De Eurosoap: wat hebben wij er over te zeggen?

20 Eurobiljet/foto: Flickr Images_of_MoneyVandaag onderbreken de Kamercommissies van Financiën en Economische Zaken hun vakantie om de Europese top over de Griekse crisis, die ook vandaag begint, voor te bespreken.

Wouter Koolmees (D66) en Bruno Braakhuis (GroenLinks) pleiten voor meer Eurocentraal gezag: een Europees ministerie van Financiën, dat de begrotingen van lidstaten moet controleren, en zo nieuwe misstanden zoals in Griekenland te kunnen voorkomen. “We staan op een T-splitsing en moeten kiezen: gaan we linksom of rechtsom. Of er gaat meer macht naar Brussel om de begrotingsdiscipline te kunnen waarborgen of we trekken de stekker uit de monetaire unie. […] Griekenland heeft ons mooie verhalen voorgehouden. Dat hadden we vooraf beter kunnen controleren”.

Ronald Plasterk (PvdA) vindt dat naar niks. “Het is cruciaal dat Europa en de eurozone stabiel worden en blijven, maar ik wil niet weer beginnen met het optuigen van instituties. We moeten bij elk geval apart het nut en de noodzaak bekijken van het bij Europa neerleggen van de bevoegdheid. Ik vind het te ver gaan dat Europa zou kunnen bepalen hoe wij hier het ontslagrecht, het minimumloon en de pensioenleeftijd regelen.”

Een standpunt dat goed zal vallen bij veel Griekse burgers, die wellicht vandaag de Europese top met argusogen zullen volgen. De Europese staatshoofden zijn het ook niet op alle fronten met elkaar eens, maar Sarkozy kondigde gisteren ineens aan dat hij met Angela Merkel tot een gezamenlijk standpunt is gekomen: “Le président de la République et la chancelière Angela MERKEL … se sont accordés sur une position commune franco-allemande“.
Geen details over de inhoud, maar misschien betekent dit dat het vandaag niet tot een knallende ruzie zal komen tussen de twee staatshoofden met de grootste mond over de Eurocrisis.
De BBC meldt dat Obama de twee tot eensgezindheid zou hebben gedwongen. De man kampt nota bene zelf met een crisis, dus waar bemoeit hij zich mee?

De Europese top heeft heikele punten te bespreken. Nu Sarkozy en Merkel het eens lijken te zijn, valt er misschien geen vuurwerk te verwachten over  de mate waarin de Eurotop het te zeggen moet hebben over de maatregelen die de individuele lidstaten zichzelf moeten opleggen om de crisis te bezweren.
De Kamercommissies kunnen er fraaie dingen over zeggen, maar zelfs als ook zijn een gezamenlijk standpunt over de Eurocontrole weten te formuleren, is het zeer de vraag of de ‘grote leiders’ daar een boodschap aan hebben.

Reacties zijn uitgeschakeld