De droste-frame van de PVV

Geert Wilders (Foto: Flickr/pietplaat)Een paar dagen geleden doken er opeens overal berichten op met de titel: “Kamervragen over ‘anti-PVV-cursus’ Erasmus Universiteit”. De PVV was weer eens woedend en stelde voor subsidie aan de Erasmus-universiteit te onttrekken.

De bron van de rel is een webredacteur van de NRC, die zijn stukje over het evenement als volgt laat beginnen:

In de Remonstrantse Kerk aan het Museumpark in Rotterdam organiseerden cultuurcentrum Arminius en de Erasmus Universiteit woensdagavond een volledig gesubsidieerde workshop om hoogopgeleide, linkse mensen PVV-retoriek te leren bestrijden.


Dé vraag die meteen opborrelt is natuurlijk: waar gaat het over? Waar is een link naar de aankondiging van de workshop? Waar is het wederhoor van het Erasmus? Het antwoord is simpel, het is er niet. Nu is het stuk van webredacteur Steven de Jong duidelijk opinie, dus is wederhoor daar minder van belang, maar de daaropvolgende stortvloed aan van elkaar overgenomen artikelen hadden ook een broertje dood aan de journalistieke mores. Ja, het AD voegde later een stukje toe, maar dat was pas uren nadat het artikel was verschenen en nadat het merendeel van de lezers het ongenuanceerde stuk hadden gelezen.

De avond ging over framing, een debattechniek waarbij je woorden en beelden zo kiest, dat daarbij impliciet een aantal aspecten van het beschrevene worden uitgelicht. Daarbij nodigen frames uit om overgenomen te worden door je tegenstanders. Een mooi voorbeeld van framing was de Amerikaanse term ‘tax relief’, wat niet alleen het doel – belastingverlaging – in zich droeg, maar ook de impliciete beschuldiging dat de huidige belastingen onaanvaardbaar hoog waren. Toen dit – Republikeinse – frame was overgenomen door de democraten was er geen redden meer aan.

Ook Nederlandse partijen gebruiken framing, maar er is maar één partij die het framen in de hedendaagse Nederlandse politiek tot een ware kunstvorm heeft verheven. Dat is geen opinie, maar een constatering. Straat-terroristen is bijvoorbeeld een frame dat succesvol door de PVV wordt gebruikt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat die partij vaker dan gemiddeld ter sprake komt. Let wel, vaker, want volgens het Erasmus zijn ook andere partijen ter sprake gekomen. Maar inderdaad, het denkcafé framing focuste zich wel redelijk op Wilders. Niet om hem te bestrijden, maar om het concept framing zelf ook onder de knie te krijgen: “Kom ook en wordt een volleerd ‘framer’ van debatten!”

Gezien de reacties op het artikel op de site van het AD is het de PVV in samenwerking met Steven de Jong wederom gelukt een goed frame neer te zetten: linkse mensen die moeten worden opgeleid om de PVV te bestrijden. Iemand nog een frame om het framing-frame van de PVV te framen?

 1. 1

  Het zou de Erasmus Universiteit sieren als zij de woorden van Erasmus serieuzer nam. Hij zei immers: “De Turk als mens moet behouden blijven, de Turk als Turk moet uitgeroeid worden.” (i.e., de Turk (moslim dus) moet van zijn geloof afgebracht worden).

  Hier is trouwens een frame om de PVV te framen: “FASCIST! RACIST! NAZI! Nee, kan me niets schelen dat de islam geen ras is. RACIST!”

 2. 2

  @1 He, na al die emmers vol met vitriool blijkt Links Kerk zowaar gevoel voor humor te hebben. Galgenhumor wellicht, maar het begin is er…

  Dat je met de bijnaam “De Turk” inderdaad geen frisse jongen hoeft te zijn, bewijst dit stukje stichtelijke vaderlandse geschiedenis.

  Raymond (‘De Turk’) Westerling, vader van de contraterreur in het Indonesië van de jaren 40 (door laffe links historici natuurlijk volkomen verkeerd geduid als een antikoloniale oorlog, terwijl het doel van de Nederlandse regering toen al was om de wereld te behoeden voor de horden van Mohammed) had natuurlijk maar een echte smet op het blazoen. Hij was waarschijnlijk een crypto-moslim.

 3. 3

  Een frame is iets anders dan een flame, @linkse. Maar verder is een naziframe het slechtste wat er is, omdat het zo over de top is dat het contraproductief werkt.

 4. 4

  @[email protected] Flaming & Blaming, what’s new.

  Ik zou de framing door de PVV willen duiden als “Jaag die kogel door de linkse kerk”, uiteraard zo wil ik met klem benadrukken, volstrekt overdrachtelijk bedoeld.

  [/satirische modus]

 5. 5

  Misschien zouden de “linkse” partijen zelf beter moeten framen. Ipv een cursus anti framing te bezoeken.
  Het probleem is echter dat als je geen passend hapklaar wereld beeld (en visie) hebt je niet kunt framen.