De Khalino-crisis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Ditmaal nogmaals voor Berend ter Borg die de smaak te pakken heeft en ons het volgende stuk via de mail toezond.

De Khalino-crisis of Hoe de Russische provincie Kamtsjatka de sleutel is tot de mondiale olie- en voedselcrisis.

Beren, hier nog aan de zalm (Foto: Flickr/robnunn)

Khalino is een klein mijnwerkersdorpje in de Russische provincie Kamtsjatka. Deze provincie is waarschijnlijk bekend bij liefhebbers van het bordspel Risk, die zich er vaak over verbaasd zullen hebben wat voor een disproportioneel grote rol dit afgelegen gebied in het bordspel speelt. De globalisering heeft echter ook hier toegeslagen, en in de moderne wereldeconomie speelt ook het dorpje Khalino een sleutelrol.

Kamtsjatka is ’s werelds grootste producent van wilde zalm. Ruim een kwart van alle wilde zalm die gevangen wordt in de wereld is afkomstig uit Kamtsjatka. Jarenlang is het zo geweest dat de voedselprijzen laag waren, en wilde zalm door gekweekte zalm uit de markt gedrukt werd. Er werd relatief weinig gevist in Kamtsjatka, en dus was er zalm te over. De voedselprijzen zijn echter enorm gestegen, en dus ook het voer waarmee gekweekte zalm wordt vetgemest. Om deze reden wordt er nu zeer intensief gevist, en zijn de zalmvoorraden geslonken. Dit heeft een andere groep consumenten van deze zalm gedwongen om van dieet te veranderen. De afgelopen paar dagen is een grote groep bruine beren naar het dorp Khalino getrokken, om zich te goed te doen aan mijnwerkers en geologen. Deze hebben het werk neergelegd en zich verschanst in hun dorp, waar ze nu door de beren belegerd worden.

De economie van het dorp Khalino draait geheel om de plaatselijke mijn, waar platina gedolven wordt. Platina is het meest kostbare en zeldzame metaal van de wereld. Als alle platina van de wereld zou worden omgesmolten en in een (leeg) Olympisch zwembad zou worden gegoten, dan zou er maar een laagje platina van ongeveer 20 centimeter komen te staan. Zo zeldzaam is het. Natuurlijk is het zo dat de kleinste fluctuatie in de productie van een dusdanig zeldzame grondstof dramatische gevolgen kan hebben voor de prijs.

Het feit dat de productie in een volledige mijn stil is komen te liggen heeft als gevolg dat de prijs in één keer omhoog schiet, en dit heeft weer gevolgen in het Midden-Oosten. Oliesjeiks met meer geld dan smaak zijn namelijk verzot op sieraden van platina. Op het moment dat ze moeten constateren dat sieraden van platina plotseling veel duurder zijn geworden is er maar één stap die ze kunnen nemen: ze moeten de prijs van olie verhogen. Dit betekent dat boeren in de Verenigde Staten en Europa nog meer in de verleiding zullen komen om hun graan te laten gebruiken voor bio-brandstof, in plaats van voor veevoer. De prijzen van voedsel gaan omhoog, en dit leidt ook weer tot een toename van de overbevissing. Ook in Kamtsjatka. Met als gevolg dat nog meer beren gedwongen zullen worden om over te stappen van een dieet van wilde zalm op een dieet van mijnwerkers uit het dorp Khalino. Het is een vicieuze cirkel waaruit de wereld niet meer kan ontsnappen.

Reacties (6)

#1 Robert

Dit kan niet anders zijn dan een opzetje van Putin: de Russische beer. Kom er maar in Remco.

  • Volgende discussie
#2 wout

Ontsnappen? Simpel: beren afschieten, oliesjeiks afschieten, biobrandstofboeren afschieten.

Kortom, niets dat de Amerikanen niet kunnen oplossen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Robert

The world according to Wout.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Domino

Biobrandstofboeren afschieten heeft geen zin, dat werkt averechts, oliesjeiks afschieten heeft ook al geen zin, want dan komen er weer meer biobrandstofboeren. Arme beren. Het laat wel zien dat we in een keten zijn verstrikt geraakt waar niet meer uit te komen is.

Uiteindelijk rest de bekende kale biljartbal, wat ooit een welvarende vruchtbare aardbol was.

Hoe meer mensen, hoe sneller dat punt is bereikt. Plant u voort, plant u voort!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Robert

De aarde: de Mars in de toekomst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@2: Ik heb wel een redelijk vermoeden van de “oplossing” die gekozen wordt uit de drie keuzes die je geeft. Overigens vind ik het stuk behoorlijk speculatie, zolang de lezer in het ongewisse wordt gelaten over het aandeel in de platinumproductie dat die dat ene mijntje heeft en over het aandeel van de consumptie van oliesjeiks die de aankoop van platinasieraden inneemt.

Tot anders bewezen wordt, is mijn conclusie dat de hele problematiek vooral draait om de populaties wilde zalm, bruine beren, geologen en mijnwerkers in Kamtsjatka, waar buiten Kamtsjatka eigenlijk geen haan naar kraait en in Kamtsjatka wonen minder mensen dan in Ujjain. Waar? Juist.

  • Vorige discussie