Daar gaan we weer…

barshefsky.jpgAl enige tijd informeer/verveel/bombardeer ik de sargasso-lezer met een stroom van nieuwsberichten over internationale handelsonderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie en tussen de EU en 77 landen in Afrika, het Caribische Gebied en de Stille Oceaan (de ACS landen). De onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie lijken voor zoveelste keer langzaamaan weer opgang te komen. Niemand twijfelt dat het ook nu wel weer mis zal gaan (ik heb al een posje klaar staan). Toch opvallend nieuws deze week: de voormalige handelsonderhandelaar vertegenwoordiger van de Verenigde Staten, Charlene Barshefsky (zie foto), geeft in een interview aan dat de huidige WTO onderhandelingen nooit over ontwikkeling zijn gegaan: “The Doha Round was launched on false pretences, including calling it a development round, and the ability of developed countries to make it a development round is absent”.

Toch opvallend, want de huidige WTO onderhandelingsronde werd en wordt door velen bejubeld als ontwikkelingsronde, waar de belangen van ontwikkelingslanden nou eens voorop zouden moeten staan. Dat dat niet zo was, was al duidelijk, maar dat ook de voormalige toponderhandelaar van de Verenigde Staten dit zegt lijkt toch een beetje nieuws…

Ondertussen lijken de ACS landen het vertrouwen op een snelle afsluiting van de EPA onderhandelingen (Economic Partnership Agreements) opgegeven te hebben. In een brief richten zij zich tot Commissievoorzitter Barosso om een tijdelijk handelsregime als de EPA vrijhandelsonderhandelingen niet voor 31 december 2007 zijn afgerond.

Vooralsnog lijkt de Europese Commissie weinig trek te hebben de brief te beantwoorden, immers hun belangrijkste stok achter de deur om ein 2007 een akkoord te hebben is het feit dat de huidige handelsafspraken niet voldoen aan de regels van de WTO. In 2001 gaven de leden van de WTO de EU en de ACS landen tot 31 december 2007 om een nieuw handelsregime te onderhandelen wat wel aan de WTO regels voldoet.

Er is veel kritiek op de EPA’s. Deze zouden weinig oog hebben voor de economisch zwakke positie van de ACS landen. Harde liberalisering zou averechts werken en vooral het Europe bedrijfsleven bevoordelen. Zie ook het essay dat ik in Vice Versa schreef.

  1. 2

    Al enige tijd als ik ergens iets over ‘WTO’ lees ,dan wordt het om de één of andere reden altijd weer met het woord ‘bombardeer’ of een daarvan afgeleide vorm daarvan geassocieerd .Is dit bewust of onbewust ?