De Grote Donor Hoax Poll

Onze premier betreurt het zeer, het buitenland is stupéfait en flabbergasted en hier in Nederland gaan waarschijnlijk veel mensen vanavond in ieder geval toch even kijken: De Grote Donor Show.
Maar kan het eigenlijk wel? Een ongeneeslijk zieke kankerpatiënt die een nier doneert? Zou u zelf een nier van een kankerpatiënt in uw lijf willen, als u even stilstaat bij het feit dat terminale kankerpatiënten meestal ontelbare uitzaaiingen hebben? Is dit niet al een overduidelijke aanwijzing dat er vanavond een verrassende wending te verwachten valt?
[poll=57]

 1. 10

  Balkenende weet in elk geval bij voorbaat dat het Nederland schaadt, net als de hiv-zaak in Groningen. Snel oordeel van de premier van ons allen – schijnt – die zo een ethisch dilemma als donorregistratie meteen wegzet bij criminele handelingen. Zou Balkje zelf wel geregistreerd zijn? Dat zal wel niet, als hij die twee zaken associeert. Of is Balkje al zo geindoctrineerd door campagnestrategen en spindoctors dat alleen het beeld naar buiten hem nog interesseert?

  Ik wil nu bij voorbaat vastleggen dat mijn organen alleen mogen worden gebruikt wanneer het niet voor een bekrompen gristenbroeder is….

  BNN zal het ongetwijfeld wat netter brengen dan nu door alle tegenstanders al klakkeloos wordt aangenomen. De publiciteit hebben ze ermee gehaald en vanavond roepen ze dat als er niet echt iets gedaan wordt zulke programma’s misschien waarheid worden….

 2. 11

  “Patrick, ik kan me voorstellen dat je best wel zenuwachtig bent”

  DUH natuurlijk, hij zit naast Evy! Zou ik ook heel zenuwachtig van worden.

 3. 12

  Wie de waarheid als het kostbaarste goed
  ziet, en haar in alles wil behouden,
  moet zich hoeden voor ‘overdrijving’.
  Want ook de kleinste onwaarheden groeien
  als kool.

  Toon Hermans, Dan heb je geluk, 2001.

 4. 13

  Hm. Het is nu een half uur bezig, ik vraag me af op welk punt ze er een draai aan geven en het toneelstuk schrappen.

 5. 14

  Dit zit echt dicht tegen een “mockumentary” aan met opmerkingen zoals “Dag Floor” bij de eerste selectie ronde. Helaas is het kwaad al geschied…

  Ook al blijkt tegen het eind dat plotseling dat het een grote grap was om aandacht te trekken en meer donors te werven of dat die deelnemers acteurs blijken te zijn of dat de deelnemers echt patienten waren maar toch *gelukkig* ieder een nier krijgen.

  Wat krijgen we de volgende keer? een “Ren-Je-Rot-Show!!!” met Astma patienten (plus extra bonuspunten als je ook nog hartpatient bent) die een verblijf aan een medisch kuuroord kunnen winnen?

 6. 15

  Ik vond inderdaad vooral het eerste halfuur een toonbeeld van wansmaak.

  En nu….tsja….het is afwachten. En als er een Ren-Je-Rot-Show komt dan doe ik mee, ik heb astma :)

 7. 17

  NRC wist het al: die hadden gewoon alle ziekenhuizen die niertransplanties gedaan gebeld. Geen enkele deed er aan mee.

  Toen ik die ‘Lisa’ zag wist ik het helemaal, want die heb ik eerder in een tv-serie/toneelstuk/film/reclamespotje gezien (ik weet alleen niet meer exact waar.)

 8. 18

  Applaus voor BNN. Op niet één andere manier hadden ze zoveel publiciteit kunnen genereren. En laten we wel zijn, het is geheel in lijn van wat Bart de Graaf gedaan zou hebben.

 9. 19

  Ik vond het afsluitende filmpje met de kamerleden best briljant. Wat je ook over die donorshow (of tv) vindt, de vraag is nu natuurlijk: wie is donor?

  Ik wel.

  Jullie?

  Want wat dat betreft hebben ze bij BNN natuurlijk wel gelijk.

 10. 22

  @18

  Er was idnerdaad geen andere manier mogelijk om zó veel aandacht te krijgen.

  En nee, ik ben nog geen donor. Naar aanleiding van dit gebeuren zit er echter een ingevuld codicil in mijn tas, geadresseerd en wel, alleen nog op de post doen.

 11. 23

  Al jaren donor.

  Mag trouwens de regel dat ook nabestaanden nog toestemming moeten geven geschrapt worden? Als ik toestemming heb gegeven is dat mijn zaak. Punt.

 12. 24

  Ik heb niet gekeken, ondertussen wel gehoord hoe het afgelopen is. Briljant van BNN: de hele wereld in de maling genomen! En inderdaad, al die politici die het programma wilden verbieden zonder het gezien te hebben zouden nu hun excuses moeten aanbieden. En toegeven dat ze er met open ogen in zijn getrapt.

 13. 25

  Hulde voor BNN. Het was bij mij uiteindelijk trouwens – ere wie ere toekomt – Joop Atsma die me zo nijdig maakte dat ik resoluut een eind maakte aan het steeds maar weer uitstellen van het aanmelden als donor.

 14. 29

  Gehoord bij Nova: Atsma vond het ondanks de afloop nog steeds een smakeloos programma. Ik stel voor dat we het woord loser in het spraakgebruik gaan vervangen door Atsma. Kunnen we dat om te beginnen niet invoeren bij Sargasso?

 15. 30

  @29

  Ik vond het ook smakeloos. Er is een grens overschreden. Dat een ook in mijn ogen belangrijk onderwerp (wederom) onder de aandacht is gebracht is goed, maar de wijze is zeker niet smaakvol te noemen.

 16. 31

  Allemachie, perplex, wat was ik me toch een potje verrast toen het een hoax bleek. Ha, nu voel ik me natuurlijk een ongelofelijke oen dat ik er in getrapt ben. Heeft die show toch maar mooi aangetoond dat de intelligentie van de media en haar publiek nog nooit zo laag was als in onze tijd van orgaantekorten.

 17. 32

  Niet alleen het CDA vond het programma smakeloos, ook Plasterk en Marijnissen.

  Op zijn weblog schrijft hij:

  Maar zo’n show waarbij kijkers via SMS mogen adviseren over wie er een nier krijgt en wie niet, vind ik onetisch, naar en verwerpelijk. Wat wordt de volgende stap…?
  http://www.janmarijnissen.nl/2007/05/30/gouden-treurigheid/

  Het lijkt erop alsof (bijna) alle politici even bij Maurice de Hond gecheckt hebben wat de mening van het volk was. Dat ze daarbij (voordat ze het programma hebben gezien) al een kwalificatie geven, vind ik erg treurig.

 18. 34

  @ Tsjech: Ik ben het helemaal met je oneens. Er is op een fantastische manier een spel gespeeld met die smakeloosheid. Bewust. Dat vind ik toch iets heel anders dan gewoon zeggen dat het een smakeloos programma was.

 19. 35

  Ik weet dat het achteraf een beetje makkelijk is, maar had iemand dan echt verwacht dat het geen grap was? Dat lag er toch wel heel dik bovenop de afgelopen dagen.

  Overigens staat het onderwerp al iets langer op de agenda, niet zo lang gelden nog bij Nova een onderwerp over het verhandelen van organen en een gast die het betreurde dat het verkeer zo veilig was geworden. Dat deed de aanvoer van donororganen geen goed…. ook smakeloos, maar daar hoorde ik Plasterk, Balkenende, Marijnissen en Atsma niet over.

 20. 36

  @ Oplawaai

  Ik denk dat dit inderdaad persoonlijke mening is. Ik ben het volledig eens met het feit dat het geniaal is gebracht. Het cynisme droop er vanaf en het is puur bedacht om te shockeren. Het geheel is ook perfect uitgevoerd.

  Ondanks dit vind ik het idee, de gedachte zelf, behoorlijk smakeloos.

 21. 39

  Sja, Balkenende had misschien kunnen zeggen: “volgens mij is het een hoax.” Maar ja. Zo van te voren snap ik het ergens wel. Zo ‘hoor’ je daar een beetje op de reageren.

  Vanaf het moment dat het AD aangaf dat geen enkel ziekenhuis was benaderd had ik het idee dat er iets niet klopte. Een echte puberale BNN-grap. Maar hij werkte wel. Aandacht zat voor de orgaandonatie.
  Zei Marilyn dat niet ooit: there is no such thing as bad publicity?

 22. 41

  Bos doet aan puntjes scoren achteraf. Ik gok dat dit over een week weer in de doofpot is verdwenen:

  Vicepremier Wouter Bos overweegt paspoorten gratis of goedkoper te maken voor mensen die bij het ophalen van het document aangeven of zij orgaandonor willen worden of niet. Volgens de PvdA’er is het op dit moment een groot probleem dat mensen überhaupt niet aangeven of zij donor willen zijn of niet.

  Bos zei dat in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink. Bos verklaarde ook dat hij voorstander is van het Belgische donorsysteem. In België is iedereen donor, behalve degenen die hiertegen op het gemeentehuis verzet hebben aangetekend. (via geenstijl)

 23. 42

  De vraag blijft staan: “Wordt een verwerpeleijk middel (zoals een leugenachtige, smakeloze show) geheiligd door een nobel doel? En hoever gaat dat dan?

 24. 43

  Josh: het punt van BNN is natuurlijk dat je dit soort smakeloze shows zou kunnen krijgen als er niet eindelijk iets gedaan wordt aan het lafhartige donorsysteem hier.

  Bovendien hebben ze het een stuk minder smakeloos gemaakt door échte patienten hun verhaal te laten vertellen. Uiteindelijk zijn de mensen maar op één punt bedonderd, en eerlijk gezegd vond ik dat er al de hele week inzitten. Niet voor niets riep de BNN-voorzitter dat de mensen eerst eens moesten kijken naar het programma.

  Wat mij betreft heeft BNN heel wat meer ethisch besef getoond dat Balkenende c.s., die het opt-outsysteem tegenhouden, maar wel deze programmamakers nog voor de uitzending vergelijken met de zieke types in de Groningse zedenzaak. Balkenende en Atsma hebben voor de televisie ingespeeld op de SBS-meninkjes, maar hebben het onderwerp zelf vakkundig vermeden.