.

Nu zijn er natuurlijk mogelijkheden om het dobbelen te voorkomen. Maar daar loopt het al een hele tijd spaak in dit land. Onduidelijke regels, te snel verdwijnen van maatregelen, niet goed communiceren, ontduiken van regels, niet houden aan regels…. etc… Zoals we nu met de geldende regels omgaan, zijn we misschien van een week op week groeipercentage van 60 naar 30% aan het zakken. Maar dat blijft groei.
Het enige wat gaat helpen is een drastische vermindering van het aantal contacten dat iedereen heeft. En daarbij maak ik geen onderscheid tussen gevaccineerden en ongevaccineerden of geteste mensen of ongeteste mensen. Geen van de wegen leveren nu 100% garantie op. En bij de enorme verspreiding die we nu al hebben, is ieder contact een gok.

Nu hoor ik u denken, maar als dat zo is, dan loopt dit toch volledig uit de hand? Waarom grijpt er dan niemand in?

Tja. Zoals gezegd heeft de huidige regering inmiddels een reputatie van te laat reageren. En daar lijkt geen verandering in te komen. De houding blijft heel sterk op het heden gericht. Zoals blijkt uit deze uitspraken van de minister:

Coronaminister Hugo de Jonge zei zojuist na de ministerraad dat we “nu niet in #codezwart zitten en ook niet bijna”. Als je naar de IC-bezetting van nu kijkt heeft hij gelijk: er liggen momenteel 881 mensen op de IC, de ziekenhuizen zijn bezig op te schalen naar 1150 bedden.

— Pim van den Dool (@pimvandendool) November 19, 2021

Maar leest u ook eens de beantwoording van een vraag uit de Tweede Kamer over de zorgcapaciteit door de minister. Op geen enkel moment inzicht in de komende ontwikkelingen. Alleen maar op het heden hameren.
Hetzelfde geldt voor de belangrijkste adviseur, dhr van Dissel.

De beste metafoor die ik ervoor kan bedenken, gaat over wat begin dit jaar gebeurde bij de overstromingen in met name Duitsland. Er was een enorme wolkbreuk in de bergen/heuvels, die was aangekondigd. Een aantal deskundigen wezen al direct op het gevaar: “Al dat water komt straks in 1 keer naar beneden”. Maar er werd te laat op gereageerd. De beek werd een woeste rivier die alles meesleurde.
En dat gebeurt nu ook. Een aantal mensen kijkt naar de wolken en de heuvels en wat daar zich ontwikkelt. De minister voelt misschien wel nattigheid, maar is bezig met een schepje de beek wat breder te maken en de mensen te vragen om even niet het toilet door te spoelen en vast hun paraplu uit te klappen.

En hoe amusant de metafoor misschien ook is, deze nalatigheid kost mensenlevens en heel veel leed.
Er vallen de komende weken en maanden honderden zo niet duizenden onnodige doden. Duizenden mensen zullen heel lang last houden van Longcovid. De honderden mensen op de IC zijn jaren bezig met het verwerken van het trauma, en zullen maanden worstelen om er fysiek weer bovenop te komen. Zorgmedewerkers raken ziek of overspannen, de zorg zal nog vele jaren nodig hebben om de schade in te lopen en weer op krachten te zijn. En een klein deel van de jeugd zal ook jarenlang ernstige gevolgen ondervinden van wat een onschuldige infectie leek.

Ik verwijt ’s lands bestuur ernstige nalatigheid in hun taak te zorgen voor de volksgezondheid. En is geen enkel excuus. Het “oh, dit verrast ons” bevestigt alleen maar de incompetentie.

Maar wat nu dan?
Eigenlijk is het al te laat voor serieuze maatregelen. Na de zomer hadden de versoepelingen nooit zo snel doorgevoerd mogen worden. Zes weken geleden hadden weer nieuwe (goed uit te voeren) maatregelen ingevoerd moeten worden, zoals meer thuiswerken, overal mondkapjes en meer sturen op isoleren zieke kinderen.
Nu helpt alleen een totale lockdown nog maar een beetje. Maar dan ook echt een volledige lockdown. Maximaal thuiswerken, scholen dicht, geen vrienden of familie op bezoek, horeca en uitgaansleven dicht, alleen essentiële winkels open, etc… En dat zeker 3 weken.
Alle andere varianten zullen deze golf alleen maar over langere tijd uitsmeren en de zorg langer overbelast laten. Er bestaan geen aangename of makkelijke keuzes meer.

Ik wens iedereen de komende weken veel sterkte en wijsheid toe. En probeer vooral zelf zo min mogelijk bij te dragen aan de verspreiding.

Naschrift 20-11-2021: Als de minister zegt dat hij denkt dat de ziekenhuizen het net aankunnen en dat dat acceptabel is, dan betekent dat hij ook minimaal 60 sterfgevallen per dag acceptabel vindt. Maar dat is dan de spreekwoordelijke olifant in de kamer.

Reacties (34)

#1 Frank444

Steeph, ik snap je verbazing. En ik kan het ook niet uitleggen. Als je alleen al de besluitvorming rond het vuurwerk ziet, dan lijkt het inderdaad of er een paar kleuters in Den Haag aan de macht zijn. Hoe moet dit nu een crisis besturen? Je zou bijna op een staatsgreep hopen.

Ik ben eigenlijk al een week vrijwillig in een harde lockdown gegaan en ik houd dit nog wel vol. Het is mijns inziens nu ieder voor zich. Maar voor een 50-er met een goede thuiswerkbaan, is dat makkelijker dan een 20-er.

Het zijn interessante tijden en stay save.

 • Volgende discussie
#1.1 Steeph - Reactie op #1

Op de achtergrond spreek ik met ervaren crisismanagers. Die vinden de aanpak om te janken.
En ja, nu is het vooral aan ons om toch zoveel mogelijk contact te beperken en zo min mogelijk mee te werken aan de verspreiding.
En proberen intussen gezond te leven. Lastig zo.

#2 gronk

Het beeld wat ik heb is dat van Dissel (de door de overheid aangestelde corona-opperexpert) zich compleet heeft vastgebeten in het idee dat corona een soort mazelen is — je krijgt het een keer, en daarna ben je voor de rest van je leven beschermd. Dat uit zich in terminologie als ‘gecontroleerd razen’ en schattingen van het soort dat er gedacht wordt dat er nog 4500 IC-gevallen te verwachten zijn. Probleem is: je kunt meerdere keren corona krijgen. Combineer dat met een afnemende immuunreactie in de tijd en het hele ‘mazelen’-verhaal wordt onzin.

Een ander waanidee is dat corona “na verloop van tijd minder ziekmakend zal worden, net zoals de griep”. Alleen is dat nergens op gebaseerd. Wishfful thinking op z’n best. D’r moet dan eerst een variant komen die minder ernstig is en zich of nog beter verspreidt, of vaccins ontwijkt (en dan nog: waarom zou je geen mixvariant krijgen met ernstigere symptomen). Voorlopig lijkt delta de dominante variant te blijven. Het zou zomaar kunnen dat corona net zo’n ziekte is als mazelen of polio — blijft aanwezig en krepeert het leven van mensen tenzij ze goed beschermd zijn met vaccins en boostervaccins.

En, eerlijk gezegd, ik vind dat we ’t Hugo de Jonge niet zozeer kwalijk hoeven te nemen. Die speelt de bestuurder die zich laat sturen door experts en doet alsof-ie alleen verstand heeft van schoenen. En de experts zeggen ‘laat het maar rondgaan’. Prima, komt mooi overeen met het liberale wereldbeeld van eigen verantwoordelijkheid en de economie voor alles. En lobbyclubs als de KHN, de KNVB en whatever staan te krijsen bij iedere maatregel, dus als je die lui een beetje hun zin geeft dan houden die ook hun mond. En mensen die in het ziekenhuis liggen, daar hoor je niks van, want die zijn geintubeerd.

Maar dat een ‘expert’ als van Dissel voor beleid kiest wat duizenden doden tot gevolg heeft, tienduizenden veroordeeld tot een maanden-of jarenlange recovery (al dan niet vermomd als long covid), corona het hele zorgsysteem laat slopen en ook nog eens de gok neemt dat corona zelf geen langetermijneffecten heeft (want het zou best kunnen dat je na jaaaren opeens vervroegd alzheimer-achtige klachten krijgt): dat is niet alleen een gok, dat is gewoon crimineel. Uit z’n functie zetten is wmb alleen nog maar het begin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Frank444 - Reactie op #2

Dag Gronk,

Jij zegt heel veel in je reactie en deze geeft ook aan dat je op een serieuze manier met de situatie omgaat, erover nadenkt en betrokken bent. Ik herken daar een en ander in.

Alhoewel ik het voor een groot deel met je betoog eens bent, wil ik ook mijn aanvulling geven. Er zijn al veel langer diverse coronavirussen (verkoudheidvirus) in de omloop en er zijn al veel langer mensen die daarvoor in het ziekenhuis komen. De hoop is, althans bij mij, dat dit coronavirus uiteindelijk ook een dergelijk verkoudheidvirus wordt, naast de rhinovirussen. Een minder ziekmakende mutatie is in mijn ogen realistisch. Ergens moeten we blij zijn met Delta, zodat we deze relatieve lage mortaliteit houden en deze niet kan worden verdrongen door een gevaarlijkere variant.

Wat betreft van Dissel. Die loopt momenteel ongeveer een jaar achter op de realiteit. Zo blijken mondkapjes nu wel te werken volgens internationaal onderzoek en is ventileren wel van belang. Waarschijnlijk krijgen we ooit nog eens te horen dat Vitamine D heel belangrijk is, terwijl dit al vanaf maart 2020 door Engelse en Amerikaanse vloggers/deskundigen (John Campbell, Roger Seheult) wordt geadviseerd. Hun advies is gebaseerd op peer reviewed onderzoek.

Ook voor jou. Stay Save.

 • Volgende reactie op #2
#2.2 Hans Verbeek - Reactie op #2.1

Bedankt voor je bijdrage Frank.
In deze publicatie van de Canadese overheid wordt uitgelegd hoe SARS-CoV2 waarschijnlijk een normaal endemisch coronavirus zal worden.
https://www.canada.ca/en/public-health/services/reports-publications/canada-communicable-disease-report-ccdr/monthly-issue/2021-47/issue-3-march-2021/seasonal-patterns-coronavirus-respiratory-viruses.html

Ik denk dat de weerstand tegen deze virussen vooral bestaat uit de aspecifieke weerstand in de slijmvliezen en dat antilichamen tegen dit soort virussen maar van beperkte waarde zijn. Immers 95% van de besmette mensen heeft niet of nauwelijks last van de corona-besmetting.

#2.3 Steeph - Reactie op #2

Een goed bestuurder laat zich niet door steeds door maar 1 adviseur influisteren maar organiseert tegenspraak. Om tunnelvisie te voorkomen.
Dat houdt Hugo al sinds vorig jaar zomer tegen, toen het RedTeam zich daarvoor aanbood. Hoefde hij niet perse aan te nemen, maar had dan wat anders georganiseerd.
Dus ja, het probleem ligt zeker ook bij hem.

 • Vorige reactie op #2
#2.4 gronk - Reactie op #2.3

Oh, maar ik ben veel te mild voor de Jonge. Maar dat komt omdat m’n verwachtingen tov bestuurders minimaal zijn. Ik beb zo’n beetje afgehaakt nadat de toenmalig minister van OCW (van der Hoeve) een debat wilde ‘Intelligent Design’, omdat ze het daar in amerika ook over hadden. Dat was de druppel. Ideologie en in het juiste netwerk zitten is belangrijker dan daadwerkelijk iets kunnen of iets voor elkaar krijgen.

 • Volgende reactie op #2.3
#2.5 Marcel Jongmans - Reactie op #2.3

Wat een helder betoog en zelfs ik snap het ;-) Ik vraag me wel af hoe dit zich verhoudt als een ziekenhuisdirecteur zegt dat er geen coronacrisis is in de ziekenhuizen, maar een personeelscrisis en dat de drukte qua corona nog steeds meevalt. Een directeur zou toch ook moeten snappen wat in deze blog/artikel staat?

Wat ik maar wil zeggen is dat ik heel veel heldere betogen hoor die allemaal lijken te kloppen, maar soms haaks op elkaar staan en dat maakt het voor de gemiddelde mens een bijna onmogelijkheid om goede afwegingen te maken. Nu beginnen ook leden van het OMT ’te muiten’ en soms gewoon andere dingen te verkondigen dan het kabinet aan beleid aan het maken is. Leg het maar uit.

Zelf denk ik dat het beperken van contacten, zeg maar het voorkomen van het in dit blog genoemde gokken, een hele goede, slimme manier is om zoveel mogelijk besmetting te voorkomen. Wat voor mij als een paal wel boven water staat, is dat onze bestuurders niet capabel zijn en deze crisis ronduit slecht managen.

 • Vorige reactie op #2.3
#3 okto

Tsja, herkenbaar Rutte. Die reageert zo op elk moeilijk dossier: net zo lang dralen en talmen met moeilijke maatregelen nemen totdat het echt niet meer uit te stellen is, en dan verbaasd zijn dat het zo uit de hand loopt. Dat zagen we met Stikstof, waar al jaren voor gewaarschuwd was, en toen zat ineens het hele land dicht. Dat zien we met klimaat. Dat zien we met de woningcrisis. Dat zien we met het fileprobleem. Dat zien we in de jeugdzorg.

Rutte is de man van het grote afwachten, de grote hete-aardappel-vooruitschuiver. Het is een politieke angsthaast die erg bang is om moeilijke maar nodige maatregelen te nemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Frank G - Reactie op #3

Het grote Polderen. Rutte en de Jonge zijn een product van een bestuurscultuur die in het verleden heel succesvol was: polderen. We schuiven een beetje hier, draaien aan dat knopje… op die manier is heel lang de angel gehaald uit grote problemen. Waar links extremisme in de jaren ’80 flink groot werd in de ons omringende landen, bleef het hier hanteerbaar. Waar andere landen grote volksnationalistische partijen kregen, hadden wij Janmaat.
Maar de tijden zijn veranderd, en het polderen heeft extreem veel achterstallig onderhoud gecreëerd, met name door hoe het is misbruikt om op grote schaal ons stelsel van solidariteit te ontmantelen.
Nu hebben we niet zozeer harde leiders nodig, als wel: harde democratie. Eerst vaststellen wat het probleem is, en in meerderheid besluiten dat het dient te worden aangepakt. Daarna pas kijken naar het (politieke) Hoe, en meerderheden organiseren voor het minste kwaad.

#4 Hans Verbeek

De vaccins. Werken die dan niet of zo? Jawel, die werken wel. Prima zelfs. Minder kans om ziek te worden, veel minder kans om in het ziekenhuis te komen.

Klopt helemaal. Maar de vaccins voorkomen niet dat het virus welig tiert in het neusslijmvlies van besmette mensen.
We weten al meer dan een jaar dat 95% van de besmette personen, niet of nauwelijks symptomen heeft. Die mensen laten zich niet testen of een paar dagen te laat. Het resultaat is dat het virus massaal om zich heen grijpt.
Dat is ook de strategie van verkoudheidsvirussen: zoveel mogelijk replicatie in zoveel mogelijk gastheren. Het virus is er juist op uit om de gastheren in leven te laten: dat vergroot de kans op verspreiding en voortbestaan. Virologen weten dit. Vaccins hebben eigenlijk geen effect op het aantal positieve testen.

Jammer dat je niet even stiekum vooruitkijkt naar oktober 2022, Steeph. Dan zal zich precies dezelfde situatie voordoen. Duizenden positieve testen. En de zieken en zwakkeren zullen weer met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis belanden.
Dit is altijd al zo geweest met verkoudheid en griep. SARS-CoV2 is al endemisch geworden.
Regeren is vooruitzien. Maar graag wel verder dan 6 maanden

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Hans Verbeek

Oftewel, van de 21.000 mensen die vandaag een positieve uitslag kregen, zijn er over 16 dagen zeker 60 dood.

Per week komen we dan uit op 420 sterfgevallen.
Dat is op zich niet zoveel als je het afzet tegen de normale sterfte in de wintermaanden: 3000 tot 3800 sterfgevallen per week.
Het wordt ook moeilijk om aan te tonen dat COVID zorgt voor extra sterfgevallen bovenop de normale sterfte.

Als er inderdaad significante oversterfte optreedt, dan kan je altijd nog een objectieve afweging maken of wij als samenleving die extra sterfgevallen accepteren (zoals bijv. verkeersdoden) of dat wij alles op alles moeten zetten om zoveel mogelijk sterfgevallen te voorkomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Co Stuifbergen - Reactie op #5

En als we de huidige oversterfte accepteren, komt een moment waarop de oversterfte nog hoger wordt.
En als we dat accepteren,…. (enzovoort).

Dan kunnen we beter nu in lockdown gaan, dan over een maand.

 • Volgende reactie op #5
#5.2 Steeph - Reactie op #5.1

Precies.

 • Volgende reactie op #5.1
#5.3 Hans Verbeek - Reactie op #5.1

En als we de huidige oversterfte accepteren, komt een moment waarop de oversterfte nog hoger wordt.

Bewijs ontbreekt, Co. Modellen en aannames voldoen niet.
De afgelopen anderhalf jaar hebben we gezien dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in het voorjaar daalt. Dat gebeurde in 2020 en in 2021. Dat zal in 2022 dus ook weer gebeuren.

 • Vorige reactie op #5.1
#5.4 Steeph - Reactie op #5

Los van wat je moreel acceptabel vindt aangaande extra sterfte, vind ik het nogal kwalijk dat dit niet benoemd wordt in de debatten. Vandaar ook mijn naschrift (later geplaatst).

 • Volgende reactie op #5
 • Vorige reactie op #5
#5.5 Hans Verbeek - Reactie op #5.4

Ik ga je sommetje wat moeilijker maken, Steeph.
De waarde voor infection fatality rate van 0,3% is waarschijnlijk aan de hoge kant.
Die waarde geldt vermoedelijk nog wel voor ongevaccineerden.
Als je gevaccineerd bent dan is de IFR een stuk lager… volgens de verhalen, die we continu horen.
Stel dat de kans op overlijden aan COVID na vaccinatie met 2/3 is afgenomen. de IFR wordt dan 0,1%.

In NL is 85% gevaccineerd. Dus bij deze aanname wordt de gemiddelde IFR in NL: 0,85 x 0,1% + 0,15 x0,3% = 0,13%
Van de 21 duizend positief geteste mensen overlijden er binnen 16 dagen 28 personen.

#5.6 Frank789 - Reactie op #5

[ Per week komen we dan uit op 420 sterfgevallen. Dat is op zich niet zoveel als je het afzet tegen de … ]

Krijgen we dat gebagatelliseer weer?
Per jaar hebben we pakweg 700 verkeersdoden. Per week zijn dat er “maar 13”.
Zullen we die doden nog even uitsplitsen naar gordelgebruik, helmgebruik, apk?
Juist, daar geven we honderden miljoenen per jaar aan uit omdat we die “extra” doden niet klakkeloos accepteren.
.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/49/dagelijks-13-doden-door-een-val

Ach, driekwart was 80-plusser dus dat is niet erg hé, mijnheer Verbeek

 • Vorige reactie op #5
#5.7 Hans Verbeek - Reactie op #5.6

Ja, Frank, we accepteren 3000 doden per week.
Onder die 3000 doden per week zijn ook mensen, die er wel klaar mee waren. Oude mensen, die een mooi rijk leven hebben gehad en niet nog maandenlang pijn wilden lijden. Maar ook jonge mensen die we niet kunnen overtuigen dat het leven echt de moeite waard is.

#6 Ben Wokke

Net als bij de toeslagenaffaire is het gevoerde coronabeleid politiek gestuurd. De media worden daar volledig voor ingezet.
https://twitter.com/Ron76996505/status/1461269282403368960?t=dZ-wkQhiK5ta4Eu1WHLRJg&s=08
https://twitter.com/wierdduk/status/1461741869671534595?t=guMGN5isJH1N4GW4Rronbw&s=08
Het enorm aantal patienten met meldingen van bijwerkingen na vaccinatie bij Lareb ( Groene-rekenkamer.nl constateert zelfs een onderraportage 88.000!) en BPOC2020 zullen (na)zorg nodig hebben.
Met alle ballen op vaccinatie (QR, G2 en verder) en het Jarenlang afschalen van de zorg is politiek opzettelijk aangestuurd op het zorginfarct en die gaat er dus ook komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 Frank789 - Reactie op #6

[ Het enorm aantal patienten met meldingen van bijwerkingen na vaccinatie bij Lareb ]

Iedereen kan daar bijwerkingen melden, het zijn geen officieel geconstateerde bijwerkingen.

Er zijn nu 800.000 keer bijwerkingen gemeld door 164.000 personen.
De meest gemelde bijwerkingen zijn gewoon onschuldig en hoeven niet per se van het vaccin afkomstig te zijn:

Vermoeidheid 82.314
Hoofdpijn 81.431
Je niet lekker voelen 80.343
Spierpijn 75.315
Rillingen 60.204
Pijn op de prikplek 51.132
Koorts 44.865
Misselijkheid 43.023
Gewrichtspijn 40.797
Zwelling op de prikplek 20.283

Kortom, 164.000 personen op 12.000.000 volledig gevaccineerden (bijna 24 mln vaccinaties) is slechts 1,4% klachten (of 0,7%). Mooi resultaat!

Verder moet je absoluut niet naar de wappies van de Groene rekenkamer of BPOC luisteren.

#7 KJH
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 KJH

En kijk. Ook al de eerste keer dat ik me kan vinden in een opiniestuk uit Het Parool: https://www.parool.nl/nederland/zorgexpert-chris-oomen-het-is-allang-code-zwart-pak-covid-aan-alsof-het-oorlog-is~bbe05e27/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 P.J. Cokema

Wat veel mensen ook niet realiseren (denk ik) is dat niet alleen de ziekenhuiszorg zwaar onder druk staat. Ook de huisartszorg, de buurtzorg heeft er last van. Het komt al voor dat ziekenhuizen grote moeite hebben om een patiënt bij ontslag ergens aangemeld te krijgen voor de nodige nazorg thuis.

Tel daarbij op de inmiddels bekende verhalen over (soms langdurige) nazorg bij huisartsen, buurtverpleegkundigen en fysiotherapeuten voor Covid patiënten die uit de ziekenhuizen zijn ontslagen, dan moet toch duidelijk zijn dat dit een ramp is die om drastische maatregelen vraagt? Wat valt daar niet aan te begrijpen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 gronk

Het beeld wat ik zo langzamerhand krijg is dat de huidige club bestuurders vindt dat burgers het maar zelf moeten oplossen. Je moet je zelf aan de maatregelen houden; als je niet ziek wilt worden moet je zelf maar in lockdown gaan; als je baas je dwingt om op kantoor te komen dan moet je maar een andere baan zoeken, etc. Mensen zonder mondkapje in de supermarkt? Dan moet je ze zelf maar aanspreken, want de BOA is te druk.

De overheid ’treedt terug’, en doet dit soort dingen allemaal niet meer. Daarom ook het hameren op de ‘eigen verantwoordleijkheid’: Als jongeren gaan zitten jammeren hoe zielig ze zijn dat ze niet kunnen zuipen en festivallen: prima hoor, ga maar feesten, de consequenties zijn voor jezelf. Ouders of grootouders overleden door de coronagolf? Jammer, had iedereen zich maar beter aan de maatregelen moeten houden.

En voor de mensen die dat te cynisch vinden: Any sufficiently advanced form of incompetence is indistinguishable from malice.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 siti

RIVM geeft toe dat het oplaaien van de infectie met de klimaat te maken heeft, wat mij doet denken aan het griep seizoen, waar veel ouderen die geen weerstand hebben overleden (bijna ieder jaar). Bovendien, op dit moment zijn veel meer mensen getest, vergelijkt met vorig jaar. Dus, met die gedachten gang denk ik dat deze pandemie zal ieder jaar rond deze tijd, terug komen, lijkt
wel vergelijkbaar met griep seizoen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 F3nr1r

Hm, interessante analyse echter gaat een virus nooit lineair door een bevolking heen.
Niet werkende maatregelen toepassen al helemaal niet. Mondkapjes, lock downs enzovoort er zijn zat landen met 95% compliance waarbij dit soort maat regelen weken van te voren zijn ingevoerd en ‘het’ nog steeds of uiteindelijk spreekwoordelijk feest was. Het voorkomt geen doden netzoals het afschaalen van de zorg er geen voorkomt. https://gupta-strategists.nl/storage/files/200521-COVID-goes-Cuckoo.pdf

De overheid is ook niet verantwoordelijk voor uw of mijn gezondheid. Zij (de overheid), heeft al tig keren laten zien dat ze absoluut niet en ik herhaal niet het beste met ons voor heeft. Als voorbeeld neem ik PFAS https://www.ftm.nl/artikelen/rivm-nederlanders-krijgen-te-veel-toxische-pfas-binnen
Weet u wat voor een effect PFAS op uw en mijn immuunsysteem heeft? Het is desastreus en toch mogen chemie bedrijven het gewoon lekker in het water dumpen hier in Nederland en elders. https://www.ftm.nl/tag/pfas
Kort samengevat, de overheid is u aan het vergiftigen terwijl veel mensen denken dat ze de volksgezondheid juist beschermen.

Anders zou u eens een heatmap moeten maken van de hoeveelheid PFAS die gemeten word door o.a. het rivm en maak dan eens een heatmap van de covid doden u zult schrikken en dit kunt u doorvoeren op EU niveau. https://www.atlasleefomgeving.nl/nieuws/kaart-brengt-definitieve-achtergrondwaarden-pfas-in-beeld

Onze kamerleden zijn ruggengraatlozen, deugdzaaiers, zelfverachters, bruikbare idioten die betrokken zijn bij iets wat ze ofwel volledig onderschrijven of gewoon niet begrijpen. Verwachten dat ze voor je opkomen en de wetten handhaven van het land waar we in leven, is helaas, op dit punt gewoon gevaarlijk en dom.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Gabi

“…dan betekent dat hij ook minimaal 60 sterfgevallen per dag acceptabel vindt.” Maar dat was toch van begin an het geval. Sturen op ziekenhuiscapaciteit, niet op de bescherming van de bevolking. Ik word er zo moe van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Pesper

Goed artikel, wat ik er niet in terugvind is de representativiteit van de gemelde dagelijkse positieve besmettingen. De werkelijke waarde ligt waarschijnlijk veel hoger.
1. Max test capaciteit GGD is bereikt. Dit is oa te zien in verhoogde positieve % bij constante hoeveelheid testen
2. Testen buiten GGD om, oa zelftests. Als deze positief uitvallen wordt er niet altijd een second opinion bij GGD getest
3. Algehele Covid vermoeidheid. “Het zal wel”, weekje uitzieken en weer door.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Hans Verbeek

Het aantal gevallen stijgt nog steeds met 40% per week. Dat betekent dat de 21.000 gevallen van vandaag volgende week vrijdag 29.000 zullen zijn.

Gisteren werden er 21.000 mensen positief getest, geen 29.000.
Er is iets mis met je aanname dat het aantal gevallen nog steeds met 40% per week stijgt. Of er is een andere beperkende factor (negatieve feedback) in het spel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15.1 Pesper - Reactie op #15

21000 positieve bevestigde besmettingen is het maximum bij een testcapaciteit van 95.000 en met 22% positiviteit.
Denk je niet dat als testcapaciteit bijvoorbeeld verdubbelt, het aantal positieve testresultaten ook omhoog gaat?

#16 Frank789

De komende corona crash of de nieuwe corona crash?

“61 van 600 passagiers uit Zuid-Afrika positief getest, variant nog onduidelijk”

Maar er zijn al eerder vliegtuigen uit Zuid-Afrika geland:

“Ook reizigers die eerder dan donderdag uit zuidelijk Afrika in Nederland zijn aangekomen moeten zich laten testen.”
Die lopen dus vrij rond. Volgens mij zijn we al te laat.

https://nos.nl/artikel/2407230-61-van-600-passagiers-uit-zuid-afrika-positief-getest-variant-nog-onduidelijk
https://nos.nl/liveblog/2407233-testoproep-voor-eerder-uit-afrika-teruggekeerde-reizigers-kans-groot-dat-nieuwe-variant-al-hier-is

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Micowoco
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 lezer

Goed artikel,
Heb je dit ook al kijkend naar de Omikron verwachtingen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie