De energieraad van Nederland verwoordde het zo mooi in haar Energiek Buitenlands beleid van Januari dit jaar. “Een nationaal buitenlands beleid gericht op de versterking van bilaterale relaties met olie- en gasproducerende landen moet totstandkomen.” In werkelijkheid is het natuurlijk zo dat we nooit kunnen concurreren met de opkomende Chinese olie- en gasverslaving. Hu Jintao ging als president van China de afgelopen tijd op energietour in de wereld. Vanuit Saoedie-Arabië, Soedan en Libië stroomt er al olie naar Chinese wateren. In Kenya heeft Hu boorrechten verworven en ook Nigeria is akkoord. China krijgt vier exploratieblokken om olie te vinden in ruil voor overname van een verliesgevende raffinaderij en de aanbouw van een elektriciteitscentrale. Musharraf vind ook het Chinese idee van een aantal olie- en gaspijpleidingen door het Pakistaanse land een puik plan. Op die manier kan China verder genieten van energie uit het Midden-Oosten. Nog even en China maakt ook onderdeel uit van de door de V.S. benoemde “axis of evil” wanneer Iran het aangeboden contract van 100 miljard voor gaslevering ondertekend. Of de VS zich met de energiehonger van China gaat bemoeien blijft onvoorspelbaar. Zeker is dat we in Nederland de boot flink missen, tijd voor nuchtere ambities op energiegebied.
Reacties (6)
Ja, und? Insinueer je nou dat dat ònze olie is, die de Chinezen gaan verstoken? En waarom is China onderdeel van de Axis of Evil als ze Iraans gas afnemen? Waren wij Iraanse olie aan het boycotten, dan?
Hoezo missen we in Nederland ‘de boot’? Welke boot? De energieboot, omdat China en de VS ervoor gaan zorgen dat zij als enige twee olie en gas krijgen? Waarom zouden de olieproducerende landen zich in zo’n ongunstig parket laten drijven, dan?
Tis natuurlijk wel zo dat de olie zo sneller op gaat, maar dat konden we al lang uittellen met die Chinese groei. Misschien was er nog even de hoop dat de VS met hun militaire interventies de energiekraan voor China zou dichtdraaien, maar dit bericht toont aan dat dat mislukt is.
Of het ethisch helemaal door de beugel kan is over te discussiëren maar het is niet erger dan wat westerse landen doen. Het is interessanter om te zien wat India gaat doen om olie te krijgen. Ik denk niet dat die zo snel een pijpleidinkje door Pakistan mogen leggen. En er is in veel Afrikaanse landen een zekere afkeer van India. Maar India kan nu natuurlijk niet achterblijven. Nederland zal de boot niet missen, voor India bestaat die kans wel.
Maar een stijgende olieprijs is meteen goed voor de ’armoede' in OPEC-landen.
knArie; Waarom bestaat er in afrikaanse landen (meer) afkeer tegen India (dan tegen China)? Lijkt me niet voor de hand liggen (afgezien van religieuze redenen).
China is een slechte zakenpartner voor Afrikaanse landen omdat ze totaal niet geeft om mensenrechten en milieu. Kijk naar Darfur waar Chinese legerfunctionarissen zelfs hebben geadviseerd bij de volkerenmoord. Onder het mom van “China bemoeit zich niet met de binnenlandse politiek van haar handelspartners” verergeren Chinese bedrijven vaak de misstanden. Op geopolitiek niveau is China veel agressiever dan Nederland of de EU. Het is natuurlijk wel zo dat ze nog en achterstand hebben in te lopen, dat ellebogenwerk om er ook tussen te komen dat is wat we nu zien. Ondertussen groeit de vraag naar olie en blijft het aanbod hetzelfde of slinkt zelfs.
Lester Brown geeft de stijgende invloed van China goed aan in zijn boek Plan B 2.0 (gratis te downlaoden)
With oil, the United States was still solidly in the lead in 2004, using more than three times as much as China—20.4 million barrels per day versus 6.5 million barrels. But U.S. oil use expanded by only 15 percent between 1994 and 2004, while use in China more than doubled. Having recently eclipsed Japan as an oil consumer, China now trails only the United States.
The inevitable conclusion to be drawn from these projections is that there are not enough resources for China to reach U.S. consumption levels. The western economic model—the fossil-fuel-based, automobile-centered, throwaway economy—will not work for China’s 1.45 billion in 2031. If it does not work for China, it will not work for India either, which by 2031 is projected to have even more people than China. Nor will it work for the other 3 billion people in developing countries who are also dreaming the “American dream.” And in an increasingly integrated world economy, where countries everywhere are competing for the same resources—the same oil, grain, and iron ore—the existing economic model will not work for industrial countries either.
Of lees het hele China hoofdstuk hier:
http://www.earth-policy.org/Books/PB2/PB2ch1_ss3.htm
Bismarck; In veel voormalige Britse koloniën zijn veel Indiërs aanwezig. Deze groep integreert slecht en heeft wel een groot deel van de handel en bedrijven in handen. Ik heb ooit gelezen dat in Kenia bijna 70% van alle bedrijven in het land in handen is van Indiërs (ik zoek naar de link). Logisch dat er een zekere mate van jaloezie is bij de Afrikanen. Politici spelen hier graag op in, zie His Excellency President for Life, Field Marshal Al Hadji Doctor Idi Amin, VC, DSO, MC, Lord of All the Beasts of the Earth and Fishes of the Sea, and Conqueror of the British Empire in Africa in General and Uganda in Particular die in 1972 alle Indiërs het land uit gooide.
Indiërs worden door veel Afrikanen geassocieerd met het koloniale tijdperk.