De érgste media-hype van 2008 | Kom maar op met die zooi

Op het polletje “Welke verkiezing over het jaar 2008 zou U graag ook willen zien?” scoorde De Ergste Media-hype met 22 procent bijna bovenaan. De Slechtste Overheidsmaatregel deed het met 26 procent nog nét even beter. Maar die laten we nog even liggen, want het jaar is nog niet voorbij. En je weet maar nooit wat voor verrassingen de overheid nog in petto heeft voor onder de kerstboom.
Qua hypes in de media zal het zo ongeveer wel gebeurd zijn. Tijd dus om hier de balans op te maken. Dus zegt U het maarrrr! Laat in de comments maar weten wat U het meest in de gordijnen heeft gejaagd qua media-exposure. Ik zal hier geen voorbeelden noemen, om U als reageerder niet het gras voor de voeten weg te maaien. Maar me dunkt, de oogst van 2008 is bijzonder overvloedig en ik moet me echt verbijten om hier niet een paar smakelijke uitglijders op te dissen.
Afijn. Ik reken op een rijke oogst aan media-flaters hieronder. En we gaan met die opbrengst ook nog wat leuks doen: de tien leukste, vetste, coolste, meest hilarische hypes zet de jury (ik dus) in een polletje en dan gaan we dus voor de Sargasso-publieksprijs. Meer dan een eervolle vermelding zit er bij dit noodlijdende weblog waarschijnlijk niet in, maar de onderhandelingen daarover lopen nog.
Doet dus allen mee. Graag uw media-gruwel in één zin proppen, liefst vergezeld van een toelichting of verklaring of wat dan ook. Inzendingstermijn loopt tot pakjesavond.

 1. 6

  @ Pritt

  Hahaha inderdaad dat is m zeker wel!

  Geen onbenulliger nieuws item dit jaar te bedenken dan dat.

  Mijn stem gaat dus naar carlos en die witneus van dat andere blogje.

 2. 8

  En Geenstijl natuurlijk.
  Voor een ooit roemrucht blog dat qua inhoud stilaan is afgegleden naar het niveau van een oude Panorama met bijbehorend publiek, zijn ze overmatig veel in de “oude” media te bewonderen.

 3. 9

  Die advocaat Faizel Enait. Prima, zo’n dorpsgek. Maar dat iedereen er vol op duikt, al brullend RECHTSSTAAT! MOSLIMS! AANPASSEN AAN DE NEDERLANDSE KULTUR! vond ik van een zeldzame onzinnigheid.

  Pluis er vooral even de archieven van de ranzige marketingbloggers op na, die komen elke week wel met een misplaatste hype. Willie: ooit roemrucht? Ha, ha.

 4. 10

  Die Show met twee low- lifes op de voorbank van een auto mede mogelijk gemaakt door nasale handelaar in 2e hands lijkenlucht…

  O, en die met die marmotten in dat doolhof…met Fred Oster was het geloof ik..

 5. 13

  Verder, de inaugeratiespeech van verdonk en de reclame van AH met dito malloot, alles van RTL, ijsshows, karaoke- achtige wedstrijden op 5 zenders, Boer neukt varken, homo- boeren op hol, 18- letter lingo, Froger heeft honger en ontwikkelingshulpnegerswappingparties…

  En voor de rest maar even zappen…

 6. 14

  Maar omdat ik nu eenmaal niet op mezelf kan stemmen gaat mijn stem uit naar:

  De lancering van TON: die Wannsémaak Conferentie in de vertrek-terminal aan ’t IJ van die Sinterrorklaas fundamentaliste op rode krukken (sic).

 7. 16

  De ergste hypes?

  – de kouwe oorlog die ontbrandde naar aanleiding van Duyvendak’s mediastuntje.
  Dat stuntje op zich was al erg, wat daarna volgde was waanzinnig.

  – de Joran/erdevries-hype

  – Balkenende die zich ergerde aan “hyperig klimaat”.

 8. 17

  @ 11. Zo erg gaat het toch niet worden, is er dan nixxx meer heilig in dit land? Als ze al met een luizig stiffie proberen mijn overheerlijke NOS-journaal te verkrachten. Hoop en verwacht dat de redactie zo wijs zal zijn om niet in stijlloze nieuwsverkrachting en -vervorming te trappen. Bovendien verwacht ik een hockeyhoofd op die Pritt, daar zit toch niemand op te wachten. Tuurlijk die Populistische Omroep Eert Polarisatie (POEP), da’s wat voor jou stiffie. Anders heeft Blaricum-Jort of Skeefbekkie Beau nog wel ergens een program voor je. Hé droom er ondertussen nat van.

 9. 18

  christ.. “mijn overheerlijke NOS journaal” dick vreet blijkbaar al zo lang uit de staatsruif dat ie niks anders meer lust.

  het NOS journaal is voor debielen

 10. 21

  Haha Sikbock jij kijkt RTL-rotzooi of Hart van Nederland om je dagelijks nieuws binnen te krijgen? Lekker blijven doen bockje en vooral blijven schelden, komt ernstig sterk over.

  Zwaar eens 20, maar gebleekte Geert is eenvoudig té komisch om er geen aandacht aan te besteden.

 11. 23

  @ Dick: ik schat in dat je op een uitkering leeft en de afgelopen 10 jaar niet meer gewerkt hebt.. ik kan je loyaliteit aan de pvda dus wel begrijpen hoor!

 12. 27

  @18: “het NOS journaal is voor debielen”
  @21: “jij kijkt RTL-rotzooi of Hart van Nederland ”

  Nederland heeft geen fatsoenlijk journaal. Op geen enkel kanaal.

  Als je perse op televisie iets van ‘nieuws’ tot je wilt nemen doe je verstandiger het journaal van onze zuiderburen te bekijken. Daarnaast kun je dankzij tvrss.net en getmiro.com ook vrij gemakkelijk daily-show volgens. Sargasso er nog bij voor nationale discussies en dan heb je een behoorlijk fatsoenlijk nieuwsbeeld.

  Het probleem met de nederlandse journaals, is dat ze niet snappen wat een journalist behoort te doen. Ze begrijpen het gewoon niet.

  Bijvoorbeeld twee dagen gelden: nieuwe documentaire over westerborg, over hoe NSB-ers mishandelt worden. Een simpele google-opdracht toont je bijvoorbeeld erfenissenvancollaboratie.nl Een website over een lopend onderzoek van het NIOD. In ieder geval was het niet zo dat overal en constant NSB-ers mishandelt werden; zoveel blijkt. Maar je de documentaire maker heeft het woord van onze oud-burgemeester van amsterdam. Oog-getuige. Hij was toen wel 8 jaar. Maar goed, dan moet het wel een structureel fenomeen geweest zijn.

  De werkelijkheid is dat in de geschiedkundige/wetenschappelijke wereld die documentaire een flater slaat. Het is volkomen onzin. Anecdotisch en eenzijdig. Je zou denken dat het journaal 1 kritische vraag zou stellen?

  Maar nee.

  “Eerste computer nerd in de ruimte”… een niets betekend microsoft medewerker. Was niet de eerste, dat zou toch zeker de oprichter van Ubuntu en python programmeur Mark Shuttleworth zijn. Maar goed, journaal neemt het klakkeloos over.

  Maar goed, dat de twee keer dat ik over een onderwerp er genoeg vanaf om het journaal te kunnen beoordelen, en dat ze dan fout zitten; dat kan toeval zijn. Maar waarom, heb ik nog nooit iets op het journaal gehoord waarvan ik, als ooggetuige, of omdat het mijn vakgebied is, of omdat ik iemand ken die er bij was .. waarom heb ik nog nooit het journaal op een correctheid betrapt.

  Ze tiepen de persmolen over. Met ze bedoel ik de stagaire die niet eens de moeite neemt om de woorden die ze niet begrijpen op te zoeken. Iedereen kan anno 2008 zich als journalistiek medium presenteren.

  Even de feiten controleren doen ze NOOIT. Af en toe wordt het journaal en het nieuwscircus belachelijk gemaakt. Dan wordt er iemand op het journaal dood verklaart, die in leven blijkt ofzo. Je zou toch zeggen dat dat dingen zijn die vrij gemakkelijk te controleren zijn.

  Maar iedereen gaat er maar vanuit dat iemand anders wel de info controleert. CNN zegt het; het zal wel zo zijn. De krant zegt het; het zal wel zo zijn.

  Maar ja, zo denken ze bij die krant en CNN ook.

 13. 28

  Dick, Sickbock! Foei jongens, ophouden met dat gedrein. We zijn hier verdommenogantoe niet op het schoolplein. In de hoek jullie. En met twee woorden spreken!

 14. 30

  @ Meneer R: inderdaad. De publieke omroep denkt dat ze op hun hurken moeten gaan zitten om het nieuws te brengen. kut-hbo ers

  @ Perik: zak d’r maar in.. ik ben allergisch voor domme mensen zaols dick

 15. 34

  1. Fitna – Weken van onrust, kilometers krantenpapier en uren reportages. En waarvoor eigenlijk?

  2. Joran vd Sloot part I – Was dat weekend het land uit en kwam terug in een ander Nederland. En waarom? Joran bleek eigenlijk vooral een Bullshitter. Met dank aan de yanks voor het opwrijven van PeterR’s eikel. Alsof’ie dat zelf al niet genoeg doet.

  3. Wilders – Als mediahype zelf, dus.

  4. Het spel van het Nederlands elftal in de voorronde van het EK – het Nederlandse sport-journaille laat zien dat ze niet het flauwste benul hebben van hoe in ‘de zone raken’, ‘in vorm zijn’ of ‘pieken’ werkt.

  En voor de buitencategorie “Kleine hype, grote misser” zou ik aan willen voeren:
  – Duyvendak – de enige die het door had, was Elsbeth Etty.
  – Beveiliging Schiphol – Er werd schande over gesproken dat de controle voor medewerkers een gatenkaas bleek te zijn, maar niemand stelde de juiste vraag: ‘waarom moeten we als passagiers dan nog die bullshit ondergaan?’
  – De Credietcrisis – Hoezo ‘achter de feiten aanlopen’?

 16. 35

  @ 28 en 29, wel gezellig toch? Oh schoolplein, weet je nog “Net als op het schoolplein, voor de allereerste keer….laat de bel maar luiden deze jongen komt niet weer…v,v,v,verliefd tot over mijn over niet te geloven ststststottter d’r van”.

  Lachen ziek bokje WAO. Wel een beetje over het grensje, spotten met die mensen. Maar vooruit, hij gaat nog mee in de categorie HUMOR.

  Iets met negeren en allergie. Allergisch voor? Schelden? Ach, ’t zal wel 30

 17. 36

  Idd komt Fitna uitgesproken op 1 33!

  2 en 3 zijn ook UITSTEKEND verwoord: 2. Joran vd Sloot part I – Was dat weekend het land uit en kwam terug in een ander Nederland. En waarom? Joran bleek eigenlijk vooral een Bullshitter. Met dank aan de yanks voor het opwrijven van PeterR’s eikel. Alsof’ie dat zelf al niet genoeg doet.

  3. Wilders – Als mediahype zelf, dus.

  4. De infantiele puberale stijl van de TELEGRAF

  5. Ajax geen kampioen

  6. San Marco die tegen Rusland alleen met zijn eigen Ned. elftal bezig was. Zodoende toestond dat de beste Nederlandse speler (in zijn taak) moest opbouwen. SKande zou gebleekte Geert zeggen. San Marco had beter moeten weten.

 18. 38

  Zie dat ik moeiteloos van ergelijke media-hypes over ben gestapt naar ergenissen. Maar daar kijkt een beetje redactie wel doorheen toch?

 19. 41

  Haha 38 Neuh, er zijn en gaan ook veel dingen goed. Heel veel dingen. Zelfs in de Media.

  – VK-opinie gaat enorm goed, vooral sinds Hans Geeuwen er geen oersaaie filmpjes meer op plugt

  – VARA is in 2008 veel beter geworden. ook qua gids. Echt een verschillige club

  – VPRO maakt er een feest voor de geest van. het wordt echt een individuele feestgeest als Jiskefet, v. Kooten & De Bie en alles van Wim T. herhaald worden!

  – Registratie van de Olympische Spelen is prima.

  – Columns van Youp in het NRC zijn uitstekend.

  – De Publieke zenders hebben een voorsprong genomen die niet meer in te halen is. Lachen als straks de troepen van Sorensen en co binnenmarseren.

  – Loesje heeft zich goed geprofileerd in de Media, nu ze 25 jaar bestaan.

  – Sargasso is beter geworden.

  – Ons plaatselijke weblog ook…zéker.

  etc. etc.

 20. 42

  Zal ik het dan maar zeggen?

  De ergste media-hype van 2008 was natuurlijk Barack Obama. Verkiezingen in de VS, prima, is nieuws. Maar nièt een jaar lang vantevoren al elke dag, en met alleen maar aandacht voor de kandidaat die het leukste is. Nooit ging het over de ideeën, altijd ging het over Soccer Moms, negers, smerige campagnetrucs, negers die gaan stemmen, Sarah Palin, negers en vooral hoe ontzettend leuk die ene neger* was.
  Het was belangrijk nieuws, maar met een vijftigste van de coverage was het beter af geweest.

  * Edit: voordat mensen mij gaan beschuldigen van racisme: het is juist uitgesproken racistische om de hele tijd te benadrukken hoe bijzonder het is dat een zwàrte president kan worden. Alsof dat a) een soort ziekte en b) Obama’s belangrijkste eigenschap is.

 21. 43

  Vanochtend nog op TV, die pratende baard die niet voor rechters wil opstaan of vrouwen de hand wil schudden wegens e.o.a. cultureel overdraagbare mentale aandoening.

 22. 46

  @42 BartB… je alvast verdedigen tegen mogelijke beschuldiging van racisme… dat is pas racistisch. Of ‘ondermaats’ in mijn woorden.

  ;-)

 23. 48

  Hij zit nog net niet in mijn top 25. Maar ik nomineer hem voor 2009. Mu = Jan Mulder-overkill. Dagelijks nietszeggende meningen op VK-opinie, wekelijks een aantal filmpjes op VK-opinie, hijst zich al jaren in een blauwe leeuw voor die geeeeeeuw reclame vol flauwe humor, is stand-in voor jr. bij Studio Sport en kraamt er alleen onzin uit, is zelfs tafelheer bij DWDD.

  Als je ongeveer 80 bent hoef je toch niet meer zo nodig in the spotlights? Boodschaploos zuurt hij door medialand. Niemand neemt hem serieus, daarom staat hij nog niet in mijn top 25. Toch was hij om en om met Campert destijds wel aardig goed bezig…Maar ja, vervlogen tijden.

  Hopelijk een hype dus die overkill van Mu, vrees echter dat zijn plaat niet voor zijn hoofd verdwijnt. Dat hij volgend jaar ook nog een hype is. Een hype kan toch langer als 365 dagen duren?

 24. 50

  @dick, jij en richard zijn hier de twee geisoleerde roeptoeters. Hij op rechts, jij op links. Hema is een halve, en wel leuk bijwijlen.

  Voor je rugzak, wil je nog wat betekenen.

 25. 51

  mooi 50: geisoleerde roeptoeters. Opereer eigenlijk altijd alleen, haat hokjes, dus voel me geisoleerd op mijn best. Fijn dat je constateert dat mijn roer werkt als een toeter. Ook prettig dat je mij eerder noemt als R. Mijn dag was al enorm goed, maar nu kan deze heerlijke week (middels een ferme zwaai over een minuut of 3) doormidden worden gehakt.

 26. 55

  Mee met 53.
  Heb je ook een aardige kanshebber voor stomste overheidsmaatregel mee. Maar de beste in die categorie is wat mij betreft toch de voortzetting van het afbreken van de privacy. Zie beroemd overzicht van Steeph.

 27. 59

  Klikmelink voor een vet overzicht van dik veel hypes…

  Verder nogal eens met #58. Qua hypes in België : de polarisering van de communautarisering, au fond is dat ook demagogie en volksmennerij.