De fallus van Saoedi-Arabië

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

COLUMN - In Saoedi-Arabië kan alles. Dat is het idee achter de Kingdom Tower, het aankomende hoogste gebouw van de wereld. De toren wordt één kilometer hoog. Stapel drie Eiffeltorens op elkaar en je komt alsnog een gemiddeld appartementenblok te kort om het Saoedi-Arabische huzarenstukje te evenaren. De Kingdom Tower wordt het uitroepteken van het mensdom. Hiervoor is 5,7 miljoen vierkante meter beton, 80.000 ton staal, 1,2 miljard dollar en een nog onbekend aantal Aziatische slavenlevens nodig.

Kingdom_Tower,_Jeddah,_renderDubai, koning van de duizelingwekkende bouwwerken, is intussen jaloers. Nu staat het hoogste gebouw nog in dat kleine emiraat aan de Perzische Golf. Over pak ‘m beet vijf jaar wordt Dubai onttroond. Dan doorklieft de Kingdom Tower de wolken en staat het hoogste gebouw aan de Rode Zee – allemaal mogelijk gemaakt door, jawel, de Saudi Binladin Group. Machtige mannen zullen vanonder hun geblokte omatheedoeken neerkijken op het voetvolk. Op vrouwen voornamelijk. Krioelende mieren. Je kunt immers wel een fallus van één kilometer aan de kuststrook bouwen, maar een vrouw moet lopen, niet rijden. Want in Saoedi-Arabië kan alles, behalve een vrouw achter het stuur. De Kingdom Tower: een hele grote fuck you naar alles wat goed is.

Afbeelding: impressie van de te bouwen Kingdom Tower (Wikipedia)

Stefan Popa is schrijver en journalist. Onlangs verscheen zijn debuutroman Verdwenen grenzen.

Reacties (5)

#1 qwerty

Machtige mannen zullen vanonder hun geblokte omatheedoeken neerkijken op het voetvolk. Op vrouwen voornamelijk. Krioelende mieren. Je kunt immers wel een fallus van één kilometer aan de kuststrook bouwen, maar een vrouw moet lopen, niet rijden. Want in Saoedi-Arabië kan alles, behalve een vrouw achter het stuur. De Kingdom Tower: een hele grote fuck you naar alles wat goed is.

Het is maar een incident jongens. Niks cultureel probleem. Gewoon Arabische woestijnratten.

  • Volgende discussie
#2 Henk van S tot S

Ach, de kathedralen gebouwd van “giften” van uitgebuit kerkvolk kunnen, gezien de toenmalige stand der techniek, wel pauzen-pikkies genoemd worden ;-)

N.B.
Nog wat leuke bouwwerkje en verhip niet eens allemaal bijde rijke sjeiks ;-)
http://www.alletop10lijstjes.nl/10-hoogste-gebouwen-in-de-wereld/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

“5,7 miljoen vierkante meter beton”

Kubieke denk ik? Bij vierkante kan ik me weinig voorstellen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Gladiool

@2: Dat pauzen-pikkie in het midden van ons land werd in 1674 door een ‘schrickelik tempeest’ geheel losgetoetert (de ‘Donderbasuyne Godts’) van de cathedraal. Wellicht hierom hebben de Saoedi’s er maar geen moskee aan gebouwd. ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Inkwith Barubador

De enige reden waarom dit kan, is omdat er daar dat kostbare zwarte spul in de grond zit. Zodra dat op is, gaat het hele midden oosten terug naar de middeleeuwen. Qua religie zitten ze daar al, dus da’s dan mooi meegenomen.

  • Vorige discussie