De Belgische Staat

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Heheh. De Belgische staat wordt weer geleid ipv geleden.

Het was me het 9 maandjes wel, overigens.

Een kleine update, die zoals steeds moet uitdraaien op een rondje ‘proberen te begrijpen maar niet gelukt’.
Welkom in de Hel van MediJoker.

een subjelyse:

Ik begin alvast met de Sargassaanse Voorspelling, 9 maanden geleden. Het mag er nog steeds wezen, denk ik. Uiteindelijk is Verhofstadt weggegaan, en heeft plaats gemaakt – niet zozeer voor Leterme, maar voor zijn eigen blauwe partij. En, wat ik stiekem hoopte: mevrouw Joëlle Milquet heeft een hoofdrol gespeeld in de Grand Guignol.

Welke coalitie hebben we op de plank?
Zet u schrap: CD&V, NV-A, CdH, Open VLD, Vivant, MR (PRL, PFF, FDF en de MCC) en de PS. Dat is geen klassieke driepartijenregering, dat is een quilt.
Dat de PS en de NV-A er beiden inzitten is hilarisch te noemen. De enige bestaansreden van de NV-A is een haat tegenover de Waalse mens, en de socialistische Waalse mens in het bijzonder. De PS is aan boord gehaald omdat men absoluut een staatshervorming (in het voordeel van de Vlaamstaligen) wenst. En daar is nog met geen woord concreet over gerept.

Wat hebben ze bereikt?
De ongemakkelijkste coalitie ooit met de vaagste regeringsverklaring toe. Dat komt omdat er heel veel water bij de wijn moest: de liberale fractie wou minder belastingen voor de mddeninkomens van het rijke land België met de wellicht grootste zwarte spaarrekeningen en grootste eigendom van de wereld. De gristelijke fractie ging voor hogere pensioenen – liever nu uitgeven dan sparen en beleggen voor wanneer de Grijze Pyramide op de maatschappij stort. De socialistische partij krijgt een verhoging van de minimiminkomens want ook zij moesten iets vragen. Op het gebied waar de inkomsten vandaan moeten komen is niets te vinden. Iets vaags omtrent inkrimpen van het aantal ambtenaren.
Verder is er iets zeer daadkrachtigs uit de brand gesleept: dat er in de toekomst zal gaan gepraat worden over de dossiers waar over gepraat werd, wordt en zal worden. Niet mis, toch? Na het vernederendste van alle scènario’s, namelijk het moeten vragen aan de vorige eersteminister Verhofstadt om alstublieft een noodregering te vormen, en de kibbelende kleuters terug rond de tafel te krijgen, is er nu gezegd dat er wat zal gezegd worden, en afgesproken dat er wat zal afgesproken worden.

Wat heeft het gekost?
De bedragen variëren natuurlijk al naargelang, maar het is zeker dat geen enkele financiële bijsturing (bvb naar aanleiding van de VScrisis, of de olieprijzen) vanuit het beleid is gebeurd, de laatste negen belangrijke maanden. Het hoogste bedrag dat we hebben horen noemen is 6 miljard euro. Stukken meer dan de Walen zogenaamd aan de Vlamingen kosten – maar ach, principes hé?…

Wat hebben we vandaag geleerd?
Niets. Enkel: zet nooit een kruidenier aan het roer van een groot bedrijf. Maar daar komt die kruidenier misschien zelf nog wel achter.

De toekomst?
Ongemeen spannend, qua slapstickgehalte. Niemand, maar dan ook niemand staat achter deze regering. De deelnemers nog het minst – ze voelen zich in Belgenwald opgesloten met elkaar, en er is niemand die elkaar wil helpen om een tunnel te graven.
Ook fijn, voor ons aan de zijlijn, is dat er als nooit tevoren gelekt wordt naar de pers. Hele stukken gesprek verbatim tussen de Koning en de Formateur, de kleinste kantjes van de collegaministers/onderhandelaars, niets bleef ons bespaard en het zal enkel maar erger worden.
De verwachtingen en voorspellingen zijn uniform. Dit is een noodoplossing, met als cement: schaamte. En als brandstof: zelfprofilering tegen de volgende verkiezingen, die ten laatste in 2009 plaatsvinden.

Score?
De Belg heeft gewonnen, Vlaming en Waal zijn smadelijk verloren. Probleem is enkel dat er geen Belgen meer zijn. Het zou Shakespeariaans zijn, moest het niet druipen van mediocriteit en onwil, van haat en walg, van weerzin en wereldvreemdheid.

Minst uitgesproken woord?
Europa.

Reacties (55)

#1 Blammeke

Splits misschien in je post ook nog MR op in z’n 2 delen. PRL en FDF, kwestie van de quilt compleet te maken.

Gisteren op de radio een interview met een grondwetspecialist gehoord. Over hoe deze overgang in z’n werk ging gaan.
Ze vroegen hem ook wat hij vond van het minimalistisch regeerakkoord. Daaromtrent hield hij zich op de vlakte.
Vond het vooral spijtig dat de interviewer de cruciale vraag niet durvde stellen.
Wat dit lappendeken scheurt en de regering valt?

 • Volgende discussie
#2 Crachàt

goede suggestie! Doe ik meteen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 larie

Terzijde..(verdiep me in uw post vanavond thuis na de dis) m’n blik gekleefd op dame met groene jurk en neerwaardse blik..?que¿

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

Ik sta te kijken dat NV-A binnenboord is gebleven (tegen de beloftes in!). Verder wel grappig dat er een hervorming in Vlaams voordeel moet gaan komen, maar dat het juist de Walen zijn die over de volledige breedte in de regering meedoen (53 van hun 62 vertegenwoordigers steunen dit kabinet), terwijl de vlamingen redelijk schamel blijven (op 48 van de 88). Mag ik gokken hoeveel er van terecht komt? Nog iets gehoord van BHV trouwens?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

Is dat trouwens Milquet daar vooraan helemaal rechts? Zelden een minister gezien met zulke mooie laarsjes!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Blammeke

@Bismarck, das idd Milquet.
En wat BHV betreft dat moeten ze oplossen tegen 15 juli. Of CD&V stapt op. Dat is toch wat ze nu zeggen. Dat is ook wat ze moeten zeggen om NV-A aan boord te houden.

Daar doel ik ook op met wat als deze regering valt.
Het grondwettelijk hof heeft namelijk duidelijk gesteld dat we geen federale verkiezingen meer kunnen hebben onder deze kieswetgeving.

@larie, dat is anne-marie Lizin. Een PS-kopstuk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 S’z

En ofwel struikelt deze regering deze zomer al over “het communautaire”, ofwel tegen 2009, wanneer de Moeder aller Verkiezingen niet enkel zal uitnodigen om te stemmen op Europa, Gewesten & Gemeenschappen maar ook voor het federale niveau.

Clickable foto op http://www.tijd.be/artikel/Ministers_Leterme_I_leggen_eed_af_.6555088

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Crachàt

Blammeke? Lizin? Heb ik moeite mee om dat te geloven. Zoeken we ff op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Crachàt

Dit is Lizin as far as we knew her. Heerlijk corrupte flapdrol, wuft en vol met slagroom. Die moeten er ook zijn!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

Nog iets dat me opvalt: Zover als ik kan overzien zetten alle partijen echt hun kopstukken in de regering. Dat is wel opmerkelijk voor een regering waar men allemaal liever niet in zit. Je zou dan eerder (toch minstens van 1 partij) een tactiek verwachten waarbij de kopstukken vanuit de kamer op de regering gaan lopen schieten.

Bij nadere inspectie: VLD met 4 ministers (waaronder BiZa en BuZa) tegen maar 3 voor MR? De zetelverhoudingen zijn omgekeerd (18-23). Of komt dat omdat in Reynders’ portefueille de staatshervorming zit (al zie ik bij Jo van Deurzen ook Institutionele hervormingen staan)?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bismarck

@6: Volgens linkje uit #7 moet dat Marie Arena zijn (zegt me niets).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Crachàt

Men heeft de kopstukken er met het pistool tegen de kop ingesleurd, Bismarck. Men wou met name Milquet erbij, of geen regering. Het had te gemakkelijk geweest voor haar om te schieten op de regering.
Ik zie vrij weinig logomensen, logisch, met deze kleuren.
De grootste (bekende) schande lijkt Wathelet te zijn. Die man vertegenwoordigt ongeveer àlles wat fout was aan het Belgische beleid van 1980-95.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Crachàt

Nee, Arena is de dame derde van rechts rechtsboven, boven Leterme en Onkelinx.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Crachàt

Hoewel!! ?
Nee, dattis Turtelboom, sheit.
Dus 11 heeft gelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bismarck

@12: Maar ook VLD zet groot geschut in, net als (vind ik onverwacht) de MR (CD&V ook, maar die kunnen niet anders, vanwege premier). Alleen de PS houdt zich relatief in (in het rijtje bekende namen van de andere partijen had Dirupo wel thuisgehoord, maar daar heb je vast een incompatibilite d’humeur verklaring voor).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bismarck

@14: Ik zat ook tussen die twee te twijfelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 S’z

Voor wie is wie : zie dus http://www.tijd.be/artikel/Ministers_Leterme_I_leggen_eed_af_.6555088

Benieuwd wie nu voorzitter wordt bij CD&V / kartel. Is dat al bekend ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 S’z

‘k Vind wel dat Fernandez Fernandez eigenlijk Fernanda had moeten heten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Crachàt

tis Arena, Larie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 S’z

Echter het echte grote nieuws van de dag is de mini-staatshervorming (anders dan Reynders die zich had gedroomd) rond Demotte : “Eerste “unieke minister-president”
De Franse Gemeenschap verliest met de overstap van Marie Arena (PS) naar de federale regering, haar minister-president.

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft daarop meteen een revolutionair gebaar gesteld: Rudy Demotte, minister-president van het Waals Gewest, gaat ook de Franse Gemeenschap leiden.

Dat is een grote stap naar de vereenvoudiging van de Franstalige instellingen. In Franstalig België duikt geregeld het debat op over meer toenadering of een fusie tussen het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap.” (bron : klikmelink)

Zoals u weet worden Vlaamse Gemeenschap & Vlaams Gewest allang door één regering + administratie bestuurd (met voor de Vlamingen in het Brussels Gewest nog de VGC).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Kaj

Jongens & meiden,

Zolang Antwerpen, De Koninck, frieten & mosselen en dames luisterend naar de naam ‘Lieve’ blijven bestaan, ben ik blij.

Heb ik een romantisch beeld van België?

Zeer waarschijnlijk.

Dus wee uw gebeente als u dat beeld probeert te verstoren! ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Martijn ter Haar

Wat is de URL van Arena’s Twitter pagina? ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Crachàt

Mooi gespot S’z!
En een cunning move van Di Rupo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Carlos

Twitter? Dat gebruik je toch om aan je vrienden te vertellen dat je zojuist heerlijk hebt gepoept?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 S’z

Qua voorzitter CD&V : tijdelijk de jonge “huisideoloog” (en intellectueel lichtgewicht) Beke, en voorzittersverkiezingen medio mei, blijkbaar. Benieuwd welke schaduw de NV-A daarop zal kunnen werpen, uweetwel, dat partijtje dat op zichzelf de kiesdrempel niet zou hebben gehaald, maar dat in leven werd gehouden en terug groot gemaakt door enkele oranje topstrategen.

@#23 cunning move indeed, en ook goed post-Charleroi & MR-ammunitie … het siert de PS dan toch dat ze de bui zien hangen en vooruit kijken

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Crachàt

Carlos: is wellicht de bedoeling van Martijn ivm Marie….
Wat hem zeker zal plezieren is dat ze heel schoon is op haarzelf.
Het is zij die in een vreselijk schandaal terechtkwam, een soort ‘douchegate’.
Lezen hoor, het is smulroddel pur sang :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 larie

Ach..ik weet niks maar zag de neerwaardse blik bij de click en zoiets roert me ondanks dat ik niets van de persoon weet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 larie

Fantastisch land België..wat er zich ook afspeelt, het komt altijd weer goed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Rene

Herformulering:

Fantastisch land België..wat er zich ook afspeelt, er verandert nooit iets.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 larie

Elke revolutionair vraagt zich af “wat te doen na de revolutie” nog een en dan nog een of een status quo..

Ik ben al heel lang verliefd op dat land, laat er aub never iets veranderen..tis goed zo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 richard

Het eigenaardige is dat ondanks dat er 9 maanden (!) niemand aan het roer stond in Belgie, het eigenlijk best goed ging.

Geen crisis
Geen massale werkeloosheid
Geen aanslagen
Geen oorlog
Geen land binnengevallen
Geen volksopstanden
Economie weer flink gegroeid
Veel geld verdiend met z’n allen

Wat mag een gewone sterveling daar nu uit concluderen?

Tip: Ex-politici worden door Van Ede & partners (het outplacementbureau dat werkeloze ex-politici in Nederland aan de bak moet helpen) omschreven als mensen met een ‘onrealistisch zelfbeeld’.

Ja, ja.

Eigenaardig.

Je zou zeggen: Misschien hadden ze er nog een jaartje extra over moeten doen.

In het landsbelang, natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 heidekonijn

Erg verassend stukje Crachat. Not. NVA (de haatnazi’s!) zitten in de regering en de SP niet, dus moet het wel behangpap zijn.
Het irritante is dat je nog deels gelijk hebt ook, het kwakkelt er vrolijk op los.
Meer een stuiptrekking van een virtueel land dan een bestuursapparaat.

@Rene
Lol. Een van de betere definities.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Crachàt

In zoverre dat ik je begrijp, heidekonijn, ben je dronken en geef je toe dat ik gelijk heb.
Verder begrijp ik je wel hoor. not.

Ten meerdere: mensen die durven zeggen dat er in België nooit iets verandert, die stràlen en toeteren het beeld van de zelfvoldane provinciaal uit, een soort die zeker in Nederland en dan tot 15 jaar geleden welig tierde.
Blijkbaar zijn er nog een paar van dat soort overgebleven, hier op Sargasso.

Het feit dat ik nog ingehouden) scherp uithaal naar mijn België, betekent niet dat het op een ander beter is. Slechts de ignorant begrijpt dat niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Carlos

Mooi deze post staat, gebeiteld in de Google cache in Californië. Als de Lage Landen zometeen wegspoelen dan kunnen we deze tijdsopname tenminste nog nalezen (in larie’s standtent bijvoorbeeld).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Rene

Ach, Crachàt, als ik Belg was geweest en datzelfde gezegd had was het fijne zelfspot geweest. Haalt den schouders op…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 larie

Krjg ik nu (larie#30) een ferme trap op m’n kruis van U ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Eurocraat

Waar ik mij dan vooral over heb verbaasd is hoe zijdelings even wordt genoemd dat De Gucht volgend jaar Europees Commissaris wordt. In Nederland had het parlement (ook regeringspartijen) moord en brand geschreeuwd als het op zo`n manier gepasseerd zou worden over zo`n belangrijke functie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 larie

@Carlos..ik heb nog wat ruimte over in mijn tuin voor U;). Alhoewel tis geen grap..soms heb ik het idee dat de “massa ” om het maar zo even gemakzuchtig te noemen” geen idee heeft wat komen gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Eurocraat

Verder ben ik bijzonder verheugd dat Inge Vervotte doorgaat als minister van overheidsbedrijven. Een uitstekend iemand om de ergste dingen toe te wensen al ik weer eens in een vertraagde Belgische trein zit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Bismarck

@6: Maar wat is je voorspelling rond BHV (en of dat voor 15 juli rond is)?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Bismarck

@37: Er ligt allicht al een afspraak over wie de Gucht vervangt als minister. Verder is het wel logisch, liberalen grootste familie, dus die krijgen del euke baantjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Crachàt

Hmm. Misschien, “Eurocraat”, 37. Aan de andere kant is het soms tijd om over het verdelen van postjes te spreken. Het kan verbazing wekken, maar zo gaat dat toch, uiteindelijk?
Zou die moord en brand in Nederland niet stil blijven omdat dit soort deals, die precies op dezelfde manier gebeuren, netjes binnenskamers blijven?

Ik zegde het al in mijn post: alles in België ligt op straat, en dit nieuws is zonder enige twijfel door een gepasseerde Gristendemocraat gelekt.

> en dus: precies, Bismarck. Ik kan zo in gesloten omslag twee Jezusfreaks geven die staan te trappelen om die baan te krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Yevgeny Podorkin

Ik meen het oprecht, heb al die maanden verschrikkelijk met hen te doen gehad. Eindelijk, dit.

HOERA.

Het Verdriet van België is voorbij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Crachàt

om in de dichterlijke mode te blijven: Maar De Treurnis Begint.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Eurocraat

@42: Natuurlijk zou Nederland ook geheime deals hebben, maar men zou ten minste het fatsoen hebben te doen alsof het parlement er toe doet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 Crachàt

Doen alsof. Je zegt het.
Ooit zal het giftige balansje tussen Politici Haten tegenover Ze Doen Ook Maar Hun Best ophouden te bestaan.
Het zou helpen dat alvast het kiesvee iets minder flauw zou zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 Blammeke

Bij deze verontschuldig ik mij voor de naamsverwarring die ik veroorzaakte in de wagen naar huis schoot me ook Arena te binnen. Maar daar heb ik natuurlijk geen internet.

Wat de mini-staatshervorming in Wallonië betreft. In de wagen Demotte gehoord. De man is alweer gezellig gestart met moddergooien naar de MR.
Hij heeft quasie letterlijk gezegd. Zij praten, wij doen.

We kunnen maar hopen dat ze het knoeiboeltje in de kieswetgeving snel oplossen dan mogen ze snel vallen en aan nieuwe verkiezingen beginnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Jay

@ Crachat: Wat denk je, over twee jaar toch de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in ere herstellen? Ik ben helemaal voor; Wallonië wordt een Frans arrondissement.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Blammeke

@Jay
With all do respect. We weten wat we hebben, met jouw voorstel niet wat we krijgen.
Dan behoud ik toch nog liever de Walen dan mij bij Nederland te voegen.
Nuja, volgende maand ga’k voor Nederlanders beginnen werken na 7,5 jaar voor Walen. Mss verander ik nog van idee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 Heidekonijn

@33
De Leffe was idd weer voortreffelijk.
Ter verduidelijking dan maar : Dat ik je stukje stemmingmakerij vind.
En blijkbaar vindt menigeen Vlaming dit ook want ondanks de o-zo-intens-verkeerde regering (die amper een dag bestaat) daalt de oppositie steeds verder in de peilingen, zowel aan linker als rechterzijde.

@37
Vermoedelijk is iedereen gewoon blij dat dit personage -de prins Filip van de VLD- wordt afgevoerd, en geen schade meer kan berokkenen binnen en buiten de rangen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 Jay

@ Blammeke: Dus de huidige schrijende/treurige/lachwekkende situatie is beter dan een situatie die je niet kent?

In de Republiek weet je in ieder geval dat je krijgt:
– minder corruptie en minder goedgevulde spaarpotjes
– minder politieke verspilling en minder politiek vermaak
– meer tv-programma’s over eten doch minder goed eten
– …

Dus, wat let je?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 Heidekonijn

@49
Hopelijk lust je graag koffie.
@Jay
Waarom begin je nu over Vlaanderen bij Nederland? Je lijkt Tobback wel. Geen Vlaming die ik ken die daar op zit te wachten (regen, drup,..).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Jay

@52: Niks Tobback. Lijkt me gezellig met die Vlamingen.

Regen, drup, misschien. Je wordt in ieder geval minder nat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 Blammeke

@Heidekonijn.
Het feit dat de oppositie er nog steeds op achteruit gaat is omdat de meerderheidspartijen op dit moment het mooie verkocht blijven krijgen dat ze weinig concessies doen.

SPA heeft een probleem dat ze niet hard genoeg durven zeggen dat ze Vlaams zijn. Vlaams Belang is een thema kwijt want de andere partijen roepen allemaal dat ze Vlaams zijn. En in Wallonië zit niemand in de oppositie. Aleja Ecolo maar die zijn net als Groen druk bezig met hun geitenwollen sokken te stoppen.

@Jay
Minder politiek vermaak, daar doen we het net om.

En zoals ik reeds zei, nu weet ik wie er met m’n centen gaat lopen en versta ik iedereen in m’n land. Als we bij Nederland gaan, gaat waarschijnlijk één of andere drenthse boer met mijn centen lopen en versta ik al die friezen niet.
Nee ik hou wel van dit landje dat soms wat raar in elkaar steekt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Heidekonijn

@54
Interessante stelling ivm SP-a. De vraag die menigeen (en misschien zij zelf ook) zich stelt is : zijn ze wel Vlaams, cq willen/kunnen ze dat wel zijn? Of: waar staan ze als ze hun brug naar de PS verbranden? Tenslotte zijn ze op zichzelf amper even groot als VB.

 • Vorige discussie