De Chinese Hordes in Aantocht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Chinese hordes komen er langzaam maar zeker aan, ik waarschuwde er al meerdere malen voor op Sargasso. Ze kloppen nu dan toch harder en harder op de deur van de Westerse economie. De Chinese computer fabrikant Lenovo kocht in December 2004 de PC-divisie van IBM voor 1,25 miljard dollar. Maar daarmee is de Chinese honger natuurlijk niet gestild. Dat China Netcom een groot aandeel in haar Hong Kongse concurrent nam, mag nog niet zo opmerkelijk heten. Maar CNOOC, China’s derde grootste gas en olie maatschappij heeft nu een bod gedaan van 13 miljard dollar op de Amerikaanse collega Unocal. Minmetals had al een vergeefse poging gedaan de Canadese mijnbouwer Noranda over te nemen voor 5 miljard dollar. Ondertussen is China ook in onderhandelingen verwikkeld met Gazprom, Rusland’s olie en gas maatschappij, om een deel van Yukos over te nemen, hoewel het daarbij concurrentie uit India moet dulden.

Het moge duidelijk zijn, dat de wereldeconomie in een structurele herstructurering verkeert. Terwijl Westerse bedrijven produktie veelal naar Asie verhuizen, kopen Chinese bedrijven Westerse bedrijven en kapitaal op. Daarbij zou Europa zich misschien kunnen afvragen of het wel gewenst is dat een communistische dictatuur, waarin mensenrechten aan de lopende band worden geschonden, zich kan inkopen in onze democratische welvaartsmaatschappij.

Sargasso Kwis: Hoeveel tijdzones bestrijkt China?

Sargasso Carriere Tip: Spreekt u al Chinees?

links:
China’s champions – China wants to build world-class companies. Can it succeed?
CNOOC considers $13bn bid for Unocal
Chinese checkers: the Lenovo-IBM deal
China Netcom buys into PCCW
China and India raise the stakes
Lenovo-IBM Deal a Big Step for China Inc.
China steigt zum weltgr

Reacties (18)

#1 Sikbock

Ah! een fijne post om gezamenlijk ons nederlanderschap te beleven!!

  • Volgende discussie
#2 Laurens L.

China heeft ook 1 groot probleem: olie. Het land is nu al de op twee na grootste olie-importeur ter wereld. Voor de zekerheid wacht ik nog even met het kopen van aandelen in een grote Chinese fabriek voor verse melk…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

Laurens L., terecht dat je olie noemt. Dit is net als water een schaars goed in China. Maar die olie zijn ze hard aan het veilig stellen. Er worden momenteel vijf opslaglokaties aan de chineze kust gerealiseerd waarmee de chineze economie 50 dagen kan doordraaien zonder nieuwe importen. Verder zijn de chinezen bezig zich de sudanese olie toe te eigenen en zullen daarna verder uitbreiden in Noord- Afrika en het Midden-Oosten.

Op http://ipsnews.net stond twee weken terug een artikel hoe China bezig is de amerikaanse hegemonie in Latijns-Amerika te breken (om andere grondstoffen toevoer veilig te stellen). De amerikanen zitten met hun kop in het iraakse zand en laten zich hun achtertuin ontglippen.

Over die tijdzones: dat is er volgens mij maar 1 (communistische tijd). Terwijl er qua afstand best 3 a 4 zones in zouden passen (zoals bij de VS).

Ik spreek geen chinees,
maar kan wel goeie rochels spuwen en scheten laten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

..en wat deed Europa…?
http://www.funpic.hu/swf/numanuma.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 nove

l’histoire ce repete: WO II bood de gelegenheid aan amerika zich in te kopen in een keizerlijke dictatuur om de expansieve ambities van de amerikaanse bourgeoisie in te lossen, onder het mom van democratie en vrijheid, met de atomaire hellehond als tempelbewaker op de achtergrond, hoezo vrijheid… Dit leidde op termijn tot de ineenstorting van de aziatische tijgers maar tegelijkertijd tot een verscherping en versteviging van bestaande machtsverhoudingen, gorte banken en industriele bedrijven werden groter, arme mensen armer, in materiele en politieke betekenis. Accumulatie volgens het boekje, met als bonus een stevige verankering van het kapitalisme en militarisme in het oosten.
Amerikanen staan notoir onverschillig ten opzichte van democratie als noodzakelijk idee, het is geen sine qou non, vaak eerder een blokkade en een remmende factor voor het investeringsklimaat wat ze in hun winsthonger menen nodig te hebben. Daarnaast is er uiteraard veel stille diplomatie en er zijn dagelijks veel smerige machinaties die indirect meewerken autoritaire structuren zoals generaalsregimes te ondermijnen, zodra deze hun nut en bruikbaarheid hebben verbruikt. Aanslagen, sabotage, drugs, ontvoering, politieke moord, VN Crisis geforceerd, van alles wordt uit de kast gehaald om het imago van dergerlijke regimes te beschadigen ten faveure van het bedrijfsbelang, de particulier en investeerder die risico’s wil afwentelen op de bevolking en hen misbruikt in oorlogen en ten prooi laat vallen aan armoede, spot en minachting. De winner-looser mentaliteit, de eendimensionele plastic mens (..lees sterke man). De non-chalance en respectloze harde, wrede, bloeddorstige houding tegenover en omgang met al wat menselijk is in de ogen van die gemiddelde middenmotorscultuur (de burger/kruidenier/middenstandsbelang, succesformule) in de amerikaanse metropolen is in zichzelf een belediging en gevaar voor ware democratische ontwikkelingen, het ‘amerikaans’ exportprodukt (politiek en economisch) bij uitstek. Indianen wisten/zagen het, negers voelden het, arbeiders(fabriek,kantoor) over de hele westerse liberale wereld beseffen/ weten het in onvoldoende mate of staan het zichzelf niet toe, laten het niet tot zichzelf doordringen. Ze nemen hun gemarginaliseerde economische en politieke positie voor lief, onbegrijpelijk, dat geplastificeerde, gekunstelde bewustzijn. Stenen voor brood..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 larie

Hier worden gegevens van nu konstant verandersteld en doorgetrokken naar de toekomst, conclusies zijn zodoende zwak. Met stijgende welvaart stijgen de individuele verwachtingen van de bevolking eveneens. Het “systeem” China gaat daarin mee en communistische modellen passen daar uiteindelijk niet in. Olie is nog lang niet schaars, de les van “de club van Rome” is enkelen hier voorbijgegaan. Olie wordt gekocht en niet toe geeigend. Als het werkelijk een probleem gaat worden verschijnen er plotsklaps nieuwe mogelijkheden om energie uit te halen en niet putten.,, altijd zo geweest met mondiale schaarsten.Water, houdt het nu nooit op deze onzin, is er volop kwestie van realloceren.
@nove: als je wilt boeien moet de pen wat minder vloeien.
@Carlos: rochels spuwen is aan het verdwijnen in China, op dynamische plekken is het al strafbaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Robbert Baruch

Het is inderdaad enorm met die chinezen. Toen ik in november in Argentinie was, viel het me op dat er daar zo enorm veel Chinezen waren. Naar het schijnt worden er in Zuid-Amerika grote hoeveelheden soja- en rijstvelden gekocht door Chinezen. Vroeger op school was ern een grapje dat China de wereld kon veranderen door alle Chinezen tegelijkertijd in- of uit te laten ademen of door ze tegelijkertijd een sprongetje te laten maken, en het ziet er naar uit dat als China inderdaad een (economisch) sprongetje maakt, Europa dat gaat voelen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 caprio

@nove: Amerikanen staan notoir onverschillig ten opzichte van democratie als noodzakelijk idee

Ik hoef je niet te wijzen op het feit dat er voor Amerikaanse bedrijven stricteren beperkingen gelden als het om handel met landen als China,Burma etc gaat dan voor Europese zeker? Maar daarnaast is de doctrine in de VS een typisch liberale waarin de markt vrij is, dat omhelst nu eenmaal enorme implicaties op politiek-filosofisch vlak. Europeanen willen daar graag nog over redetwisten en dan volgen er ellenlange ethische discussies over kapitaal en arbeid, ongelijke verdeling etc. Dat is de Europese democratie, ellenlange debatten over de consequenties van de vrije markt, die debatten bestaan nu eenmaal niet in de VS. Maar er bestaan wel degelijk oprechte religieus getinte debatten over mensenrechten en handel.

Ik heb nooit een notoire onverschilligheid bespeurd in Amerika, men heeft slechts niet zo’n roze sociaal-democratische bril om naar de wereld te kijken. Jouw verwijzingen zullen waarschijnlijk vooral betrekking hebben op de Koude Oorlog politiek (Zuid-Afrika,Chili,Vietnam etc).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

@larie: toe eigenen in de zin van ‘landje pik’ is het ook niet echt. Maar die ‘communistische’ chinezen zijn inmiddels heel bedreven in het kapitalistische spelletje en waar ze de kans zien drukken ze anderen uit de markt. Opzich niks nieuws onder de zon. Net als iedere andere supermacht wenden ze ook militaire middelen aan om hun commerciele doel te bereiken. Zo zijn er chineze militaire adviseurs betrokken geweest bij de etnische zuiveringen in Darfur. En dan wordt het ‘kopen’ van olie toch wel een beetje ’toe eigenen’. Met dit werkwoord wilde ik alleen mijn onvrede met de gang van zaken in Sudan uiten. Verder verwijs ik naar mijzelf: China faciliteert genocide in Sudan?

@Robbert Baruch: het klopt dat de chinezen grond opkopen in Zuid-Amerika t.b.v. de eigen voedselvoorziening. Een maand geleden heeft de chineze president Hu Jintao uitgesproken dat China snel 1 miljoen hectare braziliaanse grond wil kopen voor soja-productie. In natuurbeschermingskringen wordt de grondstoffen-honger van China met argus ogen gevolgd. Op veel plekken waar europese of amerikaanse bedrijven vertrekken vestigen zich chineze bedrijven die zich weinig aangelegen laten liggen aan de sociale of milieu aspecten van hun handelen. Verder verwijs ik naar mijzelf: Soja: dolkstoot voor zuid-amerikaanse natuur

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Carlos

@larie, nog een keer: ik heb iets minder vetrouwen in het proces van democratisering in China. Die commies hebben inmiddels het kapitalistische systeem door maar de individuele vrijheden liggen nog steeds aan banden. Tekenend voorbeeld vind ik hoe het westerse bedrijf Google onlangs door de knieen is gegaan voor de chineze wens voor een gecensureerd internet. Als er maar gehandeld kan worden, dan vindt het Westen het allang best.

Maar dat dat rochelen aan banden ligt, dat is opzich wel een lichtpuntje. Nu dat smakken in restaurants nog, en dat China wordt nog eens groots!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Carlos

@larie, laatste keer: de olie zal snel opraken, sneller ook door China, India en Brazilie. Het doet er niet toe of die olievoorraad tot het laatste vat wordt opgepompt. De schaarste door de snelle economische groei zal knellende situaties opleveren met crisis en oorlog tot gevolg. Realloceren gaat volgens mij nooit van harte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 larie

@Carlos:Niet zo somberen. Je hebt gelijk met Darfur, daar worden akelige spelletjes gespeeld waar wij niets aan kunnen veranderen. Wat olie betreft, natuurlijk raakt dat op en wellicht vrij snel maar er komt altijd een alternatief. De belangen zijn te groot ook die van onze grootste tegenhangers. Heb vertrouwen in het calculerend vermogen van mens ongeacht afkomst of herkomst is mijn motto. Sinds een jaar of wat heb ik veelvuldig virtueel kontakt met wat chinese plattelanders en dat stemt mij goed. Piepkleine dorpjes aan de grens van Mongolie met een dsl snelheid waar wij niet aan tippen, een ruime blik en chatten over werkelijk alles. Ik vind ze reuzetof en we lachen wat af, cultuurverschillen worden geslecht. Behalve dan onze wc-verjaarkalender, aan zo iets belachelijks doen ze niet mee kreeg ik te horen. Kortom, komt wel goed naar mijn idee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 caprio

@larie: dus je laat je hele opinie over de mensenrechtenschendingen in China afhangen van een stelletje Djenghis Khanese Mongolen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Carlos

Waarschijnlijk zijn die sluitingen van internetcafe’s alleen in de grote steden. En ontspringen die Mongolen weer de dans. Maar chatten met mongoolse chinezen vind ik opzich wel de moeite waard.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 larie

@caprio: natuurlijk niet. het valt me alleen op dat oprechte debatten ook in China plaatsvinden en de taalbarri

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 nove
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 larie

7 weken is a short way to Tippe arie

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 verplicht

De Chinese economie is in belangrijke mate afhankelijk van exporten naar de Verenigde Staten. En de amerikanen consumeren grotendeels op de pof, wat weer kan omdat de rente daar zo laag is. Dat de rente daar zo laag kan zijn *ondanks* het tenhemelschreiend gigantische begrotingstekort komt weer omdat China zijn verdiende dollars investeert in de VS.

http://www.forbes.com/business/2005/01/07/cx_da_0107topnews.html

  • Vorige discussie