De echte woestijnrally

niet voor mietjesParijs-Dakar is voor mietjes: de modernste apparatuur en een leger van volgauto’s en hulptroepen maken dat een reis door de woestijn zelfs te doen is voor onbekwame blanke kantoorpikkies.

Echt spannende woestijnreizen worden ondernomen door de duizenden West-Afrikanen die jaarlijks op zoek naar geluk in Europa door de Sahara noordwaarts trekken. VPRO’s Tegenlicht zendt een bijzondere reportage uit over twee jongens uit Benin die met mensensmokkelaars op volgeladen pickup trucks door de woestijn reizen achtervolgd door kou, twijfel, hulpeloze verwarring en de algerijnse politie. Gaat dat zien:

Sahara Express – zondag 16 januari 2005 21:00 Net 3

 1. 1

  Ga beslist kijken maar er staat wel een foutje op de VPRO site. Van Agadez naar Tamanrasset is geen 5000 maar pakweg 600 km waarvan de helft door no-mensland . Halverwege deze rit, op de grens van Algerije en Niger, is een douaneplaatsje Guezzam. Bestaat uit loods en een waar cafe met koud bi

 2. 6

  Niet zo wrevelig heer bicat is u nooit melig, op uw .nl toch wel zo nu en dan? Ach en het Chinees laat ik maar even zitten, eerst maar zwitserduits want ik begrijp er geen snars van.

 3. 7

  De overgang bij Guezzam is een stap terug in de geschiedenis. In de regel moeten de reizigers (afrikanen, arabieren en sporadisch een europese malloot) daar wat vertoeven voordat er verder gereisd mag worden. Tentenkampen on the border met arabieren en hun afrikaanse slaven, althans zo gedragen beide groepen zich. Een beschamende vertoning die je alleen in films uit Hollywood waande maar in het echt in die regionen bestaat.

 4. 8

  Interessante documentaire en respect voor de pioniersgeest van de gelukszoekers in kwestie!

  Inspiratie voor de verwende Nederlander (daar ben ik er ook

 5. 10

  Nee, mompeld wat verder: in Guezzam is het werkelijk fantastisch toeven. Na de grens met Algerije gepasseerd te zijn is er een platte vlakte voor je zover het oog rijkt. Na pakweg 200 km op die wetteloze vlakte, piste met rimpels oh..oh..mijn lever, kom je uiteindfelijk aan een soort van grens. Zoals gewoonlijk is de eerste vraag “avez vous du …wenkbrouwen omhoog”, nou uh nee sorry geen prOn. Teleurstelling..”avez vous du..bolle hand naar de mond (is alkohol)..mais oui, en daar komt de fles Red Label (was gewaarchuwd) naar de meneer met al die symbolen op revers. Man is blij., stempel is gezet en het feest kan beginnen. Kampvuurtjes met negers die brood bakken onder het zand van het vuur (pain du sable). De zin die mij is bijgebleven: arabische meneer vraagt aan mij, kijkend naar mijn vriendin, vous etz mari