De beste tactiek: Gun Wilders de macht

De onderstaande gastbijdrage is van schrijver / columnist Mohammed Benzakour. Dit artikel verscheen op 25 mei in de Volkskrant. Benzakour bood Sargasso het originele en langere artikel ter plaatsing aan.

Nu de PVV (vooralsnog virtueel) als onkruid welig blijft tieren, neemt bij de gevestigde partijen de paniek toe. Men weet geen raad met Wilders. In plaats van de man koeltjes met tegenargumenten te counteren, zoals o.a. Willem van der Does liet zien (Forum 16 mei) reageren de meeste partijen met afgrijzen, schouderophalen en minzame glimlachjes – ‘superieure stilte’ heet dat. En sinds D66, de ChristenUnie, SP en GroenLinks hun smetvrees hebben verklaard en zelfs Wouter Bos zijn rug rechtte is de schrik compleet.

Maar opnieuw werd Wilders op zijn wenken bediend. De man die voortdurend verstoppertje speelt, wegloopt als het heet wordt onder zijn voeten, debatten mijdt, interviews weigert, deze dappere man kan opnieuw de slachtofferrol uitspelen: ‘Links cordon sanitair!’ – wat een contradictio in terminis is daar een cordon sanitair totaal is en nooit een links, rechts, boven of onder kent. Maar wie maalt nog om correct taalgebruik als een lawaaierige bangerik heel Den Haag in een comateuze toestand weet te dirigeren?

Het unique sellingpoint van de PVV, ‘weg met de islam!’ heeft als niche splendid isolation. Het laatste dus waar Wilders op zit te wachten is gezelschap. Dat het CDA en de VVD de deur niettemin op een kier zetten is moreel bedenkelijk, maar is het ook onverstandig?

De vraag die namelijk brandt: wat is strategisch slim op termijn?

Tot nog toe blijkt geen enkel antidotum werkzaam. Voor (ludieke) protestacties is Wilders doof, voor feiten en argumenten uit intellectuele en wetenschappelijke hoek is hij (incluis sympathisanten) immuun. Negeren levert niets op omdat Wilders meer media-aandacht genereert dan alle partijen bij elkaar. Debatteren werkt evenmin, omdat Wilders telkens wegduikt en bovendien een opponent nodig is die met dezelfde vurigheid duelleert. Vooralsnog heeft Pechthold als enige die moed en gave getoond, hetgeen weliswaar D66 zetels oplevert maar niet ten koste van de PVV.

Voorwaar, de geest is uit de fles en we krijgen hem er met geen knuffel of knuppel meer in. Om de Wilders-gezinde burgerbevolking niettemin ervan te doordringen dat de PVV niet de oplossing is voor hun (ingebeelde) noden moet de aanpak dus over een andere boeg. Dan rest één laatste middel: wens de man alle succes, gun hem het hoogste bestuurlijke mandaat. Niemand anders dan premier Wilders zélf kan immers bewijzen dat premier Wilders niet de oplossing is. De tijd is rijp dat na mei 2011 ultra-rechts ongehinderd zijn programma maar moet kunnen uitvoeren, zonder de smoes dat ze gehinderd wordt door linkse coalitiegenoten. Laat Wilders maar de daad bij het woord proberen te voegen en moslims het leven zuur maken door moskeeën te sluiten, boeken te verbieden, hoofddoeken te weren. Laat Wilders maar zijn gang gaan in zijn harde confrontaties met de islamitische wereld.

We zullen zien dat niets wordt opgelost, en meemaken hoe kilheid, onvrijheid en radicalisme juist in de hand wordt gewerkt, terwijl het PVV-electoraat steeds gefrustreerder raakt. Want Wilders zal zich plotseling gedwongen zien rekenschap te geven van de grondwet, handvesten, resoluties en al die andere afspraakteksten waar hij nooit eerder om maalde. Ineens zal blijken dat razen aan de zijlijn iets anders is dan een land besturen en verantwoordelijkheid tonen.

Voorts valt te verwachten dat de sterk hiërarchische structuur van een uit zijn jasje gegroeide PVV door interne trammelant en gebrek aan competente politici zichzelf aanvreet. In Oostenrijk werd de FPÖ van Jörg Haider in de coalitie al snel vermorzeld. Ook de werdegang van Leefbaar Nederland en later de LPF zijn voorbeelden van partijen die een solide, capabele basis ontbeerden en alles ophingen aan één gezicht.

Ook vanuit het buitenland doemen grote complicatie op. Met Wilders aan de macht slaat Nederland internationaal een pleefiguur; enorme imagoschade loert. Een boycot van de Verenigde Naties is niet denkbeeldig. Mensenrechtenorganisaties gaan overuren draaien. De Europese Commissie en buitenlandse regeringsleiders, ook Barack Obama, zullen moeilijk accepteren zaken te moeten doen met een premier die Fitna-filmpjes in elkaar knutselt. Handelsrelaties met Noord-Afrikaanse en Arabische werelddelen belanden in onzeker vaarwater, terwijl ambassadeurs vriendelijk wordt verzocht de biezen te pakken. Politiek, cultureel en economisch zal Nederland klappen moeten incasseren en mogelijk zelfs geïsoleerd raken, wat funest is in onze sterk geglobaliseerde wereld. Als uitgesproken Israëlivriend zal Wilders het vooral moeten hebben van de autoriteiten in Jeruzalem – en welke fijne vrienden dat zijn weten ze bij de VN en Amnesty International goed uit te leggen.

De nieuwe status quo zal op allerlei manieren voelbaar zijn, maar het sterkst op de gevoeligste plek: de portemonnee. Gemor zal opklinken. Oppositie en coalitiegenoten zullen bloed ruiken zodat het wachten is op wanneer en wie de stekker eruit haalt.

Nederland zal dus eerst door deze fase heen moeten voordat het zich kan herstellen. Pas na een Kabinetsval zal het electoraat inzien dat de keuze voor ultra-rechts een vergissing was; dat de slogans van de PVV onwerkbare en onhoudbare flauwekul zijn. Men zal ontwaken uit een boze droom. Maar daarvoor is dus eerst een boze droom nodig, een schok. Precies zoals Obama pas mogelijk was na Bush. Zonder duisternis geen licht. Daarom: Laat Wilders fijn premier worden.

 1. 3

  Zou het dan ook zo in schrijvers- en opinieland gaan? Dat we nu in de duisternis zitten met Benzakour en dat we dan straks misschien weer eens interessante analyses kunnen lezen van mensen die wel verstand van zaken hebben?

  Of zal het niveau nog verder dalen dan dit? Kan het me werkelijk niet voorstellen eigenlijk…

 2. 5

  @ één-na-laatste en twee-na-laatste alinea:
  1. Waarom zou er een boycot komen? B.v. Bersulconi komt toch ook met van-alles-en-nog-wat weg?
  2. Als er dan al gemor zal komen, dan zal Wilders dat, conform de wens van zijn electoraat, vast weer vakkundig weten om te buigen naar ‘”ze” zijn allemaal tegen ons’.

  Ik ben het verder met je eens, maar ik gok (hoop) erop dat interne en binnenlandse strubbelingen hem dan ontmaskeren.

 3. 7

  @6 Cordon sanitaire werkt prima in België, zolang de meerderheid + 1 van de mensen niet extreem-rechts is heeft het VlaamsBlok niets in de melk te brokkelen. En de meerderheid + 1 van de mensen wordt niet extreem-rechts zolang je een sociale, democratische rechtsstaat waarborgt.

 4. 8

  Benzakour is een islamist in de huid van een schrijvend schaap. Niet te vertrouwen, dit kereltje. Als Wilders aan de macht komt, en dat gebeurt zeker, is het feest voorbij voor dit soort fluwelen jihadi’s met veel venijn in de staart. Fokala!

 5. 10

  Zie je nou hoe eng het allemaal is. Er komt zelfs een onduidelijk figuur langskrabbelen die zegt dat “als wilders aan de macht komt, het feest voorbij is”.

  Nou nou nou, het is zo erg allemaal he. Zo erg..

 6. 12

  Ik vind de Berlusconi vergelijking van #5 wel aardig. Die man komt inderdaad weg met de grootst mogelijke quatsch, bijna dictatoriale quatsch. Dat zou in NL met Wilders ook wel eens het geval kunnen zijn.

  En dat komt dan omdat onze democratische structuren eigenlijk helemaal niet democratisch zijn. Wij zijn allen stemvee en als wij braaf zijn, opzitten en pootjes geven – dwz. politicus willen worden – kunnen we meedoen met het spel. Het volk, iedere niet-politicus dus, kan en mag alleen stemmen en af toe in een enquête een mening geven. Het aanstellen of wegsturen van verantwoordelijken zit niet in het pakket.

  En dat is ook het probleem als Wilders premier zou worden. De tijd die hij krijgt is te lang en als we gaan morren zijn we tandeloze tijgers. Wij kunnen politici – nationaal en supra-nationaal – geen kwaad doen. Het enige wat overblijft als terugkoppeling zou zijn het daadwerkelijk fysiek toebrengen van letsel. Maar daar ben ik geen voorstander van. Wat blijft is dus de hoop dat hij echt incompetent is en geen steun krijgt van machtige groeperingen. Hij lobbyt genoeg. Ik zou er maar niet op vertrouwen. Als hij succes heeft is er geen mogelijkheid hem kwijt te raken anders dan met ongewenste middelen.

  Ik ben het met je eens dat Wilders aan de stresstest moet.
  Maar dan toch liever niet aan de macht.
  Er moet een andere weg zijn.

 7. 13

  De PVV is een partij voor Domme, Bange, Boze mensen. Die geef je in een gezonde democratie niet de macht.
  Leuk bedacht hoor, maar wie weet hoeveel schade de PVV gaat aanrichten? Je laat een kind ook niet in je auto rijden om maar van het gezeur af te zijn.
  Met de LPF hebben we kunnen zien wat zulke partijen voor chaos veroorzaken. ‘T is 1 maand grappig, daarna wou je dat het nooit gebeurd was.

 8. 14

  hmm…interessant denk-experiment van Benzakour. zo had ik het nog niet gezien. Ik vraag me wel al de hele ochtend af of het offer/prijs niet te hoog is…

 9. 16

  @14, Ik denk dat je gelijk hebt en itt tot de auteur ben ik niet overtuigd van het ‘didactische’ effect van ‘laat hem maar even met de scepter zwaaien’. De terugkoppeling van het verkiezingsproces is kennelijk te langzaam of te robuust om zich te beschermen voor dit soort ‘zieners’. Het gaat mij wat ver om te zeggen dat een groot deel van het volk te dom is om te stemmen, maar het neigt wel die kant op. Aan de andere kant, dit soort zand in de molen houdt de rest scherp …

 10. 17

  De PVV wordt waarschijnlijk niet de grootste, en krijgt zowiezo nooit de absolute meerderheid. En Wilders bezit geen voetbalclubs en televisiestations. Dus altijd een coalitie, en verder geen macht in de periferie (en ook nog eens een andere cultuur); de vergelijking met Berlusconi gaat niet op. Een regering met Geert erin (en CDA, en VVD natuurlijk) houdt het precies drie maanden vol. Als de Balk om zijn reputatie geeft, zorgt hij dat hij tegen die tijd het land uit is, anders heeft ‘ie de klus weer niet afgemaakt. Dat, of CDA en VVD kleden de PVV tijdens de formatiebesprekingen zo vakkundig uit, dat er van het programma van nonkel Geert geen donder overblijft en hij slechts mee mag stemmen voor de lol.

 11. 18

  De PVV wordt waarschijnlijk niet de grootste, en krijgt zowiezo nooit de absolute meerderheid. En Wilders bezit geen voetbalclubs en televisiestations. Dus altijd een coalitie, en verder geen macht in de periferie (en ook nog eens een andere cultuur); de vergelijking met Berlusconi gaat niet op.

  Daar zit wel wat in.. een vriend van mij die net terug is van 2 maanden Italië vertelde dat elk ander krantenartikel Berlusconi als onderwerp had.

 12. 19

  @17 Ik haalde Berlusconi aan @5 om te illustreren dat als een land een Vollidiot als leider verkiest, dat niet meteen betekent dat men in het buitenland de grenzen (met dat land) dichtgooit en zich gaat roeren.

 13. 20

  Wilders gaat niet regeren, met veel bombarie zal ie tijdens de formatie uit de verkenningsgesprekken stappen en lekker zijn geraas aan de zijlijn hervatten. Hij wacht op het moment dat grotere machten in de omringende landen (of de rest van de wereld) ons Lage Landje zullen overspoelen en dan zal hij de kans grijpen om zijn ideeen rucksichtlos zonder overleg uit te voeren.

 14. 21

  @21: Dan is het helemaal van belang om Wilders daarvoor (politiek dan*) uit te schakelen. Het wordt tijd dat zijn opponenten wat ruggengraat tonen en de (politieke*) strijd aanbinden.

  *) woorden, geen daden.

 15. 22

  @Carlos; heb je daarvoor ook een tijdslijn in gedachten ? En de daarbij (bij het overspoelen) betrokken partijen ? Volgens mij brult Geecht de hele tijd al dingen over ‘overspoelen’ en ideeen rucksichtlos invoeren. Maar dan heeft ‘ie het meestal over een ‘fascistische ideologie’ ofzoiets. Voor wie moet ik nou banger zijn: voor nonkel Wilders of voor jou ? Of denk je dat ik het zonder angst ook wel af kan ?

 16. 23

  KJ, voor mij hoeft u niet bang te zijn, ik ben een vredelievend persoon.

  Persoonlijk acht ik het gevaar van eerst economische en daarna bestuurlijke destabilisatie ten gevolge van krediet-, klimaat-, grondstoffencrisis groter dan dat getrut over hoofddoekjes bij de Albert Heijn.

  Een tijdslijn? Dat is koffiedik kijken, ik durf mijn leven er op te verwedden dat we voor het eind van deze eeuw nog een ingrijpende wereldwijde systeemoorlog krijgen, maarja dat wordt lastig checken achteraf voor ons beiden. Toch ben ik er ook al niet echt gerust op dat we de komende tien jaar even rustig en welvarend zullen doorbrengen als de afgelopen pakweg zestig na-oorlogse jaren. Amerika is failliet en kan de wereld niet bestieren, China groeit in kracht wil macht en heeft een onverzadigbare grondstoffenhonger, Europa heft zichzelf per referendum op, Rusland is een totalitaire staat met een minderwaardigheidscomplex, zodra de olieprijs weer gaat stijgen stijgen de inkomsten van gefrustreerde ondemocratische landen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië, Latijns-Amerika wordt de voedselschuur van de wereld natuur en lokale bevolking verpletterend, Afrika en Zuid-Oost Azië zijn overbevolkte kookpotten van armoede en extremisme, Australië wordt onbewoonbaar door climate change en Oceanië verdwijnt in de oceaan.

  Uiteraard zullen de moslims in Europa bij een komende destabilisatie “van wat we allemaal hebben opgebouwd” een rol spelen. Net zo goed dat de joden destijds slachtoffer werden van de xenofobe krachten die economische crisis in Duitsland losmaakten. Maar de moslims zullen zelf niet schuldig zijn aan deze destabilisatie net zo min dat de joden dat waren.

 17. 24

  “Om de Wilders-gezinde burgerbevolking niettemin ervan te doordringen dat de PVV niet de oplossing is voor hun (ingebeelde) noden moet de aanpak dus over een andere boeg.”

  Mnou… Ik woon in de Diamantbuurt, beste heer Benzakour, en daar is ’t soms bepaald geen pretje door bontkraagjes die mensen zonder enige aanleiding belagen. Ook is er een reden waarom deze bontkraagjes zo prominent aanwezig zijn in de criminaliteitsstatistieken.

  Dus om nu het woord ‘ingebeeld’ te gebruiken, is niet handig. Bekijk gewoon de keiharde statistieken, en kom dan terug. Er is wel degelijk een probleem. Als dat er niet was geweest, was er ook niet zo’n rijke voedingsbodem voor de ideeen van die limbo.

  Ontkennen dat er een probleem is, zoals Benzakour eigenlijk doet, is koren op de molen voor Wilders & co. Kiezers voelen namelijk hun noden ontkend, en bovendien kan Wilders het argument van Benzakour met eenvoudige statistieken in de hand naar de schroothoop verwijzen (aantal Marokkanen dat een uitkering heeft, dat school niet afmaakt, in contact is geweest met de politie, enz enz).

  Voorts: eens met Carlos. Wilders zal NOOIT in een coalitie stappen die water in de wijn doet bij zijn ideeen. Hij zal liever coalitiegesprekken opblazen dan morrelen aaan zijn te groot opgeblazen imago.

 18. 25

  Kortom, de enige redding is dat Europa zijn tanden gaat laten zien, een superstaat wordt, met een groot, Europees leger, dat in Afrika, Zuid Amerika en Azie haar kolonien herstelt ?

 19. 27

  Nou als die ontwikkelingen zullen leiden tot een derde wereldoorlog dan zul je die ook nog wel meemaken Carlos want ze zijn al behoorlijk ver op weg.

 20. 31

  Pleefiguur is trouwens een term die Bolkestein gebruikte toen hij het over de LPF had.. Echter wat betreft de islam is hij nog wel wat uitgesprokener..

  Bolkestein: ,,Wij leven in een gelijkheidscultuur. Maar mensen zijn ongelijk. En godsdiensten ook.” http://www.nd.nl/artikelen/2009/mei/22/bolkestein-moslims-geen-recht-op-eigen-scholen

  Bolkestein was al eerder geïnteresseerd in de islam. Hij heeft er een boek over geschreven en was uitgenodigd als spreker bij een discussie op de Eramsum Uni te Rotterdam tussen Tarik Ramadan en Frits Bolkestein waarin Bolkestein duidelijk maakte dat Ramadan sprak met een gesleten tong. Deze discussie is uitgezonden door de NMO. Tarik Ramadan had op dat moment geen goed weerwoord, mwaar heeft daarna in diverse media http://www.elsevier.nl/web/10204272/Nieuws/Wetenschap/Islamoloog-Ramadan-Bolkestein-is-gevaarlijk,-onwetend.htm getracht Bolkestein zwart te maken, zonder succes overigens. Sterker, juist Ramadan zelf staat bekend als een fundi.
  http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/id/NMO/verkenningenspecial/2008/NMO_12092008/bb.20080912.asf

  PS Filmpje over de demografische ontwikkelingen waarover Bolkestein in het hierboven genoemde artikel meldde :”Bolkestein maakt zich verder zorgen over het lage geboortecijfer in Europa. Weerzin tegen gezinspolitiek die het krijgen van kinderen stimuleert, noemt hij ,,struisvogelpolitiek van de huidige politieke elite”. ”
  http://www.youtube.com/watch?v=6-3X5hIFXYU

 21. 32

  Tuurlijk Seven en Richard we hebben problemen met Marokkanen maar wat overdrijven we. Het komt Wilders bijzonder goed uit dat hij Marokkanen van alles de schuld geeft. Zo hoeven we net over de echte problemen te praten. Wat dachten jullie van die fijne jongens in die krijtpakjes die er voor gezorgd hebebn dat Nederland voor honderden miljarden is bestolen?
  Wat is het antwoord van Wilders daarop? Moeten die gasten ook een knieschot krijgen?
  Wat is het antwoord van Wilders op de kredietcrisis? Nederlanders vijf miljard euro geven. Nee niet geven, lenen want de Nederlander moet het zelf terug betalen. Praat daar eens over ipv alleen maar over een groep eikeltjes.
  Wilders heeft voor niets een oplossing.

 22. 33

  @33
  In elk geval kan er over het probleem gesproken worden, (ook al wordt de boodschapper momenteel voor zijn waarschuwingen (politiek) vervolgt..)dat is al winst. Nu links aan de macht is, neemt de massaimmigratie juist weer toe. Dat is het recept voor veel minder welzijn en welvaart..

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=03742&D1=0&D2=0&D3=0&D4=0&D5=0&D6=a&HDR=G2,G4,T,G3&STB=G1,G5&VW=G

  “Van arbeidsmigratie op grote schaal zijn geen belangrijke gunstige effecten te verwachten voor het inkomen van de reeds aanwezige bevolking of voor de collectieve financiën. Als de sociaal-economische kenmerken van immigranten gemiddeld overeenkomen met de thans in Nederland aanwezige niet-westerse immigranten, is er zelfs sprake van een negatief effect op de collectieve financiën. Tot die sociaal-economische kenmerken worden met name gerekend: arbeidsdeelname, inkomen en gebruik van collectieve voorzieningen zoals gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid. In deze situatie neemt weliswaar het bruto binnenlands product toe, maar op lange termijn vallen de opbrengsten van deze toename nagenoeg geheel toe aan de immigranten en buitenlandse kapitaalverschaffers. Over de levensloop bezien zijn de kosten voor onder meer zorg, onderwijs, pensioenen en sociale zekerheid groter dan de extra belasting- en premie-inkomsten. Als de immigrant bij binnenkomst 25 jaar oud is, gaat het gemeten over de gehele levensloop per saldo gemiddeld om een kapitaalsbedrag van 43 000 euro, ” (Per gezin een kwart tot een half miljoen euro, afhankelijk van de grootte van het gezin)
  http://www.cpb.nl/nl/news/2003_24.html

  Vroeger hadden mensen die (soms tijdelijk) in Nederland leefde Spinoza, Erasmus, Voltaire en vele anderen ook godsdienstkritiek. Daar is de maatschappij niet slechter van geworden. Kennelijk zijn we dat voor het gemak vergeten.

 23. 34

  PS Voor degene die denken dat rechts eng is, de ergste dingen in de recente geschiedenis hadden een linkse signatuur. En WW2 is gestart door een linkse partij, de nSdap waarbij de S voor socialistisch staat en het programma een puur socialistische agendapunten bevatte http://www.meervrijheid.nl/?pagina=1199

  1: Sovjet-Unie: verantwoordelijk voor ruim 62 miljoen doden.

  2: Communistisch China: onder leiding van onder andere Mao Tse-Tung werden 35 miljoen mensen vermoord (exclusief de 27 miljoen mensen die stierven ten gevolge van het rampzalige landbouw-beleid begin jaren 60).

  3: Nationaal-socialistisch Duitsland: vermoordde 20,9 miljoen mensen.
  http://www.geenflauwekul.nl/content/view/120/112/

  Extra info http://www.geenflauwekul.nl/content/view/333/109/

 24. 35

  Je gebruikt wat mij betreft wel heel veel woorden Seven, maar mijn grootste kritiek op Wilders is dat hij geen enkele oplossing biedt. Wat hij in zijn verkiezingsprogramma schrijft over de economie is werkelijk belachelijk of totaal afwezig.

 25. 37

  En @richard, in #29: Bert brussen moest even lifeloggen dat-ie ook wel eens last heeft van geluidsoverlast en omdat het van marokkanen is het Echt Heel Erg. En dat moet een argument zijn.

  Gast…

 26. 38

  @gronk / 37 Fascisme is juist links, daar waar hier in dit artikel en sommige comments de link met rechts gemaakt wordt. Dat was mijn punt. http://www.meervrijheid.nl/?pagina=1199 Goed lezen de volgende keer.. Verder verlaag ik me niet tot schelden, dat is een kenmerk voor diegene waarbij de echte argumenten op zijn.

 27. 40

  Ah, als een volleerde neonazi ontkennen dat je ook maar iets te maken heb met fascime, maar wel allerlei bedenkelijke uitspraken doen. Goedzo joh, wie weet gunt ome kusters je nog wel een woordvoerderschapje.

 28. 41

  Je blijft maar volharden Seven, samen met Wilders, in het aanvallen van een bevolkingsgroep die maar 2% van de Nederlandse bevolking uitmaakt en denkt dat daar dan alle problemen mee opgelost zijn. Het is zo ongelooflijk onzinnig, maar wel een handige tactiek.

 29. 42

  @40: Dat de post-fascisten hun verleden verloochenen wisten we al. Nee, nationaal-socialisten, centrum-democraten, vrijheidspartij: see the pattern?

 30. 43

  @gronk 41 , leuk inkijkje in jou wereldbeeld, klaag het cbs maar aan voor het weergeven van de feiten.. PS wat betreft Kusters, goed voorbeeld van een linkse racist “Hij geeft aan dat zijn politieke voorkeur, indien er niet de mogelijkheid is om NVU te stemmen, bij de SP ligt. Volgens Kusters is het verschil tussen de NVU en de SP enkel dat de NVU het eigen volk op de eerste plaats zet. Hij ziet zichzelf niet als nationaalsocialist, maar als volkssocialist c.q. volksnationalist en beschouwt Geert Wilders als een zionist van de Israëlische “piratenstaat”, waar hij zelf voorstander is van een Palestijnse staat. Rita Verdonk noemt hij een liberale kapitalist.” http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Constant_Kusters&oldid=16647832 Zie ook de uitzending van het gesprek, link staat onderaan in het artikel onder referentie 2..

 31. 44

  @39
  http://en.wikipedia.org/wiki/Left-wing_politics

  http://en.wikipedia.org/wiki/Right-wing_politics

  (sectie 3.2 Authority and social order)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Fascism

  Ik moet zeggen dat je nogal eng omgaat met definities en enig een dimensionaal denken laat zien. De zaken zijn minder simpel dan u ze voorstelt, wilt u ook iets beter lezen en wellicht ook andere bronnen daarin betrekken. Discussies baseren op links en rechts zijn wat kinderachtig omdat de definitie daarvan niet zo strikt zijn als op een kruispunt in de weg. Uw antwoord op de vragen gesteld in 33 beantwoorden helaas niet de vraag …

 32. 45

  @43
  nationaal Socialistische duitse Arbeiders partij, nationaal Socialistische beweging, CD was trouwens net als Kusters van de NVU puur links met linkse programmapunten.. ik zie het patroon ja..

  ps Wist je trouwens dat de Arabieren veel meer slaven hebben verhandeld dan de gehele westerse wereld en dat slavernij tot in de 60er jaren in Saudi-Arabië legaal http://nl.wikipedia.org/wiki/Slavernij#Slavernij_in_de_Arabische_wereld was? De islam is bedacht als middel om anderen, oa niet gelovige, te onderdrukken.

 33. 47

  Precies als Wilders wilt u niet discuseren over onderwerpen waar het werkelijk om gaat. U haalt er zelfs het westerse vriendje Saoedi Arabie bij. Wat een onzin. SA lost onze economische problemen niet op. Wilders wel?

 34. 49

  @466: Nee, je laat je verblinden door nitwits en berekenende post-fascisten die je een valse interpretatie van de geschiedenis verkopen. Mussolini, nota bene de grondlegger van het Fascisme heeft zelf aangegeven dat zijn stroming zich aan de rechterflank begaf. Zijn stroming bestond uit nationaal-syndicalisten, een militante stroming die wat graag samen met de bazen wilden samenwerken en de socialisten als hun aartsvijanden beschouwden. Wat alle stromingen meer gemeen hebben dan hun keuze voor een populaire naam du jour is een sterke nadruk op nationalisme en vreemdelingenhaat terwijl de socialisten slechts heil zagen/zien in een internationale beweging van arbeiders.

 35. 50

  @47, het woord ‘left’ komt niet voor op de door u gerefereerde pagina, noch op de vervolglink ‘collectivism’. Daarnaast is de prijs gegeven in de context van ‘economic sciences’ en niet binnen het meer toepasselijke vakgebied politicologie, sociologie of geschiedenis. Dus uw punt is?

 36. 51

  @42 FYI Er zijn ruim 6 procent moslims in NL. Daarbij gaat u omdat ik link naar misdaadcijfers die in dit artikel worden ontkend er direct vanuit dat ik een PVV aanhanger ben.. Ik heb nog nooit op die partij gestemd. Wel vaak op de VVD trouwens.. weet je dat ook weer..
  @33 en 45. Die kredietcrisis heeft vooral dit http://www.vimeo.com/3261363 als oorzaak. Ruim 11 minuten kijkplezier, heeft verder niet veel te maken met bepaalde beroepen, eerder met een kunstmatig veels te lage rentestand gecreëerd door overheidsingrijpen op de geldcreatie. Daardoor gaan mensen teveel lenen, en zoeken investeerders naar andere, risicovollere, investeringen ipv normaal geld op de bank zetten. Immers 1 procent rente is te weinig.

 37. 52

  Het verhaaltje van deze marokkaan hierboven is erg simpel: Wilders is een slechte man en wie op hem stemt is nog slechter.

  Maar zo is het natuurlijk niet.

  Mensen stemmen niet op Wilders vanwege de man zelf, maar omdat ze het eens zijn met zijn ideeën: Dit multikul drama is volledig uit de hand gelopen.

  Islam heeft geen plaats in nederland en hordes met criminele marokkanen al helemaal niet.

  Iedereen weet dat niet Wilders het probleem is, maar het doodzwijgen van de andere politieke partijen. Wilders vertegenwoordigt 6% van de zetels, maar +50% van de ideeen over islam en criminele marokkanen.

  Dus wat gaat er gebeuren? Komende verkiezingen worden die verhoudingen een beetje recht getrokken. Dat heet democratie en islamisten en criminele marokkanen hebben daar enorm de pest aan.

  En deze marokkaan hier boven?

  Die is geen onderdeel van de oplossing, maar maakt het probleem aleen maar groter door zijn landgenoten te blijven verdedigen. Iedereen kan zien waar hij voor staat: kies zelf maar.

  Dat is democratie.

 38. 53

  @51 * Kuch * Zoek eens op het woord social(ism) uit dezelfde link Hayek’s central thesis is that all forms of collectivism lead logically and inevitably to tyranny (collectief does ring a bell?)

  Andere bron:
  Libertarian economists of the Austrian School define socialism as an statist ideology that aims at constructing a society in which the means of production are socialized, and argue that Nazi Germany and Fascist Italy were socialist countries.[45] Ludwig von Mises and Friedrich Hayek focus on the measures taken by the governments of fascist Italy and Nazi Germany to combat the effects of the Great Depression. Both countries engaged in very strong collusion between business and government, with the result that businessmen had a degree of control over state policy, and the state had a degree of control over the economy. Using this mechanism, fascists and Nazis were able to fix prices, determine the level of wages, and put up barriers to entry in important markets (so as to give their business allies the power to form oligopolies or monopolies). Fascists and Nazis placed high tariffs on imported goods, for the purpose of achieving economic self-sufficiency (autarky), which would enable them to wage war without fear of international economic sanctions.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Fascism_and_ideology#Fascism_and_economics

 39. 54

  @Seven
  “klaag het cbs maar aan voor het weergeven van de feiten.. “

  Het gaat niet om de feiten maar meer om hoe jij ze interpreteert.

  “PS Bron Inkomen, uitkering of werk”
  Grafiek
  Inkomsten voor de leeftijdsgroep 45 tot 65 jaar, dit zijn dus niet de Kutmarrokaantjes waar jij het over hebt.

  “Nu links aan de macht is, neemt de massaimmigratie juist weer toe. “
  Grafiek
  En dan komen met een grafiek die de netto-immigratie in Nederland weergeeft.
  Ik zeg, er zijn de afgelopen jaren gewoon minder mensen vertrokken.

  Schermen met statistieken, nog zoiets voor iemand wiens argumenten op zijn.

 40. 55

  @52, mensen zijn net ratten als ze goedkoop aan geld kunnen komen en denken snel zonder pijn hun problemen te kunnen oplossen. De huidige rente is trouwens (in US) nog veel lager, erg oud nieuws. Verder is het zo dat niet alle moslims Marokkaans zijn … vreemd genoeg …

 41. 56

  @55
  Ik heb het niet over Marokkanen, nergens is het woord Marokkaan genoemd door mij.. maar als jij perse die groep eruit wil halen is dit een goede link http://www.nrc.nl/opinie/article2249910.ece/Er_zijn_niet_slechts_een_paar_criminele_Marokkanen

  Over de immigratie:
  Het is niet de netto immigratie, maar de absolute immigratie. Kijk maar bij onderwerpen, daar kan je emigratie apart selecteren, dan ziet de grafiek er zo uit.. http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=03742&D1=0-1&D2=0&D3=0&D4=0&D5=0&D6=a&HDR=G2,G4,T,G3&STB=G1,G5&CHARTTYPE=1&VW=G
  Dus wie schermt er ook al weer met statistieken, en geeft daarbij een onjuiste uitleg…

 42. 57

  Creatief quoten … de pagina begint met: The neutrality of this article is disputed. Please see the discussion on the talk page. Please do not remove this message until the dispute is resolved. (December 2007).

  many fascist leaders have claimed to support a “Third Way” in economic policy, which they believed superior to both the rampant individualism of unrestrained capitalism and the severe control of state communism. This was to be acheived by a form of government control over business and labor (called “the corporate state” by Mussolini)[12][13]No common and concise definition exists for fascism and historians and political scientists disagree on what should be in any concise definition.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Fascism

 43. 58

  De derde weg? LOL. Klinkt erg Labour en Wim Kok (poldermodel achtig niet? Verder zijn we het er beide over eens dat fascisten een grote invloedrijke staat willen, toch? Een grote staat is vaak ook de uitkomst van een linkse maatschappijl Een kleine staat met weinig invloed is vaak het ideaal van libertariërs en liberalen.

 44. 59

  @58 Oké, laten we het zelf beargumenteren dan. De staatsuitgaven groeide en de invloed en vooral de macht van de staat ook, er zijn nu nog steeds belastingen die stammen uit de tijd van de bezetting enz enz. Omgekeerd zou je kunnen stellen dat de liberale vrijheid sterk afnam, grote ondernemingen werden staatsgeleid enz enz.

  ps

  Het soms onder extreem rechts geschaarde fascisme bijvoorbeeld, zou volgens de Oostenrijkse econoom en filosoof Friedrich Hayek gecategoriseerd moeten worden als collectivistische ideologie, samen met nationaalsocialisme, communisme en socialisme (The Road to Serfdom, 1944).

 45. 61

  Sorry, maar dat links/recht komt m’n neus uit. Grote overheid is een term die voor veel dingen wordt gebruikt, voor een overheid die groter is dan nodig maar ook voor een overheid welke zich bemoeid met zaken waar het zich niet in zou moeten mengen (paddoverbod, rookverbod, homorechten – ik lepel zo wat voorbeelden). Dat alles onder een linkse signatuur zetten is simplistisch.

  Suggereert u nu dat Kok fascistisch was?
  De PVV is een one-issue protest partij dat de overige standpunten als franje en deflectie gebruikt.

  Statistiek; afhankelijk van uw training zult u begrijpen dat het woord absoluut geen relatie heeft met netto of bruto.

 46. 62

  Zeg seven, kun je me eens uitleggen waar jouw haat (want anders kan ik ’t bijna niet noemen) tegen ‘de overheid’ en alles wat links is vandaan komt?

  Oh, en aangezien je zo graag met linkjes strooit: Luister voor de aardigheid eens naar No government van Nicolette.

 47. 63

  @59:

  While failing to outline a coherent program, Fascism evolved into a new political and economic system that combined totalitarianism, nationalism, anti-communism, anti-capitalism and anti-liberalism into a state designed to bind all classes together under a corporatist system (the “Third Way”). This was a new system in which the state seized control of the organisation of vital industries. Under the banners of nationalism and state power, Fascism seemed to synthesize the glorious Roman past with a futuristic utopia.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Benito_Mussolini

 48. 64

  @61 En de immigratie is wel fors toegenomen, het is dus niet het netto saldo zoals u eerder stelde. Niet met zand blijven strooien..

  Cijfers immigratie Nederland (absolute getallen)
  1995 96 099
  1996 108 749
  1997 109 860
  1998 122 407
  1999 119 151
  2000 132 850
  2001 133 404
  2002 121 250
  2003 104 514
  2004 94 019
  2005 92 297
  2006 101 150
  2007 116 819
  2008 142 737

 49. 68

  @65 en nu nog de emigratie er bij zoeken, alles groeperen per land van herkomst en een simpel aftrek sommetje maken, dan heb jij je antwoord.

 50. 69

  @24 Carlos,

  Een aardige desondanks mijnsinziens niet reëel toekomstbeeld wat je daar schetst.
  Een kort repliek: Amerika mag failliet zijn (JSK, is dat zo?) ,maar defacto zijn zij het die beslissen waar en wanneer ergens militair wordt ingegrepen. Sinds het einde van WOII geldt dit metname voor Afrika/Europa en het MO. Rusland zal in de toekomst nog het nodige te stellen krijgen met zijn grenzen danwel de invloedsfeer zo zijals die voor zichzelf definieren. Dus, een voortzetting van de politiek sinds uiteenvallen van de Sovjet-Unie. De verschillende oorlogen in de Kausasus zijn daar een goed voorbeeld van. Mocht China zich werkelijk op het politieke wereldtoneel willen begeven en zich aansluitend deze positie waar willen maken dan dient het eerst Noord-Korea duidelijk te maken dat wapengekletter niet bovenaan je verlanglijstje dient te staan terwijl er een hongersnood door het land raast.

  @29 Richard,

  Weer zo’n goedprater. Iemand die denkt dat multikullen werkt.

  Het is spijtig om te lezen dat er nog steeds problemen bestaan tussen het autochtone en allochtone deel van de bevolking. Daarentegen vormt het aangehaalde voorbeeld in het stukje van Brussen niet het bewijs dat een multiculturele samenleving niet zou werken. Zo kan bij ieder voorval of probleem het falen van de betreffende samenleving worden bevestigd. Zo fatalistisch ben ik niet ingesteld. Sterker nog, autochtonen die zonder problemen integreren of laat ik het zo stellen; geen problemen veroorzaken vormen een bewijs dat multikullen wel werkt.

  Het feit dat er in het verkeer ongelukken gebeuren wil nog niet zeggen dat de we de verkeersregels moeten afschaffen.

  Aansluitend ben ik van mening dat mede door het veelvuldig snijden in de voorzorgingstaat onderlinge (etnische) spanningen juist zijn toegenomen.

  Wat betreft het stukje van Benzakour…retorische geklets van brugklas niveau.

  @34 seven

  Het lange citaat. Ik ben benieuwd hoe de alinea geformuleerd was / zou zijn in de jaren 60/70 toen aribeidsmigratie op gang kwam. Op dat moment moet het positief effect gehad hebben op de Nederlandse economie…

  @35
  Er is eens een reaguurder geweest die de stemwijzer heeft ingevuld zoals Hitler dat gedaan zou hebben…VVD was de uitkomt.

 51. 70

  @69 Dan heb je het over het migratiesaldo. Laten we stellen dat kansrijke mensen vooral vertrekken vanwege diverse reden (oa belastingvlucht naar België, US, en vanwege de toegenome sociale spanningen door de hoge immigratie uit moslimlanden.) en er vooral minder kansrijke mensen naar NL komen zie 34 http://www.cpb.nl/nl/news/2003_24.html en je hebt de ingrediënten voor een failliet land..

 52. 71

  @70 Marcel Roele is een afgestudeerd politicoloog en sociobioloog die er onderzoek naar gedaan heeft. Evenal Nobelprijswinnaar Hayek en beide komen tot dezelfde conclusie.. http://www.meervrijheid.nl/?pagina=1199 Hoe een reaguurder de stemwijzer invult is wellicht onderhevig aan zijn of haar eigen perceptie. Weinigen weten dat de verzorgingsstaat een idee is van de nazi’s en dat het milieu en dierenrechten een veel voorkomend punt was bij de nazi’s. Hitler at bv geen vlees. Dus ook PvdA en GL etc is een mogelijke uitkomst

 53. 72

  Dit is een boekwerk van 6 jaar terug, dit bureau publiceerd veel en is zeker niet uniform in zijn conclusies; ergo dit is van weinig waarde. U poneert stellingen alsof het feiten zijn, dat is onjuist. Het is maar de vraag of sociale spanningen (a) oplopen en (b) primair voortkomen uit integratieproblematiek. Beide trek ik ernstig in twijfel, met als hoofdcompontent dat “de” bevolking ervaart dat “de” onveiligheid toeneemt waar cijfers een omgekeerde trend laten zien. Het immigratie saldo is aanmerkelijk relevanter dan de influx zonder rekening te houden met de eflux.

  On topic, biedt Wilders-als-premier uitkomst?

 54. 73

  @70

  Slechts een paar procent van de huidige allochtonen in Nederland zijn gastarbeider geweest. Het merendeel is naar Nederland gekomen nadat de werving van gastarbeiders is gestaakt door de oplopende werkeloosheid maar de immigratie bleef toenemen door het recht op gezinshereniging.

  Begin zeventiger jaren werd de werving geheel gestopt, maar de stroom immigranten ging gewoon door, ondanks dat er geen werk meer voor hen was.. De echte gastarbeiders vertrokken daarna massaal terug naar hun oude land om van hun verdiende kapitaal iets moois thuis op te bouwen. Wel ging de immigratie gewoon door, maar die kwamen niet naar nederland als gastarbeiders.

  Er kwamen in de periode van de werving van gastarbeid maar een klein aantal gastarbeiders binnen Voornamelijk uit Europese landen, die vaak na een aantal maanden of jaren ook weer vertok De grote groep niet europese immigranten uit Marokko en Turkije is gekomen toen er helemaal geen gastarbeiders meer gevraagd werden.

  Daarbij zijn ook de meeste vroege gastarbeiders (Denk Spaanse en Italiaanse ) gewoon vertrokken.
  “Naar schatting zijn er tussen 1960 en 1970 twee à driehonderdduizend buitenlandse werknemers naar ons land gekomen om er korte tijd te werken. De meesten verblijven hier tussen de 12 en 36 maanden, zodat gemiddeld elke 2 à 3 jaar het gehele bestand aan buitenlandse werknemers vernieuwd is.” http://www.20eeuwennederland.nl/thema's/vreemdelingen/de%20eeuw%20van%20de%20immigratie/817.html

  “De officiële werving van Marokkaanse gastarbeiders is echter al beëindigd in 1973. Op dat moment waren er zo’n 22.000 Marokkanen in Nederland. De meesten (tussen de 50 en 70 procent) van die eerste groep gastarbeiders waren op dat moment al teruggegaan of zouden dat nog doen, volgens cijfers van het CBS.
  De grootste groep Marokkaanse immigranten die nu nog in Nederland woont, is van na de officiële werving van gastarbeiders. Eerst kwamen de gezinsherenigers, toen de gelukzoekers en de huwelijksmigranten.
  Inmiddels wonen er 315.000 Marokkanen in Nederland, waarvan bijna de helft in Nederland geboren kinderen. Het totaal aantal importpartners is tussen de drie en de vijf keer zo groot als het aantal gastarbeiders dat ooit in Nederland is blijven wonen.
  Ik wil maar zeggen: de meeste Marokkaanse ouders van nu zijn helemaal geen voormalige gastarbeiders. Zij zijn voor het grootste deel uit eigen vrije beweging naar Nederland gekomen om hier een beter en welvarender bestaan op te bouwen voor zichzelf en hun kinderen dan in Marokko mogelijk was. Jammer, dat niemand hen ooit aan die oorspronkelijke verhuisreden herinnert.” http://www.volkskrantblog.nl/bericht/117913

 55. 78

  @78 Per 100.000 inwoners. En het zijn Geweldsmisdrijven. Hoeveel fietsen er gestolen worden of belastingformulieren er fout worden ingevuld door een extra aftrekpost zal het gemiddelde veiligheidsgevoel niet veel beïnvloeden. Geweld is datgene wat er echt toe doet.
  Voor extra uitleg.. http://sevenxseven.wordpress.com/2009/04/09/44/

  @77. Zeker niet gelezen, feiten zijn onbelangrijk nietwaar? In de NL verhoudingen wellicht niet zo uitgebreid als bv bij de SP maar internationaal gezien royaler dan Obama voorstaat..

  Obama Budget Cuts Medicare Advantage http://blogs.wsj.com/health/2009/02/26/obama-budget-cuts-medicare-advantage-helps-generic-biotech/

 56. 79

  “De man die voortdurend verstoppertje speelt, wegloopt als het heet wordt onder zijn voeten, debatten mijdt, interviews weigert” http://www.depers.nl/binnenland/191372/Wilders-lanceert-radicale-oplossing.html
  Zelden zo’n uitgebreid interview gezien met een politicus. Trouwens gisteren keek ik naar Nova en daar zat een partijgenoot van hem aan tafel over het fokverbod op nertsen.. Het idee dat Wilders of de PVV elk interview weigert is opgeklopte onzin.

 57. 80

  “De man die voortdurend verstoppertje speelt, wegloopt als het heet wordt onder zijn voeten, debatten mijdt, interviews weigert” http://www.depers.nl/binnenland/191372/Wilders-lanceert-radicale-oplossing.html
  Zelden zo’n uitgebreid interview gezien met een politicus. Trouwens gisteren keek ik naar Nova en daar zat een partijgenoot van hem aan tafel over het fokverbod op nertsen.. Het idee dat Wilders of de PVV elk interview weigert is opgeklopte onzin.

 58. 82

  @gronk, Trollen? Even kijken at 37 plaats je een valse quote. @41 een Godwin van jouw hand. @77 Giechel je nog wat.. En @38 is ook niet echt on topic van jouw. Ik denk als je in de spiegel kijkt dat je er een ziet..

 59. 83

  @79, statistisch is elke hint richting een trend in deze geweldcijfers absolute kolder, er zit geen trend in. Kan ook niet de definitie vinden welke men hanteert, doet ook minder ter zake. Speculeren op grote sociale onrust is self-serving, niet meer, niet minder – en daar ging het om. Met weinig cijfers kun je eindeloos veel statistiek bedrijven en alles bewijzen aan een leek. Voor de meer ingewijde onder ons ligt dat anders, daar heb je sterkere statistische series en data nodig om dit soort boude claims te kunnen maken. En dan begin ik nog niet eens over die ‘paar procent’ opmerking in 74. Schrijven uit de losse pols is dat voor mij … 76 is naast het topic …

 60. 84

  Seven, hard roepen dat je gelijk hebt geeft je nog geen gelijk. Cijfers uit statline trekken en dan vervolgens daar een totaal bezopen mening tegenaanspijkeren en zeggen ‘zie je wel, het klopt’: dito. Autoriteitsargumenten: gaaaaap. Pedanterie zonder inhoud, met kreten strooien waarbij je overduidelijk geen idee hebt wat je zegt, op de man spelen: yawn. Oude koeien als ‘fascisme=links’ optuigen: tssk.

  ’t is nog geeneens leuk tijdverdrijf, omdat het zo ontzettend *dom* is wat je allemaal uitkraamt. Als je je eigen gezwets serieus neem of ziet als ‘hoogstaand argumenteren’, dan heb ik eigenlijk alleen maar medelijden met je.

 61. 85

  @79 835 geregistreerde geweldsmisdrijven per 100k in 2007 is meer dan 675 per 100k in 1999.

  22k Marokkanen waren aanwezig in NL toen de officiële werving stopte. het grootste deel daarban was al, of zou nog terugkeren volgens het cbs. Nu zijn er circa 340k Marokkanen. Paar procent klopt dus gewoon..

 62. 86

  @85 Noem anders de hele wereld of dat deel dat waarmee je het oneens bent alvast maar dom en heb vooral veel “medelijden”.. Enige argumenten heb ik van jou in elk geval niet vernomen..

 63. 87

  Zoek even in je vwo boekje wis-a op wat standaard deviatie betekende, wat significantie was en wat een waarschijnlijkheidswaarde exact betekent.

  Dat de werving stopt betekend niet dat er geen gastarbeiders meer aangenomen werden, het betekent dat er niet meer actief geworven wordt. Exact cijfer is dus onbekend en dus is een kwantitatieve uitspraak speculatief. En dus klopt het niet.

 64. 89

  Tja, als een fabriek een zak meel produceert en zegt dat het 800 gram (…) weegt dan moet dat gemiddeld kloppen. Er kunnen dus best zakken van 675 gram in zitten en zakken van 925 gram. Gemiddeld zijn zij hetzelfde.

  als ik nu 9 zakken op een rij zet en mijzelf de vraag stel, wegen deze zakken van links naar rechts steeds meer; dan is het juiste antwoord nee want zij zijn gemiddeld even zwaar. Als je toch een trend observeert is deze geheel toe te schrijven aan het selectie proces van de meelzakken. Dat is het principe. Maar statistiek op 9 getallen is meestal flauwekul …

 65. 90

  ps, ik geef ook geen exact getal maar noem het een paar procent, je eist van degene die zeggen dat het meevalt ook geen statistische P toets is het wel?.. De rest is een quote van de Volkskrant. Echt veel is het niet geweest. Die ene procent meer of minder ga ik niet over zeuren.

 66. 91

  Of de PVV een oplossing is, blijft speculeren. Dat de islam geen oplossingen geeft is een historisch feit. In alle landen waar de islam is gaan overheersen is de wetenschap en ontwikkeling fors afgenomen. Zo was vroeger in . Kijk naar Egypte / Alexandrië ooit het centrum van de wetenschap, de bibliotheek was beroemt en ook vele stromingen, maar vooral het Griekse hellenisme wat belangrijk is, waren daar aanwezig. Totdat de Islam de overhand kreeg en de ontwikkeling afzakte naar wat Egypte nu is.. Neem alleen al de bibliotheek van Alexandrië, die door de kalief Omar in de as werd gelegd. Immers alles staat al in de koran..

  Dit verhaal kan je herhalen voor meedere regio’s Kijk naar deze kaart en zie waar het floreert daar gaat het vaak niet goed en zijn mensenrechten secundair http://en.wikipedia.org/wiki/File:Muslim_distribution.png

 67. 92

  Paar procent suggereert een hogere mate van kwantitatieve nauwkeurigheid dan ‘een klein deel’. Als ik mijn knie stoot en mijn vriendin vraagt hoe het gaat dan geef ik geen p-value bij ‘het valt wel mee’… verder kun je alle kanten op met getallen – dat is de kracht en de zwakte van statistiek.

  Je stelling over toegenomen sociale onrust als causale verklaring van de stijgende emigratie deel ik niet. Ik zeg niet dat het onwaar is, maar de basis van je argumentatie is onvoldoende voor een dergelijke uitspraak.

  Je ageerde eerder – en deels terecht – tegen van Dam (VK), maar het rijk meldt dit zelf obv dezelfde cbs stats …

  http://www.veiligheidbegintbijvoorkomen.nl/actueel/Archief_2008/veiligheidsmonitor-rijk-2008.aspx?cp=62&cs=16325

  Dus, waarom wilders als roerganger?

 68. 93

  @93 In die link worden vermogens (oa fietsendiefstal) en geweldsmisdrijven op een hoop gegooid. En Wilders is niet mijn roerganger.. boeken verbieden vind ik niet liberaal.. een geweldadig sprookjesboek verbied je toch ook niet? De koran is niet veel anders dan dat.. ;)

 69. 94

  @92 daar gaan de haren van overeind staan. Islam was tijdelijk de bakermat van de wetenschap en vooral de wiskunde. Dat zie je op universiteiten nog steeds, relatief veel islamieten in de wiskunde. Overhand heeft hier niets mee van doen, meer het in zich zelf keren. Correlatie en oorzaak gevolg moet je echt beter scheiden … zelfs met alleen wis-b. Christelijke kruistochten waren ook niet verheffend, vergelijk het eens met een mediterane cultuur die christelijk orthodox is (griekenland) en je ziet je punt wankelen (hoop ik).

  Een oorzaak voor alle problemen is kinderachtig, helemaal als het een bevolkingsgroep is of een geloof. Zoek eens naar Judea Pearl – Causality.

 70. 95

  @95 De Arabische wereld was de bakermat van veel wetenschap, mede door de Griekse invloeden. Echter dat was voor het de periode dat de islam een grote vinger in de pap had, of dat Mohammed überhaupt bestond..

 71. 96

  Dat was voordat er een schisma van twee stromingen ontstond. Islam bestaat bij de gratie van Mo’ dus dat is een rethorisch/hypothetische. De koran is in mijn ogen niet gewelddadiger dan de bijbel of Thora, heb alle lectuur doorgeworsteld – maar geen van drie zijn mijn ding.

  Ik suggereerde niet dat GW jou roerganger is, maar dat is het thema van dit topic. Dus, na al dit, wat zijn jou argumenten voor en tegen?

 72. 97

  Ik vind tot nu toe dat Wilders het uitstekend doet. Hij haalt het maximale uit het kamerlidmaatschap met het partijtje van 9 man.

  Regeren met de (linksere) CDA/VVD zal lastig worden, maar ik heb er alle vertrouwen in. Het is goed dat Wilders er met de neus heeft bijgestaan tijdens het LPF/VVD/CDA kabinet. De meest triviale valkuilen kan hij denk ik wel ontwijken.

  De verkiezingen dat duurt nog wel even maar als ie zo doorgaat dan wordt het voor mij weer PVV.

 73. 98

  ps Indiase en Arabische Wiskunde: 800-950 na Christus
  800 na Chr. Zoals de Hindoes werkten ook de Arabieren “vrijelijk” met irrationale getallen. Zij deden een stap achteruit door negatieve getallen te verwerpen ondanks het feit, dat zij die van de Hindoes hadden geleerd. De algebra van de Arabieren was volledig retorisch.
  De Arabieren waren in staat om vierkantsvergelijkingen op te lossen met twee oplossingen; irrationaal was mogelijk, maar meestal werd dat verworpen bij negatieve oplossingen (Boyer, 1968). Al Khwarizmi maakt astronomische tabellen o.b.v wiskundige kennis uit India. Zie verder: Geschiedenis van de Algebra.
  Na de inval van de Arabieren werden Indiase wiskundige teksten meer en meer in het Arabisch en Perzisch vertaald. Hoewel de Arabische geleerden zich baseerden op een veelheid van bronmateriaal met inbegrip van Babylonische, Syrische, Griekse en een aantal Chinese teksten, speelden de Indiase wiskundige teksten een bijzonder belangrijke rol. Geleerden zoals Ibn Tariq en Al Fazari (8ste eeuw, Bagdad), Al Kindi (9de eeuw, Basra), Al Khwarizmi (9de eeuw, Khiva) en Al Qayarawani (9de eeuw, Magreb, auteur van Kitab fi al-isab al-hindi) waren onder de velen, die hun eigen wetenschappelijke teksten baseerden op vertalingen van Indiase verhandelingen. Zie verder: Indian Mathematics . 850-950 na Chr. Het Indiase getalsysteem wordt overgenomen en daarna ook gebruikt door Arabieren. Wellicht is dit gebeurd dankzij de tussenkomst van de Perzen, die tussen 531 en 637 na Christus veel intensieve contacten onderhielden met geleerden uit India. In ongeveer 950 na Christus werd het West Arabische Getalsysteem voor het eerst door Arabieren gebruikt. Deze “schrijfwijze” was evenals het Oost Arabische Systeem afgeleid van het Indiase Gwalior Systeem. Niet het Oost Arabische maar het West Arabische Systeem zou uiteindelijk de “Wereld-standaard” worden. http://www.xs4all.nl/~wjsn/tekst/wiskunde.htm
  Feitelijk is de invloed van de Arabieren op de wiskunde minimaal, ze hebben bestaande kennis uit India, Perzië en de Hellenistische wereld samengebracht er een naam aan gegeven. PS Soemeriers zijnn geen Arabieren.. Vooral veel leenwerk uit andere gebieden dus. En de invloed van de islam op de wiskunde is negatief of gelijk aan nul ;)

 74. 99

  @97 Die religies zijn in het westen sterk afgezwakt en worden meer als cultuurbeleving gezien dan als absolute waarheid door de gelovigen. Dat is de verdienste van de verlichting. Daarbij is bij de 2 religies er een sterke humanistische component. Sterker dan bij de gebiedsoverwinningsgodsdienst wat de islam feitelijk is.

  “De oorspronkelijke bevolking van Marokko werd gevormd door de Imazighen . Het eerste bekende feit van de geschiedenis van Marokko is de vestiging van Fenicische handelsposten aan de Marokkaanse kust in ca. 1200 v.Chr.. Daarna stichtten de Carthagers er ook handelsfactorijen. Na de val van Carthago in 146 v.Chr. kwam het gebied ook onder Romeins bestuur. Het gebied kreeg in de laatste eeuwen voor het begin van de christelijke jaartelling de naam Mauretania. Na de val van het Romeinse Rijk waren het de Vandalen (429) die het land veroverden. Het Byzantijnse Rijk (533) probeerde het gebied onder haar macht te krijgen, maar kon alleen de stad Ceuta enige tijd onder haar controle houden. In 682 veroverde het Arabische Rijk het land en werd de islam geïntroduceerd. ”

  En toen de islam er eenmaal was ging het bergafwaards.. dus als de Marokkanen uit NL een beetje verstand hebben brengen ze daar het idee van de verlichting van Spinoza ea. onder de aandacht.

 75. 100

  Religies komen en gaan, ook deze oprisping van de islam zal tijdelijk zijn, of het voor of nadat elke beschaving weg is, is de vraag, maar ook daar zullen ze als ze alle landen de heersers zijn moeten inzien dat het geen vooruitgang heeft gebracht en tot de conclusie komen dat hun idee van Allah een verzinsel is.

  Of bouwen we vandaag de dag soms nog steeds piramides voor goddelijke farao’s in Egypte, en in Zuid en Midden Amerika en China voor de goden? Zelfs in Europa zijn piramides te vinden maar niemand gelooft dat meer en neemt nog de moeite om een stel rotsblokken te gaan stapelen.

 76. 101

  Wat een links-pathetisme wat hier weer ten toon gespreid wordt.. Jammer dat de kennis van de geschiedenis bij de linksch-mensch schijnbaar ophoudt voor de jaren dertig en dat er geen enkele andere algemene ontwikkeling is opgedaan behalve die van de lagere school.

  En WO 2 is schijnbaar ook nog maar eens heel slecht bestudeerd, want dat Hitler een socialist was in plaats van een liberaal als Wilders (lagere belastingen, lagere uitkeringen, minder ambtenaren, minder aandacht voor het milieu, minder regulering) wil er al helemaal niet in. Jullie zijn de reden waarom het algemeen stemrecht er eigenlijk nooit had moeten komen: een slecht geinformeerde linkse massa die alleen naloopt wat de publieken zeggen. Dit gaat in mindere mate op voor de aanhangers van Wilders, want zij hebben jarenlang geen stem gehad en zeker al niet voor Fortuyn.

 77. 102

  De Islam leidt tot achterlijkheid, omdat hij leidt tot onverdraagzaamheid, het opheffen van de scheiding tussen kerk en staat (zie Turkije), het onderdrukken van vrouwen en het nadenken in het algemeen verhindert.

 78. 103

  @ seven, je geeft nog steeds geen inhoudelijk antwoord op de topic stelling.

  @98, u bent niet concreet in het benoemen van wat hij goed doet, tegen zijn is niet intelligent.

  @103, het opleidingsniveau is hier hoger dan u zich waarschijnlijk realiseert of kunt bevatten. Uw reactie getuigt van simplisme en mentale luiheid.

 79. 104

  Simplisme @DJ, ik weet het niet. Tijd rondgehangen in b.v. Jordanie. Daar heb je in de omgeving van Amman vele kleine stadjes waarvan de bewoners volledig gesegregeerd zijn in christen of islamiet. De lijn is zeer duidelijk zichtbaar, soms een middellijn in een lange straat.

  Je gelooft eerst niet wat je ziet. de ene, islamitische zijde, is iets van lang geleden..middeleeuws stoffig eigenlijk. De andere, christelijke, kant een en al welvaart en rust.

  Kom je ineens in een , christelijke, trouwerij terecht. Langs de kant kwijlende (stiekem masturberende) frustro’s..onsmakelijk eigenlijk.

  Ik heb nog steeds niet begrepen waarom dat zo is. Ik veroordeel niemands levenswijze mind U maar het geeft (vele andere dingen meegemaakt aldaar) te denken.

  Ik vermoed dat het verschil is te gebruiken wat je gegeven is en te vereren (stagneren) wat je gegeven is. Vanuit reliehoek bekeken uiteraard.

 80. 106

  @larie, ik vind dit simplistisch “De Islam leidt tot achterlijkheid, omdat hij leidt tot onverdraagzaamheid” omdat het te generiek is en niet onderbouwt. Bible-belt iemand, zowel NL als USA? Kleine stadjes zijn door hun samenstelling moeilijk vergelijkbaar met grote steden. Scheiding kerk en staat is complex omdat de staat wordt gevormd door gekozen mensen, je kunt ook zeggen dat dit hier een probleem is met CDA/CU. Dat mensen (kunnen) kiezen voor oplossingen die ik niet geschikt vind is prima, maar als men dat baseert op platitudes en generalisaties dan ben ik weinig onder de indruk.

  Ik vermoed dat rijkdom van de families en rol speelt, is geassocieerd met geloof maar niet noodzakelijk een oorzaak-gevolg verhaal.

 81. 107

  Hindoes die ieder jaar honderden vrouwen levend verbranden omdat de familie van de vrouw de bruidschat niet meer kan betalen

  In China en India waar op grote schaal wordt geaborteerd omdat de vrucht vrouwelijk is.

  Ik wordt niet blij van de islam (van geen enkele religie trouwens), maar in sommige culturen kan het in sommige opzichten nog erger.

 82. 108

  Niet religie leidt tot achterlijkheid, maar het is meer dat mensen een religie verzinnen/kiezen die past bij hun achterlijkheid.

 83. 109

  –DJ, de rijke families zijn Islamitisch in de Magreb.

  Ik vind mijn stelling geheel niet simplistisch/plat maar heb niet de drang je te overtuigen, wordt al snel lifelog en dat moet ik afleren.

  –biblebelt is een deelverzameling waarbij ter bescherming van de soort/zienswijze de kenmerken worden uitvergroot.

  –en btw heb ik achterlijk gezegd? vreselijk woord.

  –vandijke u is leeg.

 84. 110

  @ vandyke, thanks, iemand die het snapt …

  Voor de rest, er is geen studie waarbij willekeurig dubbel blind een geloof wordt toegewezen aan een baby. Iedere uitspraak over waar een geloof toe leidt is daarmee ‘achterlijk’ omdat het niet te substantieren subjectieve interpretaties zijn welke niet objectief hard gemaakt kunnen worden.

  en nee larie, tombe heeft het over achterlijk, jij nu pas

 85. 112

  en daarom doe je binnen de wetenschap en waarheidsvinding geen moeite externe verstoringen te minimaliseren, want dat heeft toch geen zin.

  Onzin natuurlijk en dat weet jij zelf ook wel. Net zo goed als ik weet dat echt absoluut objectief net zo abstract is als de waarheid… dus niets is waar en niets is objectief. Nee, zo kom je lekker verder …

 86. 113

  Wat nr 25 zegt…

  Het ontkennen van problemen (de term ingebeeld) creert ook het probleem. Een probleem dat niet bestaat kun je ook niet oplossen, kun je niet bespreken, kun je dus helemaal niets mee. Je kunt zelfs niet laten zien dat het er _echt_ niet is. Zo groeit de onvrede bij mensen die het ‘ingebeelde’ probleem wel menen te zien… en krijgt Wilders dus weer aanhangers…

  Het bagatelliseren en ontkennen heb ik nooit als slim ervaren.

 87. 115

  Wat een vreselijk lulverhaal, Benzakour. Ga eens een stukje schrijven over jouw landgenoten die menen dat hier in NL alles kan; verkrachten, moorden, roven, bedreigen, etc. Graag veroordelend van toon.

 88. 117

  M. Benzakour komt duidelijk uit het ex-communistische Eurabie kamp. Enkel om het feit dat Wilders de totaal-ideologie islam genaamd niet gunstig gezind is, wordt hij weggezet als ultra rechts! Hij is behoorlijk links met zijn plannen om voor de zorg en onderwijs, mij iets te links.

  Nederland zal helemaal geen pleefiguur slaan met Wilders maar de geschiedenis in gaan als pioniersland die het grote gevaar als eerste in de westerse wereld zag aankomen!

  Yuwadee, een budhistische allochtoon (PVV-stemmer)

 89. 118

  @118, weet je … de sp wordt weggezet als ultra links maar sommige voorstellen zijn behoorlijk rechts. Kunnen we alsjeblieft stoppen met dat infantiele links-rechts gelul. Ons parlement heeft meer dan een dimensie en er zijn veel verschillende zaken die samen spelen, belasting, zorg, veiligheid, immigratie en de rest van de wereld. Het is toch wat simplistisch om te denken dat alle partijen recht tegen over elkaar staan op alle punten en alleen verschillen in de sterkte van hun mening. Nee, er is een grote diversiteit, VVD heeft ook linkse punten, PvdDieren beide enz…

  Wilders in debat met Obama … hahaha – hoezo hij slaat een pleefiguur? Zie jij die twee een gesprek hebben waarbij een Amerikaanse president een half uur gaat praten voor camera’s met een man met zulke slecht doordachte plannen en zo’n berg onzin? Nee natuurlijk, kost die Amerikanen te veel geld en levert zeker niets op …

  Stem wat u wilt, eet wat u wilt maar doe niet alsof u een rationele keuze maakt. Jij zou het verloop van dit soort natuurlijke processen moeten snappen en vraag jezelf af of deze man synergie kan brengen voor het hele land of dat hij slechts een probleem oplost terwijl hij parasiteert op een grote groep …

  Maarja, niets is volgens ‘de regels’ …

 90. 119

  Kunnen we alsjeblieft stoppen met dat infantiele links-rechts gelul.

  Eens. Bij mensen die met de zoveelste tirade tegen alles wat ‘links’ is komen krijg ik altijd het idee dat degenen die dat soort berichten posten MBO-knulletjes van een jaar of 23 zijn die nog stevig aan het puberen zijn.

 91. 121

  Het links-rechts gelul is veelal inderdaad infantiel. Echter: daar waar het de kern van de zaak raakt zeker niet.

  De kern van de zaak:

  Rechts: Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken.

  Links: Een poging om verantwoordelijkheid te nemen voor een welzijnsminimum voor allen. Toegegeven: Met vele missers, misdaden en ellende tot gevolg, maar op zijn minst een oprechte poging.

  Rechts ziet daar bij voorbaat vanaf. Daar vind je enkel het recht van de sterkste met alle ellende van dien. Grotere ellende. Geloof me.

 92. 122

  D’r staat hier nog een leuke column van iemand die, geheel terecht, opmerkt dat libertariers geobsedeerd zijn door vrijheid, maar geen kik gaven onder bush, die een werkelijk *schandalig* stel inbreuken heeft gemaakt op allerlei persoonlijke vrijheden, terwijl libertariers helemaal gillend gek worden zodra het woord belastingen vallen. Want belastingen zijn ‘slavernij’ en ‘diefstal’, etc.

  Bizar.

 93. 123

  @122:
  “Een poging om verantwoordelijkheid te nemen voor een welzijnsminimum voor allen.”

  Een in eerste instantie nobel streven, dat helaas enkel werkt in een maatschappij waar energie en voedsel ruim voorhanden is, want slechts dan kun je kadootjes uitdelen aan onproductieve mensen. En een streven met als nadelig bijeffect dat je ambitieloosheid, hand ophouden en een zesjes-mentaliteit stimuleert, terwijl je ambitie en excelleren belast.

 94. 124

  @124: het effect van geen sociaal vangnet zie je in de VS: iedereen is bang om de baas ook maar een *beetje* tegen te spreken, of om niet lekker te liggen in de groep. Als je iedere dag ontslagen kunt worden, dan creer je een werksfeer waarin ‘loyaliteit aan je werkgever’ minimaal is, en waarin iedereen continu angstig is.

  Lijkt me ook niet alles.

 95. 125

  @122, links-rechts, voor-achter, liberaal-conservatief, het betekend allemaal niets als je de punten niet concreet maakt. Benoem de zaak en de tegenstelling maar flauw razen over het woord links of rechts dient geen doel behalve window dressing dan. En het is helemaal niet kinderachtig om een fikse discussie over echte punten te hebben, maar tegen opponenten razen over links of rechts … jongens koop een tomtom als je de richting kwijt bent!