1. 1

  uit het artikel: Like Hansel and Gretel hoping to follow their bread crumbs out of the forest, the FBI sifted through customer data collected by San Francisco-area grocery stores in 2005 and 2006, hoping that sales records of Middle Eastern food would lead to Iranian terrorists.

  Als ze hun klassiekers beter zouden kennen zou dit soort flauwekul niet plaatsvinden.

 2. 4

  @Steeph
  Ja, ernstiger. Maar je bent toch niet verbaasd hè?
  Ik verbaas me eerder dat ze Klein Duimpje niet kennen dan dat ze bij die data kunnen komen.

 3. 5

  Misschien dat ze zelf wel geloven dat ze bij die gegevens kunnen, maar ik geloof er geen drol van dat dergelijke gegevens uberhaupt bestaan. Maarja als je dat meteen toegeeft, ben je als FBIer je baan natuurlijk ook niet meer zeker:-)

 4. 6

  @zmc: Iedere supermarkt keten in Nederland is in staat om alle verkopen van alle klanten te volgen. Combinatie met bonuskaart, airmileskaart of pinpas ligt ook vast. En de Amerikanen doen dat ook.

 5. 7

  @Steeph: Toch betwijfel ik ernstig of de FBI erin slaagt om tussen die ellenlange rijen product-identificatie-codes de falafelballetjes, aanmaakfalafel, de maak-je-eigen-falafel-kit en de falafel die פָלָאפֶל of فلافل heet terug te vinden. In theorie is het natuurlijk mogelijk, maar ik heb er een hard hoofd in, net als in alle overheids-ICT-projecten;-)

 6. 9

  @zmc: dat is een ander punt. Maar de uitgangspunten (het idee van de falafel en de toegang tot de data) waren er wel. Theoretisch had het dus kunnen werken.
  Praktisch……

 7. 10

  Praktisch…nee. In Iran eten ze geen falafel, dus zo’n zoekactie wordt niets. Kebab daarintegen… Daarnaast wonen er honderdduizenden Iraniers in het SF bay area, die allemaal alleen hun eigen ‘middle eastern food’ eten.

  Ook zijn er geen gevallen bekend (op een door de Iraniers aangezette moordaanslag na 1980, in DC) van ‘Iraans terrorisme’ in de Verenigde Staten, of het moet hun bijna ideologische voorliefde voor het merk BMW zijn, waar ze bijna allemaal in rijden daar.

  Ik zou tussen de Freedom Fries gaan zoeken bij Timothy Mc Veigh, of gewoon in de schoolkantine van de High School.

 8. 11

  De tijd dat ooit de FBI- agent eindeloos de hort op moest, infiltreren e.d., nachtenlang posten en ouderwets kruip-door-sluip-door in archiefkasten struinen met een pennlite is niet meer. Zit nu vnl. achter een beeldscherm te data- minen. Pakweg 90% van alle opsporingsmethoden is door de patriot act ook nog es legaal. (Het hoofd van die FBI- divisie!: “argued that putting somebody on a terrorist list for what they ate was ridiculous — and possibly illegal.” Possibly??)

  En zijn taak wordt in de nabije toekomst almaar eenvoudiger. R.F.I.D. (radio frequency identification wordt/ is helemaal je-van-het. Met deze techniek gaat de privacy voorgoed de kuikenbak in. Een identificatieschip onder de huid en tags ter grootte van een zandkorrel in alle producten. Overal scanners plaatsen, camera’s hangen er al. Combineren van, centraal beschikbaar en álles (live) kunnen natrekken/ in kunnen zien op beeldschermen? Krijg je dit:

  [img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/RFIDtag2.jpg[/img]

  “Heeft ie alweer die bespottelijke onderbroek aan?”.

  Geen vrees voor big brother? Gaat nooit gebeuren? Ach, als er er weer een soort 9/11 plaatsvindt…worden patriot act III en IV er zonder slag of stoot/ te lezen erdoor gejast…

  De romantiek gaat er langzaam maar zeker wel een beetje uit zo…