1. 1

  Uit 1980 is dit Newmans eerste solo single, uitgebracht (op Beggar’s Banquet) meteen na de eerste pauze in de carrière van Wire … “B” belandde later ook op z’n eerste solo-lp “A-Z” (immer i.s.m. Gotobed en Thorne) … een wilde bijna-instrumental met een geweldige video … Newman heeft pas een nieuwe plaat uit met Githead, waarin ook z’n echtgenote Malka Spigel (van Minimal Compact) en Robin Rimbaud (aka Scanner) meespelen … klikmelink en check die lyrics !

 2. 3

  Newman, die lang in Brussel woonde, komt uit de traditie van Eno en de art schools … “B” is geen bom van een nummer maar heeft toch een wilde frisheid die ik in de independent muziek van vandaag ontbeer … zotte dadaïstische creativiteit, zoals ook in deze very low budget video … Zoveel nu is formulaïsch, niet het minst de zgn. “waarachtige” muziek die zwaar op Americana leunt (klikmelink), maar ook het hele spectrum van IDM, electro en techno over punk en neo-abilly en R&B tot de zo wijd verspreide (nochtans) door de seventies geïnspireerde pop getuigt van bange bloedarmoede. Ja zelfs meer kleurrijke acts als Hot Chip rijden zich uiteindelijk vast binnen de eigen hippe lijnen. Vandaar dat ik vandaag, morgen en overmorgen drie redelijk rare singles met fijne videoclips voorschotel …

 3. 5

  Prachtig! En dan te weten dat ik als Wire-fan eind jaren 70 twee keer probeerde naar een optreden te gaan in het roemruchte Exit en twee keer ging het niet door. Dit dus een pleister op de wonde.
  Wie iets vergelijkbaars (zeker qua clips) van Nederlandse bodem wil zien kan ik Blue Murder (niet te verwarren met een Amerikaanse hardrockband met dezelfde naam) en Astral Bodies aanraden. Bands van de broertjes Van der Ploeg, die net als Colin en Newman kunstacademie hadden gedaan. Te vinden op youtube, maar hier alvast één link:

  http://www.youtube.com/watch?v=5rYR_4SFohA&feature=related

 4. 9

  Jepjep, Schaumburg met Hiller … destijds bij gebrek aan zakgeld uit de discotheek geleend … lekker droge percussie … Wirtschaftswunder vind ik echt ’n lost treasure … helemaal Welle oiv Weimar … klikmelink !

 5. 12

  Zelf zag ik Wire pas voor het eerst in 1986-11, na een vijftal jaar hevig verlangen, met dank aan Teddy van den AB. “Snakedrill” en “The Ideal Copy” moesten toen nog uitkomen, dus het waren niets dan nieuwe nummers. Met uiteraard de obligate zatte punkers in het publiek die om “1 2 X U” riepen. En werden genegeerd, dat spreekt vanzelf.

  Maar u kunt dus veel schade inhalen via deze cd + dvd met opnames uit 1979 op de Duitse tv :

  http://www.pinkflag.com/read/discography/wire-on-the-box.php

  Morgen iets meer in de stijl van Dome …

 6. 14

  Het schiet me nu te binnen dat ik Wire, met in het voorprogramma Kamagurka en Herr Seele, ook nog op de openingsavond van de Roxy in A’dam heb gezien. Dat moet in ’87 zijn geweest. Een jaar lang was de Roxy eigenlijk een sneue tent, tot house dus voor verlossing zorgde.

 7. 16

  Interessant verhaal van Eksit / Exit … met ook geinige anekdotes, bv. “Sex Pistols, Eksit, Rotterdam, 14 december 1977. Buiten vroor het dat het kraakte, binnen was het Anarchy In De Nederlanden. Ik verloor er al mijn buttons.” Bron : http://www.50jaarpophistorie.nl/gasttio.htm

  Maar blijkbaar bestond Eksit al veel langer, minstens 1972, en hadden ze er dus langharige(n en hun) groepen te gast (klikmelink) ? (Wel zeer weinig beelden van terug te vinden.)