De biecht van Rutte

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-11-2022
,

Als enige krant lichtte het NRC een belangrijke bekentenis uit Ruttes congresspeech. Ontging het overige aanwezige journaille dat Rutte hiermee uit de kast kwam en de eigenlijke drijfveren achter het hak- en snoeiwerk opbiechtte?

Rutte toonde zich, in het begin van zijn speech (hier op youtube) , de premier van alle Nederlanders. Hij somt vragen op, die onder ongeruste burgers leven en geeft blijk goed naar de samenleving te luisteren. Hij begrijpt dat de hardwerkende slager om de hoek, die zijn winkel wel voor elkaar heeft, het moeilijk kan bevatten er ook wat van te moeten voelen als anderen (banken, eurolanden) hun toko niet op orde hebben.

Dan biecht Rutte op: “En ik zeg het u eerlijk: ook als er geen financiële problemen zouden zijn, dan zouden wij deze maatregelen moeten nemen“.
Geen problemen, wel bezuinigen? Daarmee stelt hij zijn criticasters niet echt gerust. Rutte begrijpt dat die redenering nader gemotiveerd moet worden. De enige reden om hard en breed te bezuinigen is: “Simpelweg omdat wij Nederland fundamenteel sterker willen maken“.

Over de sterke en zwakke kanten van dit prachtige land wordt verschillend gedacht. De premier gaat daar niet op in maar maakt na zijn bekentenis een merkwaardige wending. Hij somt de sterke kanten van Nederland op. Heeft hij niet in de gaten, dat hij met die opsomming zijn motivering ondergraaft? Ruttes schets van een sterk Nederland roept meteen weer vragen op.

Je vindt ons amper op de wereldkaart, toch zijn we de 17e economie van de wereld, juicht Rutte trots. Bezuinigen om sterker te worden? Hij denkt toch niet dat we de 10e, misschien zelfs de eerste economie ter wereld kunnen worden? En zou je niet anders of minder moeten bezuinigen om die 17e plaats te behouden?
De Zweden vinden dat wij de beste zorg van Europa hebben, meldt Rutte met voldoening. Bezuinigen om sterker te worden? Moet je daarvoor eerst een deel van de zorg afbreken?
Het Concertgebouworkest hoort tot de besten van de wereld, roemt Rutte. Bezuinigen om sterker te worden? Waarom halen het orkest en thuisbasis (het Concertgebouw) nu toeren uit om de toekomst veilig te stellen?
Volgens Unicef behoren Nederlandse kinderen tot de gelukkigsten ter wereld, spint Rutte. Bezuinigen om sterker te worden? Komt het kindergeluk dan niet in gevaar door bezuinigingen op onderwijs, jeugdzorg en voorzieningen als schoolzwemmen, jeugdbibliotheken en speelplaatsen?

Ruttes lijst van sterke zaken was niet compleet. Hij voegt er aan toe: “solide overheidsfinanciën, een krachtige, maar kleine overheid en duidelijke grenzen, die duidelijk worden gehandhaafd“.
Op zich zaken waar niemand iets op tegen zou hebben. De vragen van hardwerkende Nederlanders  blijven echter knagen.

Zijn geld verslindende, falende ict-projecten bij de overheid een voorbeeld van solide overheidsfinanciën? Gelooft de hardwerkende Nederlander nog in een krachtige maar kleinere overheid, als hij voor gesloten overheidsloketten staat en alleen zijn paspoort kan verlengen op tijden, waarvoor hij bij zijn werkgever vrij moet vragen? En waarom geldt de duidelijke handhaving van duidelijke grenzen niet voor bankiers, die nog steeds met riante bonussen met pensioen gaan, terwijl hun bedrijf een paar duizend banen schrapt? Of voor VVD’ers met teveel bijbaantjes of belangen in bouwondernemingen?

Uiteindelijk gaat het Rutte om doelstellingen, die tot het gedachtegoed van fundamentalistische liberalen behoren. Met een speech vol tegenspraak, toonde Rutte zich allerminst als de premier van alle Nederlanders. Zwakke speech, zwakke premier. Daar wordt Nederland niet sterker mee.

Reacties (19)

#1 Sjiek

Idd. uit de kast komt de ware reactionair. De werdegang van iemand die ooit als progressieve liberaal bekend stond maar nu terug wil naar de pruikentijd.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Ik kan je wel vertellen waarom Rutte graag wil bezuinigen: De werkloosheid is in Nederland (al jaren) te laag. Lage werkloosheid betekent krapte op de arbeidsmarkt en dat betekent weer dat de mensen die door Rutte gediend worden meer geld moeten uitgeven aan lonen. Door te bezuinigen kan Rutte de werkloosheid opdrijven en daarmee de lonen drukken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Prediker - Reactie op #2

Door te bezuinigen drijft Rutte de werkloosheid op? Leg eens uit: hoe werkt dat?

#2.2 Bismarck - Reactie op #2.1

Is dat nou echt zo moeilijk? Je geeft als overheid minder geld uit. In Nederland betekent dat vrijwel zeker dat er (direct dan wel indirect) minder geld wordt uitgegeven aan lonen. Dat betekent dat je mensen ontslaat, of geen nieuwe mensen aanneemt in geval van natuurlijke afvloeiing. Het eindresultaat is dat er minder banen zijn.

  • Volgende reactie op #2.1
#2.3 Prediker - Reactie op #2.2

Denk je? Ik heb voor een overheidsdienst gewerkt. Als uitzendkracht. De overheid wordt niet kleiner: er komen alleen maar meer regeltjes en meer werk, en dat werk wordt gewoon overgenomen door loonslaven, die na 3,5 jaar gedumpt worden, en dan weer om de volgende uitzendbaan mogen bedelen.

#2.4 Bismarck - Reactie op #2.3

Kijk, daar zeg je het al, na 3,5 jaar ben je werkloos, mag je opnieuw op zoek naar een baan. Wat dat betreft zijn uitzendkrachten werklozen met tijdelijk werk. Los daarvan: Als er daadwerkelijk bezuinigd wordt, wordt de overheid natuurlijk wél kleiner.

#2.5 cor mol - Reactie op #2.1

U kunt bij het CPB nalezen, dat de plannen van de heer Rutte als oppositieleider tegen Balkende IV zouden hebben geleid tot ca. 100.000 minder banen. Dat beleid wordt nu alsnog uitgevoerd. In 2012 spreken we elkaar weer over het aantal banen dat Rutte I gekost heeft. Tenslotte werden die plannen pas uitgewerkt na de provinciale statenverkiezingen, anders was Rutte I al geschiedenis geweest.

  • Vorige reactie op #2.1
#3 Johan

Laat het “prachtige” maar weg bij dit land.
En ik denk dat Rutte wel een beetje gelijk heeft. Er is een probleem met de bevolking die verwend is. Linksom of rechtsom, alle tekenen wijzen erop dat er welvaart ingeleverd moet worden, maar hier in het “prachtige” land met al zijn kennis en kunde en wetenschap betekent dat in de praktijk, dat er mensen tegen elkaar opgezet worden. Waar dat toe gaat leiden weet vooralsnog niemand maar het belooft weinig goeds.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Tom van Doormaal

Wat mij bezorgd maakt is de leegte: Rutte heeft een mantra, die kleinere overheid en sterker land verbindt. Maar waarom is dat zo?
De VVD heeft het ondoordachte voorbeeld gegeven door een paar departementen overhoop te halen. Maar waar is het vervolg? En waar bestaat dat uit?
Er is nog steeds bestuurlijk gedrang: dus ik luister, maar er komt niets.
Blij dat ik geen verwachtingsvolle VVD-er ben. Rutte beheert een land dat sterk is, maar ondertussen verkruimelt Europa en onze munt: wat heeft de VVD daar voor denkbeelden over? krijgen we de Mark in plaats van de Euro? Gaan we de crisis verdrinken in bankbiljetten?
Het gaat allemaal nergens over.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Prediker - Reactie op #4

Inderdaad: het zijn feelgood slogans, zonder inhoud, van de lege huls die Rutte is.

#5 Thomas

Heerlijk om mijn politieke tegenstanders zo cynisch te zien. Dan weet je dat het goed gaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Sjiek - Reactie op #5

Ondertussen staan zowel sp als pvv op ongeveer 27 zetels. Niet bepaald gunstig voor de VVD. Want als een van de twee erin slaagt tien of twintig zetels van de ander af te snoepen…

  • Volgende reactie op #5
#5.2 ReinoutS - Reactie op #5

Hee ja, misschien moeten we met z’n allen net gaan doen of we de ellende die de regering over ons uitstort geweldig vinden. Dat brengt de rechtsen dan zo in verwarring dat ze vanzelf een beter beleid gaan voeren. :-)

  • Vorige reactie op #5
#6 Ernest

En wat nog veel vervelender is: Rutte liegt erover. Hij bezuinigt en snijdt of hoe hij het ook noemt, alleen in de sectoren die hem als reactionair tegenstaan, en om de pvv te bekoren. Hij geeft ook extra uit, en hij financiert veel met lastenverzwaringen. Er zijn verschillende mensen die dit naar voren brengen, maar hij blijft glashard volhouden dat hij bezuinigt. Als hij ook zo koppig doorzichtig liegt bij zijn euro-collega’s, dan zal hij weinig respect verwerven daar. Maar ja, ze zijn onder elkaar daar wel wat gewend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 boog - Reactie op #6

Het zijn geen 18 miljard bezuinigingen, maar 18 miljard aan ombuigingen. Da’s wat anders.

Ik heb me zelf jarenlang kapot geërgerd aan dat begrip, dacht dat het een eufemisme was. Maar het heeft dus een heel specifieke betekenis, en is met name (of enkel) geschikt voor politiek gebruik.

#7 Marc W

ja ho ho ho ho allemaal goed en wel, maar we mogen binnenkort wel gewoon lekker 130km/u rijden ja! En dat heeft ie toch maar goed voor elkaar gekregen.

Zo nu jullie weer!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7.1 Remco G - Reactie op #7

Ik rijd nu al geen 120 in verband met benzinekosten, dus je zult alleen maar harder voor me op de rem moeten.

#8 salvatore

Eindelijk het succesje Duitsland ooit behaalde,ten tijden van hen democratie,en het ombuigen daarvan naar dictatuur.
Nu ook verkrijgbaar in n.l Nu gratis ,met xtra ongelukken files,en fijnstof.
En met een beetje geluk meer verhoogde boetes in de staatskas,want van 130,naar 30 in de bebouwde kom; zijn velen niet buigzaam/flexibel genoeg voor,en voelt dat als een slak zo frustrerend.

Zeker naarmate mensen steeds opgefokter worden; Door diversen gevolgen van,(om) buigen of barsten. Eindelijk, wie lekker is gemaakt krijgt zoet. Heb Rutte iig nooit kunnen betrappen op zuur doen,noch zeggen.
En dat is zijn verdienste,tot dusver bereikt.De rest,van zijn prestaties,zijn afspraken uit het gedoogden akkoord,includo deze wegen en de dierenpolitie. En nog wat sinterklaas kadootjes op zondag aan de liberale SGP.

“Ombuigen” is dat niet synoniem aan “recht praten wat krom is”?
Honger maakt zure bommen zoet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Reinaert

Rijk likt zich suf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie