De grote uitverkoop

Foto: copyright ok. Gecheckt 22-04-2022
,

Hoe crises tot de uitverkoop van complete landen leiden.

Omdat ik wat Grieks bloed heb, wordt me geregeld gevraagd wat ik nu van de Griekse crisis vind. Ik vind er niet zoveel van. Ik kan de complexiteit, waarschijnlijk net als u, maar matig doorzien. Wat ik wel weet, van familie in Griekenland, is dat het land door en door corrupt is.

In dat verband vraag ik me al tijden af wat het nut is van de geëiste grootschalige privatiseringen. Ik begrijp best dat de Grieken een onderpand moeten geven voor hun leningen. Ook zie ik wel enig nut in het laten doorstromen van de economische sclorose-aderen. Maar volgens mij bega je een enorme fout om een corrupt land te overladen met krediet en vervolgens te dwingen tot privatisering. Dat wordt een drama: een roof op klaarlichte dag.

Die mening zijn ook  Aris Chatzistefanou en Katerina Kitidi toegedaan, de twee Griekse journalisten achter de documentaire Debtocracy. Zojuist hebben ze hun vervolg gelanceerd – een gecrowdfund project: Catastroika.

Hierin gaan ze op zoek naar wat de crisis en privatiseringen met landen doet. De eerste stop ligt voor de hand: het compleet leeggeroofde Rusland. De documentaire doet wel denken aan de Shock Doctrine van Naomi Klein, maar vertelt fris het verhaal dat we te weinig horen in de media: hoe complete landen worden verneukt en hoe wij dat toejuichen (en daarvan profiteren).


CATASTROIKA – ENGLISH SUBTITLES door infowar

 

Reacties (13)

#1 Ellen

Ik ga Catastroika zeker nog een keer kijken! Naomi Klein vind ik ook heel goed. Maar ik zie voorlopig niet hoe wij profiteren van de uitverkoop van Griekenland (buiten beschouwing gelaten dat ik er dan ook nog tegen zou zijn, ik ben sowieso fel tegen de uitverkoop van een land, het afnemen van de zelfbeschikking van een volk, ze maken tot horigen van wie dan ook, van het grootkapitaal of van een ander volk, ik verfoei dat).

Volgens mij profiteert alleen het internationale grootkapitaal van de uitverkoop van Griekenland. Dezelfden die hun miljarden op belastingparadijzen hebben staan, en de Goldman Sachs van deze wereld.

Maar goed, ik ga later kijken en ben benieuwd.

 • Volgende discussie
#2 Bolke de big

Maar volgens mij bega je een enorme fout om een corrupt land te overladen met krediet en….

Volgens mij hebben wij hun die kredieten alleen verstrekt om te voorkomen dat ze failliet zouden gaan omdat ze de aflopende kredieten niet konden herfinancieren, we hebben ze geen extra schulden gegeven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 basszje - Reactie op #2

Als je je nou eens inleest of inkijkt – sargasso maakt het echt niet zo moeilijk – ipv dagelijks je platitudes hier te spuien zou het een hoop schelen.

Nette docu verder, een soort van extra hoofdstuk bij The Shock Doctrine, onderwerp Griekenland, alleen wat minder voorzichtig in sommige dingen.

Mistte voornamelijk de extragratis voorbeelden over bv water die je in Latijns-Amerika meer ziet dan daklozen. (helaas trouwens, beide ) . En verder mistte ik context over wie wie is in de Griekse soap ( Politici worden niet altijd uitgelegd bv )

#3 Peter

Vergeleken met roofzuchtige bankiers zien seriemoordenaars er goed uit. Hun zakelijke model laat crises ontstaan om diefstal en financieel terrorisme mogelijk te maken en schuldslaven te creëren. Ze stelen alle materiële rijkdom en de rest. Investeerders worden systematisch beroofd en hele economieën worden kaalgevreten om er zelf rijker van te worden.
Ze eisen dat zij als eerste worden uitbetaald. Ze gijzelen landen om er zeker van te zijn dat dat gebeurt. Ze maken van elke crisis een catastrofe. Ze laten een spoor achter van bittere armoede, hoge werkloosheid, neo-lijfeigenschap en menselijke wrakken.
Ze zijn gevaarlijker dan een paraat leger, maar voeren een heel andere vorm van oorlog. Ze veroorzaken ‘demografische krimp, kortere levensverwachting, emigratie en kapitaalvlucht.
Hun boosaardigheid vernietigt samenlevingen, de mensheid. Griekenland is het episch centrum van een kwaad dat zich over heel de wereld uitzaait. De laatste noodhulp aan Griekenland onderstreept de uit de hand gelopen plunderingen.
De Trojka bestuurt Griekenland – IMF, ECB en EU. Het zijn struikrovers: “Je geld of je leven.” Er wordt geschreven dat de regering de grondwet wil aanpassen om het afbetalen van de schulden de voorkeur te kunnen geven boven binnenlandse aangelegenheden.
Waar helemaal niet over gesproken wordt is het aan hun lot over laten van 11 miljoen Grieken. Zij hebben drie keuzes: verhongeren, vertrekken of rebelleren.
Wanneer de politiek in Griekenland onverschillig blijft zullen de mensen het heft in handen moeten nemen. Het zaad van de revolutie is gezaaid. Het kan elk moment open barsten. Veranderingen arriveren altijd ondersteboven. Het startschot is al ver over tijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Ernest - Reactie op #3

Nou jij begin jij ook al over een episch centrum. Heb je dit hiervan overgenomen? Waarom kopieer je dan niet de hele tekst?
Het episch centrum bevindt zich overigens op Facebook. De opkomst van het episch theater is gedateerd in het begin van de 20e eeuw en is sterk verbonden met de Duitse theatermaker Bertolt Brecht. (bron: wikipedia) Dat je ’t maar weet.

#3.2 Jabir - Reactie op #3.1

Epische centra kan je goed met de epibrator ontdekken.

#4 Peter

Zoals Brecht zegt is dat theater uitermate geschikt om mensen wakker te schudden en inzicht te geven in een bepaalde maatschappelijke en politieke situatie.
De ‘nuchtere’ cijfers uit het artikel dat overigens een vertaling van http://poorrichards-blog.blogspot.nl/2012/02/greece-epicenter-of-global-pillage.html voegen niets toe en leiden alleen maar af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Ernest - Reactie op #4

O ja.

#5 tienwijzen

Klopt helemaal.
Of dat de opzet van Goldman Sucks in het geval Griekenland is geweest, en zelfs of zulke overwegingen achter de invoering van de euro hebben gelegen, maar het de rijken nog rijker maken, en de armen armer, dat is wat er aan het gebeuren is.
We gaan de VS kant op, waar als sinds mensenheugenis een vreselijke inkomens- en, een nog vreselijker vermogensverdeling is.

De New Yorkse prof Judt waarschuwde in z’n laatste rede, al zwaar ziek, in een rolstoel met zuurstof op het toneel. voor het einde van onze sociale voorzieningen.
En dan te bedenken dat in W Europese ogen de VS sociale voorzieningen nu al niet veel voorstellen.

Maar wat verwacht je van de Brusselse oliebollen, die maken zich druk over de persvrijheid in Hongarije, de mensenrechten in Tsjechië (buitenlandse arbeidskrachten worden niet via EU regeltjes betaald), en over hun baantjes, met uitstekende pensioenen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 gronk - Reactie op #5

Maar wat verwacht je van de Brusselse oliebollen, die maken zich druk over de persvrijheid in Hongarije,

Je mag ook gewoon wegblijven hoor.

 • Volgende reactie op #5
#5.2 Bismarck - Reactie op #5

buitenlandse arbeidskrachten worden niet via EU regeltjes betaald

Dat heeft anders erg veel te maken met

We gaan de VS kant op, waar als sinds mensenheugenis een vreselijke inkomens- en, een nog vreselijker vermogensverdeling is.

 • Vorige reactie op #5
#6 tienwijzen

Beide reacties kan ik niet volgen.
Denken de Brusselse oliebollen nu echt dat hun regeltjes iets uithalen in Tsjechië ?
Weten ze niet hoe zelfs Frankrijk allerlei EU regels aan z’n laars lapt ?

Sinds Assange weten we dat elk verzoek van een EU land tot uitlevering van iemand in een ander land uitgevoerd moet worden.
Het is nog niet tot het grote publiek doorgedrongen dat elke corrupte b.v. Kroatische officier van justitie dus elke Nederlander in z’n macht heeft.
Alleen de vlucht in een ambassade van een land dat niet met de EU heult kan je nog redden.

Maar de EU ging nog verder, boetes van elk EU land mogen in elk ander EU land geïnd worden.
Gelukkig lukt het Frankrijk al niet boetes in Nederland te innen.
Wat automatiseringsprobleempjes.

Maar het EU einde nadert, lijkt me, de euro was de EU zelfmoord, van de stommelingen.
Dat einde zal veel ellende opleveren, maar ook veel goeds.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 Bismarck - Reactie op #6

Je verandert nogal snel van onderwerp merk ik. Laat ik uitleggen wat ik in #10 bedoelde, want je snapt het niet, zo beweer je:

De inkomensverdeling in de VS heeft er voor een belangrijk deel mee te maken dat er miljoenen mensen niet volgens de regeltjes uitbetaald worden, of (afhankelijk van de staat) omdat die regeltjes zelfs volledig ontbreken. Daardoor kunnen bedrijven mensen voor een hongerloontje aannemen, zonder dat de overheid er veel aan doet, of zelfs maar aan kan doen. Het is goed dat de EU daar wel aandacht aan besteedt. Ik begrijp dat jij daar anders over denkt, maar waag het dan ook niet om te klagen als je over een paar jaar voor een loon van 3 euro/uur prei bent aan het steken of tomaten aan het plukken.

Overigens vind ik het ook eng dat de verandering van Hongarije in een dictatuur (er gaat daar iets meer naar de knoppen dan alleen de persvrijheid, zoals bijvoorbeeld de onafhankelijke rechtspraak) jou blijkbaar koud laten. Als Nederland ooit dezelfde grondwet krijgt als Hongarije nu, hoop ik ook dat Brussel onmiddellijk ingrijpt.