De ideale burger van Sagem

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

vingerafdrukHet Franse defensiebedrijf Sagem gaan we nog vaker tegenkomen dan ons lief is. Het bedrijf voert nu twee grote projecten uit in Nederland: de centrale opslag van alle vingerafdrukken en de invoering van de Rijkspas. Ondertussen werkt Sagem hard achter de Europese schermen om ook in de toekomst verzekerd te zijn van biometrische klusjes.

Het is leuk om in de Raad van Bestuur van Sagem te zitten, want het kan niet op. Uit het jaarverslag over 2007: ,,This is a strong growth sector, since demand for protection of people and goods is skyrocketing in this changing and uncertain world. Governments in particular have to address this requirement, and are seeking increasingly reliable solutions.’’ Skyrocketing betekent een gemiddelde groei van 20 procent op jaarbasis. Naar eigen zeggen is Sagem de wereldleider in biometrische identificatie waarmee ‘individuele rechten gemanaged’ kunnen worden van burgers (ID-passen, kies- en verzekeringspassen, paspoorten), reizigers (immigratie, asielzoekers) en access control.

Begin deze maand lanceerde Sagem weer een leuk nieuw speeltje, de IDeal Citiz™.

,,IDeal Citiz™ is the first multi-Match On Card product to include fingerprint, iris and facial recognition technology. The combination of multi-biometry enhances the matching accuracy, giving much more reliability in holder authentication while respecting holder privacy – all holder biometry references remain secret and on the card (behalve als de opdrachtgever dat niet wil, zoals de Nederlandse overheid dat niet wil in het huidige paspoort, dt.). With IDeal Citiz™, Sagem Sécurité and its subsidiaries offers an all-in-one product that meets the full range of government ID requirements, including e-services, digital signature and travel applications. It addresses all ID application needs: national e-ID and corporate e-ID, healthcare/welfare card, driver license, resident permit and qualified signature.’’

Dan kun je zeggen, so what. Het is aan ieder bedrijf om nieuwe producten te ontwikkelen. Het is aan de klanten – in dit geval overheden – om al dan niet te besluiten om ze te kopen. Maar zo simpel zit het natuurlijk niet. Want wat overheden willen, wordt namelijk mede door Sagem bepaald.

De Britse NGO Statewatch bracht onlangs in kaart hoe het Europese veiligheidsonderzoek al jarenlang door grote soft- en hardware en defensiebedrijven wordt gevormd. De conclusies van het grondige en lijvige rapport liegen er niet om. ,,The research examined all 85 of the projects funded under the EU security research programme to the end of 2008, together with several thousand related EUfunded R&D projects from other thematic programmes. What also emerges from the bewildering array of contracts, acronyms and EU policies is the development of a powerful new ‘interoperable’ European surveillance system that will be used for civilian, commercial, police, security and defence purposes alike.”

,,Defence giants including Thales, Finmeccanica, EADS, Saab and Sagem Défénsé Sécurité are amongst a host of corporations to which the European Commission has turned to help set the agenda for security research, develop Homeland Security strategies for Europe, and bring the relevant security technologies ‘to market’. This comprehensive audit of the ESRP (het researchprogramma, dt.) shows that there has been only minimal democratic scrutiny of the programme and even less monitoring of its implementation. Ad hoc bodies created outside the formal EU decision-making structure like the “Group of Personalities”, “Security Research Advisory Board” and “Security Research and Innovation Forum” have instituted a ‘revolving door’ between multinational defence and IT contractors and government officials tasked with developing security policies at national and EU level.”

Het Franse defensiebedrijf zit vuistdiep in dit beïnvloedingscircus. Het hele biometrische paspoort is daar natuurlijk het perfecte voorbeeld van. De specificaties en inrichting werden achter de gesloten deuren van de internationale luchtvaartorganisatie ICAO besloten. Tijdens de beraadslagingen was Sagem ook geregeld aanwezig om hun kunde te tonen.

Sagem  leidde tevens een onderzoek naar 3D gezichtsherkenning ter waarde van 10 miljoen euro. Dit onderzoek is later gebruikt als wetgevingsadvies. Ook leidt Sagem het Europese project Staborsec (Standards for Border Security Enhancement) en heeft via dat platform al weer twintig profijtelijke ideeen kunnen spuien om onze grenzen nog veiliger te maken. Met behulp van de laatste biometrische snufjes natuurlijk. Ook toen het er een voorstel op tafel lag om ook de vingerafdrukken van zesjarigen op te nemen in het paspoort, wriemelde Sagem zich in het beleidsdiscours. Er waren twijfels over de kwaliteit en de bruikbaarheid van die afdrukken. Sagem kwam met een rapport, die vervolgens als broddelwerk werd weggezet. Je kan niet altijd winnen.

Onlangs stelde SP-Kamerlid Van Raak de vraag of het wel zo wenselijk is dat een buitenlands defensiebedrijf onze vingerafdrukken (en gezichtsscans!) beheert. Hij vroeg niet eens of het wel zo wenselijk is dat een buitenlands defensiebedrijf zo’n dikke vinger in de pap krijgt bij een rijksbrede toegangspas. (Antwoord van de minister op de eerste vraag: maakt u zich nergens zorgen over. Nieuwe medewerkers worden gescreend).

Ik vraag me echter af of het wenselijk is dat een bedrijf die met dit soort gevoelige gegevens werkt, een bedrijf dat een overduidelijk belang heeft om zoveel mogelijk van dit soort controletechnologie te verkopen, om zo’n bedrijf door de Europese achterdeur naar binnen te laten. Want hoe ziet de ideale burger er volgens Sagem uit? Volgens mij is dat vooral een gecontroleerde burger, die weinig in te brengen heeft.

Reacties (14)

#1 JSk

Goed en informatief stuk, dat ten eerste. Maar geeft de infiltratie van het “surveillance-en-veiligheids” complex niet veel meer het democratisch tekort van de EU weer dan de macht van bedrijven? Je redenering doet mij eerlijk gezegd een klein beetje denken aan de politici die ‘Angelsaksische speculanten’ de schuld geven van de Griekse crisis. Leuk voor de achterban, maar veel verder komen we er niet mee.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Zelfs al werden alle medewerkers gescreend. Punt is dat de Franse geheime dienst toegang heeft tot de vingerafdrukken van alle Nederlanders (inclusief bv. die van Balkenende).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 IdeFX

Zelfs al werd niemand gescreend. Punt is dat de Nederlandse overheid toegang heeft tot de vingerafdrukken van alle Nederlanders (inclusief bv. die van mijzelf). Oftewel, dit is ondergeschikt aan het werkelijke probleem. Erken je het werkelijke probleem niet, dan is het dus ook geen issue dat er een buitenlands bedrijf in betrokken is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 P

Herinner je je dat stukje uit zeitgeist waar die bankier antwoord op de vraag: “waar moet het allemaal toe leiden?” Antwoord: “Iedereen moet al z’n gegevens op een RFID chip hebben (paspoort, vingerafd, irisscan, bankrekening, etc.) en als we willen kunnen we het uitzetten….” Dit soort nieuws stemt mij altijd slecht, wetende dat het steeds dichterbij komt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jean

Wel handig zo’n pas.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Rene

(de “weggezet” link is broken)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Share

Blaffen is prima, sure. Maar bijt en ze blokkeren je pasje ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Martijn

Als ze zoals Sagem zegt de info alleen op de pas zetten en niets opslaan in een database, dan is er natuurlijk niets aan de hand en dan maakt het geen zak uit in welk land die pastechnologie wordt gemaakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Sven Nadran

Oproep: zorg ervoor dat die overheidsgluurders je biometrische kenmerken, vingerafdrukken e.d. nooit in handen krijgen.Zeg altijd: op zoek naar lieden met een criminele inslag, fraudeurs? Daar hebt u mijn data niet bij nodig. Vraag ook eens wat het belang van de overheid is om zoveel data op te(laten)slaan van Nederlanders die niets op hun kerfstok hebben.
http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=9175
(radiospotje van Binnenlandse Zaken al gehoord dat je je moet legitimeren als je gaat stemmen??)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Share

@9 Komisch omdat u zich op die manier per definitie verdacht maakt.
En je moest je de vorige keer ook al legitimeren. Zo raar is dat niet.

Sagem is gewoon Safran. En waar er vraag is leveren zij. Dat zouden wij ook es wat vaker moeten doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Martijn

Oh ja, nog iets: vingerafdrukken zijn nou net de persoonsgegevens waar ik geen zak om geef en die iedereen van me mag hebben.

Je hebt zeer privacygevoelige informatie, zoals medische dossiers, belastinggegevens, de inhoud van brieven en e-mails.
Dan heb je een wat mindere categorie, zoals de reisdata die wordt opgeslagen met OV-chipkaart of lokatiedata afkomstig van je mobieltje.
En dan heb je flutdata, zoals vingerafdrukken en DNA-profielen (let op: niet DNA-sequenties, dat is een heel andere orde van privacygevoeligheid.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Andreas

@Dimitri
“Sagem kwam met een rapport, die vervolgens als broddelwerk werd weggezet. Je kan niet altijd winnen.” De hyperlink onder ‘weggezet’ ontbreekt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Sven Nadran

@Share: over welke “vorige keer” heb je het eigenlijk? Die van 4-6-09? Want eerder dan laatste datum is NIET mogelijk, totaan 4-6-09(datum verkiezingen EU-parlement)was enkel je stempas voldoende.Verder heb je niets van mijn bijdrage gesnapt, iets dat ook op Martijn van toepassing is, het soort Nederlander dat voortdurend roept: ik heb niets te verbergen.
Degenen die dat roepen mogen van mij hun pincode op het voorhoofd laten tatoeëren, degenen die dat roepen zijn er debet aan dat de snuffelpraktijken van de overheid tot in het absurde worden doorgevoerd.
En daar werk ik niet aan mee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie