De burgeroorlog in Ivoorkust gaat van kwaad tot erger; nu zijn stroom en water onderdeel strijd geworden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (19)

#1 HPax

Ivoorkust 2008: 323.000 km2 met 18,3 mln. inwoners, van wie een kwart tot een derde immigrant.

1960 werd Ivoorkust onafhankelijk. De economische ontwikkeling daarna verliep zeer gunstig, vooral in de kuststrook. Ivoorkust werkte als een magneet op de bevolking van het noorden van het land en op de omringende landen, met name op de Sahelbevolking van Burkina Faso en Mali. Deze overwegend Islamitische migranten vormden gaandeweg een grotere druk op de bestaans- bronnen van de kuststrook, waar de bevolking merendeels christelijk was.

De problematiek van migratie en etnisch-culturele-religieuze tegenstellingen werd door de jaren heen steeds belangrijker en kwam vooral aan de oppervlakte toen aan de gunstige economische ontwikkeling een einde kwam. Dat was in de loop van de jaren ’80.

2010/2011. Het Grote NL-nieuws maakt melding van grote spanningen in Ivoorkust. Films worden vertoond van massa’s vluchtelingen. Waarheen ze op weg zijn – naar huis? – wordt er niet bij verteld. De gevolgen van immigratie, de tegenstelling autochtonie en allochtonie, de rol van de Islam, het wordt het grote publiek van a tot z onthouden.

Er zijn verkiezingen gehouden, de zittende President Gbagbo is aan de stembus verslagen, maar weigert afstand te doen. Waarom? Het Nieuws informeert er niet over. Ook niet dat de Islamitische stembuswinnaar Ouattara geen Ivoriaan zou zijn en zijn aanhang grotendeels uit allochtonen bestaat. Veroveraars dus.

 • Volgende discussie
#2 knelistonie

Speelt allemaal mee. #sad

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 boyke

@ 1
De V.N. heeft erkend dat Ouattara de rechtmatige winnaar is van de verkiezingen. Jouw gezeik is dus totaal irrelevant.
Waar het om draait is dat Gbagbo illegaal het presidentschap bezet en bereid is tot het uitlokken van een burgeroorlog alleen maar om op die post te kunnen blijven zitten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Ron

@3 Boyke

Lekker laten zitten die vent, over 40 jaar komt de bvolking er vanzelf achter en krijgen we Tunesische, Egyptische danwel libische toestanden! Het probleem lost zich vanzelf op, maak je niet druk!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Monique

De Heer GBAGBO heeft heel duidelijk de eerste ronde van de verkiezingen al verloren en hij heeft de tweede verloren ondanks dat hij de stemmen van het Noorden niet liet meetellen. Ondanks dat blijft hij zitten, bedreigt hij iedereen van de tegenpartij. Je hoeft het vermoeden maar tegen te hebben en je bent een zogenaamde Rebel (aanhanger van Ouattara) en je wordt gearresteerd, gemarteld en vermoord. Een lekkere Christen!!!!
En Ouattara is geboren in Ivoorkust, zelfs zijn opa en oma zijn daar geboren. Hier in Nederland hebben we toch ook geen moeite met de mensen die hier al zijn drie generaties. Die horen er gewoon bij, maar die christen GBAGBO manipuleert nu iedereen om zijn straatje schoon te vegen. En de schrijver van het artikel weet niets van de achtergrond van de hele geschiedenis en laat zich manipuleren!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 HPax

1 ‘Alassane Ouattara heeft zondag opgeroepen tot een exportstop van cacao uit het West-Afrikaanse land, de grootste cacaoproducent ter wereld. De maatregel moet de geldstroom naar zijn politieke concurrent Laurent Gbagbo stoppen.’

Deze voorgestelde maatregel zal bij uitvoering de Ivoriaanse bevolking zwaar treffen. Dat kan Ouattara kennelijk niets schelen, als hij maar president mag zijn, en nu weten wij genoeg. Hij is niet de ware President van de Ivoorkust. Een Salomonische wijsheid leert ons dat inzien (het verhaal van 2 vrouwen die elkaar een kind betwisten: 1 Koningen 3, vers 16-28).

2 @ 5 ’Hier in Nederland hebben we toch ook geen moeite met de mensen die hier al zijn drie generaties’.

Dit is een Nederlands cultureel perspectief dat je meestal elders niet aantreft. Waarschijnlijk zelfs niet eens overal in NL.
Er is een overvloed aan anthropologisch materiaal* (boeken, documenten) dat het thema autochtoon- allochtoon als schier universeel aanwijst. Waarmee ik niet beweer dat deze tegenstelling overal op dezelfde wijze wordt beleefd en uitgevochten. Maar zo provinciaal afgewezen als in c 5 kan niet.

@3 Let een beetje op je woorden. Barst niet direct uit in gescheld als je iets niet begrijpt, maar vraag er netjes naar.

* Voorbeeld.
5] HET CAKAL-BAKAL PRINCIPE. Aan de definities van land voeg ik een 5e element chakal bakal toe. Ofschoon het in rang sterk voor de andere onderdoet, is het verder zo’n krachtige en doorzichtige landregel, dat het hier weg te laten een laakbaar verzuim zou zijn.

In Indonesia, waar ik het woord vandaan heb, heerst de norm dat een bepaald stuk land – dorpsgrond, een landstreek – behoort aan de groep die het als eerste ‘onder de ploeg heeft gebracht’, van een maagdelijk begintoestand uitgegaan. Ten aanzien van grond was en is daar van toepassing het gezegde dat ‘wie het eerst komt, het eerst maalt.’ Voor altijd. Nakomelingen van de chakal-bakal groep erven deze overheersende positie van hun voorvaderlijke pioniersgroep. Aan volgende groepen die zich later met hun toestemming bij hen voegen, zijn en blijven zij generatie op generatie superieur. Vergelijk dit onder meer met wat ik over de rai o’an op Timor bij van der Wouden heb aangehaald.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Nuanceur

@4 klopt niet, daar waren ze al aan de democratische verkiezingen, in Noord-Afrika moet die fase nog komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Cracken
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 boyke

@ # 6
Al dat gezeik van je toont aan dat je stront in je kop hebt zitten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Monique

GBAGBO en Ble Goude hebben een manier gevonden om verschillen te scheppen die er niet zijn en dat is praten over: Wie is wel Ivoriaan en wie is het niet! Maar het is pure onzin!
Dhr. GBAGBO is puur een dictator en hij heeft al een hele geschiedenis met Ouattara achter de rug daarom doet hij moeilijk.
Ouattara is de winnaar van de verkiezingen en HPax schaart zich achter die dictator omdat hij christelijk is (Hij lijkt een christen, christeLIJK). Maar laat ik je vertellen dat Ouattara is getrouwd met een blanke francaise die christen is Joodse wortels heeft. Afgelopen kerst hebben ze samen een kerkdienst meegemaakt, dus een extremistische moslim is hij NIET.
Ouattara heeft een betere staat van dienst dan zijn voorganger GBAGBO!
Dus mijn advies is: lees eerst iets meer over de achtergronden voordat je een mening hebt!
Vooroordelen ga je tegen door kennis te hebben. Domme mensen gaan mee in vooroordelen en manipulatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 HPax

Vrij recent TV-Nieuws (TVN) over Ivoorkust gaf beelden te zien van massa’s en rijen vluchtelingen daar, met huisraad bepakt op weg naar..? Ja, waar naar toe? Gingen ze naar een rustiger deel van Ivoorkust, of naar een ander land? Daar liet TVN zich niet over uit. Vreemd. Wel liet het nog weten dat oorzaak van het ontstaan van die vluchtelingenstroom iets met geweld te maken had, maar meer dan dat niet. Alsof ‘geweld’ een ding op zich is, een natuur fenomeen, en niet een gevolg van een onderliggende factor. En voor de 2e keer raakte ik bevreemd. Ik kreeg het gevoel dat er iets verzwegen werd. Verder vond ik die Gbagbo ook maar een onsportief en gevaarlijk figuur.

Totdat ik daarna via het internet wat kennis over Ivoorkust opdeed. Dit land, las ik, leed en lijdt onder een massa-immigratie waaruit zich de problematiek van de tegenstelling autochtoon-allochtoon heeft ontwikkeld waarvan de explosie ons nu op het scherm wordt voorgezet. De explosie, ja, maar niet de achtergronden ervan! Alsof die aan te roeren onder een ideologisch tabu staan. Ik stip dit subthema aan, maar ontwikkel het hier verder niet.

Met deze kennis gewapend begon ik anders tegen de koppigheid van Gbagbo aan te kijken; zij zou een goede reden kunnen hebben. Dat hij Christen* is of zou zijn weet ik pas sedert een paar dagen en is geen beslissende factor geweest in mijn speculatieve beschouwing over Ivoorkust-nu. Wel weer Ouattara’s oproep tot een exportstop van cacao.

En dat Ouattara met de Kerst samen met zijn vrouw een (Christelijke?) kerkdienst heeft meegemaakt, vind ik een aandoenlijke mededeling, maar denk aan die Franse koning: Yamoussoukro is wel een mis waard.

Slot. Ik ben geen Ivoorkust-expert en doe het in principe met HET NIEUWS. Dat schiet tekort en probeer ik er zelf wat van te maken, soms, als het mij interesseert.

* In meerdere landen kun je het begrip Christen het best cultureel opvatten. Het staat voor een leefwijze die vooral opponeert met de Islamietische.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 boyke

@ 10
“Ouattara is de winnaar van de verkiezingen en HPax schaart zich achter die dictator omdat hij christelijk is”

Vind je dat vreemd?? Ik niet hoor, de ene gristenhond steunt de andere.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 parallax

Eg jonge pax wat lul allemoal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Monique

Hoi HPax,
Ik kan je vertellen waar de vluchtelingen naar toe gaan, ze vluchten naar Liberia, Burkina Faso en Ghana. Met als gevolg dat daar ook problemen ontstaan. Verhuizen binnen het land is geen optie, want het noorden zit zonder water en electriciteit, dankzij Gbagbo. En hele delen van Abidjan ook! In het hele land zijn de spanningen groot en is een groot tekort aan voedsel. De mensen eten nog maar een keer per dag.
Het is jammer dat je geen frans kan, want anders zou je de nieuws eens moeten volgen op bijvoorbeeld Abidjan.net. Maar dan moet je bijvoorbeeld ook weer goed op de hoogte zijn van welke krant van welke partij is, want het propaganda-gehalte is hoog. En er wordt keihard gelogen.
Ik ben geen officiele Ivoorkust-expert, maar ik weet er wel zeer veel van. Mijn familie woont daar! Het is het land waar ik van hou. Ivoorkust was een diamant in West-Afrika en die nu wordt afgebroken in een paar maanden tijd.
Is het voor jou goed te praten dat Dhr. Gbagbo voor meer dan 3.500 MILJARD euro naar Europa en Amerika heeft gesluist. Die tegoeden zijn overigens bevroren! En Dhr. Gbagbo zal worden berecht in Den Haag en niet omdat hij zweetvoeten heeft. Goedenavond!!!!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 HPax

@ 14
Met interesse je laatste reactie gelezen; zij maakt een oprechte indruk. Er valt diep op af te dingen en aan toe te voegen, maar dat laat ik hier achterwege. Op 1 item na.

Je schrijft dat Dhr. Gbagbo voor meer dan 3.500 MILJARD euro naar Europa en Amerika heeft ‘gesluist’. Welnu, dat kan alleen al technisch niet waar zijn. Daarom, in de mate waarin dat zo is [= niet waar], laat zich ook het gehalte aan waarheid /onjuistheid van je betoog vaststellen.

Persoonlijk denk ik dat je als zoveel mensen het verschil tussen millioen en milliard niet kent subs. aanvoelt. Grote getallen betoveren ze en brengen ze in de war.

Dan nog de vraag waarom ik geen Frans ken. Waarom denk je dat?

PS ‘ze vluchten naar Liberia, Burkina Faso en Ghaná’. Is dat niet: ze vluchten naar huis?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Joop

Typisch ballen gedrag wat HPax vertoont. Net nog in de kroeg. Dan krijgen ze hun zin niet, en dan komen ze met geweld. Arrogant gedrag. Lachwekkend. Maar helaas wel de managers van tegenwoordig, die denken dat ze in de kroeg of op een forum ook nog een bepaalde positie hebben. Oke, HPax zou geen geweld gebruiken, maar wel eindeloze discussie…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 qwerty

De essentie van HPax zit in zijn voetnoot op #11: In meerdere landen kun je het begrip Christen het best cultureel opvatten. Het staat voor een leefwijze die vooral opponeert met de Islamietische.

Hij is christen / katholiek ten voeten uit.
In alle opzichten.
Samenleven is slechts op een manier mogelijk.

Heeft niets met ballengedrag oid te maken.
Wel met bekering, gedrevenheid en dwang.
Een echte zendeling.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 HPax

@ 16

Commentator 16 daagt mij persoonlijk [ = onzakelijk] uit. Daar op te reageren valt mij moeilijk. Dat ik het bijval is niet van mij te verwachten, met ertegen in te gaan kan ik mij alleen maar belachelijk maken. Ik begin er dus niet aan.
Overigens heb ik er mij niet aan geërgerd. Je gebruikt in schrille tegenstelling tot menige andere Sargasser geen al te gemene worden en is het verder je volste recht een hekel aan mij te hebben en mij dat ook eens mede te delen.

Jammer is wel dat je ook nu weer van rancunes bezeten een interessante discussie – in casu: over Ivoorkust – torpedeert. Waarom ga je niet zakelijk op mijn ‘comments’ in? Bijvoorbeeld, wat denk je van mijn laatste PS zin uit c15? En over Monique’s € 3,500 milliards door Gbagbo geroofd? Geloof je dat zoiets kan? Denk daar nou eens een keertje over na.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Joop

@18.

Je hoeft niet alles zo serieus te nemen hoor.

Ik weet precies wat je bij reactie 11 wil neerzetten. De islam. Maar jij weet net zo goed als ik dat bijv. Darfur hetzelfde probleem is.

Landbouwers en rondtrekkende bedoienen. Dat gebeurt al tientallen eeuwen. Nu plakken we er wat etiquetjes op die te maken hebben met nationalisme en religie. De essentie is dezelfde als twintig eeuwen terug.

De nomaden in het noorden zijn vaak niet geregistreerd als burger met bijbehorende rechten en plichten in de West-afrikaanse landen. Statenloos. Maar wel ‘gesettled’ vanwege bijv. oprukkende woestijnvorming.

 • Vorige discussie